Rapidshare Tekelleşiyor mu?

Alengirli

Dekan
Reaksiyon puanı
23
Her türlü içeriğin bulunduğu paylaşım forumlarının vazgeçilmez dosya merkezi olan Rapidshare.com'un son getirdiği kısıtlamalar neyin göstergesi?

160 milyonun üzerinde dosyanın yüklendiği Rapidshare.com, dosya paylaşımı konusunda sıradan bir alternatif olma aşamasını çoktan geride bıraktı. Paylaşım forumlarındaki konuların "Rapid" ve "No Rapid" şeklinde ikiye ayrılması da bunun bir göstergesi. Bu kontrolsüz büyümenin sonucu olarak, gereğinden fazla büyüyen her platformda olduğu gibi, Rapidshare de tekelleşme yolunda ilerliyor. Sonbahar mevsiminde kullanıcılarla alay eder gibi sürekli değiştirilen sistemler, gerek güvenlik olsun, gerekse indirme kotası, durumun basit birer örneği niteliğinde.

Ücretli Kullanıcılara Gizli Zam

Rapidshare Premium hesap sahiplerinin maruz kaldığı kota karmaşasına göz atalım; önce 5 günde 25 GB(günlük 5 GB), sonra günde 10 GB, son olarak da ayda 80 GB(günlük 2,67 GB). İETT'nin bilet fiyatları bile bu kadar hızlı ve kararsız şekilde değişmiyor. Ancak bu değişikliklerin arkasında başka bir sebep olabilir. Zira Rapidshare, bir süredir uygulamada olan fakat kullanıcıların pek tercih etmediği TrafficShare adlı kotalı sisteme geçişin aşamalı hazırlığını yapıyor olabilir.

Gelin basit bir hesap yapalım: 80 GB kotaya sahip 30 günlük kullanımın fiyatı halen 7 Euro. 100 GB kotaya sahip ön ödemeli TrafficShare kotası ise 10 Euro. Yani aylık toplam 180 GB kotaya, tam 17 Euro'ya sahip oluyorsunuz. Oysa eski sistemde, günde 10 GB üzerinden aylık 300 GB kotanın fiyatı sadece 7 Euro idi. Bu da ne açıdan bakarsak bakalım, TrafficShare ile kombine bir şekilde yüksek oranda bir gizli zam gibi görünüyor.

TrafficShare Kotanızı Açmayı Unutmayın
Kullanıcıların kafasını karıştırabilecek bir diğer uygulama da geçtiğimiz dönemde başladı. Artık normal kotanızı kullandığınızda, TrafficShare kotanız otomatik olarak devreye girmiyor. Bunu açmak için hesabınıza girdikten sonra Settings bölümünde Download Traffic Management kısmına gelerek, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi "Use existing TrafficShare volume" seçeneğini işaretleyip en alttan Save ile kaydetmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, parayı basıp ekstra kota satın alsanız bile, günlük sadece 2,67 GB ile yetinmeye devam etmek zorunda kalıyorsunuz.

trafficshare-kota1229528759.jpg

Karaborsacılara Dur mu Dendi?

Rapidshare karaborsacıları, "emeğe saygı" temalı forumlarda kendi hesaplarına yükledikleri dosyaları paylaşıp, buradan kazandıkları Rapid puanlarıyla açtığı hesapları ucuz fiyata satan kişilere deniyor. Rapidshare'in kota sınırlamasındaki son yaptırımları ve Rapid puanlarının TrafficShare kotasına dönüştürülememesi, site yönetiminin bu kişilere dur demek için aldığı bir tedbir olarak da görülebilir. Zira karaborsadan ucuza Rapishare hesabı satanlar, siteyi sadece tıklanma oranı yüksek bir platform haline getiriyor ki bu da parayı reklam yerine ticaretten kazanan Rapidshare yönetiminin hiç de işine gelmiyor.

Sonu Ne Olacak?

Rapidshare, bir süredir lisans davaları yüzünden bilumum yazılım şirketi ile papaz olmuş durumda. Davaların biri bitse diğeri açılıyor. Paylaşım forumlarının vazgeçilmezi olan paylaşım sitesinin akıbeti, sadece site yönetimini değil, yüklediği dosyalardan kazandığı puanlarla hesap satarak işi ticarete döken Rapidshare karaborsa hesap satıcılarını da kara kara düşündürüyor.

Bilgi İçin : Rapidshare
Yazan: Erhan Kahraman
SDN - http://shiftdelete.net

adem54

Doçent
Reaksiyon puanı
0
çok doğru bir yazı

artık millet no rapid yada rapid demeye başladı ve no rapid olanlar rapidlere göre daha çok tıklanıyor.

milletle dalga geçiyorlar gerçekten

firariçocuk

Doçent
Reaksiyon puanı
7
ya anlamıyorum sen ben yüklüyoruz bi başkası çekincede onlar para alıyolar.

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Rapidshare aslında o kadar güzel bir dosya paylaşım sitesi değil. Free kullanana tam bir eziyet aslında ama nedense çok tuttu.

adem54

Doçent
Reaksiyon puanı
0
dosya indirmek eziyet hız limiti koyacam diye 30dk inmesi gereken dosya 300dk da iniyor.

Sebebi indirme hızı 50-60-70-110 oluyor hemen 60 a indirecem diye bir süre bekletiyor tekrar 60tan başlıyor 110 oluyor yine biraz bekletip 60 a indiriyor böyle yapa yapa çıldırtıyor...

Regionella

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Söylediklerinize katılıyorum.
Ama bir ticarettir bu.Adamlar da paza kazanmak istiyor.Sizlere sınırsız bedava yer sağlayacak değil.

maske500

Doçent
Reaksiyon puanı
0
keşke herkes farklı siteler kullansa da bizde kurtulsak şu rapidden

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
rapidshare sürekli bir istirarsızlıkla ücretli-ücretsiz tüm kullanıcılarıyla dalga geçiyor resmen. bunun adı ticaret değildir aslına bakarsanız küçük esnaf bile bu kadar istikrarsız davranmaz (neden küçük esnaf çünkü piyasadaki dalgalanmalardan daha çabuk etkilendiği için sürekli geçici önlemler almak zorunda kalabilir, fırtınadaki bir tekne ve geminin farkını düşünün).

onun yerine ed2k (hiç kullanmadım bilmiyorum) ve/veya torrent'la (işte bu) bağlantınızın limitlerini zorlarsınız. 445kb/s gördüm, çılgın atıyorum ;) rapidshare falan bıraktım mutluyum.

not: bu arada SDN'deki konuda forumun bu başlığına link vermemişsiniz sanırım.

JuGoLaTe

Asistan
Reaksiyon puanı
1
2 senedir kullanicisiyim.. 1 sene daha kullanmaya mahkum oldum.. ne diyim....

Phantom_TM

Doçent
Reaksiyon puanı
0
iyi bir yazı olmuş. aslında rapidshare'a rakip pek çok servis var fakat bunun kadar fazla tanınmıyorlar. ama rapidshare uygulamaları ile pek çok kişiyi bezdirmiş durumda.

samich

Asistan
Reaksiyon puanı
0
rapid in bazı server hızlı ama işte durumu vahim yavaş yavaş free lere çileye doğru götürüyorlar