- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
Ramazan'da Kilo Almamak Elinizde Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aysu Aydın, Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.
Ramazan ayının gelişiyle birlikte, oruç tutanların beslenme şekli değişiklik gösterir. Bu ayda günde 3 anne öğün olan beslenme düzeni, günde 2 anne öğüne düşer halbuki Ramazan ayında vücudun gereksinimleri değişmez. Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında sağlıklı beslenmek önemlidir.
Sahurda gıda değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli
Ramazan ayında sahur günün ilk öğünüdür ve önemi yüksektir. Gece yatmadan evvel aş yemek veya gece kalkıp sadece su içip yatmak sakıncalıdır. Çünkü bu tip beslenme, yaklaşık 15 saat olan açlığı, vasat 1820 saate çıkarmaktadır. Bu durumda adale yıkımı olarak, metabolizma yavaşlamaktadır. Belirtilerde ise; günlük hareketlerde yavaşlama, uyku isteği, kafa ağrısı, halsizlik görülmektedir.
Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı çok olan besinler tercih edin
Vücudun esas gereksinmelerinden birisi de sıvı alımıdır. Oruç tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı gün içinde tüketilemediği için karşılanamaz. Susuz gövde; yorgunluk, adale krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olmaktadır. Bunun için muhakkak sahurda yatmadan evvel, uyanınca, iftar öncesi, iftar sonrası yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekmektedir.Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır. Kaliteli bir protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma sıfatı vardır.Yumurta, peynir, yağlı tohumlardan koz, ekmek, bol yeşillik ,süt gibi çeşitlilik artırılabilir.
İftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacınızı karşılayın
Uzun süren bir açlık döneminin (15-16 saat) ardından biricik öğünde ve daha hareketsiz olunan saatlerde yüksek miktarlarda gıda tüketilmektedir. Bu vaziyet sindirim ve dolaşım sistemi bozuklukluklarına, metabolizma hızının düşmesine, harcanan günlük enerjinin azalmasına yol açmaktadır. Hızlı aş yemek ve besinleri iyi çiğnemeden tüketmek gene bu dönemde en sık görülen problemler olan gaz ve hazımsızlığa sebep olmaktadır.Yetersiz sıvı, bu dönemlerde genelde konstipasyon başka bir değimle kabızlık riskini de artırmaktadır. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır. Sahurda 3-4 tane taze kayısı tüketilmesinde ise yarar vardır.İftarda dikkat edilmesi gerekenler;
Küçük bir başlangıçla iftarımızı açılmalı. (öncelikle 2 bardak su üzerine 2 hurma)Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmeli.(1 kase çorba içildikten 5 dk sonra anne yemeğe geçilmeli)Ana aş; ızgara veya haşlama olacak şekilde et, tavuk veya balık yemekleri olmalı. Ana yemeğin yanında mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran veya 1 kase cacık tüketilmeli.Yemeğin yanında 1 veya 2 dilim esmer ekmek alınmalı. 1 dilim esmer ekmek yerine 1/8 pide yenilebilir.Çiğ sebze bol bol tüketilmeli. Çiğ sebze lif içerir tokluk sağlar.Yağlı ve işlenmiş yiyeceklerden ırak durulmalı.Çay ve kahve susuzluk yaratacağı için fazla çok tüketilmemeli.Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli ancak haftada 1-2 defa olmalı.
AktifMedya
Ramazan ayının gelişiyle birlikte, oruç tutanların beslenme şekli değişiklik gösterir. Bu ayda günde 3 anne öğün olan beslenme düzeni, günde 2 anne öğüne düşer halbuki Ramazan ayında vücudun gereksinimleri değişmez. Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında sağlıklı beslenmek önemlidir.
Sahurda gıda değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli
Ramazan ayında sahur günün ilk öğünüdür ve önemi yüksektir. Gece yatmadan evvel aş yemek veya gece kalkıp sadece su içip yatmak sakıncalıdır. Çünkü bu tip beslenme, yaklaşık 15 saat olan açlığı, vasat 1820 saate çıkarmaktadır. Bu durumda adale yıkımı olarak, metabolizma yavaşlamaktadır. Belirtilerde ise; günlük hareketlerde yavaşlama, uyku isteği, kafa ağrısı, halsizlik görülmektedir.
Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı çok olan besinler tercih edin
Vücudun esas gereksinmelerinden birisi de sıvı alımıdır. Oruç tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı gün içinde tüketilemediği için karşılanamaz. Susuz gövde; yorgunluk, adale krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olmaktadır. Bunun için muhakkak sahurda yatmadan evvel, uyanınca, iftar öncesi, iftar sonrası yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekmektedir.Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır. Kaliteli bir protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma sıfatı vardır.Yumurta, peynir, yağlı tohumlardan koz, ekmek, bol yeşillik ,süt gibi çeşitlilik artırılabilir.
İftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacınızı karşılayın
Uzun süren bir açlık döneminin (15-16 saat) ardından biricik öğünde ve daha hareketsiz olunan saatlerde yüksek miktarlarda gıda tüketilmektedir. Bu vaziyet sindirim ve dolaşım sistemi bozuklukluklarına, metabolizma hızının düşmesine, harcanan günlük enerjinin azalmasına yol açmaktadır. Hızlı aş yemek ve besinleri iyi çiğnemeden tüketmek gene bu dönemde en sık görülen problemler olan gaz ve hazımsızlığa sebep olmaktadır.Yetersiz sıvı, bu dönemlerde genelde konstipasyon başka bir değimle kabızlık riskini de artırmaktadır. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır. Sahurda 3-4 tane taze kayısı tüketilmesinde ise yarar vardır.İftarda dikkat edilmesi gerekenler;
Küçük bir başlangıçla iftarımızı açılmalı. (öncelikle 2 bardak su üzerine 2 hurma)Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmeli.(1 kase çorba içildikten 5 dk sonra anne yemeğe geçilmeli)Ana aş; ızgara veya haşlama olacak şekilde et, tavuk veya balık yemekleri olmalı. Ana yemeğin yanında mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran veya 1 kase cacık tüketilmeli.Yemeğin yanında 1 veya 2 dilim esmer ekmek alınmalı. 1 dilim esmer ekmek yerine 1/8 pide yenilebilir.Çiğ sebze bol bol tüketilmeli. Çiğ sebze lif içerir tokluk sağlar.Yağlı ve işlenmiş yiyeceklerden ırak durulmalı.Çay ve kahve susuzluk yaratacağı için fazla çok tüketilmemeli.Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli ancak haftada 1-2 defa olmalı.
AktifMedya