- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Resul Özbek, olağan şartlarda az tüketilmesi lazım gelen tuzun, Ramazan ayında iyice azaltılması gerekmekde olduğunu dile getirdi.
Özellikle sahurda çok fazla tuzlu gıdaları tüketmemeye itina gösterilmesi gerekmek de olduğunu açıklayan Dr. Resul Özbek, tüketilen çok fazla baharatlı ve tuzlu gıdaların susama ihtiyacını çok fazla çok artıracağını belirtti . Sahur öğününün mutlaka atlanmaması gerekmekde olduğunu hatırlatan Özbek, şu uyarılarda bulundu: "Sahur öğününü atlamak hem metabolizmanızı daha da yavaşlatacak hem de açlık süresini uzatacağından baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına neden olacaktır. Sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve basit hazmedilecek besinler olmalıdır. Sahur öğününüzde süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi proteinli besinlerin tüketilmesi tokluk sürenizi uzatacaktır."
İftardan 1, beş -2 saat akabinde 40-45 dakika yapılacak olan hafif tempolu yürüyüşün besinlerin sindirimine yardımcı olacağını hatırlatan Dr. Özbek, yavaşlayan metabolizmanın da hızlanacağını açıkladı.
Dr. Özbek, iftarda öğün sayısının artırılması gerekmekde olduğunu ortaya koyarak , şu tavsiyelerde bulundu: "Bir anda çok miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftar tek öğün yerine iki öğüne bölünerek tüketilmelidir. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye itina edin."
Su tüketiminin artırılması uyarısını yapan Özbek, şu şekilde devam etti: "Su tüketimi havaların sıcak olması neticesi daha da ehemmiyet kazanıyor. Günlük su ihtiyacımız 1, beş -2 litre iken, sıcak aylarda bu ihtiyaç 2-2, beş litreye çıkmaktadır. Sahur ve iftarda sıvı ihtiyacının kesinlikle karşılanması lazım geliyor . Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Su tüketiminin yanında taze sıkılmış meyve suları, az şekerli ya da şekersiz meyve kompostoları, ayran, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür."
"YEMEKLERİ ÇOK SICAK TÜKETMEYİN"
Orucun kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açılmasını öneren Özbek, "İftara başlayacağınız küçük bir kase çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır hem de mide doygunluğunuzu artıracaktır. 10-15 dakika akabinda ana yemeğe geçmek 17 saat açlık ertesi midenize bir anda yüklenmenizi önleyecektir. Yemeklerin çok fazla sıcak tüketilmemesi de mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olacaktır." olacak şekilde açıkladı .
Ajans34
Özellikle sahurda çok fazla tuzlu gıdaları tüketmemeye itina gösterilmesi gerekmek de olduğunu açıklayan Dr. Resul Özbek, tüketilen çok fazla baharatlı ve tuzlu gıdaların susama ihtiyacını çok fazla çok artıracağını belirtti . Sahur öğününün mutlaka atlanmaması gerekmekde olduğunu hatırlatan Özbek, şu uyarılarda bulundu: "Sahur öğününü atlamak hem metabolizmanızı daha da yavaşlatacak hem de açlık süresini uzatacağından baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına neden olacaktır. Sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve basit hazmedilecek besinler olmalıdır. Sahur öğününüzde süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi proteinli besinlerin tüketilmesi tokluk sürenizi uzatacaktır."
İftardan 1, beş -2 saat akabinde 40-45 dakika yapılacak olan hafif tempolu yürüyüşün besinlerin sindirimine yardımcı olacağını hatırlatan Dr. Özbek, yavaşlayan metabolizmanın da hızlanacağını açıkladı.
Dr. Özbek, iftarda öğün sayısının artırılması gerekmekde olduğunu ortaya koyarak , şu tavsiyelerde bulundu: "Bir anda çok miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftar tek öğün yerine iki öğüne bölünerek tüketilmelidir. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye itina edin."
Su tüketiminin artırılması uyarısını yapan Özbek, şu şekilde devam etti: "Su tüketimi havaların sıcak olması neticesi daha da ehemmiyet kazanıyor. Günlük su ihtiyacımız 1, beş -2 litre iken, sıcak aylarda bu ihtiyaç 2-2, beş litreye çıkmaktadır. Sahur ve iftarda sıvı ihtiyacının kesinlikle karşılanması lazım geliyor . Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Su tüketiminin yanında taze sıkılmış meyve suları, az şekerli ya da şekersiz meyve kompostoları, ayran, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür."
"YEMEKLERİ ÇOK SICAK TÜKETMEYİN"
Orucun kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açılmasını öneren Özbek, "İftara başlayacağınız küçük bir kase çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır hem de mide doygunluğunuzu artıracaktır. 10-15 dakika akabinda ana yemeğe geçmek 17 saat açlık ertesi midenize bir anda yüklenmenizi önleyecektir. Yemeklerin çok fazla sıcak tüketilmemesi de mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olacaktır." olacak şekilde açıkladı .
Ajans34