• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

RAM konusu Dual Channel nedir?

drocco

Profesör
Reaksiyon puanı
991
Aynı özellikte iki farklı RAM dual channel çalışır mı?

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,594
Dual Channel olayı, iki kanal kullanmak. Yol gibi düşünün. 2 şeritli yol mu daha rahat akar tek şeritli yol mu? Marka aşırı önemli değil. CL ve MHz değeri uyumluluk için daha önemli. G.Skill, Corsair, XPG, HyperX gibi bilindik markalar arası uyum sorunu olmaz genelde.

yusufozkan58

Profesör
Reaksiyon puanı
1,393
Bence yalandan ibaret . Çok araştırdim ama test yapanı bulamadim . 2 single ile 1 dual arasında fark yok bence .

drocco

Profesör
Reaksiyon puanı
991
Dual Channel olayı, iki kanal kullanmak. Yol gibi düşünün. 2 şeritli yol mu daha rahat akar tek şeritli yol mu? Marka aşırı önemli değil. CL ve MHz değeri uyumluluk için daha önemli. G.Skill, Corsair, XPG, HyperX gibi bilindik markalar arası uyum sorunu olmaz genelde.
hp 15-bw016nt laptopum da 4GB 2400MHz CL17 Samsung marka bir RAM takılıydı. Ben bunu yükseltmek için 4GB 2400MHz CL17 Cricual marka bir RAM daha taktım 8GB RAM olarak bilgisayarda görünüyor fakat CPU-Z programında Memory sekmesindeki Channel kısmında Dual yazması gerekirken Single yazıyor. Moralim çok bozuldu bunun sebebi nedir? RAM' lerin yerini falan mı değiştirmem gerekir? Çözümü var mıdır?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
iki farklı ram ,çok büyük ihtimal ile ,dual kanal çalışmaz.

Diğer konunda yazdığım gibi dual kanalın makinanın genel perfrmansına yüzde 5 civarı bi katkısı vardır.Fakat senin makinanda çok bi etkisini göremezsin.

yolgezer74

Doçent
Reaksiyon puanı
159
eğer ekran kartı ve diğer parçalar zaten %99 kullanıma ulaştı ise anca işlemci yükünü düşürür. benim ekran kartı ilşemciye limitin kralını koyduğu için frekansı arttırınca 1.5 e düşüyo frekans. ama ryzen mimarisi yüzünden düşük performansda oyun oynayamadığım için-pci hattını da kısıyo- bi işe yaramıyo.
yani bu sistemler asıl olarak kullanabileceğini işlemler olduğunda işe yarar. özellikle önbeellek ve pci hattı kısık apular söz konusu ise onlarda fayda eder. ya da r3 işlemcin vardır gtx1060 üstü kartın vardır o zaman fayda görürsün. ama r5 2600x işlemci 1070 varsa bi işe yaramaz.