R5 2600 CSGO 89 derece!

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Arkdaşlar Selamlar 2 hafta önce qp sitesinden hazır sistem aldım.
Sistem özellikleri;
kasa: Cooler Master MasterBox Lite 5
Ekran Kartı:Sapphire RX590
işlemci: AMD Ryzen 5 2600
Arkadaşlar sizden 2 konu hakkında yardım istiyorum
dün after effecs ile render alırken böyle bir şey oldu bugunde cs go oynarken bu yani aynı hatayı aldım kasanın arka tarafına dokununca çok büyük bir sıcaklık hissettim
ve cs goyu tekrar açarak sıcaklık testi yaptım maks 89 dereceyi gördü yarım elde
1.Soru Bu hata sıcaklıktan dolayı mı geliyor öyle ise nasıl çözcebilirim
2.sıcaklıktan değilse bu hatanın çözümü nedir ekstra olarak bu sıcaklık neden bu kadar fazla ve nasıl indirebilrim?
vcvc.jpg

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Ryzenlerin stok soğutucuları her nekadar fena değilse de,bazı kişilerin abarttığı gibi değil.. İşte sonuç ortada. Yaz sıcaklarında bi de kasa içi hava sirkülasyonu yetiştiremiyorsa, bu sıcaklıklar ,görülüyor.

Sıcaklıktan dolayı resetliyor olabilir. Resetlerkende, windows sapıtıyor bu sefer.

Olmazsa senin anakarta da bi bakalım. Belki voltajı biraz düşürerek ,işi kurtarırız.

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
ANAKART:GİGABYTE B450M
Yukarıda fotoğrafını attığım hata sizce sıcaklıktan dolayımı bu arada kasının camı kapalı bir şekilde kullanılıyorum açsam bu hataya ve sıcaklığa çözüm olur mu lütfen yardım edin

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Kasanızda hava sirkülasyonu yapacak kadar yeterli sayıda kasa fanı varmı. BU yaz sıcakları için ,iki emme,bi tane de egzost fanı olmak üzere min. 3 adet fan olması lazım. Camı açarsanız hiç hava sirkülasyonu olmaz ,daha kötü. Ama kasanda bi tane fan varsa,camı açık tutmanın faydası olur. Tek fan içerdeki sıcak havayı boşaltamadığı için kasa içi sıcaklığı habire yükselir,çünkü.

Yukardaki hata ,deiğim gibi sıcaklıktan olabilir. Zaten bırakın hatayı o sıcaklıkta işlemciyi orlamak zaten iyi değil. Performans da alamazsınız işlemciden.
Biostan anlıyorsanız biosa girip,işlemci voltajına bi bakın ,biraz düşürebiliriz. Geçenlerde bi arkadaşın işlemcisini 10 dereceye yakın soğutmuştuk.

https://forum.shiftdelete.net/threads/anakart-ve-sivi-sogutma-onerir-misiniz.634937/

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Kasanızda hava sirkülasyonu yapacak kadar yeterli sayıda kasa fanı varmı. BU yaz sıcakları için ,iki emme,bi tane de egzost fanı olmak üzere min. 3 adet fan olması lazım. Camı açarsanız hiç hava sirkülasyonu olmaz ,daha kötü. Ama kasanda bi tane fan varsa,camı açık tutmanın faydası olur. Tek fan içerdeki sıcak havayı boşaltamadığı için kasa içi sıcaklığı habire yükselir,çünkü.

Yukardaki hata ,deiğim gibi sıcaklıktan olabilir. Zaten bırakın hatayı o sıcaklıkta işlemciyi orlamak zaten iyi değil. Performans da alamazsınız işlemciden.
Biostan anlıyorsanız biosa girip,işlemci voltajına bi bakın ,biraz düşürebiliriz. Geçenlerde bi arkadaşın işlemcisini 10 dereceye yakın soğutmuştuk.

Anakart ve Sıvı Soğutma Önerir Misiniz ?
kasamda 3 tane önde bir tane arkada toplam 4 fan var fakat almadan önce internette kasayı araştırdığımda hava sirkilasyonu kötü bir kasa olduğu söyleniyordu yinede aldım çünkü diğer parçaların kalitesi iyi idi.ayrıca biostan anlamıyorum ama internetten bir şekilde öğrenirim voltajı düşürmek performans kaybı yaşatmaz mı?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Bazı kasaların yapısı nedeniyle,fan sayıları yeterli olsa da ,hava sirkülasyonu yani dolaşımı kötü olabiliyor,maalesef. Senin kasada öyle ise,yapabileceğin bi şey yok,o zaman.Ya undervolt,ve gerekiyorsa,yeni bi soğutucu.

Voltaj düşümü çok basit ve kesinlikle zararsız bi operasyon. Aksine tam tersi işlemciye fazla voltaj vermemekle,zorlanmasını ,ısınmasını ve iiçindeki herbir parçanın yıpranmasını engelliyorsun. Zararlı olan ,her zaman fazla voltajdır. Bazı anakartlar işlemcilere gerektiğinden faza voltaj verebiliyor.

işlemci undervolt olarak arat,göreceksin faydalarını.

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Bazı kasaların yapısı nedeniyle,fan sayıları yeterli olsa da ,hava sirkülasyonu yani dolaşımı kötü olabiliyor,maalesef. Senin kasada öyle ise,yapabileceğin bi şey yok,o zaman.Ya undervolt,ve gerekiyorsa,yeni bi soğutucu.

Voltaj düşümü çok basit ve kesinlikle zararsız bi operasyon. Aksine tam tersi işlemciye fazla voltaj vermemekle,zorlanmasını ,ısınmasını ve iiçindeki herbir parçanın yıpranmasını engelliyorsun. Zararlı olan ,her zaman fazla voltajdır. Bazı anakartlar işlemcilere gerektiğinden faza voltaj verebiliyor.

işlemci undervolt olarak arat,göreceksin faydalarını.
hocam şimdi undervolt yapmam lazım galiba ama bundan önce kasanın kapağını açmak istiyorum yararından çok zararı olur mu?
bir de undervolt yaptıktan sonra işlemciye nasıl yük bindirebilirim sıcaklığı ölçmek için?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Kasanın yan camını aç gitsin. Denemekten bi şey olmaz Ya daha da yükselir veya biraz düşer. Ama, çok bi derece farkı olmayacaktır ,her halukarda.
Undervolttan sonra durum zaten analşılır. Şu an ki haliyle bi cinebench r15 testi yap. Test çalışırken core temp veya aida 64 gibi bi programda açık olsun ki ,max çekirdek sıcaklığını görebilesin. Aynı testi undrvolttan sonrada yaparsın,fark ortya çıkar. Hem işlemcinin stabil olup olmadığını da ,cinebench ile test de etmiş olursun. Voltajı çok düşürürsen makina açamz. Veya açar ama ,işlemci stabil olmaz. O sınırı bulman lazım yani. Bunun içinde ,mevcut voltajından ,küçük küçük dü,şürerek ,kademeli olarak yapacaksın bu işi. Tavsiye ettiğimiz değer,0,0250 volt düşüre düşüre yapman. Mesela atıyorum,şu anki voltajın ,1,325 olsun. Önce 1,325-0.025=1,300 volt yaparak denemeye başlıyacaksın.

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Kasanın yan camını aç gitsin. Denemekten bi şey olmaz Ya daha da yükselir veya biraz düşer. Ama, çok bi derece farkı olmayacaktır ,her halukarda.
Undervolttan sonra durum zaten analşılır. Şu an ki haliyle bi cinebench r15 testi yap. Test çalışırken core temp veya aida 64 gibi bi programda açık olsun ki ,max çekirdek sıcaklığını görebilesin. Aynı testi undrvolttan sonrada yaparsın,fark ortya çıkar. Hem işlemcinin stabil olup olmadığını da ,cinebench ile test de etmiş olursun. Voltajı çok düşürürsen makina açamz. Veya açar ama ,işlemci stabil olmaz. O sınırı bulman lazım yani. Bunun içinde ,mevcut voltajından ,küçük küçük dü,şürerek ,kademeli olarak yapacaksın bu işi. Tavsiye ettiğimiz değer,0,0250 volt düşüre düşüre yapman. Mesela atıyorum,şu anki voltajın ,1,325 olsun. Önce 1,325-0.025=1,300 volt yaparak denemeye başlıyacaksın.
hocam çok uzman işi gibi geldi internetten baktım ama pek anlayamadım anakart ve işlemciyi belirttim yardımcı olursanız yapabilirim belki

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Yaparsın ,çok basit.
Biosa girebiliyorsun değilmi.
Anakrtının tam modeli nedir.

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Yaparsın ,çok basit.
evet
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yaparsın ,çok basit.
Anakrtının tam modeli nedir.
kasanın kapağını açmadan aida 64 ile strees testine soktum 5dk da 91 derece gördü maksimum kasanının kapağını açıp stres testine yaptım şuan 6.dkda en yüksek 82 gördüm sizce sonuçlar iyi mi?

evet

kasanın kapağını açmadan aida 64 ile strees testine soktum 5dk da 91 derece gördü maksimum kasanının kapağını açıp stres testine yaptım şuan 6.dkda en yüksek 82 gördüm sizce sonuçlar iyi mi?
GİGABYTE B450M S2H

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Öff ,inanılmaz yüksekmiş.. Yan kapağı açınca faydası olmuş.Ama ,hala yüksek. Oyunlarda bu kadar yükselmese de ,biraz daha düşürebilsen,çok iyi olacak.

Yusuf0505

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Öff ,inanılmaz yüksekmiş.. Yan kapağı açınca faydası olmuş.Ama ,hala yüksek. Oyunlarda bu kadar yükselmese de ,biraz daha düşürebilsen,çok iyi olacak.
maksimum 82 ama her zaman öyle değildi hocam genelde 78-76 arası idi. Şimdilik iyi görünüyor ileride yukarıdaki gibi mavi ekran hatası alırsam konuyu hortlatsam yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,240
MasterBox Lite 5 sorunun ana kaynagi. O kasada cok ciddi bir sirkulasyon sorunu var. Herkes sikayetci.