Rehber Python #3

Bu konuyu okuyanlar

M_Scofield

Öğrenci
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
Yaş
23
Selamlar, Python serime devam ediyorum.

Stringlerde Sayı İndeksleri
String komutlarda her bir harfe bir sayı atanmıştır. Ancak bir farkımız var: Saymaya 0'dan başlıyoruz fakat istersek -5, -4, -3... Diye de gidebiliriz. Aşağıdaki fotoğraf anlamanıza yarayacaktır.
python-list-index.png


"Peki, hangi harfe hangi sayı düştüğünü nasıl anlayacağız?" Bunun için girmemiz gereken [] komutu var. Örneğin:
indeks hocam indeks.PNG


a = "Selam Technopat!" print(a[4])
Üstteki kodu girdik ve bize 4. harfin m olduğunu söyledi.

: komutu
Bu komutu "bu sayıdan başla", "bu sayıdan öbür sayıya git" gibi kullanabiliriz. Böyle anlamadınız biliyorum. Hemen bir örnekle anlatayım:
YAĞMUR YAĞMUR.PNG


Buradan girdiğimiz komut ile şunu demiş olduk: "4. sayıdan başla ve sonuna kadar git". 4. sayımız m olduğu için m'den başladı ve "m Technopat!" sonucunu verdi.

kesinti.PNG


Burada girmiş olduğumuz komut ile de şunu demiş olduk: "4. sayıdan başla, 8. sayıya kadar ilerle". Bununla beraber bize "m Te" sonucunu verdi. "m" 4. sayımız olduğu için m'den başladı ve 8. sayımız olan c'ye kadar ilerledi. Ancak c'yi içine almıyor ve "e" harfinde bırakıyor.

:: komutu
Bu komut ile de beşer beşer, ikişer ikişer vs. atlata atlata yazdırabilirsiniz. Örneğin:
technopat.PNG


Görmüş olduğunuz üzere 4. harften başlayıp ikişer ikişer atlata atlata yazdırdık ve sonuç: "mTcnpt".

"Peki, arasına bir sayı daha girersek ne olur?"
mTcn.PNG


4. sayıdan başladı ve 12. sayıya kadar ikişer ikişer gitti.

Anladığınızı umuyorum ve diğer komutlara geçiyorum.

"upper" Komutu
Bu komut ile ekrana yazdıracağımız string'i tamamen büyük harf yapabiliyoruz. Örneğin:
upper.PNG


Not: "upper" komutundan sonra "()" kullanmamız gerekiyor.

"lower" Komutu
Bu komutla da harfleri tamamen küçültebiliriz. Örneğin:
lower.PNG


Gördüğünüz üzere bütün harfler küçüldü.

Not: Bu komuttan sonra da () kullanmanız gerekiyor.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler ? Bir hatam varsa düzeltebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Həyat Qatarı

Öğrenci
Katılım
4 Ekim 2021
Mesajlar
53
Reaksiyon puanı
28
Puanları
18
Yaş
22
Öncelikle emeğiniz için teşekkürler, bu derslere başlayan arkadaşlar için şunu da hatırlatayım, algoritma eğitimi almadan nesne yönelimli dilleri öğrenmeye başlamayın. Sağlam bir algoritma öğrendikten sonra, iyice kavradıktan sonra bu dillerden birini öğrenmeye başlayın. Nesne yönelimli dediğim diller; C dili ve ailesi, C++, C#, Java, Python... gibi diller. Uzar gider bu liste.

Algoritma kısmını hallettiyseniz ya da iyi bir seviyeye kadar geldiyseniz, ne yapmanız gerektiğine karar verip ona göre bir dil öğrenmeye başlayın, mesela Android uygulama mı yapacaksın? Bu uygulaman cross platformlarda da çalışsın istiyor musun? Bunun için en iyi dil Java mı C# mı Kotlin mi Flutter mi? Bunları da araştırın, dillerin kendi aralarında artılarını eksilerini kıyaslayın, amacınıza yönelik dil öğrenin.

Ha eğer, daha benim hedefim yok, şimdilik herhangi bir programlama dilini öğrenip belirli bir seviyeye kadar gidip OOP mantığına da öğreneyim, if-else, swtich-case karar yapılarını, for, while döngülerini, dizileri, metotları vesaire öğreneyim diyorsanız da burada hangi dili seçtiğiniz pek de önemi yok. Python gibi kolay bir dilden başlayabilirsiniz, zaten if-elseleri, döngüleri, dizileri, metotları falan kavrayınca, diğer dile geçmenin aslında o kadar zor olmadığını ve bu dillerinin mantığının aynı olduğunu, syntax yani yazım farklarının olduğunu göreceksiniz o kadar.

Mesela, C#'da yazarken komut satırı bitince komut satırının sonuna noktalı virgül ; konurken, Visual Basic dilinde noktalı virgül ; konmaz gibi ufak farklar var. Mesela C# dilinde kullanıcıdan ekrana veri yazdırmak istiyorsak Console.ReadLine() kullanmamız lazımken, Python'da input() kullanmamız gibi şeyler.

Mantık aynı, yazım farklı. Bu kadar yani.
 
Üst