Psikolojim bozuluyo galiba

YaralıKeko

Asistan
Reaksiyon puanı
14
Öncelikle herkese selamlar

Adım Burak orta halli bi ailenin en buyuk ogluyum, lise son sınıf òğrencisi bi kardeşinizim.Şu 1-2 senedir mal gibi yasamaktan bıkmış olsam gerek araştırmaya,okumaya başladım,her seye yorum yapmaya basladım ama bu sanki takıntılı bi hale geldi her boka atlamaya basladim siyasi,dini,milli,ırki vs.. her türlü konuda millete muhalefet olmaya basladim herseye karşı çıkışasım geliyo,artık millet yanımda bise konusmaya korkuyo.Benimde kafam çok karışık hangi ideolojiyi benimsemem lazım kimleri neleri savunmam lazım bilmiyorum kafam cidden çok karışık.Dinede ayni sekilde yaklasmaya basladım surekli sorular soruyorum,ateist olup cikicam diye korkuyorum,bütün duygularım köreliyo ne mutluyum ne mutsuzum,ne gururluyum ne utanıyorum nede umutluyum bi değisik triplere girdim tavsiyelerinizi ve yorumlarin bekliyorum bi yardım ederseniz cidden cok sevinirim .

Şimdiden tesekkurler.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Öncelikle geçmiş olsun. Bazı dini konular için Youtube'daki Çay House adlı kanala bakmanızı öneririm. Çay House
ateist olup cikicam diye korkuyorum,
Korkmayın. Allah'a sığının. Sık sık Allah'a dua edin.
Bir de mümkünse psikologa danışmanızı öneririm.
Sakin olmaya ve her şeye cevap vermemeye çalışın.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

bir hedefiniz var mı ? Yoksa sadece yaşıyor musunuz ? Okul size ne veriyor, sadece temel bilgi. Ya sizin hayalleriniz, ulaşmak istediğiniz hedeflere giden yolun sorumlulukları, bir gelecek ya da..

İleride olmak istediğiniz bir profil çizmediniz mi daha kendinize.. Bunu şimdiye kadar yapmadıysanız, geç değil. İleride okumak istediğiniz okul ve bölümü seçin. Ama gerçekten okumak istediğiniz bölümü. Etiket için gidenlerden olmayın, bir halt ettikleri yok zaten, "bende üni mezunuyum" demekten başka.

Orta halli bir ailenin en büyük oğluysanız, sorumluluğunuz fazla olmasına rağmen aileniz size kıyıpta bunları söylemiyordur. Sorumluluk sahibi olun. geleceğinizi planlayın. Kendinize yapabileceğiniz ve zorlansanız bile başarabileceğinize inanacağınız veya inandığınız hedefi sabitleyin. Ve o yola girdikten sonra da yılmayın. Bırakın kim ne konuşuyorsa konuşsun. Bakın, bir aileniz var. İleride bakmakla, ilgilenmekle yükümlü olduğunuz. Siz millete laf yetiştirirken, yaşıtlarınız misliyle yol alıyor. İleride ailenize ne diyeceksiniz ? Herkese laf yetiştirmek ve gereksiz işler size ne kazandırdı şimdiye kadar ? Ama hayatın en değerli eşyası elinizden akıp gidiyor.. Zaman.. Bu zamanı bir daha bulamazsınız, mesela düne geri dönemeyeceğiniz gibi. Vakit geç değil kardeşim gözünüzü açın. Bir meşguliyeti olmayan insanlar boş konularla ve gereksiz işlerle uğraşırlar. Siz daha gençsiniz. Sakince düşünün ve ayağa kalkın.

Ayrıca @Halktan Biri arkadaşımızın dediklerini lütfen ciddiye alın. Allah (c.c)'a ibadet edin ve namazınızı kılın. Bu en büyük huzurdur. Emin olun bunu anlayacaksınız. Yeter ki Rabbimizin yolundan şaşmayın. Bakın nasılda zorluklar kolay oluverir.

Saygılarımla

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Yaş olarak; her şeye karşı olmaya çalışman, diğerlerinden farklı hissetmen, kendini olduğun yere ait değilmiş gibi düşünmen çok normal. Ne olursan ol, sorgulama yeteneğini kaybetme.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,921
Bu bir öğrenme prosedürü. Aklındakileri dışa vurarak (anlatarak veya yorumlayarak) daha iyi anlamaya çalışıyorsun. Bir şeyin adını koymazsan, onun ne olduğunu bilemezsin. Sadece "şey" olur. Her yeni bir şey öğrenmeye giriştiğinde o öğrendiklerini anlatmaya ihtiyaç duyacaksın. Senin seni dinleyecek ve belkide seninle aynı konulara ilgi gösterecek birisine ihtiyacın var.

YaralıKeko

Asistan
Reaksiyon puanı
14
Merhaba,

bir hedefiniz var mı ? Yoksa sadece yaşıyor musunuz ? Okul size ne veriyor, sadece temel bilgi. Ya sizin hayalleriniz, ulaşmak istediğiniz hedeflere giden yolun sorumlulukları, bir gelecek ya da..

İleride olmak istediğiniz bir profil çizmediniz mi daha kendinize.. Bunu şimdiye kadar yapmadıysanız, geç değil. İleride okumak istediğiniz okul ve bölümü seçin. Ama gerçekten okumak istediğiniz bölümü. Etiket için gidenlerden olmayın, bir halt ettikleri yok zaten, "bende üni mezunuyum" demekten başka.

Orta halli bir ailenin en büyük oğluysanız, sorumluluğunuz fazla olmasına rağmen aileniz size kıyıpta bunları söylemiyordur. Sorumluluk sahibi olun. geleceğinizi planlayın. Kendinize yapabileceğiniz ve zorlansanız bile başarabileceğinize inanacağınız veya inandığınız hedefi sabitleyin. Ve o yola girdikten sonra da yılmayın. Bırakın kim ne konuşuyorsa konuşsun. Bakın, bir aileniz var. İleride bakmakla, ilgilenmekle yükümlü olduğunuz. Siz millete laf yetiştirirken, yaşıtlarınız misliyle yol alıyor. İleride ailenize ne diyeceksiniz ? Herkese laf yetiştirmek ve gereksiz işler size ne kazandırdı şimdiye kadar ? Ama hayatın en değerli eşyası elinizden akıp gidiyor.. Zaman.. Bu zamanı bir daha bulamazsınız, mesela düne geri dönemeyeceğiniz gibi. Vakit geç değil kardeşim gözünüzü açın. Bir meşguliyeti olmayan insanlar boş konularla ve gereksiz işlerle uğraşırlar. Siz daha gençsiniz. Sakince düşünün ve ayağa kalkın.

Ayrıca @Halktan Biri arkadaşımızın dediklerini lütfen ciddiye alın. Allah (c.c)'a ibadet edin ve namazınızı kılın. Bu en büyük huzurdur. Emin olun bunu anlayacaksınız. Yeter ki Rabbimizin yolundan şaşmayın. Bakın nasılda zorluklar kolay oluverir.

Saygılarımla
Ibadetlerimi yapabildigimce yerine getirmeye calisiyorum fakat bu merak etmemi engellemiyor bir seyi arastirirken muhaliflerinde goruslerine dikkat ediyiyorum ve onlarin aklindaki sorular benimde aklimi kemirmeye baslıyo.Sonra etrafıma bakıyorum,insanlar cidden çok boş yaşıyolar.Köydeki arkadaslarindan,kahvedr konusan dayılardan veya hayatinda kitap.bile okumamis adamlardan duyduklarini ölümüme benimsiyorlar aynı soruları onlara sormaya calisinca kafir vs her türlü seyle suclamaya basliyorlar,bu sadece din yonundede degil milli,siyasi vs.. ideolojilerde körü körüne bağlı oldukları seyi eleştirmeye korkuyorlar benim isyanım buna bu yüzden dinimden uzaklastiğimi dusunuyorum ya ben farkli yasiyorum dini ya onlar bilemedim.Allah sonumuzu hayıretsin

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Öncelikle o yaşlarda olağan birşey.

Araştırmak, birşeylerin parçası olmaya çalışmak normal ancak uçlarda yaşama, herşeyin uç noktası kötüdür; istisnasız herşeyin. Herşeyden bilgin olsun, az ya da yarım yamalak değil, konuya hakim ol. Gerek ideoloji, gerek inanç olarak, asla körü körüne birşey savunma. Sana mantıklı gelen ideolojiye yönelirsin zaten zamanla. Her ideoloji hakkında fikir sahibi ol, başkalarından duyma bizzat araştır.

İnanç konusunda sana tavsiyem korkma! Sorgula, yanlışa düşer miyim, günah olur mu acaba diye düşündüğünde bile araştır, vicdanını dinle, o sana doğru yolu gösterecektir. din, öğreti, deizm, ateizm gibi kavramların hiçbiri kötü değildir, çok da iyi değildir. Eğer müslümansan dini vecibelerini yerine getir, dinini yaşa, başkasına göre değil, kendin için, ama sorgula. Ne ateizm, ne deizm, ne agnostisizm, ne de Türkün Tengri anlayışı kötü birşey değildir, onlarda en az teistler kadar namuslu ve dürüsttürler. Örn: Japonya, G. Kore, İzlanda gibi vs.

Tarihi mutlaka araştır, başkalarından duyduğunu tarih olarak algılama, sorgula, karşıt fikirleri vs. herşeyi oku, olmasını istediğin şeyi birisi açıklasa dahi, gerçeklik payını araştır, asla körü körüne inanma. Tarihini mutlaka oku. Bunlar göründüğü kadar zor değil inan.

Her ne ideolojiyi, dini yada din dışı öğretileri vs. benimsersen benimse, vicdanlı, dürüst, güvenilir insan ol. Görüşlerine karşıt kişilere saygılı ol, inancına muhalif görüş Devlet yönetimindeyse bile sen milletine, devletine, ailene karşı sorumlu birey ol.

kadirirdem

Dekan
Reaksiyon puanı
708
Öncelikle herkese selamlar

Adım Burak orta halli bi ailenin en buyuk ogluyum, lise son sınıf òğrencisi bi kardeşinizim.Şu 1-2 senedir mal gibi yasamaktan bıkmış olsam gerek araştırmaya,okumaya başladım,her seye yorum yapmaya basladım ama bu sanki takıntılı bi hale geldi her boka atlamaya basladim siyasi,dini,milli,ırki vs.. her türlü konuda millete muhalefet olmaya basladim herseye karşı çıkışasım geliyo,artık millet yanımda bise konusmaya korkuyo.Benimde kafam çok karışık hangi ideolojiyi benimsemem lazım kimleri neleri savunmam lazım bilmiyorum kafam cidden çok karışık.Dinede ayni sekilde yaklasmaya basladım surekli sorular soruyorum,ateist olup cikicam diye korkuyorum,bütün duygularım köreliyo ne mutluyum ne mutsuzum,ne gururluyum ne utanıyorum nede umutluyum bi değisik triplere girdim tavsiyelerinizi ve yorumlarin bekliyorum bi yardım ederseniz cidden cok sevinirim .

Şimdiden tesekkurler.
Kuran-ı Kerim okumaya ve ardından Namaza davet ediyorum seni her şey düzelecek...

Neutral

Profesör
Reaksiyon puanı
179
Sorgulamaktan ve araştırmaktan korkma. Bu beyninin çalıştığını gösterir. Her olaya sabit bir fikirle atlaman daha mı iyi olurdu.

Ne güzel insanlarla fikir alışverişi yapıyorsun. Karşındakiler tartışmasını bilmiyor ve kavga eder gibi karşı geliyorlarsa bu onların sorunu.

Sorgulayarak, araştırarak düşüncelerini söylemekten ve yazmaktan asla vaz geçme. Bu psikolojini bozmaz bozsa düşünen ve konuşan insanlarınkini bozardı.

farkına vardıysan dünyanın en mutlu insanları okumayan bilmeyen her olaya inanıp susan insanlardır. Senin kaliten burada kardeşim. Düşünmekten ve düşündüğünü söyelemekten asla vaz geçme. zamanı geldiğinde cahillerle tartıştığında her zaman yenildiğini fark edeceksin ve daha az kafaya takacaksın. Kolay süreç değil ve onlar gibi olma yeter mutluluk bir kızı bularak bile gerçekleşebilir yada para yada istediğin bir iş veya kaliteli arkadaş grubu, olmadı sessiz ve dingin bir yaşam. Mutluluk çeşitli ve yolları farklı.

Onlar gibi olma sorgulamaya ve konuşmaya devam et korkma.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Ibadetlerimi yapabildigimce yerine getirmeye calisiyorum fakat bu merak etmemi engellemiyor bir seyi arastirirken muhaliflerinde goruslerine dikkat ediyiyorum ve onlarin aklindaki sorular benimde aklimi kemirmeye baslıyo.Sonra etrafıma bakıyorum,insanlar cidden çok boş yaşıyolar.Köydeki arkadaslarindan,kahvedr konusan dayılardan veya hayatinda kitap.bile okumamis adamlardan duyduklarini ölümüme benimsiyorlar aynı soruları onlara sormaya calisinca kafir vs her türlü seyle suclamaya basliyorlar,bu sadece din yonundede degil milli,siyasi vs.. ideolojilerde körü körüne bağlı oldukları seyi eleştirmeye korkuyorlar benim isyanım buna bu yüzden dinimden uzaklastiğimi dusunuyorum ya ben farkli yasiyorum dini ya onlar bilemedim.Allah sonumuzu hayıretsin

Merhaba,

birilerinin karşında fazla kişi olarak sana muhalif olduğunu görmek seni korkutuyor mu yoksa seni daha da mı güçlendiriyor ? Ben 35 yaşımda herşeyimi Türkiye'de bırakıp yurtdışına çıkan birisiyim. Bütün arkadaşlarımı, çevremi, işimi dahi.. Yeniden bir düzen kurdum. Hemde müslüman olmayan bir ülkede. Senin anlattığına göre benimde yolumdan şaşmam gerekir. Kaldı ki burada senin konuştuklarının mislisiyle konuşan, muhalif olan, gece hayatının dibi ve bir çok serbestliği olup sorumluluğu olmayan ve daha nicelerinin olduğu bir yerdeyim. Ama tekim. Kim mi var ?.. Tabii ki Rabbim var. Ben ancak ona sığındım ve güvendim. Yoluma onun adıyla başladım. Ve ben burada yolumdan şaşmıyorsam, senin benden daha güçlü olman lazım.

Şüphe öyle kötü birşey ki, saplanıp kalmayasın. İçindeki inançtan ve güvenden sakın ola ki şüphe etme. Şüphe ettiğin vakit, yolunun değiştiği vakittir. Sana aklını karıştıracak sorular sorabilirler veya örnekler verebilirler. Senin Kur-an'ın var. Okumanda var değil mi ? Hiç okudun mu ? Hiç aklını karıştıran sorulara karşı içinden feyz aldığın yerler olmadı mı okudukların arasından ? Karakterini güçlü tuttuğun ve kendinden emin olduğun sürece bir yerlere gelebilirsin. İstemediğin onca ortamın ve cahilin arasından ancak çabalayarak çıkabilirsin. Ve bu çaba onları ikna etmek için değil, kendini kurtmak için olmalıdır.

Hayatta en zor işlerden biri de karar almaktır. Düşün, doğruyu bul ve kararını al. Ve o kararı aldıktan sonra istisnalar dışında arkaya sakın bakma. O aldığın kararı sakın eleştirme. Yanlışta olsa geri dönme. Tabii ki enine boyuna ve sağlıklı bir düşünmeden sonra alınan kararlardan bahsediyorum.

Adımlarını yere sağlam bas delikanlı, o adımlarını yere sağlam basarkende insanlar seni bilginle, kibarlığınla, sabrın ve sükunetinle tanıyacakları gibi, mesafeli olmaları gerektiğini de bilmeleri gerkiyor..

Saygılarımla

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,921
Kavga etmek, Tartışmak, Bilgilendirmek, Bilgi edinmek, Bilgi paylaşımı, Sohbet etmek, bunların her biri farklı bir terim. Biz bunları hep karıştırırız. Tartışmak, Kavga'nın bir alt seviyesine girer ve tartışmak ile bir sonuç elde edilmez. Güçlü olan bastırır.

Aramak, Araştırmak, Sorgulamak ve Soruşturmak'ta yine karıştırdığımız başka terimler.

Ben şuna inanıyorum, olur da bir gün bir cahil Cennet'i keşif edecek olursa, yapacağı ilk iş, dibinden altın çıkacağı umuduyla, Cennet'tin dibini kazmak olur. Herkesin anlama kabiliyeti de, değerleri de farklıdır. Cennet ise saf ve salaklar için bir toplama kampı olmayacak. Orasından eminim.

Cahil insanın (bence) imanı da zayıf olur. İslam kesinlikle cahillerin dini değil.

Piskoloji ise bir değerlendirme meselesidir. Her şeyi doğru veya yanlış değerlendirirsin ve sonucu da olumlu veya olumsuz olur. Ancak sonucun değerlendirilmesi de yine doğru veya yanlış olabilir. Bu durum bazen hataların doğru sonuç verdiği algılanmasına ve hatada ısrara neden olabilir. Bunun da hayatta bir çok örneğini hepiniz yaşayarak göreceksiniz.

Bir İnsan neye inanırsa o'dur, nasıl his ederse öyledir. İnanç hayatı yönlendirir.

Mavi34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Tesadüf mail kutuma düştü bu başlık ve bende bir şeyler yazmak için üye oldum. Tam olarak seninle aynı olmasa da bazı sorunlarımız benziyor ve bende ne yapacağımı bilemiyorum. İnsanların ne söylediğini umursamam ama bu sözler bana yönlendiği zaman bazen ister istemez umursuyorum. Yani fikirlerinizi insanlara geçsin istiyoruz. Beğenilmek takdir edilmek istiyoruz. Bu yüzden iletişim kuruyoruz. Eskiden insanlarla konuşmayı, sohbet etmeyi severdim. Şimdi insanlar ürkütüyor. Sanki onlar ne söylerse o olacakmış gibi sanki insanlar ne yaparlarsa yapsınlar diğerlerinin dediği önemsizmiş gibi davranıyor. Bir şeyler öğreniyor ama bir şeyler almaya kapanıyoruz. Öğrendiklerimiz bize ait olan konuşsun istiyoruz. Bu da sorunlara çatışmalara neden oluyor. O yüzden baska insanlarla konuşurken dikkat etmek gerekiyor. Kararınca konuşmak davranmak gerek. Bende bunun için çabalıyorum.

luffiesan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Son yıllarda her hangi bir olay veya konuda dos doğru olayı anlatmanın sorun ne ise neler oldu ise birebir aynısını konuşmanın bile çözüme ulaşmak konusunda yetersiz olduğunu anladım. Kötü sen oluyorsun çünkü gerçekleri duymak görmek istemeyen çok fazla kişi var. Nefsi yaşayan yığınlar var.