Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü (PDR)

TheMechanic

Asistan
Reaksiyon puanı
1
*Üniversite adaylarına yardımcı olması için açılmıştır.

Bu bölümde okuyan arkadaşlar bilgi verirse daha iyi seçim yapabilir.

rehberlik_2.jpg

Genelde bu bölümden çıkan kötü örneklerle muhattap olanların kıymetini bilmediği, şişirilmiş bir bölüm olduğunu düşündüğü alandır.

ki hak vermiyor değilim. bizim bölümden mezun olup da mesleğinin etiğini ayaklar altına alan çoktur. mesleğini hakkıyla temsil etmekten aciz çoktur. böyle insanların halkta yarattığı "yattığı yerden kazanıyor." algısına bölümde okuyan biri olarak emin olun ben de hak veriyorum. ancak iyi örneklerini görmeden, görmek istemeden, onlarla çalışmadan, "psikiyatrlara çay kahve getirecek adam lazım tabi olmalı bu bölüm..." diye onca okumuş adam tarafından alaya alınmayı da hak etmiyor.

psikolojik danışmanlarla ortak çalışan, fikir alışverişinde bulunan pek çok psikiyatr var. kendinizi psikoloji alanının mihenk taşı olarak görmeyi bırakırsanız en azından çay kahve dışında da mesleki yükünüzü hafifletecek bir alternatif bulmakta zorlanmazsınız. elbette bütün sorunlar yalnızca terapi yoluyla çözülmez, ilaç da gerekir ama bana kalırsa pek çok vakada ilaç son çare olmalıdır.

günümüzde antidepresan kullanımı bir hayli artıyor. bu ilacı alanların büyük çoğunluğu gerçekten depresyon dahi yaşamıyor oysa. sınav stresi, iş stresi adı altında hafif derecede stres yaşayanlar bile şeker gibi yutuyorlar bu hapları. sebebi de devlet hastanesinde en fazla iki dakikasını ayırabildiği hastasına ezberden antidepresan yazan psikiyatrlar. önleyici psikolojik hizmetler hala ülkemizde yeterli önemi görmüyor. birkaç seanslık terapiyle, öğreneceği sağlam çözüm yöntemleriyle problemlerini halledebilecek, kendi potansiyelini görüp buna göre hareket edecek danışanlar daha da çözümsüz bir hal alıyor. psikolojik problemlere yönelik ilaç alanların birçoğu aman aman büyük travmalar yüzünden değil günlük hayatta yaşadığı özgüven, akademik başarı, kariyer, arkadaşlık ilişkileri, ebeveyn ilişkileri, karı-koca ilişkileri vb. alanlarda yaşadığı aslında planlı bir programla çözüm yöntemlerini öğrenebileceği sorunlar yüzünden alıyor.

sonra da çok bilmiş psikiyatrlar çıkıyor "siz hiç yirmi dakika önce intihar etmeyi düşünen biriyle muhattap oldunuz mu?" diye... pardon kardeşim de sen hiç adamakıllı işini yapan bir psikolojik danışmanla oturup konuştun mu sen bana onu söyle. dışarıdan ahkam kesmekle olmuyor. biz sizin mesleğinize tehdit, karalama değil bilakis desteğiz. birbirimizin sınırlarını, yeterliliklerini, artılarını ve eksilerini görerek birbirimizi geliştireceğimiz, birbirimize yardımcı olacağımız yerde iki tarafın da birbirini bu şekil aşağılaması hoş değil.

Ekşi Sözlük

- - - Mesaj Güncellendi - - -

faydalı

ScoutNews

Asistan
Reaksiyon puanı
0
TM üzerinden tercih yapacak arkadaşlar için çok uygun bir bölüm . Tabii puanları biraz yüksek seviyede ancak iş bulma ve kariyer konusunda uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz sanıyorum .

TheMechanic

Asistan
Reaksiyon puanı
1
TM üzerinden tercih yapacak arkadaşlar için çok uygun bir bölüm . Tabii puanları biraz yüksek seviyede ancak iş bulma ve kariyer konusunda uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz sanıyorum .
Teşekkürler :)