PlayStation 3'le Guinness Rekoru

Bu konuyu okuyanlar

Berkin Bozdoğan

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
PlayStation 3'ün işlemcilerinin gücünü fark eden Stanford Üniversitesi, 670.000 adet PS3'ü ağ üzerinden çalıştırarak petaflop mertebesinde işlem gücü elde ediyor.

PS3 kullanıcılarının evlerinde kişisel rekorlarını kırmalarına yardımcı oluyordu ama artık bu oyun makinesinin yeni bir rekor denemesi var, Guinness rekorları... Guinness'in yakın zamanda fark etmiş ki Stanford Üniversitesinin Folding@Home projesinde kullanılan PS3 sayısı, GRID bazlı işlem kapasitesi adına bir rekor olan bir petaflop (saniyede 1000 trilyon ya da katrilyon kayar nokta işlemi) değerine ulaşmış. Bu da, bu ağın dünyadaki en güçlü dağıtılmış ağ (distributed network) olduğu anlamına geliyor.

GRID Nedir?

Sistem üzerindeki sunucuların ve bilgisayarların tek bir ağ üzerinden güçlerini paylaşmasıdır. Bu sayede çok çekirdekli tek bir işlemciymiş gibi işlem yapılabiliyor. Böylece hız ve performanslarını korkunç seviyelerde arttırabiliyor.

Peki, Folding@Home Nedir?

Bu proje Stanford Üniversitesi'nin uzun süre önce başlattığı, evlerde bilgisayarların boşta duran işlemci güçlerini basit bir yazılım yardımıyla lokal olarak kullanıp ardından sonuçları internet yardımıyla sunucuya ulaştırmasını kapsıyor. Bu program yardımıyla medikal alanda proteinler üzerine yapılan büyük bir araştırmayı çok kısa süre içerisinde bitirmeyi planlıyorlar. Şu anda 200.000 adet bilgisayarın dahil olduğu projeye, geçtiğimiz Mart ayından itibaren PS3'ler de dahil olmuştu. Ve şu anda tam 670.000 adet PS3 bu programa dahil durumda bulunuyor.

Yazan: Güren Gürsel
SDN - http://shiftdelete.net
 

teknojen

Doçent
Katılım
28 Kasım 2006
Mesajlar
547
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
şu folding@home bizde de olsa süper olurdu ben seve seve bilgisayarımın işlemcisini kullanmalarına izin verirdim
 

chimera

Müdavim
Emektar
Katılım
24 Kasım 2006
Mesajlar
8,773
Reaksiyon puanı
574
Puanları
0
PS 3' ün işlemcisi gerçekten çok güçlü. Bunu bilen ve kullanan Stanford Üniversite' si iyi iş çıkarmış. Bakalım bundan sonra PS 3 işlemcileri hangi amaçlarda kullanılacak.
 

c0lin

Müdavim
Katılım
3 Eylül 2007
Mesajlar
2,631
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
hacker lar tarafından kullanılarbilir kötü amaçla
 
Üst