Pinleri kırılan işlemci çalışıyor; ileride sorun yaratır mı?

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Bugün işlemci macununu yenilemeye karar verdim. (Vermez olsaydım.)

Macunladıktan sonra işlemciyi sokete bıraktım. Soket kilidini unuttum, soğutucuyu takmaya çalışırken işlemcinin pinlerini yamulttum.

İğneyle, eğilen pinleri düzeltmeye çalışırken 3 pin kırıldı. Sokete de oturmadığı için kaldırdım attım çekmeceye.

İşlemci tavsiyesi konusu açacakken, söyle rahatla'da @Lazzz'ın

Bir kaç pini kırık olsada amd işlemciler çalışabiliyor, çöpe atma. Kalanları düzelt yerine tak çalışabilir.

önerisiyle yeniden aldım iğneyi elime, uzun bir uğraş sonucu işlemciyi sokete oturtmayı başardım.

(Soğutucuyu takmak için 1 saat uğraştım yine.)

Bilgisayarı açtım, yeni işlemci vs. uyarısından sonra bios'tan çıktım ve masaüstü göründü.

Üç pin kırık olmasına rağmen bu işlemcinin çalışmasına açıkçası çok şaşırdım.

(Köşede yan yana 3 pin)

İşlemci: Phenom II X4 965 Black Edition AM3 3.4GHz 8MB Cache 45nm İşlemci

965_top.jpg

Bu işlemci eskisi gibi çalışmaya devam edecek mi? Sistem açısından bir sorun yaratacak mı? Sanırım zamanla ortaya çıkacak.

Tys23

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,230
Bugün işlemci macununu yenilemeye karar verdim. (Vermez olsaydım.)

Macunladıktan sonra işlemciyi sokete bıraktım. Soket kilidini unuttum, soğutucuyu takmaya çalışırken işlemcinin pinlerini yamulttum.

İğneyle, eğilen pinleri düzeltmeye çalışırken 3 pin kırıldı. Sokete de oturmadığı için kaldırdım attım çekmeceye.

İşlemci tavsiyesi konusu açacakken, söyle rahatla'da @Lazzz'ın

önerisiyle yeniden aldım iğneyi elime, uzun bir uğraş sonucu işlemciyi sokete oturtmayı başardım.

(Soğutucuyu takmak için 1 saat uğraştım yine.)

Bilgisayarı açtım, yeni işlemci vs. uyarısından sonra bios'tan çıktım ve masaüstü göründü.

Üç pin kırık olmasına rağmen bu işlemcinin çalışmasına açıkçası çok şaşırdım.

(Köşede yan yana 3 pin)

İşlemci: Phenom II X4 965 Black Edition AM3 3.4GHz 8MB Cache 45nm İşlemci

965_top.jpg

Bu işlemci eskisi gibi çalışmaya devam edecek mi? Sistem açısından bir sorun yaratacak mı? Sanırım zamanla ortaya çıkacak.
Amd işlemciler pinlerde sorun olsa gine çalışabiliyor. Benim eski exper pc'de sağ alt pinlerden 4'ü yamuktu düzelttim. 6 sene çalıştı :D Geçen sene öldü cihaz :D Sende nasıl olur bilemem ama gittiği yere kadar kullan.

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Daha önce bu olayı aynen gördüm, kullanıcı performansta fark hissedilir fark olmadığını söylemişti, ama seninkinde performans kaybı yasarmısin net bir bilgim yok. Bir test yapıp işlemciyi yük altına sokup test et istersen.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Prime95 indirdim, bakalım sonuç ne olacak.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Hangi pinlerin kirildigina ve o pinlerin hangi fonksiyonlara sahip olduguna bagli. Tahminen herhangi bir isleme atanmamis pini veya fazladan mevcut olan power pini kirdiniz.

Genelde islemci modellerine ait pin diyagramlari olur. Bütün pinlerin ne gibi fonksiyonlara sahip oldugunu gösterir. Siz yine sansliymissiniz :)

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Yüklü bellek 4X2 olmak üzere 8 gb ama sistem özelliklerine baktığımda kullanılabilir bellek 3,96 görünüyor. Eskiden böyle bir sorun yoktu.

upload_2016-6-16_2-29-34.png

Sorun işlemciyle alakalı olabilir mi acaba?

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Yüklü bellek 4X2 olmak üzere 8 gb ama sistem özelliklerine baktığımda kullanılabilir bellek 3,96 görünüyor. Eskiden böyle bir sorun yoktu.

Ekli dosyayı görüntüle 5471

Sorun işlemciyle alakalı olabilir mi acaba?

Bios'a girince kac gb gösteriyor hocam? Kirik pinlerden dolayi da kaynaklabilirmis bu sorun. Umarim ondan dolayi degildir.

Son düzenleyen moderatör:

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
4 gb yüklü görünüyor. Slot ayarlarına baktığımda iki ram de görünüyor halbuki.

Ramlerin yerlerini değiştirdim olmadı. Bios'u mu güncellesem yeniden acaba?

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Bellek kontrolü islemci üzerinde oldugu icin kirik pinlerden kaynaklaniyordur muhtemelen. Daha önce bu sorun yoktu dediginiz icin diger cözümleri denemenize gerek yok diye düsünüyorum. El beceriniz varsa kirik pinleri tamir edebilirsiniz, internette nasil yapildigini gösteren videolar mevcut.

Genelde pinler yamuldugunda veya kirildiginda bu tür sorunlar ortaya cikiyor. Bircok forumda benzer sorunlarla karsilasan üyeler gördüm.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Teşekkür ederim cevaplarınız için.

Donanıma ayrılmış 4gb diyor.

upload_2016-6-16_3-31-50.png

Bir de uğraştıkça yeni sorunlar çıkarıyorum sistemde. Bios'u güncelleyince fan kontrolcüsü çalışmadı, işlemcinin fanı dönmedi.:confused:

Yavaş yavaş yeni siparişe hazırlanayım ben.

Amd FX-6300 düşünüyorum.

+Düşündüm, siparişi geçtim.

Son düzenleme:

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
17,394
Yeni pc hayırlısı olsun hocam. :D

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
İşlemcinin alıcısı çıkar çöpe atma. 50-60 ne ediyorsa sat üzerine sen koy güzel bir yemek ye [emoji23]

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Teşekkür ederim cevaplarınız için.

Donanıma ayrılmış 4gb diyor.

Ekli dosyayı görüntüle 5472

Bir de uğraştıkça yeni sorunlar çıkarıyorum sistemde. Bios'u güncelleyince fan kontrolcüsü çalışmadı, işlemcinin fanı dönmedi.:confused:

Yavaş yavaş yeni siparişe hazırlanayım ben.

Amd FX-6300 düşünüyorum.
Fan kontrolcüsü ısı değerleriyle oynamış olabilirsin. Belirli seviyeye kadar ısınmadıkça çalışmamaya yanlışlıkla ayarlamış olabilirsin :D

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Kontrolcüyü devreden çıkardım, fanı direkt anakarta bağladım. Şu an keyfi iyi. Sahurdan sonra da 2 saat bunun için uğraştım. O kadar dar bir yerdeki o giriş, çok yorucu oldu benim için. Acemilik de cabası :confused:

Yeni işlemciyi de sipariş ettim bakalım. İnşallah şu bellek sorunu gider.

İşlemci macunu değiştirmeden önce soket kilidi aklınızda olsun. Soğutucuyu çıkarırken işlemci, soğutucunun tabanına yapışık çıkmıştı. O noktayı atlamamın sebebi de bu oldu sanırım.

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
965i çöpe atma benim içime oturur

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Yeni işlemciyi-fx-6300- taktım yüklü bellek 8176 mb oldu. Demek ki sorun işlemci kaynaklıymış.

Fakat şimdi de 54,8 mb. donanıma ayrılmış görünüyor.

upload_2016-6-18_16-6-56.png

Rami kullanan donanımları gösteren bir program var mı bildiğiniz?

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Ekran kartınız ile paylaştırıyor olabilir mi? Harici değilse eğer.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Harici ekran kartı.

Çözümü araştırayım bulursam buraya da eklerim. :)

GADDAR KÖRÜK

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ryzen5 2600 işlemcinin tam köşeden 1 adet pin kirildi (ama çalışıyor ) yerine yedekteki ryzen 3 1600 taktim ve 2 adet 8gb hayperx ram taktim 2 slotuda gördü 16 gb a yükseldi fakat ryzen5 i geri taktigimda slotun 1 tanesini görüyor digerini görmüyor sizce kırılan pin den dolayımıdır ??