.Php Uzantı Gizleme

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar Merhaba, öncelikle söyleyeyim yoğun araştırmalarıma ve sağolsunlar wmaracideki arkadaşların
yardım etmelerine rağmen sonuca ulaşabilmiş değilim.

Konuya vakıf arkadaşlar var ise yardımcı olabilirse ne mutlu bana. Yapmak istediğim .php uzantısını gizlemek yani kişi;

siteadi.com/anasayfa.php dediğinde url'de=> siteadi.com/anasayfa şeklinde çıkması.

(Facebook, twitter, tumblr, ask.fm gibi sitelerdeki gibi)

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Profesör [MENTION=35749]yusher[/MENTION] tuttuğun altın olsun sağolasın yaptım. Peki sana bişey daha sorsam, mesala;

siteadi.com/anasayfa.php?b=1 dediğinde url'de=> siteadi.com/anasayfa/1 şeklinde çıkması için ne yapmalıyım.

yusher

Profesör
Reaksiyon puanı
12
http://net.tutsplus.com/tutorials/other/using-htaccess-files-for-******-urls/

işini görür.

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Oha, adam google'ın sdn versiyonu. :D
[MENTION=35749]yusher[/MENTION] üstadım sadece konuya mı hakimsiniz, yoksa harbi harbi böyle bi araştırmacılık ruhunuz mu var ?

Reaksiyon puanı
189
htaccess ile adresi Rewrite edip bir router class'ı yazarak ile istediğin gibi şekle sokabilirsin. MVC yapıları genellikle böyle kullanır :)

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ya üzerine afiyet İleri düzey C++ konularını araştırabilir misin ?
Ama harbi baba konular olucak böyle. :D
[MENTION=25201]cgrszone[/MENTION], sırf için rahat etsin diye yapıyorum. ;D

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
htaccess ile adresi Rewrite edip bir router class'ı yazarak ile istediğin gibi şekle sokabilirsin. MVC yapıları genellikle böyle kullanır :)

http://net.tutsplus.com/tutorials/other/using-htaccess-files-for-******-urls/

işini görür.
[MENTION=25201]cgrszone[/MENTION] çok teşekkürler, ama tam anlayamadım, .htaccess konusunda yeniyim router class nedemek anlamadım özür dilerim. [MENTION=35749]yusher[/MENTION] gerçekten teşekkürler ama ingilizcem olmadığı için tam anlayamadım, linkteki kodları aldım uyarladım ama yapamadım, sanırım doğru şekilde yapamadım.

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
[MENTION=35749]yusher[/MENTION] bu tarz diller ve yapılar için öncelik ingilizce olmalı, hatta eş zamanlı olarak internetten ingilizce eğitimine başlarsanız sizin için çok daha iyi olucaktır.

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=211307]LeaveNhA[/MENTION] beni şimdi ingilizce kursuna göndertme lütfen :) yani biliyolarsa arkadaşlar ne kadar güzel, kursada başlıyım inş en yakın zamanda

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
@LeaveNhA beni şimdi ingilizce kursuna göndertme lütfen :) yani biliyolarsa arkadaşlar ne kadar güzel, kursada başlıyım inş en yakın zamanda

estafurullah bildiğimizden değil, ama görüyorum ki bu işi sadece bişeyler sorup araştırıcak kadar ciddiye alıyorsun ve gün gelicek türkçe kaynak olmayan bir konuda tamamen yanlız kalırsın, onun için ingilizce şart, en azından kurs yerine temel seviyeyi bedava eğitim setlerinden faydalanarak aşabilirsin.

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
O gerçekten dediğiniz gibi sorun ettiğim bir konu, kursta da hoca demişti zaten, gidicem de
o htaccess olayı aklıma geldi acaba yapabilirmiyim diye üstüne düştüm öyle kaldım 4 gün oldu hâlâ yapmaya çalışıyorum :))

Konuya vakıf olmadığım için hiç yapamıyorum tabi (denemediğim de yol kalmadı, en küçük yardımlardan bile bir sürü farklı yazılar yazıp deniyorum) [MENTION=35749]yusher[/MENTION]'in ilk verdiği link genel olarak .php uzantılarını gizledi ama bu seferde;

siteadi.com/anasayfa.php?b=1

şeklindeki linki

siteadi.com/anasayfa/1

şeklinde gösteremiyorum, yani hem

siteadi.com/anasayfa

gösterilecek hemde;

sitedai.com/anasayfa/1

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
O gerçekten dediğiniz gibi sorun ettiğim bir konu, kursta da hoca demişti zaten, gidicem de
o htaccess olayı aklıma geldi acaba yapabilirmiyim diye üstüne düştüm öyle kaldım 4 gün oldu hâlâ yapmaya çalışıyorum :))

Konuya vakıf olmadığım için hiç yapamıyorum tabi (denemediğim de yol kalmadı, en küçük yardımlardan bile bir sürü farklı yazılar yazıp deniyorum) @yusher'in ilk verdiği link genel olarak .php uzantılarını gizledi ama bu seferde;

siteadi.com/anasayfa.php?b=1

şeklindeki linki

siteadi.com/anasayfa/1

şeklinde gösteremiyorum, yani hem

siteadi.com/anasayfa

gösterilecek hemde;

sitedai.com/anasayfa/1

inanın htaccess konusuna daha adım atmadım, php nin ortalarında sayılırım, ama emin olun kendileri seni aydınlatıcaklardır, ve benide. :D
şahsen meraklanmaya başlıyorum aslında... :D

Reaksiyon puanı
189
URL'yi dediğim gibi rewrite edip gelen adresi parçalayacak ve gerekli olanları methodlara yönlendirip kalanı da o methoda argüman olarak göndermelisiniz. Farkında değilsiniz belki ama istediğiniz şey MVC yapılarının temeli. Açıkçası konu ile ilgili burada yazacakların ucu bucağı yok. MVC tanım olarak kısa olsa da tüm yapıyı ele aldığınızda çok derin bir konu. Ama internette kendi MVC'nizi nasıl yazacağınız ile ilgili yeterli döküman bulabilirsiniz ama maalesef hepsi ingilizce olacak. Ya da codeigniter ya da cakePHP gibi bir hazır yapı (MVC) üzerinden uygulamanızı geliştirmeye devam ederseniz eğer istediğiniz yapıyı sistemin doğası gereği elde eder ve üzerine sadece uygulamayı yapar geçersiniz ama yine de OOP'yi çok iyi bilmeli ve MVC yapıları ile ilgili teorik bilginin biraz üzerinde bilginiz olmalı...

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Şimdi daha iyi anladım, teşekkürler [MENTION=25201]cgrszone[/MENTION]

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ya ben hiçbirşey anlamadım tam yapılmış bir örnek verirmisiniz lütfen çok acil lazım :cursing:

ankarahaber

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu linkten tam olarak anlaşılamıyor.Detaylı olarak açıklayabilirmisiniz?