Soru Performans mı düşüyor? Oyunlar mı ağırlaşıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan _Zaur_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,340
Arkadaşlar öyle zilletin içine düştük ki, al babam al bitmez bu iş. soyup soğana çevirirler adamı

Mesela diyelim ben 2020 yılında gtx 1060 ın 1080 çözünürlükte oyunları yüksek grafikle 60 fps ortalamasında oynattığını bilerek alıyorum.

1 yıl geçer geçmez yeni bi oyun patlatıyorlar 30 fps zor görüyoruz ama sen işte gel bu kartı al diyorlar aha 1080 çözünürlükte 60 fps civarı alırsın.

Abi nasıl bi oyun çeviriyor firmalar. Ya biz oynarız en fazla 10 fps kaybımız olur düşünsekte gömüyorlar kartı resmen.

Napalım hani? Her oyuna yeni kart mı alıcaz? Kartı satayım da Linuxa bi geçicem öfff. Yerler oyunu felan, Gelecek Linuxta demedi demeyin.
Win 11 ve sonrası her bastığınız tuşun verisini bile incelerler.
Yapay zekalı ispiyoncu yapmışlar resmen işletim sistemi değil.

Sistem performansının sabit kaldığını herkes biliyorda ... nedir bu işletim sistemini ve oyunları ağırlaştırmak?

James Howlett

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,682
İnsanlardaki bu FPS takıntısını anlamıyorum 2000 lerde Max Payne 1-2, gta 2-3 mafia 1 fifa 98-2005 pes 2005, sabit kamera resident evil 2-3 gibi oyunları oynadık kimse FPS demedi oynadı keyfini aldı kapattı pc yi.

Zaur FPS takıntısı popüler kültür örneği takılma bunlara oyna geç.

Bu yaşıma geldim bir kere dahi FPS sayacı açmadım, bunu telefonda bile takıntı haline getirmişler, Redmi note 10 pro kullanıyorum sevemedim pubg oynadım epi topu 2 saat oynamışımdır bu süreçte ne gözüm yoruldu ne başım ağrıdı, pubg için poco f6 pro mu yoksa s24 ultra diyen mi dersin, honor 200 Pro kaç FPS verir diyen mi dersin, iPhone 16 pro max alsam 90 FPS alır mıyım diye soran mı dersin neler konuşuluyor neler.

Redmi note 10 pro da bu oyunu oynadım kasma donma yapmadı.

Yapman gereken tek şey istediğin oyunun min-max gereksinimlerine bak yağmur su vs detaylarını gösteren videolar izle sonra o ekran kartını al kur oyunu yükle oyna geç hepsi bu :)

uags1905

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
İnsanlardaki bu FPS takıntısını anlamıyorum 2000 lerde Max Payne 1-2, gta 2-3 mafia 1 fifa 98-2005 pes 2005, sabit kamera resident evil 2-3 gibi oyunları oynadık kimse FPS demedi oynadı keyfini aldı kapattı pc yi.

Zaur FPS takıntısı popüler kültür örneği takılma bunlara oyna geç.

Bu yaşıma geldim bir kere dahi FPS sayacı açmadım, bunu telefonda bile takıntı haline getirmişler, Redmi note 10 pro kullanıyorum sevemedim pubg oynadım epi topu 2 saat oynamışımdır bu süreçte ne gözüm yoruldu ne başım ağrıdı, pubg için poco f6 pro mu yoksa s24 ultra diyen mi dersin, honor 200 Pro kaç FPS verir diyen mi dersin, iPhone 16 pro max alsam 90 FPS alır mıyım diye soran mı dersin neler konuşuluyor neler.

Redmi note 10 pro da bu oyunu oynadım kasma donma yapmadı.

Yapman gereken tek şey istediğin oyunun min-max gereksinimlerine bak yağmur su vs detaylarını gösteren videolar izle sonra o ekran kartını al kur oyunu yükle oyna geç hepsi bu :)
Katılıyorum hocam, ben Lise yıllarımda Samsung Galaxy Young cihazımda Subway Surfers oynamaya çalışan biriydim, şu an telefonum her oyunu kaldırıyor ama aynı zevki vermiyor 🙂

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,340
Ya şimdi arkadaşlar telefonla bilgisayarı karıştırmayalım.

Eskiden haklısınız 30 fps görünce gariptirki akıcı bir deneyim alıyorduk oyunlardan takılma felanda yok gibiydi.

Şimdi 40 fps görünce eskinin 30 fps altında olduğumuzu hissediyoruk hatta oynanamaz duruma geliyor düşük grafikte bile.

Loutermilch

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,467
Hocam oyun şirketleri kolaya kaçıyor artık. Nvidia FG gibi bir teknoloji çıkardı, aslında bu teknoloji müthiş bir şey ama oyun şirketleri bunu suistimal etmeye başladı. Artık "optimizasyon ile uğraşacağıma basarım FG'ı millet 90 FPS alır zaten" kafasıyla bakıyorlar. Ondan dolayı eski nesil kartlarda normalde alman gereken FPS değerlerini bile alamıyorsun, yapımcılar sırtını yeni nesil teknolojilere dayadığı için. Kısacası bu FG muazzam bir şey olsa bile eski nesil ekran kartlarını mezara gömdü. FG ve DLSS hiç çıkmamış olsaydı yeni çıkan oyunlarda inan FPS değerlerin daha yüksek olurdu çünkü yapımcılar oyununu adam gibi optimize etmek zorunda kalırlardı.

Xriyantos

Asistan
Reaksiyon puanı
105
Hocam oyun şirketleri kolaya kaçıyor artık. Nvidia FG gibi bir teknoloji çıkardı, aslında bu teknoloji müthiş bir şey ama oyun şirketleri bunu suistimal etmeye başladı. Artık "optimizasyon ile uğraşacağıma basarım FG'ı millet 90 FPS alır zaten" kafasıyla bakıyorlar. Ondan dolayı eski nesil kartlarda normalde alman gereken FPS değerlerini bile alamıyorsun, yapımcılar sırtını yeni nesil teknolojilere dayadığı için. Kısacası bu FG muazzam bir şey olsa bile eski nesil ekran kartlarını mezara gömdü. FG ve DLSS hiç çıkmamış olsaydı yeni çıkan oyunlarda inan FPS değerlerin daha yüksek olurdu çünkü yapımcılar oyununu adam gibi optimize etmek zorunda kalırlardı.
Hem böyle bir durum var hem de genel olarak oyun firmalarındaki kodlamanın kalitesi de ciddi derecede düştü 2000'lerin başına göre. Artık çok daha fazla kodlama yetkinliği düşük insan oyun tasarımına dahil oluyor veya bilen de bu zahmete girmekle ilgilenmiyor.