Penaltı atacaksan, kırmızı giyineceksin!

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
penalti.jpg


Futbol tarihinin en tartışmalı konularından biridir penaltı atışı. Bir penaltı vuruşu gol olduğunda, futbolcu attı, yada kaleci yedi gibi sorular taraftarlar arasında cevabını ararken, kaçan bir penaltının ardında ise, futbolcu mu kaçırdı, yoksa kaleci mi kurtardı, soruları gündemi meşgul eder.

Aslında futbol sever için normal şartlarda bir penaltı, eşittir bir goldür. Hakem ceza sahası içerisinde düdüğünü çaldığı an, penaltı atacak takım peşinen gol olmuşçasına sevinir. Fakat topun kaleden 11 metre uzaklıktaki beyaz noktaya konulmasıyla birlikte, heyecan ve korku kaplar her iki tarafı da. Kaleciyle futbolcu arasında yaşanan o kısacık psikolojik düelloda üstünlük kurabilen, korkusunu yenen ve rahat olan galip ayrılır genelde. Bu üstünlüğün de bazen sadece kırmızı bir formayla sağlandığı ise oldukça dikkat çekici.

Almanya’nın önde gelen Köln Spor Akademisi yapmış olduğu bir araştırmada, penaltı atışlarında kırmızı renk giyinen takımların daha avantajlı olduklarını ortaya koydu. Kırmızı rengin sporcular üzerinde psikolojik gücü olduğunu ileri süren akademisyenler, bu tezlerini yapmış oldukları 80’e yakın araştırmayla da doğruluyorlar.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan araştırmada, penaltı atışını gerçekleştirecek bir futbolcunun forması kırmızı ise, kaleci tarafından o futbolcu kendine güvenen ve kendinden emin biri olarak görülür. Peşinen psikolojik üstünlüğünü kaybeden kaleci, dolayısıyla vuruşun da kesin gol olacağı kanaatine kapılarak kurtarma adına fazla bir çaba harcamaz.

Kırmızı formanın gücünü ortaya koyduğu en güncel örnek ise bu yıl Brezilya’da oynanan Konfederasyon Kupası’nda İspanya ile İtalya arasında yaşandı. Köln Akademisi Müdürü Profesör Daniel Memmert’e göre İspanya ile İtalya arasında yaşanan seri penaltı atış’nın galip gelmesi tesadüf değildi. İtalyan kalecinin kırmızı rengi görünce, İspanyolların kendilerine oldukça güvendikleri hissine kapılması ve dolayısıyla topu tutamayacağı kanaatine kapıldığını ifade ediyor.

Yavaş hareketler, kalecinin psikolojisini bozuyor

Profesöre Memmert, bir penaltı atışının gol olma olasılığının atışın gecikmesiyle de doğru orantılı olduğuna inandığını vurguluyor. Profesöre göre geç atılan bir penaltıda, kaleci inisiyatifin futbolcuda olmasından rahatsızlık duyarak tüm inisiyatifin topa vuracak oyuncuya geçmesine neden oluyor. Psikolojik üstünlüğü alan futbolcunun topu gol yapma olasılığı yükselir. Ayrıca penaltıların gol olma oranlarını yüksek olması, takımların kendi içerisinden özel penaltıcı seçmeleriyle de ilişkili. Bir teknik adam takım içinde bir futbolcuya penaltı görevi vermesi, o oyuncusunda görev bilincinin oluşmasına neden olur. Futbolcudaki bu görev bilinci ise atışlar öncesi konsantrasyonun dolayısıyla psikolojik üstünlüğünün kendisinde olmasını sağlıyor.

Öte yandan kalecilerin penaltılarda psikolojik üstünlüğü ele alabilme adına bir takım girişimleri de olmuyor değil. En etkili girişim ve başarı ise, şutu çeken futbolcunun dikkatini kendi üzerinde toplayabilen kalecilerde görülür. Kaleciler vuruş öncesi çeşitli hareketlerle penaltıyı kullanacak futbolcunun dikkatini dağıtarak kendi üzerine toplamaya çalışır. Bunu başardıkları takdirde penaltıyı kurtarma olasılıklarının yükseldiği yapılan araştırmalarda görülmekte.

Tarihin ilk penaltısında top kaybolmuş

1891 yılında William McCrum adında İrlandalı bir kaleci tarafından bulunan penaltı atışı, ilk zamanlar şimdiki gibi kaleden 11 metre uzaklıktaki bir noktada değil, kaleye paralele bir çizgi üzerinden kullanılıyordu. Kesin olmamakla birilikte tarihe ilk geçen penaltı atışı ise 1891 yılında Aston Villa ve Stoke City arasında oynan maçta uygulanıyor. Aston Villa’nın 1-0 üstünlüğüyle devam eden karşılaşmada bitime 2 dakika kala Stoke City futbol tarihinin ilk penaltısını kazanır, ancak Aston Villanın kalecisi topu kalenin arkasındaki ağaçlık alana atınca top kaybolur, bütün aramalara rağmen top bulunamayınca maçta sona eriyor. Böylece futbol tarihin ilk çalınan penaltısı kullanılamamış oluyor.

Futbol tarihinin fileleri bulan ilk penaltısı ise14 Eylül 1891 yılında Molineux stadında oynanan maçta gerçekleşiyor. Wolverhampton Wonders ile Accrington takımları arasında oynan karşılaşmada çalınan penaltıyı Wolverhampton’lu John Heath filelerle buluşturunca tarihin ilk penaltı golü de gerçekleşmiş oluyor.

Zaman
 
Üst