PC mi, konsol mu, mobil mi ? Hadi bu soruya son bir kez cevap verelim

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Merhaba. Bu konu çok uzun zamandır herkesin ağzından ateş püskürdüğü tartışmalara dönen bir konu. Duygusallıktan yada bir tarafı savunmaktan uzak bir şekilde bunu tartışalım ? :)

İşin aslı, kişisel zevke kalmış bir şey. PC'de modifikasyon seçeneği var, geri dönük uyumluluk konsolların çok üstünde, daha geniş oyun yelpazesi var, online'ı ücretsiz vs... Ama hadi bir de bunun yazılımsal tarafına bakalım. Öncelikle klişe olsa da filmler 24FPS kullanıyor. 30FPS'e sabit görüntü bizim gözümüze oldukça doğal gözüküyor zaten. Ekstra 120FPS bizim oyunumuza ayrı bir boyut kazandırmayacak yada bizi daha iyi bir oyuncu yapmayacak. Ancak şöyle bir durum var. Konsolda tek bir donanım var ve oyun firmaları tek bir donanıma oyunu daha iyi optimize edebilir, daha performanslı ve az hatalı oyunlar üretebilirler. PC'de zaten firmaların ürettikleri varyasyonlar bitmezmiş gibi bir de biz kendi kafamıza göre PC topluyoruz. Bu da milyonlarca kombinasyon anlamına geliyor. Bunların hepsine optimize etmek çok uzun zaman alabilir. Dolayısıyla GTX 1080 kart kullanan birisi sorun yaşamayabilir ama bu 1060 kullanan birinin yaşamayacağı anlamına gelmez. RX 550 kullanan birinin sorun yaşamayacağının kimse garantisini veremez. Konsollara oyunların daha önce çıkmasının asıl sebebi de budur :) "Ama konsollarda parasız online oynayamıyormuşuz" tamam, paralı oyunların online versiyonunu oynayamazsın ama Paladins yada Warframe'i aylık üyelik satın almadan da oynayabilirsin. Ayrıca aylık üyelikle her ay 10 lira karşılığında bedava oyun ve üyeliği olmayanların yararlanamadığı indirimlerden yararlanma şansını da elinde tutuyorsun. Güzel tarafları da var :)

İşin mobil boyutuna gelelim. "Yaa, şu oyun oynayacam diye milyarlık telefonlar alanları anlamıyorum. 1000TL'ye konsol alabilirken enayi parası veriyo-" tamam arkadaşım, lafını balla bölüyorum ama bu da kişisel zevk meselesi :) Tamam, belki 1000TL'ye PS4 alabilir. Belki PS Vita alabilir. Belki herhangi bir taşınabilir "oyun konsolu" alabilir. Ama bu kişinin ne tür oyunlardan hoşlandığına göre değişir. "Ama kontrolleri berbat, üstelik telefonu çok ısındırı-" tamam, dokunmatik ekranda zorlayabilir. Ama bugünlerde telefonlar için oyun emulatörleri de dahil telefonları oyun konsoluna çeviren bunun gibi aparatlar da yaygınlaştı.

MOGA-Hero-Power-and-Pro-Power-Smartphone-Game-Controllers.jpg

İnsanların zevkleri ve kullanımları değiştikçe teknoloji de değişiyor ve adapte olmaya, isteneni vermeye çalışıyor. Arz talep meselesi. Oyunlar da değişiyor. Herkes için bir şey var. Burada asıl etmenin fiyat yada performans değil, hangisini eğlenceli bulduğumuz önemli. Ben eski bir Ape Escape hayranıyım ve PS2'mi Ape Escape 2 ve 3'ü oynayabilmek için aldım :) Bu oyun sadece Playstation 2 platformuna çıktı.

Uzun lafın kısası kimisi mouse/klavye sever, kimisi benim gibi gamepad sevdalısıdır :) Bir yemeği herkes sevmeyebilir ama bu sevenin yemeği lezzetli bulduğu gerçeğini değiştirmez :)

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Pc her hâlükarda konsoldan daha iyidir, görüntü ve ses kalitesinde de konsolu katlar daima.
Oyunların konsola daha önce çıkması biraz satış politikası. Önce pcye çıksa, konsola çıktığında kimse dur bir de konsolda deneyelim demez.
Oyun delisi olsaydım her ikisini de alırdım, konsolda uncharted gibi pc alternatifi olmayan oyunları oynardım, geri kalan bütün oyunları da pcde oynardım.
Telefonda vakit geçirilir sadece, oyun oynanmaz bence. Telefonun da kendine has oyunları vardır ama portal kalitesinde bir oyunu telefonda görebilir miyiz, sanmıyorum.

Scalh

Doçent
Reaksiyon puanı
273
Bazı yerlerine katılıyorum bazılarına katılmıyorum. Öncelikle PC toplamak her yiğidin harcı değil herkes anlamaz. Konsol ve telefonda öyle bir dert yok veya laptoplarda. Ha, topladınız ve işi biliyorsunuz eyvallah. Bu donanım sürekli parça parça değiştirilerek PC geliştirilebilir. Kim Watch Dogs 2'de sabit 60 FPS istemez ki? Ayrıca 120 FPS'in faydası çok fazla. Emin olun 60 veya 30 FPS ile oynayanlardan çok daha iyi oynuyorsunuz. Bana PS kontrolleri uygun gelmiyor özellikle savaş oyunları gibi tam isabet isteyen oyunlarda. Tercihim savaş oyunuysa kesinlikle PC. Mobil tarafını pek bilemem zira çok haşır neşir değilim.

Bu arada aylık 10 liraya vermeyip onu bile biriktirenler var yeni donanım için. Tercih meselesi. Korsana karşıyız ama.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Öncelikle PC toplamak her yiğidin harcı değil herkes anlamaz.
Forum bu yüzden var, biz bu yüzden buradayız :D
Kim Watch Dogs 2'de sabit 60 FPS istemez ki? Ayrıca 120 FPS'in faydası çok fazla. Emin olun 60 veya 30 FPS ile oynayanlardan çok daha iyi oynuyorsunuz.
Ben PC'de isterim :) Çünkü monitörüm 60hz. TV'lerde oyun modu denen bir özellik var farkında mısınız ? Bu modun amacı TV'de oyunun görüntüsünün daha akıcılaşmasını sağlamaktır. PC monitöründe sabit 60FPS isterim çünkü PC monitörü 60hz. Yani 60FPS'e kadar hissederim. Ama TV'nin limitinden fazlasını zaten göstermeyeceği belli. 60FPS'in üstünü isteyeceğimi pek sanmıyorum :) En azından fark yaratmayacağını biliyorum.

Scalh

Doçent
Reaksiyon puanı
273
Forum bu yüzden var, biz bu yüzden buradayız :D

Ben PC'de isterim :) Çünkü monitörüm 60hz. TV'lerde oyun modu denen bir özellik var farkında mısınız ? Bu modun amacı TV'de oyunun görüntüsünün daha akıcılaşmasını sağlamaktır. PC monitöründe sabit 60FPS isterim çünkü PC monitörü 60hz. Yani 60FPS'e kadar hissederim. Ama TV'nin limitinden fazlasını zaten göstermeyeceği belli. 60FPS'in üstünü isteyeceğimi pek sanmıyorum :) En azından fark yaratmayacağını biliyorum.
Aslında fark yaratır. Online bir oyunu 60 FPS civarında oynayacağıma 120 FPS'de oynamak isterim çünkü oyunun en civcivli yerlerinde FPS düşebilir bu da oyun zevkini mahveder.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Aslında fark yaratır. Online bir oyunu 60 FPS civarında oynayacağıma 120 FPS'de oynamak isterim çünkü oyunun en civcivli yerlerinde FPS düşebilir bu da oyun zevkini mahveder.
CS:GO'dan bahsediyorsun sanırım ? :) Evet, CS:GO haritaları tam idamlık. Haritaların alayı topluluk tarafından yapılmışlar ve performans sorunları var. Özellikle bazı poligonlara geldiğinde ciddi FPS Drop yaşatabiliyor ve saç baş yoldurabiliyorlar. Bu oyunun optimizasyonu ile ilgili bir şey, yukarıda anlattığımı sanıyorum :)

Scalh

Doçent
Reaksiyon puanı
273
CS:GO'dan bahsediyorsun sanırım ? :) Evet, CS:GO haritaları tam idamlık. Haritaların alayı topluluk tarafından yapılmışlar ve performans sorunları var. Özellikle bazı poligonlara geldiğinde ciddi FPS Drop yaşatabiliyor ve saç baş yoldurabiliyorlar. Bu oyunun optimizasyonu ile ilgili bir şey, yukarıda anlattığımı sanıyorum :)
Dikkat etmemişim. Ama 120 FPS'e gereksiz diyemezsiniz eronis bey. Yüksek FPS hep gereklidir. Söz uçar FPS kalır ben kaçar....

Reaksiyon puanı
125
oyuna göre değişir diyenlerdenim ben hocam. mesela pes ve ya fifayı konsolla oynican. battlefield, cod,uncharted, csgo tarzı oyunları pc vasıtasıyla oynican. telefonda oyun oynamak çok zevkli birşey değil bir kere. 5,5 inch ekranda parmakların birbirine girerek oyun oynamak gerekli birşey değil zaten. arasıra sıkılınca oynanır o kadar.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Metal Gear, Dead or Alive, Tekken, Dark Souls, Spiderman gibi oyunlar konsolda oynanır :)