Pay-to-Play'den Play-to-Earn NFT'ye

shelby69

Cezalı
Cezalı
Katılım
12 Mart 2023
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
51
Yakın zamana kadar oyunlar iki ana para kazanma modeline ayrılıyordu: ödemeli oyun ve ücretsiz oyun. Ancak 'oyna-kazan' adı verilen yeni bir model ortaya çıkmaya başladı. İşte oyun ekonomisinin yıllar içinde nasıl değiştiğine dair kısa bir genel bakış.

Ücretli Oyunlar/Pay-to-Play (P2P): İlk Video Oyunları

Her şey 1970'lerin başında atari oyunlarıyla başladı. Arcade video oyunları oyun başına ödeme modeliyle çalışıyordu. Adından da anlaşılacağı gibi, oyunlardan oyun başına para kazanılıyordu. Arcade müdavimleri bir ya da iki tur oyunun tadını çıkarmak için küçük bir miktar ödemek zorundaydı. Bu son derece kârlıydı.

1972'de ev konsolları sahneye çıktığında, oyun geliştiricilerinin yeni bir gelir modeli sunmaları gerekti: tek ödeme. Bu yeni ödeme yöntemi, oyuncuların bir oyuna tam erişim elde etmek için tek seferlik bir meblağ ödeyebileceği anlamına geliyordu. Örnekler arasında FIFA ve Super Mario Brothers sayılabilir.

90'ların sonunda abonelik modelleri - oyuncunun oyunun tüm bölümlerine erişimini sürdürmek için düzenli bir abonelik ücreti ödemesini gerektiren oyunlar - tanıtıldı. Bu yöntem özellikle Tibia, Runescape ve World of Warcraft gibi MMORPG'lerde (devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları) popülerdi.

Oynaması Ücretsiz Oyunlar (F2P)/Freemium: Oyunun Bir Sonraki Bölümü

Oynaması ücretsiz (F2P) bir iş modelinde, oyuncular temel oyuna ücretsiz olarak erişebilir, ancak ek canlar, sınırsız oyun süresi, reklamsız bir deneyim vb. gibi geliştirmeler için para harcamaya teşvik edilirler.

Apple App Store'un ilk günlerinde, Angry Birds gibi ilk mobil oyunların çoğu geleneksel premium modele (yani oyun için peşin ödeme) dayanıyordu.

Ekim 2009'da App Store, ücretsiz uygulamalar için uygulama içi satın alımlar sunarak oyuncuların deneyimlerini geliştirmek için oyun içi para birimi ve kaynaklar gibi dijital öğeler satın almalarına olanak tanıdı.

Kısa bir süre sonra Angry Birds, Temple Run ve Plant vs. Zombies gibi popüler mobil uygulamalar premium modelden 'freemium' dediğimiz modele geçti. DOTA 2 ve Team Fortress 2 gibi video oyunları da satın alınabilir kozmetikler sunarken oynaması ücretsiz bir iş modelini benimseyerek hızla bu modeli takip etti.

P2E ve GameFi'nin evrimi

2017 yılında Ethereum, yaygın olarak tanınan ilk blok zinciri oyunu olan CryptoKitties'i piyasaya sürdü. Kısa bir süre sonra, Ether Shrimp Farm, Ether Cartel ve Pepe Farm da dahil olmak üzere bir dizi başka merkezi olmayan blok zinciri oyunu başlatıldı. Bu oyunlar, oyunculara oyun oynayarak geçirdikleri zamandan para kazanma fırsatı sunan bir P2E ekonomik modeli kullanmaktadır.

P2E oyunlarında, oyun içi varlıklar genellikle oyuncuların oyun içi ilerleme ve oyun oynama yoluyla elde edebilecekleri NFT'ler olarak temsil edilir. Geliştiricilerin oyun içi ekonominin tamamını kontrol ettiği geleneksel video oyunlarının aksine, P2E oyunlarındaki oyuncular dijital varlıkları üzerinde mülkiyet ve kontrole sahiptir.
 
Üst