Pardus 2009.2 Beta Yayınlandı!

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
images

Özgürlükİçin topluluğu tarafından uzun bir süredir beklenen Pardus 2009.2'nin beta sürümü, FTP sunucularında yerini aldı.

Pardus 2009.2 Beta'yı bu adresten indirebilir ve kararlı sürüm duyurulana kadar karşılaştığınız hataları bildirerek geliştirme sürecine yardımcı olabilirsiniz. Yeni sürüm içeriğinde, özgün Pardus teknolojilerinin yeni özellikleri, güncellenmiş uygulamalar, oyunlar ve çok sayıda paket güncellemesi bulunuyor.
Her seferinde daha sorunsuz güncel kurulumlar amaçlayan Pardus, yeni sürümde birçok sürprizle kullanıcılarını karşılayacak.

Her zaman olduğu gibi bu sürümün bir "deneme sürümü" olduğunu ve kararlı sürüme kadar bu sürümlerde bilinen ya da henüz fark edilmemiş hatalar olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bu yüzden bilgisayarınızda sizin için önem taşıyan veriler varsa ya da yeterince deneyimli olduğunuzu düşünmüyorsanız, tavsiyemiz kararlı sürümü beklemeniz yönünde olacak.

Testlerde ve geliştirme sürecinde yardımcı olmak isteyen kullanıcılar, karşılaştığı hataları http://hata.pardus.org.tr adresine bildirebilir.

Pardus 2009.2'ye Nasıl Geçilebilir?

4 Haziran 2010 akşamı çıkacak olan nihai sürüm öncesinde bu betayı, Pardus ekibine yardımcı olmak isteyen testçilere ve veri kaybetmekten korkmayan meraklı kullanıcılara öneriyoruz..

Pardus 2009.2 Beta sürümünü bilgisayarlarına kuracak olan kullanıcıların, yaşadıkları sorunları özgürlükiçin forumuna değil; doğrudan Hata Takip Sistemi'ne girmelerini tavsiye ediyoruz.

Pardus 2009.1 kullanıcıları nihai sürüm çıktığında, mevcut kurulumlarına ek bir işlem yapmadan, sadece güncellemeleri takip ederek bilgisayarlarını bu yeni sürüme yükseltebilecek.

KDE 4.4.3, Amarok 2.3.0, Mozilla Firefox 3.6.3 ve %100 Türkçe OpenOffice.org 3.2, 2009.2'de heyecanla beklenen yeniliklerden birkaçı. Uygulama güncellemeleri ve yeni eklenen özelliklerle 2009.2 sürümü, yepyeni teknolojilerle keşfedilmeye hazır bir şekilde gelecek.

Kaynak

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Çıksın. Geçen gün hiç acımadım, 2009.1 kurulu kısmı takas alanı yaptım. :mrgreen:

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Çoğu program 2008 de 2009 u , 2009 da 2010 u çıkarır. pardus ta tam tersi :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Çıksın. Geçen gün hiç acımadım, 2009.1 kurulu kısmı takas alanı yaptım. :mrgreen:

Bazen çok kırıcı oluyorsun, farkında mısın?:)
İlk izlenimlerim şöyle:

- Kaptan değişmiş daha compact bir hal almış;

- PiSi Paket Yöneticisi daha da geliştirilmiş, bazı bağımlılıklardan arındırılmış;
Önbellek konumu seçilebiliyor,
Güncellemeler sınıflandırılabliyor,
Bileşen bilgilerini görebiliyorsunuz.

- KDE 4.4.3, OpenOffice.org 3.2, AmaroK 2.3.0 ve Firefox 3.6.3 ve diğer yeni sürümler mevcut.

Zevkli bir sürüm denemenizi tavsiye ederim. Özellikle KDE son sürümü ile birlikte daha az kaynak kullanımı ve bazı iyileştirmeler ve geliştirmeler sunuyor.

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Kral geldi demek :P Hemen deneme sürüşünü yapalım :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bu tur muhabbetler pardus takiminin zoruna gidiyor

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Olumlu yorum yapmak zorunda mıyım peki? Sen olumlu yorum yaptın şimdi çünkü bu senin görüşün. Ben de görüşümü belirttim. Sorun nedir?
Bir söylersin tamam iki söylersin tamam da, sürekli aynı şeyi söyleyince insan altında başka bir şey arıyor. Hani bunun yerine niye beğenmediğini yazarsan herkes için daha faydalı olur. Eksikleri varsa da ne bilim hata kaydı açarız, forumlarına bildiririz vs. Bu kötüdür deyip işin içinden çıkmak bence yeterli değil.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bir söylersin tamam iki söylersin tamam da, sürekli aynı şeyi söyleyince insan altında başka bir şey arıyor. Hani bunun yerine niye beğenmediğini yazarsan herkes için daha faydalı olur. Eksikleri varsa da ne bilim hata kaydı açarız, forumlarına bildiririz vs. Bu kötüdür deyip işin içinden çıkmak bence yeterli değil.

İyi de ben burada senin bahsettiğin gibi bir yorum mu yaptım? Espirili bir yorumdu benimki, birinin bunu "kötülemek" amacıyla yazdığımı söyleyeceği aklımın ucundan bile geçemezdi.

Sen oradaki espiriyi algılayamıyorsan onu bilemeyeceğim.

Ve evet, 10.04'ü kurarken Pardus kurulu kısmı tekrar biçimlendirip 1 GB'ını takas alanı olarak ayarladım. Zaten kullanmıyordum, kurulu olmasına da gerek yoktu. Ne Pardus ne de Ubuntu tapulu malımız değil. Kullanabiliriz, kullanmayabiliriz, sevebiliriz, sevmeyebiliriz. Her konuda Pardus'u kötülediğim de yok. O bahsettiğin mesajlarımı bulur da gösterirsen sevinirim.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
ben sahidim

merve pardusu seviyor

iste ispati

Aynı şekilde, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux dağıtımı olan Pardus da, yaklaşık 2.5 TL olan kargo ücretini ödemeniz koşulu ile evinize kadar gönderilmektedir.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Pardus ekibi de az da hak ediyor.
Bizi azıcık dinleseler, aşağılamasalar, ciddiye alsalar
Sanki Türkiye'de tek linux bilen onlar
Şartlar daha farklı olsaydı Pardus geliştirici ekibinde dahi olabilirdim.

kingofarthur

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pardus bugün yayınladığı Pardus 2009.2 Beta sürümü ile yeni özelliklerini görücüye çıkarıyor. Ftp sunucularında yerini alan beta sürümünün yeni özellikleri sizleri Pardus 2009.2 'e bir adım daha yaklaştırıyor.

03-20091_.png

Pardus 2009.2 sürümü öncesi ilk deneme sürümü Beta sunucularda yerini aldı. Kullanıcıların çok daha kararlı ve performanslı bir sisteme sahip olacakları Pardus 2009.2 Beta ile tüm Pardus sürümlerinde olduğu gibi kullanıcılara kolay kullanılabilen, kararlı, hızlı, güvenli bir masaüstü ortamı ve binlerce özgür yazılım sunuluyor. Pardus 2009.2 Beta ile beraber en son KDE kararlı sürümü, gelişmiş sürücü desteği, çok daha büyük yazılım deposu ile geliyor.

Pardus 2009.2 deneme sürümü Beta pek çok yeni özelliği de beraberinde getirmekte. Bunlar sırası ile KDE 4.4.3, Linux kernel 2.6.31.13, OpenOffice.Org 3.2.1.1, Mozilla Firefox 3.6.3, Gimp 2.6.8, Xorg 1.6.5, Python 2.6.5 depodaki yazılımların sadece birkaçı. Ayrıca bu sürüm ile birlikte birden çok dil destekli uluslararası (international) sürüm DVD olarak geliyor. Türkçe desteğinin yanısıra daha fazla yazılım eklenen görüntüyü yaklaşık 1GB boyutu ile ister DVD'ye yazarak ister USB disk vb. araçlara yazarak kullanılabilir.

Bu sürümü her zaman olduğu gibi Pardus ftp sunucularından;

* Türkçe ve İngilizce kurulum görüntüsünü;
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009.2/Pardus-2009.2-Beta.iso

* Birden çok dil destekli kurulum görüntüsünü;
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009.2/Pardus-International-2009.2-Beta.iso

* Çalışan görüntüsünü:
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/calisan/2009.2/Pardus-Calisan-2009.2-Beta.iso

adreslerinden indirilebilir.

Sorunsuz kurulum için görüntü özetlerini kontrol etmenizi, kaliteli CD / DVD kullanmanızı, görüntüleri DAO modunda ve en fazla 16x hızında yakmanızı öneririz.

Pardus ISO görüntüleri Hibrit Görüntü olarak hazırlanmaktadır. Hibrit görüntüleri ister CD, ister DVD'ye yakabilir, isterseniz USB çubuk gibi sabit disk benzeri aygıtlara yazarak kullanılabilir.

Pardus 2009.2 Beta bir deneme sürümüdür. Çok hızlı ilerleyen gelişme süreci içerisinde depolarda sık sık paket güncellemelerinin yer alacağını bu sürüm ile ilgili karşılaşılan hataları ve iyileştirme isteklerinizi daha iyi bir Pardus için hata takip sistemimize iletebilirsiniz.

---------- saat 17:16 eklendi ---------- önceki mesaj saat 17:15 eklenmişti ----------

pardon yayinlanmiş galiba silebilirsiniz

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
2009 ile 2009.1 arasında değişen tek şey hibrit iso denen kolay kurulum ve usb den kurulum desteği idi. 2009.1 ile 2009.2 arasında ki fark ise Pardusun Kde 4.4.3 e geçişi ve ff3.6.3 e terfisidir. Bundan daha fazasını beklemeyin. Pardus ekibi güncellemelerle yapılabilecek işleri yeni sürümlerle duyuruyorlar. Bu da Pardus sevenlerde bir dalgalanma yaratıyor. Benim ise Pardus gönüllüleri ile anlaşamadığım madem yeni bir şeyler yapmak istiyorsunuz o zaman küçük teferruatlara takılıp kalmayın, örneğin Pardusu Gnome ile deneme şansı verin bize. Bütün büyük dağıtımlar ister Kde ister Gnome ister Lxde indirip kurabiliyorsunuz. Bu Pardusta neden böyle değil. Pardus ekibi neden geç gelen güncellemeleri dostlar işte görsün tavrıyla yeni sürüm çıkararak yapıyorlar anlamış değilim. Gönüllü çalışanları bir kenara koyarsak Geliştiriciler Tübitaktan maaş alan insanlar. Biraz daha gayret gösterip Pardusu layık olduğu yerlere getirmeye çalışmıyorlar?
Ben şahsi görüşlerimi yazdım. Bu iş gönül işi falan değildir. Tamamen emek isteyen çalışma gerektiriri. Eğer Pardus ekibi Linux camiasına pisi den başka bir şey kattıysa ve Sıfırdan bir proje başlattıysa ben yanılıyorum. Pardus sevenler yazdıklarımdan dolayı kırılmasın. Dost acı söyler.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
bu ff denilen şey ne oluyor anlamadım
Ekleme: Tamam firefox herhalde :D

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
jea senin pardusa olan nefretin demeliyim harbi beni rahatsiz ediyor ,sanki altinda baska sebebler yatiyor gibime geliyor, sanki ubuntu her yönden mükemmel daha javayi bile oturtamadi bünyesine bir limewire dahi yükleyemiyorum ,

Pardus ekibi de az da hak ediyor.
Bizi azıcık dinleseler, aşağılamasalar, ciddiye alsalar
Sanki Türkiye'de tek linux bilen onlar
Şartlar daha farklı olsaydı Pardus geliştirici ekibinde dahi olabilirdim.

burda sana da katilyorum .eger birazcik akli olsalar kendilerini halka acarlar ,sengibi key arkadas gibi hatta Haps arkadasin bilgilerini ve sizin gibi kisilerin bilgilerini kullansalar ubuntu affedersin bir halt olmaz pardusun yaninda

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Pardus'un şimdilik eksiği paket ve paketçi sayısıdır. Tabi bu iş işle uğraşan gönüllü sayısı da az.
Bazı işleri gönüllüler yapsa sanırım geliştiricilerin iş yükü hafifleyeceğinden onlardan daha fazlasını isteme şansımız olur diye düşünüyorum

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
2009 ile 2009.1 arasında değişen tek şey hibrit iso denen kolay kurulum ve usb den kurulum desteği idi. 2009.1 ile 2009.2 arasında ki fark ise Pardusun Kde 4.4.3 e geçişi ve ff3.6.3 e terfisidir. Bundan daha fazasını beklemeyin. Pardus ekibi güncellemelerle yapılabilecek işleri yeni sürümlerle duyuruyorlar. Bu da Pardus sevenlerde bir dalgalanma yaratıyor. Benim ise Pardus gönüllüleri ile anlaşamadığım madem yeni bir şeyler yapmak istiyorsunuz o zaman küçük teferruatlara takılıp kalmayın, örneğin Pardusu Gnome ile deneme şansı verin bize. Bütün büyük dağıtımlar ister Kde ister Gnome ister Lxde indirip kurabiliyorsunuz. Bu Pardusta neden böyle değil. Pardus ekibi neden geç gelen güncellemeleri dostlar işte görsün tavrıyla yeni sürüm çıkararak yapıyorlar anlamış değilim. Gönüllü çalışanları bir kenara koyarsak Geliştiriciler Tübitaktan maaş alan insanlar. Biraz daha gayret gösterip Pardusu layık olduğu yerlere getirmeye çalışmıyorlar?
Ben şahsi görüşlerimi yazdım. Bu iş gönül işi falan değildir. Tamamen emek isteyen çalışma gerektiriri. Eğer Pardus ekibi Linux camiasına pisi den başka bir şey kattıysa ve Sıfırdan bir proje başlattıysa ben yanılıyorum. Pardus sevenler yazdıklarımdan dolayı kırılmasın. Dost acı söyler.
kimse kimseye kırılmaz bence :) ama bazı noktaları atlamışsınız. geliştiricilerde dahil herkes 2009.1 ve 2009.2 nin yeni sürüm değil ara sürüm olduğunu ve sadece güncellemeler ile geçilebileceğini söylüyorlar. mesela paket yöneticisi güncellendi ve daha da hızlı oldu. yanlış hatırlamıyorsam bir de masaüstü sisteminden bağımsız hale getirildi. yani artık sadece kde ile rahat çalışmayacak diğer masaüstü sistemleri ile de çalışabilecek. evet bu aralar güncellemeleri geciktirdikleri doğru. ama hata takip sistemi ve geliştiriciler ile ilgili olan sistemlerde değişikliğe gittiler. biraz aksama oldu tabii. bir de hala kurumsal ve 64 bit projesine yoğunlaşmış durumdalar. yakında güzel şeyler olacağına inanıyorum :)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
kesinlikle 2009 ile 2009.2 arasinda güncellemere disinda bir sey degismiyor aslinda simdi söyle düsünün sifirdan 2009 kurmak isteniyor ve indirdigin 2009 700 mblik bir kota gerektiriyor bir de bunun üstüne 500 mb lik bir güncelleme olmasi naisl olur ve bunu düsününki haftada bir iki kere tekrarladin hadi cd elinde yine 500 mb güncelledin iste buda ara sürümler devreye giriyoyr seni o dertten bir anlamda kurtariyor

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Ben bu sürümü çok beğendim, hız açısından mükemmel olmuş. Ayrıca paket yöneticisi de eskisine göre çok rahat çalışıyor. Arada Kde masaüstü donuyor ve hiçbir şeye tıklanmıyor. Oturumu kapatıp tekrar açmak zorunda kalıyorsunuz, beta sürüm olduğu için çok da önemsemiyorum.

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
evet bende de oldu bir kere. ama biraz bekleyince açıldı kendisi :)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
hata bildirimi yapiyorsunuz degilmi yoksa betanin anlami olmuyor pardus 2009 da bende oldum olasi tek ciddi sorun pulse audio dan ayarlama cünki atinin ses cikisinida kullaniyor meret ve kmixdeki optical raw kutucugunun sürekli her acilista isaretlemem gerektigi bir ara düzelmisti fakat ne yazikki yine var ,ve korkarim 2011 re kadar bu sürer ,ama insaAllah 2011 de bu srunu yasamam cünki bu sorun yasadigim tek dagitim pardus 2009 olmustur,2007 alpha dahi böyle yapmiyordu :)