Özgür Yazılım Kullanmayın, Kar Edemiyoruz

realmanager

Müdavim
Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
jc4_01.jpg



ABD'deki Fikri Hakları Koruma Birliği özgür yazılımların hükümetler tarafından düşük maliyet ve korsan kopyalamayı önlemek amacıyla tercih edilmesinin, yazılım endüstrisi için bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek bu ülkelerin telif hakkı ihlalcileri kara listesine dahil edilmesini istedi.

BSA (İş Yazılımları İttifakı), RIAA (Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği), ESA (Eğlence Yazılımları Birliği) gibi kurumların oluşturduğu IIPA (Uluslararası Fikri Mülkiyet Birliği) 498 sayfalık raporunda entellektüel mülkiyet haklarını ihlal eden ülkeleri ve bu ülkelerdeki ihlal durumlarını sıralıyor.
Ülke bazında hazırlanan "Özel 301" raporları da yayımlayan IIPA fikri mülkiyet haklarını ne dereceye kadar koruduklarını, internetten telif haklı müzik, film, yazılım vb. indirme ya da başka bir medyadan kopyalama nedeniyle doğan zararların maliyetini detaylı araştırmasını yapıyor. 498 sayfalık rapor, bu Özel 301 raporlarının toplamı şeklinde hazırlanıyor. "Özel 301" raporları, 2010 senesine kadar özgür yazılımdan bahsetmiyorlardı. Ancak 2010 tarihli "Özel 301" raporları, özgür yazılımın özellikle hükümetler ve sektörler bazında (örneğin eğitim) kişilerin ve kurumların yazılım seçiminde kısıtlama getirdiğini öne sürüyor ve yazılım endüstrisinin büyümesini engellediği ve karlarını azalttığı için özgür yazılıma yönelen ülkeleri de kara listeye alıyor. Bu ülkeler arasında Endonezya, Vietnam, Brezilya ve Filipinler var.
Örneğin Endonezya hükümetinin İdari Reform Bakanlığı, Mart 2009'da tüm hükümet kurumlarında ve devlet organlarında "yasal yazılım ve özgür yazılımın kullanılması" kapsamında bir teşvik mektubu gönderdi ve 2011 yılı itibarıyle de uygulamaya geçileceğini planlandı. Bu geçişin yazılım bütçesini düşüreceği öngörüldü. Bu mektubu takiben Nisan 2009'da Araştırma ve Teknoloji Devlet Bakanlığı tarafından "Hükümet Birimlerinde Özgür Yazılıma Geçiş" belgesi yayımlandı.
IIPA raporu, Endonezya hükümetinin bu tavsiyesinin, yazılım endüstrisini zayıflatacağını, özgür yazılım sunan şirketlere "suni varlık alanı açacağını" ve bu şekilde de "uzun vadeli rekabet gücünü azaltıcağını", aynı zamanda da "yasal şirketlerin hükümet pazarına erişimini" engelleyeceğini yazıyor. Endonezya hükümetinin bu tavsiyesinin "Pazardaki en iyi çözümü bulacağı bir sistemi geliştirmek yerine", "fikri hakları korumayan bir anlayışı desteklediğini" öne sürüyor.



http://www.ivmedergisi.com/08/04/2010/özgür-yazılım-kullanmayın-kar-edemiyoruz.ivme


Ben bu kadar yüzsüzlük ve çaresizlik görmedim.
Özgür yazılım, Linux, Açık Kaynak, GNU GPL, Unix engellenemez :D
Engelleyemiyoruz efenim, çığ gibi büyüyorlar :D
 

penguin

Müdavim
Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
243
Açık kaynak özgür yazılımlar eğer yazılım teknolojisinin ilerlemesini sekteye uğratacak olsaydı, bugün ne micro$oft'un win7'sinden, ne yeni sürüm ofis paketlerinden ne de IE9 tarayıcısından bahsediyor olabilecektik. Rekabet sayesinde ticari şirketlerde elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Biliyorlar ki böyle yapmadıkları an tarih olup gidecekler. Eminim ki özgür yazılım sayesinde, hem daha kaliteli yazılımlar ortaya çıkacak, hem de onları çok daha ekonomik bir bedel karşılığında elde edebileceğiz.
 

muhibbi

Asistan
Katılım
16 Nisan 2010
Mesajlar
438
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Çok acıdım, duygularımı ifade edecek söz bulamıyorum. :crying:
Yardım kampanyası başlatalım :lol:
 

realmanager

Müdavim
Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Bu tür haberler çıkması beni sevindiriyor.
Herkes zaten neyin ne olduğunu biliyor.
Bu haberi azıcık aklı çalışan doğru bulmaz zaten. :D
Ancak birileri korkmuş sanırım :)
Yanlış anlaşılmasın haberi yapan siteye değil, haber olan kişilere :D
 

aperon

Doçent
Katılım
3 Mart 2009
Mesajlar
705
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
özgür yazılım kullanmayın demeden önce,
kullanınca 1hafta sonra perti çıkmayan satılabilir,kaliteli...
fiyat olarakta mantıklı,alınılabilir ürünler ortaya çıkartsınlar...
artı;sanki opensourge yazılımları geliştiren yazılımcılar para kazanmıyor bu işten...
komik...
 
Üst