Oyun için İşlemcinin Önemi nedir ?

xerox3435

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Mesela bir bilgisayarda oyun oynarken işlemci ne kadar önemlidir

p4 işlemci ve HD 5770 takılı bir ekran kartı olan sistemde oyun oynamak mümkünmüdür ?

Oyun için işlemcinin önemi nedir ?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
oyun için ekran kartı 1 işlemci 2(ram yeterli ise)
ram yetersiz ise işlemci 1 ekran kartı 2
işlemciler günümüzde harici ekran kartlarına dahi yardım ediyor
ayrıca fare ve klavyelerin gecikme sürelerini ayarlıyor
dolayısıyla ekran kartı kadar olmasa da öneme sahip
p4 ile ne kadar iyi ekran kartı olursa olsun güçlü oyunları oynarken sorun çıkarabilir
sistem dengesi de önemli bir faktör
linux'a gelip laf atmayı iyi biliyorsunuz ancak biz yine de yardım etmeye çalışıyoruz

xerox3435

Profesör
Reaksiyon puanı
47
oyun için ekran kartı 1 işlemci 2(ram yeterli ise)
ram yetersiz ise işlemci 1 ekran kartı 2
işlemciler günümüzde harici ekran kartlarına dahi yardım ediyor
ayrıca fare ve klavyelerin gecikme sürelerini ayarlıyor
dolayısıyla ekran kartı kadar olmasa da öneme sahip
p4 ile ne kadar iyi ekran kartı olursa olsun güçlü oyunları oynarken sorun çıkarabilir
sistem dengesi de önemli bir faktör
linux'a gelip laf atmayı iyi biliyorsunuz ancak biz yine de yardım etmeye çalışıyoruz

Konunun Linuxla ne alakası var :D

Üstelik kimseyide zorlamadım cevap versin diye ,, başka bir forumada konu açabilirim zor değil :)

cevap için saol ,,:D

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
ikisi biraz abes olur.
5770 en az 450 gerçek watt psu ile çalışır ki p4 olan bir sistemde sanmıyorum öyle bir psu olsun.
ayrıca işlemci tabii ki çok önemlidir, yüklenme süreleri, oyunda darboğaz olmaması için ağır sahnelerde işlemcinin gücü önemlidir.

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Oyun oynamak mümkün ama son model oyunları oynamak zorlar :)

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
İşlemci oyun için tabi ki önemlidir.1- Ekran Kartı 2-İşlemcidir.

İşlecinin içinde ALU birimi vardır.Bununla artimetiksel işlemler yapılır.En basitinden.Oyunda ilerlediğin zaman hangi görevleri tamamladığın vs hep işlemci tarafından işlenir.Sonra işlenen veri ekran kartına gönderilir.

Tutupta P4 işlemciyle HD 5770 kullanmak,ferrari tekerini murat 131'e takmak gibi olur.

Bunlar benim şahsi görüşüm.Yanılıyor olabilirim.

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Kim ne derse desin, eğer ram ve ekran kartın yüksek ise işlemci önem sırasında en son sıralarda.

Bende AMD sempron 1.8 işlemci var 6 senelik bilgisayar, 1.5 ram ve 1 gb ekran kartı ile pes, crysis, metro 2033 oyunları normalde hatta metro 2033 ve pes 'de son ayarlarda oynayabiliyorum. İşlemci faktörü sadece oyunlarda yüklenme sürelerini biraz aşağı çeker. Onun dışında masaüstü programlarda ise önemi oldukça büyük.. .

bortu2

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Kim ne derse desin, eğer ram ve ekran kartın yüksek ise işlemci önem sırasında en son sıralarda.

Bende AMD sempron 1.8 işlemci var 6 senelik bilgisayar, 1.5 ram ve 1 gb ekran kartı ile pes, crysis, metro 2033 oyunları normalde hatta metro 2033 ve pes 'de son ayarlarda oynayabiliyorum. İşlemci faktörü sadece oyunlarda yüklenme sürelerini biraz aşağı çeker. Onun dışında masaüstü programlarda ise önemi oldukça büyük.. .

Aynen öle amd sempron 1.6 işlemcim+ati radeon x1050 128mb ekran kartım + 512 533 ddr2 ramim ile crysisi sıfır kasıntıyla oynattım tabiki düşük çözünürlükte.

varya tek sorunum ekran kartımın vertex+ pixel shader 3 desteklememesi ona bi çözüm bulabilsem bu sistemle butun oyunlar oynayabilecegime eminim cok değişik yontemlerim var sıfır kasıntı yaptırabilecek tabiki bazı oyunlarda kasabilir ama kesinlikle oynarım.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Denge gerek. Üreticiler bu donanım elemanlarını üretirken , seviye olarak birbirlerine yakın donanımlarla çalışsın diye yapıyorlar.

Hammers

Doçent
Reaksiyon puanı
5
İşlemcinin önemi grafik işlemede, video işlemede ve şıkıştırılmış dosyaları ayrıştırmada ortaya çıkıyor. Mesela Amd Phenom II x2 550 oyunlarda 3 çekirdekli 4 çekirdekli abilerini tokatlıyor. Oyunlar için çekirdek sayısından önemli olanı işlemcinin çalışma frekansı. Ne kadar yüksekse o kadar iyi.

mgsmus

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Hesaplamalar işlemci tarafından yapılır. Eğer bir oyunda bir hareket her seferinde farklı karşınıza çıkıyorsa, etkileşim duruma göre sürekli farklılık gösteriyorsa bu hesaplama yapıldığı anlamına gelir ki o oyunda işlemci önem taşır. Ama önceden tanımlanmış değerlerde işlemci o kadar ön planda değildir, örneğin motion capture ile yapılmış oyun içi bölümlerde değerler önceden hesaplandığı için görev cpu'dan çok gpu'ya aittir. Nvidia CUDA ile bir takım hesaplamaları gpu'ya yaptırarak işlemci üzerindeki yükü hafifletmiştir. O yüzden eğer ekran kartınız CUDA destekliyorsa CUDA kullanan oyunlarda (özellikle fiziksel olaylar kullanılan, yerçekimi simulasyonu gibi) işlemciniz düşük olsa bile iyi bir performans alırsınız. Özellikle oyunlardaki işlemci gereksiniminin bu gibi desteklemeler sayesinde azalması CPU/GPU işlemcileri gündeme getirmiştir.

xerox3435

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Hesaplamalar işlemci tarafından yapılır. Eğer bir oyunda bir hareket her seferinde farklı karşınıza çıkıyorsa, etkileşim duruma göre sürekli farklılık gösteriyorsa bu hesaplama yapıldığı anlamına gelir ki o oyunda işlemci önem taşır. Ama önceden tanımlanmış değerlerde işlemci o kadar ön planda değildir, örneğin motion capture ile yapılmış oyun içi bölümlerde değerler önceden hesaplandığı için görev cpu'dan çok gpu'ya aittir. Nvidia CUDA ile bir takım hesaplamaları gpu'ya yaptırarak işlemci üzerindeki yükü hafifletmiştir. O yüzden eğer ekran kartınız CUDA destekliyorsa CUDA kullanan oyunlarda (özellikle fiziksel olaylar kullanılan, yerçekimi simulasyonu gibi) işlemciniz düşük olsa bile iyi bir performans alırsınız. Özellikle oyunlardaki işlemci gereksiniminin bu gibi desteklemeler sayesinde azalması CPU/GPU işlemcileri gündeme getirmiştir.

iyi cevaptı +1

mgsmus

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Sağol xerox3435

Bu konu daha önce de ilgimi çekmişti. CUDA dökümanlarını okurken bayağı birşey öğrenmiştim. Bir oyunda işlemci, ekran kartı ve ram'in nasıl çalıştığı sanırım en iyi satranç oyuncusu ile açıklanır:

Oyuncu tahtaki tüm taşları ve konumlarını görür (RAM)
Oyuncu tahtadaki taşların konumuna ve olası hamlelere göre hamlesini düşünür (CPU)
Oyuncu hamlesini yapar (GPU)

RAM az ise; Tahta ve taşları farketmesi, yerlerini görme süresi artar
CPU az ise; Hamleyi hesaplama süresi artar
GPU az ise; Her şey hazırdır ama 15 fps de hamleyi yapar :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
kardeşim sen kimsenin dedigine bakma sadece benim dediklerime bak ram,işlemci,ekran kartı bunlar oyun için gereklidir yanlız görevleri degişiktir burda yorum yapan tüm arkadaşlar amatör bi bilgisayar kullanıcılarıdır sana yeterli bilgi veremezler örnegin internetten bi oyun açtın mesela diyelimki motor oyunu açtın internetten bunu kesinlikle işlemci ve ram oynatır ekran kartı burda kesinlikle devreye girmez mesela bi video açtın bunu işlemci gene oynatır işlemcinin çekirdegi ne kadar fazlaysa video izleme ve internetten oyun oynama kalitesi okadar yüksek olur tabi ramı unutmayalım onunda yardımı wardır işlemci normal agır oyunlarda ise ekran kartına az bi yardımda bulunur kesinlikle fazla bişede bulunmaz oyunu ram ve ekran kartı oynatır hele ram çok önemlidir ramın düşük olursa oyunda arada bi kasmalar olur tabi ekran kartının cpusuna baglı bu yüksek se cpu su çok nadir kasma olur ama düşükse eyvah :D ekran kartı sadece bilgisayara kurulan önemli oyunlarda kendini gösterir yok video açtımda kasıyo ama ekran kartım yüksek neden oluyo ekran kartım düşük diyosanız kesinlikle yanılırsınız o işi işlemci görür çünkü yani cpusu agır oyunlarda ram ekran kartına çok destek olur oyunun açılmasını hızını görüntüsünü kasmamasında ram çok yardımcı olr ekran kartına umarım yeterince açıklayıcı bi anlatım yapmışımdır bunları ben bizzat test ederek denedm mesela windows xp de oyunlar windows 7 ye göre çok daha az kasar bunun nedeni nedir sizce tabikide windows xp nin ramı az kullanmasından kaynaklanır ama win7 ramı çok yer ve kasma gerçekleşir windows 7 kullananlar en az 4 gb ram gereklidir anca kaldırır çünkü işlemcinin ramın ve ekran kartının görevleri farklıdır ama birbirlerine çok yardım ederler işlemcinin cpusu oyunlara çok yardımcı olur bunuda eklemeden bitirmeyelim bunları dedigim gibi bizzat test ettim bn yani yanılma imkanım asla yok güzel kardeşim sen bu amatör bilgisayardan anlamıyan arkadaşlara bakma bnm dedigimi dinle ve ona göre uygula bilgisayarının farkını göreceksin.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar benm oynayacağım oyun 3.2 GHz istiyor benm 2.01 Ghz var. Diğer özelliklerim tam oturuyor ama Ghz düşük old. için çalışmaz mı?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar Benim Bilgisayarım 4gb ekran kartı 4gb ram herşey güzel işlemci Intel Celeron 2.4 ghz bu işlemciyle craysis 2 yi çalıştırabilirmiyim

S

SDN Okuru

SDN Okuru
çalışır, ekran kartı ram yeterli işlemci aşırı bi önem tasımaz

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar benim sistemim bu sorunuma çözüm bulabilirmisiniz?
işelmci:İntel core2 quad cpu q6600 2.4ghz 2.4 ghz 4 çekirdekli
ram :4GB(kullanılabilir miktarı:3.50gb) diyor neden böyle?
ekran kartı : 2gb 128bit zotac nvidea geforge Gt 630 ekran kartı
psu : 400w

ben daha çok online oyun oynarım örnek verecek olursak: metin2 need for speed world gibi oyunlar bu sisteme rağmen oyunlar

kasıyor cpu yükseliyor oyun oynayamıyorum nerde bi hata var ne yapmam gerekiyor anti virüs programı olarakda nod32 kullanıyorum son sürümü virüs hiç birşeyde yok çözümlerinize fikirlerinize ihtiyacım var yardımlarınızı bekliyorum.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
kimse mi bişe bilmez arkadaş ya. aradn baya zaman geçmiş ama ben şöle bi açıklama yapayım. bottleneck dediğimiz yani darboğaz oluyor türkçesi, birileri yazmış ama ne olduğunu bilmiyor, bu olay oyunlarda meydana gelebilir ama ekran kartın zaten yüksek olduğu için sorun yok (o zaman için konuşuyorum) ama işlemcin yeteri kadar iyiyse, sen o oyunu son ayarlarda oynarsın hiç kasmadan. örneğin 40 fps alırsın son ayarlarda. 40-50 arası gider gelir. vsync kaparsın paşalar gibi oynarsın. aynı şekilde diyelim ki seninle aynı ekran kartı olan birisi war. ancak onun işlemcisi senden iyi. o da son ayarlarda 40-50 fps alır. senden fazla almasına imkan yok. hani belki çok çok kaliteli bi işlemcisi warsa en fazla 5-6 fps kazanır o da pek bişe ifade etmez. peki diceksiniz bu işlemci ne işe yarar o zaman. işlemcinin burdaki farkı oyundaki ayarları düşürdüğünüzde kazandığınız fps miktarında ortaya çıkar. genellikle çözünürlük ve antialiasing düşürdün mü çok fazla fps kazancın olur eğer işlemcin yüksekse. eğer işlemcin senin ekran kartına ayak uyduramayacak bir seviyedeyse sen isterse çözünürlüğünü 1920x1080 den 1280x720 ye indir , AA kapa sen en fazla 5 fps kazanırsın. işlemcisi yüksek olan adam da 100 fps kazanır. sen düşük ayarlarda 45 ile oynarsın diğer adam 145 ile oynar. aradaki en önemli fark budur. ayarları düşürdükçe kazancağın fps azalır işte darboğaz budur. bilmeyenlere duyurulur. işlemcinin görevinden çok oyunlardaki ayarlarda ne işe yaradığını anlatsanız çok daha faydalı olurdunuz. yok onu çizermiş bunu çizermiş.senin ekran kartın kaliteliyse zaten son ayarlarda çatır çutur oynatır. 2.000 lik kasa 4.000 lik kasa ile aynı performansı verebilir. asıl fark düşük ayarlarda meydana gelir. siz naparsanız yapın fps olarak 60 ı geçemezsiniz belki ama 4.000 lik kasa 200 lere el sallar.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
tabiki kaldırır bnm 1.60 ghz işlemci 512 mb ekran kartı ve 3 gb ram kaldırıyor ama çözünürlük birz düşük seninkisi bi hayli güzel ve hatasız kaldırır :clap:

S

SDN Okuru

SDN Okuru
benim işlemci intel core 1.6 ghz çift çekirdekli ekran kartı ati readon 4680 ram 4 gb crsy 3 ü kaldırıyo eğer işlemcisinde yüksekse oyunda ekran çözünürlüğünü düşürün o zaman kaldırır

S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkdşlar benim 2gb ramım var 512 mb ekran kartı ve amd sempron 1.81 ghz işlemcim var bunlar crysis 2 yi minumumda çekermi

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Merhaba arkadaşlar;
benim pentium 4 800 mhz işlemcim var tek çekirdek.
ekran kartı 1 gb 128 bit geforce 9500
2 gb ram var league of legends ( LoL ) oynuyorum yüklerken hızlı yüklemiyor ve oyun içerisindeyken karakterlerin yoğun olduğu yerde kasma yapıyor işlemcimi değiştirsem düzelir mi?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar Lütfen Yardım Benim Ram 1gb :( Video Card HD Falan Değil Ztn pc Biraz Eski Ac(Assassin's Creed) Hayranıyım Ama Hiç Bir Oyunu Can You Run İt Te Çalışır Yazmıyo Zaten Brotherhood u denedim Açmadı Ama Diğerleri AC 2-3-REVELATİONS-BLACK FLAG falan Çalışırmı Lütfen Yardım Edin Şimdiden Saolun :D