bilicimustafa12
Dekan
- Katılım
- 24 Mayıs 2017
- Mesajlar
- 7,164
- Reaksiyon puanı
- 626
- Puanları
- 293
- Yaş
- 26
Oy kullanmamama cezası ne kadar sorusuna seçimlerde oy kullanmayı düşünmeyen vatandaşlar yanıt arıyor. Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı? Türkiye, 31 Mart Pazar günü sandık başına gidiyor. Yerel seçimlerde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar seçilecek. Peki, yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı? Her vatandaş devlete karşı olan "oy kullanma" görevini yerine getirmek durumundadır ve seçme hakkını kullanması gerekmektedir. Bu durum sadece bireyleri değil bütün ülkeyi etkilemektedir ve bu nedenle cezai uygulamalar uygulanır.
31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmamanın cezası var mı? Oy kullanmama cezası ne kadar olacak? Yerel seçimlerde sandık başına gitmek istemeyen kişiler oy kullanmamanın bir cezası olup olmadığına dair bilgi edinmek istiyor. Oy kullanmak vatandaşlık görevlerinden bir tanesidir. Bu nedenle oy kullanmak istemeyen kişiler cezaya çarptırılabilir. 2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. Oy kullanmayan kişiye gelecek bu ceza ile ilgili tebligat elinize ulaştığında PTT ya da Maliye Bakanlığı gişelerinden ceza ödenebilir. Ancak YSK tarafından oy kullanmadığı için herhangi bir ceza tebliği henüz yapılmadı.
SEÇİM SONUÇLARI CANLI TAKİP İÇİN TIKLAYINIZ
Yerel seçimlerde Oy Kullanmama Cezası Ne Kadardır?
Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen oy kullanmama cezası 2017 yılında 22 TL olarak belirlenmiştir. Seçim günü saat 17.00 saatine kadar, kendi için belirlenen yerden oy kullanmayan kişiler para cezasına tabii tutulacaktır.
Yerel seçimlerde Oy Kullanmama Cezası Nereye Ödenir?
Oy kullanılmaması halinde kişilere gelen ceza ücreti 22 TL olacaktır ve bu ücretin ödemesi; Maliye Bakanlığı’na gerçekleştirilecektir. Oy kullanma cezası ile ilgili tebligat elinize ulaştığı zaman ödeme yöntemleri bu pusula üzerinde yer alacaktır. Maliye Bakanlığı, PTT gibi kurumlar bu cezanın ödemesinin yapılacağı esas yerlerdir.
Seçim günü belli sebeplerden dolayı oy kullanamayan kişilere oy kullanmama cezası kesildi. Ancak şimdiye dek hiç bir seçimde bu ücreti tahsil etmek adına bir çalışma yapılmadı ve zamanla çıkarılan kanunlar kapsamında borçlar silindi. Önümüz yine bir seçim ve bu cezai yaptırım yeniden uygulanacak. Fakat kesilen ceza tutarının vatandaşlarımızdan tahsil edilip edilmeyeceği konusunda bet bir bilgi yer almıyor. Ancak yeni bir karar alınabilir ve yeni bir seçimde oy kullanmayan kişilerden kesilen bu tutar tahsil edilebilir.
Kimler Oy Kullanmama Durumunda Ceza Almaz?
1.Silâhaltında bulunan askerler, onbaşılar ve kıta çavuşları oy kullanamazlar. Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.
2.Askeri öğrenciler oy kullanamaz.
3.Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz.
4.Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamaz.
Oy Kullanmanın Yaşı Kaçtır?
18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilir ancak yukarıdaki istisnalar dışında.
NASIL OY KULLANACAĞIZ?
Oy kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik.
KİMLİK BELGESİ YANINIZDA OLMALI
Oy verme günü yanınıza TC. Kimilik Numaralı; TC. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı v.b. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız.
OY PUSULASINI ALIP KABİNE GEÇMELİSİNİZ
Birleşik oy pusulalarını zarf ve “EVET” mührünü alıp kapalı bölüme geçin.
MÜHRÜ DİKKATLİ BASIN
Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basın, birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatın.
OYUNUZU SANDIĞA SİZ ATIN
Oy zarfını sandığa atın.
İMZA ATMAYI UNUTMAYIN
Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.
KAÇ TANE OY PUSULASI OLACAK?
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
Büyükşehirlerde dört pusula olacak. Büyükşehirlerde ikamet eden seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar meclisi için oy atılacak.
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.
YSK kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak. Buna göre oyların sayımı söz konusu illerdeki oy verme saatinin sona ermesiyle başlayacak.
HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA OLACAK?
Siyasi partilerin, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi.
- Saadet Partisi
- Bağımsız Türkiye Partisi
- Türkiye Komünist Partisi
- Vatan Partisi
- Büyük Birlik Partisi
- Hür Dava Partisi
- Cumhuriyet Halk Partisi
- Adalet ve Kalkınma Partisi
- Demokrat Parti
- Milliyetçi Hareket Partisi
- İyi Parti
- Halkların Demokratik Partisi
- Demokratik Sol Parti
Kaynak Akşam