OverClock yapmalımıyım? - Donanımı yenilemelimiyim - Sizce ne yapmalıyım ?

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle herkese merhaba.

Mevcut pc sistemimde bazı yenilikler yapmak istiyorum
yaklaşık olarak 3 sene önce topladığım bilgisayarımı biraz güçlü hale getirmek için ne yapmalıyım ?

Mevcut sistem özellikleri:
Cpu: AMD QuadCore Black Edition X4 9850 2500 Mhz
Board: DFI LanParty DK 790FX-M2RS
Gpu: Sapphire Rodeon hd 4830 1 Gb DDR3 128 Bit
Ram: Kingston 2 gb 1066 Mhz (iki adet)
HDD: corsair 80 GB SDD
OS; Win 7 64 bit ultimate

Problemlerim:
Oyun oynarken bazen birden çıkıyor.
Grafik programlarında (photoshop, illustrator, Corel v.s.) donmalar fazla beklemeler oluşuyor.
işlemci ve bellek bir çok zaman %80'lerde çalışıyor.
Fortmatladım değişmiyor.
daha önce overclock ile ilgili çok deneyimim yok. Sadece bir iki kere denedim. ayrıca 1 sdd hdd var. 1 1,5 TB hdd ve bir tane de 2 tb hdd yolda. raid yapabilirmiyim?

Alternatif 1; Mevcut sistemi Overclock ile yapılandırmak,
Alternatif 2; Anakarttı yenilemek (DDR3), ram 4gb'dan 8Gb'a çıkartmak, Ekran kartından bir tane daha alıp crosfire yapmak,

Alternatif 2;a) Donanımı yenileyip OverClock yapmak = süper bilgisayar

beklentilerim;
Süper hızlı, donmayan bilgisayar, USB3.0. Sata 6/Gb-s

zebaniselo

Doçent
Reaksiyon puanı
5
mobile.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=31373732&p=1#31373732 Normal şartlar altında çarpan 15 frekans 200 olunca rahat 3ghz olur.senin sistemde kasmasının en büyük nedeni işlemcinin güçsüz olması.ramlerin de grafik programlarına yetmez ağır işlemlerde.anakartı araştırdım.pek çok kişi sistemden tam verim alamadığından yakınıyor.tavsiyem az para harcayacaksan am3 soketli 150tl lik anakart,200 tl lik amd phenom 2 x4 840 al.anakart ddr2 olsun.sadece bunlar bile sistemi uçurur.işlemciyi 2. elde daha ucuza da bulabilirsin.bir de 1.5tb ile 2tb hdd kolay raid olmaz.ama yaparsan 2tb 0.5tb ı nı kullanamazsın.

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Önerebileceğin AM3 anakartlar hangisidir ?
Tercihen sata III, usb 3.0, 2000 fsb, minimum 6 sata çıkışlı,

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
hocam upgrade olarak ekran kartı alabilirsin. 4 gb ram yeterli. bende 8 gb ddr3 var ama 64 bit sistemde 3,5 gb geçtiğini görmedim. işlemci olarak phenom x4 955 gibi birşey al dicem ama elindekinden çok farkı olur mu bilmem.

2. seçenek de elindekini satıp komple yeni sistem almak. anakart olarak da AM3+ soketli bir seçim yaparsan ileride yeni nesil fx işlemcie terfi edersin belki.

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet en mantıklısı komple yeni bir sistem.
fakat anakartta takıldım kaldım. sabahtan beridir forumlar nette gezer dururum.
Fakat mantıklı bir anakart seçimi bulamadım açıkçası.

birincisi ille de asus mu olmalı anakart.
ikincisi elimdekini ne yapıcam :)

hadi ondan bundan geçtim

AM3+ hangi anakartları tavsiye edersiniz. raid0+raid0 yapıcam.
ilk raid SSD diskler ile sistemi kurmak için.
ikincisi HDD diskler ile arşiv için (oyun multimedya arşivi v.s.)

hangi anakartı almalıyım
hangi marka hangi model
gigabyte, asus, MSI, DFI, ?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Evet en mantıklısı komple yeni bir sistem.
fakat anakartta takıldım kaldım. sabahtan beridir forumlar nette gezer dururum.
Fakat mantıklı bir anakart seçimi bulamadım açıkçası.

birincisi ille de asus mu olmalı anakart.
ikincisi elimdekini ne yapıcam :)

hadi ondan bundan geçtim

AM3+ hangi anakartları tavsiye edersiniz. raid0+raid0 yapıcam.
ilk raid SSD diskler ile sistemi kurmak için.
ikincisi HDD diskler ile arşiv için (oyun multimedya arşivi v.s.)

hangi anakartı almalıyım
hangi marka hangi model
gigabyte, asus, MSI, DFI, ?
max bütçeni söylersen anakart önerebilirim. asus, giga, msı farketmez. veya komple sistem önerisi de yapabilirim.

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tamam. çok iyi.
mevcut sistemde 1 SSD var. bir tane daha alsam aynısından raid yapsam.?

Sapphire Rodeon hd 4830 1 Gb DDR3 128 Bit ekran kartı var. bir tane daha alsam crossfire yapsam?

2000 mhz 8 gb bellek alsam

anakartı da yenilesem diyorum.

AM3+ anakart alsam

AMD Phenom II X6 1090T (3.2Ghz) AM3 938p

yada bulldozer 3.1 mi alsam ? (tavsiyeniz) fiyatı düşsün diye bir sene beklesem mi)?
ve hepsi 1000 lira tutsun

Mantıklı mı?

yada 1000 liraya ne alabilirim. ??

Şimdiden Teşekkürler

---------- Post added at 17:35 ---------- Previous post was at 17:30 ----------

ayrıca sadece anakart için ortalama 300 tl verebilirim.

ve diğerlerini erteleyebilirim.

fakat anakart sata 3 destekli ve en az 6 sata çıkışlı olmalı raid destekli olamalı. DDR3 olmalı

gerekirse diğer donanımlardan vazgeçebilirim de.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
ssd varken 2 tane alıp raid yapmaya gerek yok. lükse girer. ram için 1600 mhz yeterli fazlasına gerek yok. aradaki farkı benchmark testleri hariç göremezsiniz. mevcut işlemciler max 1600 mhz e kadar destekliyor. yeni çıkan amd fx işlemciler sadece 1866 mhz desteğine sahip. ancak şu an istenilen performansta değiller.

4830 karttan cf yapsanız da çok katkı olacağını sanmam. sonuçta eski nesil bir kart. üzerinden 5000 ve 6000 serisi geçti. yakında 7000 ler çıkacak.

1000 liralık öneriye gelelim. vatandaki indirimli peşin fiyatlardan bir liste yapalım:

ASUS M5A87 AMD 870/SB850 AM3+ DDR3 2000MHz (O.C.) USB 3.0 SATA 3.0 Anakart - 210 TL
AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz / 3.3GHz Turbo Core 9MB Cache İşlemci - 334 TL
CORSAIR 4GB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 Tek Modül Bellek - 64 TL - 2 Adet
POWERCOLOR HD6850 GDDR5 1GB 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı - 298 TL

Peşin: 970 TL

hocam x6 aacaksan 1090T almana gerek yok. amd şu an 955 ve 1055T işlemciler için tercih edilebilir. eğer işlemci için 400 lira ve yukarısını verebileceksen intele yönel derim. şu an intel işlemciler amd den daha performanslı. 4 çekirdekli i5 2500K amd 6 çekirdekli 1090T ve 8 çekirdekli Fx ilemcileri testlerde geçiyor.

dilersen sana intel sistem de önerebilirim.

MSI Z68A-G43 (B3) Intel Z68 (B3) Soket 1155 DDR3 2133MHz(O.C) DVI&VGA Anakart - 288 TL
INTEL Core i5 2500K Soket 1155 3.3GHz 6MB Cache 32nm İşlemci - 477 TL
CORSAIR 4GB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 Tek Modül Bellek - 64 TL
POWERCOLOR HD6850 GDDR5 1GB 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı - 298 TL

Peşin: 1127 TL

biraz fazla oldu. :)

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Peki araştırdım

aynı özelliklerde vatanda aynı kart sanırım. fakat marka farklı.

SAPPHIRE HD6850 GDDR5 1GB 256BIT AMD RADEON DX11 EKRAN KARTI POWERCOLOR 264 TL

HD6850 GDDR5 1GB 256BIT AMD RADEON DX11 EKRAN KARTI 297 TL

1. Sapphire çok duydum bilirim. güvenilirlik açısından ikisi arasında bir fark var mıdır.

2. ram 4 GB yeterlimidir. yoğun derece grafik çalışıyorum bu yüzden tedirgin oldum.

şimdiden teşekkürler.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
ben de sapphire hd 6850 kullanıyorum. önceki kartım da sapphire hd 3650 idi. bugüne kadar sorun yaşamadım. fiyat da gayet güzel. 264 liraya alabiliyorsan al tabi. yalnız resmine bir bak soğutucusu vatandaki gibi mi?

normalde günlük kullanımda 4 gb ram yeterli ama grafik yazılımlarda yetersiz gelebilir. almışken 4x2 8 gb almanız daha iyi olur. uzun süre ram almanız gerekmez.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
M5A97 Evo'yu kullanıyorum. memnunum. M5A97'den pek farkı yok. fazladan 50 lira vermeye değmez. o yüzden M5A97 tavsiye ederim. formula anakartlar boşa masraf zaten. liükse girer. :)

zebaniselo

Doçent
Reaksiyon puanı
5
İlk 3 anakart yeni çipset ve soket.ama sonuncu eski çipset ve 3. anakartla nerdeyse aynı fiyat.tavsiyem hd6950 ve üstü kartlarla crosfire yapacaksanız 3. anakartı seçin.ama 6850 gibi kartlarla c.f yapacaksanız 3. anakartı kullanıp o zaman kötü olur.çünkü 1. anakart msi twinfroz 2 hd6970 alıp,o.c yapıp kullanmak daha iyi olur.yani tavsiyem çok paran varsa 3. anakartı al.yoksa 1. anakartı al üstüne msi hd6970 koy.Bence m5a97-evo anakartı al.üstüne de paran yettiği ölçüde de e.kartı koy.(alınabilecek ideal anakartlar 1ve 3 tür.)

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
geleceğe yönelik AMD AM4 cpu için yani buldozer uyumlu olması için yada gelecek nesil işlemcilere uyum olsun dersek AM3+ olmalı, buraya kadar mantıklı.

Ama mevcut anakartimi da zamanında 300 küsür liraya almıştım. Şimdi 150 lira

Yani geleceğe yatırım pahalı mı sizce? Yoksa bu kartlar geleceğe yönelik olduğu için değil şimdi mi gerekli. C hepsi D hiçbiri mı ? ;)

Ayrıca önemli bir mesele daha "OVERCLOCK" geçerli bir OverClock için

1. işlemcinin çarpanı açık olmalıymış
2. Anakartta çekirdek açma fonksiyonu bulunmalıymış

OVERCLOCK icinde 1. Ve 3. Kartlarmi arkadaslar. Şimdiden teşekkürler.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
geleceğe yönelik AMD AM4 cpu için yani buldozer uyumlu olması için yada gelecek nesil işlemcilere uyum olsun dersek AM3+ olmalı, buraya kadar mantıklı.

Ama mevcut anakartimi da zamanında 300 küsür liraya almıştım. Şimdi 150 lira

Yani geleceğe yatırım pahalı mı sizce? Yoksa bu kartlar geleceğe yönelik olduğu için değil şimdi mi gerekli. C hepsi D hiçbiri mı ? ;)

Ayrıca önemli bir mesele daha "OVERCLOCK" geçerli bir OverClock için

1. işlemcinin çarpanı açık olmalıymış
2. Anakartta çekirdek açma fonksiyonu bulunmalıymış

OVERCLOCK icinde 1. Ve 3. Kartlarmi arkadaslar. Şimdiden teşekkürler.
öncelikle 300 lira bir anakart için (maalesef) pahalı değil. 900 serisi anakartlar amd nin en üst serisi. buna rağmen çok uygun fiyatlara bulmak mümkün. oysa intel alacak olsan, intelin en üst düzey z68 çipsetli anakartları amd 900 serisi anakartlara göre baya pahalı mesela. piyasada çok daha uygun fiyatlı AM3+ anakartlar da var. ancak işlemci destekleri ve oc kabiliyetleri sınırlı.

sorulara gelince:

1- amd 1090T işlemci zaten çarpan kilidi açık. amd nin şu an piyasada satılan pek çok işlemcisinin çarpan kilidi açıktır. inteldeyse sonunda K ve X olan modeller açıktır.

2- çekirdek açma ile senin işin yok. çekirdek açma 2 ve 3 çekirdekli işlemcilerde olan birşey. kapalı çekirdekleri açıp x2 veya x3 işlemciyi x4 yapabiliyorsun. ama gerçek x4 kadar verim vermiyor. veya çekirdekler açılsa da stabil çalışmayabiliyor.

buna rağmen M5a97 anakartta çekirdek açma özelliği de var.

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şimdi topkapıdan vatana (Cevizlibağda ki vatan bilgisayara) gidicem. heyecanlanıp herşeyi alıp gelmemek için kredi kartlarımı ve paramı dükkanda bırakıcam. :) amaç bilgi toplamak. sabırlı olmmam gerektiğini düşünüyorum. bir de donanımları yakından inceleyeyim. oradaki arkadaşlarda bilgi verir.

ama sizler sayesinde kafamda bir taslak oluştu zaten. herşey tamam. ama bir defa daha üzerinden geçicem.

ama OverClock için BUNUN daha iyi olduğunu düşünmeye başladım. tamam 460 lira vermeyim BUNA ama gerçek Sata 3 olsun istiyorum.

hepinize tekrar teşekkürler arkadaşlar.
2 saat sonra tekrar yazarım.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
şimdi topkapıdan vatana (Cevizlibağda ki vatan bilgisayara) gidicem. heyecanlanıp herşeyi alıp gelmemek için kredi kartlarımı ve paramı dükkanda bırakıcam. :) amaç bilgi toplamak. sabırlı olmmam gerektiğini düşünüyorum. bir de donanımları yakından inceleyeyim. oradaki arkadaşlarda bilgi verir.

ama sizler sayesinde kafamda bir taslak oluştu zaten. herşey tamam. ama bir defa daha üzerinden geçicem.

ama OverClock için BUNUN daha iyi olduğunu düşünmeye başladım. tamam 460 lira vermeyim BUNA ama gerçek Sata 3 olsun istiyorum.

hepinize tekrar teşekkürler arkadaşlar.
2 saat sonra tekrar yazarım.
990 çipsetin 970 çipsetten tek farkı çoklu ekran kartı performansı. birden fazla vga kullanmayacaksan gerek yok. oc bakımından 970 ile 990 arasında dişe dokunur fark yok. yalnız formula serisi oc tutkunlarına özel tasarlanmış kartlardır. o anakartın "hakkını verebilmek için" baya usta hız aşıtrmacı olmak lazım. aksi takdirde lükse kaçmaktan başka birşey olmaz.

sata III 6 gbs zaten bütün anakartlarda aynıdır. fiyat ne olursa olsun.

sen yine de git bir yakından gör. merakın geçsin. :)

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
gidemedim. müşteri geldi. bir yandan işleri yaparım hem. ama çıkışta (birkaç saat sonra) gidicem.

Bu arada netten overclock yöntemlerini öğrenirim. bios arayüzlerini. (acemiyim:)

CrossFireX önemli tabii. grafik işlerim yğun oluyor benim. matbaacıyım. ama şimdi değil. belki 1 sene sonra CrossFireX + Bulldozer + 16Gb ram felan :) abartı mı olur ? ..

ve sata 3 bazı sitelere 970 chipset için (Gerçek sata III, vatanda Sata III vatanın sitesinde karşılaştırma yaptığımda tam salakça Sata II yazıyor. :)

Gerçek Sata III nedir AllahAşkına. Çakması da mı var bunun. yoksa gerçek zamanlı felan mı ? :)

Ben bu anakarttan biraz çektim. yani DFI iyi demişlerdi. ama dayanıklı olduğu kesin. (işlemcimin fanı bozulmuştu. farkedemedim. arada kapanıyodu. teknik servis söyledi. anakart sağlam olmasaydı yanardı diye :o )

bugün bol bol forumları dolaşayım bu kartlarla ilgili detay ve kıyaslamalar için. haftaya kadar karar verip sistemi yenilemem şart artık.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
ilerde cf yaparım diyorsan 990 al tabi. vatanda yazanlara bakma. orda yanlış yazabiliyorlar. yeni anakartların neredeyse hepsi sata 3 destekli. gerçek sata diye birşey yok. yalnız sata 3 gbs ve 6 gbs hızları var. eski nesil sata anakartlarda 6 gbs yok. senin alacağın modeller ile ilgili bir sıkıntı yok. hepsi sata 6 gbs...

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
C.F. tabiiki de yaparım. hani birde Adobe CS6 serisi çıktımı eyvah eyvah.

Burada yazan
Spesifikasyonlara göre 6xsataIII + 2xsataII varmış. tam bana göre.

yaklaşık3 tb multimedya arşivim. var. karmakarışık.
ayrıca grafik dosyaları v.s.
2T.B. yolda film geliyor.
yani bana ortalama 4x2 T.B. arşiv için HDD lazım. Birde sistemin kurulu olduğu SSD Corsair 80 gb var. etti 5 sata.
1 eSata 1T.B. Externnal (taşınabilir) H.D.D. alcam. elimde 1 tane 1 T.B. usb 2.0 3,5" hdd. var.
eSata için bir sata girişi de öyle = 6 sata doldu. daha bitmedi.
1 adet DVD ReWriter mevcut. bir de BD-ROM aldım mı 8 sata doldu bile. :)

O yüzden ben ASUS M5A99X-Evo AMD 990 XSB950 AM3+ DDR3 almalıyım diye düşünüyorum.. Bence tek dezavantajı var. uyuz oluyorum o sata girişlerine. yani nedendir ki sürücülere bakan bir sata modeli bu kadar yaygın olur. ters tarafa baksa yani GPU istikametine doğru olmazmı. ?

Ayrıca birde CrosFireX yaptım mı bir de yavaş yavaş OverCloc çalışırsam. ufak ufak soğutucuları takarsam yada sıvı. off yaa. müthiş.

anakart ve işlemci tamam sayılır. şimdi gelelim ram ve ekran kartına; Ram olarak aklımda 2 model var.
1. corsair-cmz4gx3m1a1600c9-4gb-vengeance-ddr3-1600mhz-cl9-tek-modul-bellek
2.
corsair-cmz4gx3m1a1600c9b-4gb-vengeance-ddr3-1600mhz-cl9-tek-modul-bellek
f
ark nedir. ? ikisi de tek modül diyor ikisinin de fiyatları aynı. fakat 2x2 diyor. bu nasıl tek modül ve 2x2 olması avantaj değildir heralde . Ya sizce ?
ram hakkında cevaplarınızı bekliyorum

---------- Post added at 14:22 ---------- Previous post was at 14:12 ----------

http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3Plus/M5A99X_EVO/#specifications

Özellikler

[TABLE="class: spectable, width: 0"]
[TR]
[TD]İşlemci[/TD]
[TD]AMD AM3 + YP ™ / Phenom ™ II / Athlon ™ II / Sempron ™ 100 Serisi İşlemciler
AM3 + 32 nm işlemci desteği
, 8 çekirdek CPU kadar
destekler, 140 W
CPU desteği AMD Cool 'n' Quiet ™ Teknolojisi[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Yonga Seti[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]AMD 990X/SB950[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Hafıza[/TD]
[TD]4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 2133 (OC) / 1866/1600/1333/1066 Hz ECC, Non-ECC, Un-buffered Bellek
Çift Kanal Bellek Mimarisi
* bakın www.asus.com veya kullanım kılavuzu Memory QVL (Yetkili Satıcıları Listeler)
OS sınırlaması nedeniyle * 4GB veya daha fazla toplam bellek yüklerken, Windows ® 32-bit işletim sistemi 3GB ve daha az tanıyabilir. 4GB veya daha fazla bellek, anakart üzerinde yüklemek istediğinizde 64-bit Windows ® işletim sistemi yükleyin
. * CPU özelliği nedeniyle, AMD 100 serisi işlemciler DDR3 1066MHz kadar destek . ASUS tasarımı sayesinde bu anakart, DDR3 1333MHz kadar destek.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Sistem Veriyolu[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]5.2 GT / s HyperTransport ™ 3.0[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Multi-GPU Desteği[/TD]
[TD]NVIDIA ® Quad-GPU SLI ™ Teknolojisi
, AMD, Quad-GPU CrossFireX ™ Teknolojisi desteği[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Genişleme Yuvaları[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]2 x PCIe 2.0 x16 (x16 veya dual x8)
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 modu, siyah)
2 x PCIe 2.0 x1
1 x PCI[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Depolama[/TD]
[TD]AMD SB950 denetleyicisi:
6 x SATA 6Gb / s bağlantı noktası (ler), gri
Desteği Raid 0, 1, 5, 10 JMicron ® JMB362 denetleyici: 2 x SATA 3 Gb / s portu (ler), siyah 1 x Power eSATA 3Gb / s bağlantı noktası (ler), yeşil 1 x eSATA 3Gb / s bağlantı noktası (ler), kırmızı

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]LAN[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]Realtek ® 8111E, 1 x Gigabit LAN Controller (lar)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Ses[/TD]
[TD]Realtek ® ALC 892 8-Kanal High Definition Audio CODEC
- Destekler: Jack-algılama, Ön Panel Jack-retasking, Multi-streaming Ses Özellikleri: - Absolute Pitch 192kHz / 24-bit True BD Kayıpsız Ses - DTS Surround Sensation UltraPC - ASUS Gürültü Filtre arka panelde optik S / PDIF çıkış portu (lar)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]IEEE 1394[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]VIA ® 6308P denetleyicisi
2 x IEEE 1394a port (lar)
(1-board ortasında, arka panelde 1)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]USB bağlantı noktaları[/TD]
[TD]ASMedia ® USB 3.0 denetleyicisi:
4 x USB 3.0 port (lar) (arka panelde 2-board ortasında, mavi, 2) AMD SB950 denetleyici: 14 x USB 2.0 port (lar) (8 arka panelde, siyah + kırmızı, orta-board 6)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Overclock Özellikleri[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]Overclocking Koruması:
- ASUS CPR (CPU Parameter Recall)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Özellikler[/TD]
[TD]DIGI + VRM ile ASUS Çift Akıllı İşlemciler 2:
ASUS TPU:
- Auto Tuning
- TurboV
- TPU anahtarı ASUS EPU: - EPU - EPU anahtarı ASUS Dijital Güç Tasarımı: - endüstri lideri Dijital 6 +2 Faz Güç Tasarımı - ASUS DIGI + VRM Utility ASUS Exclusive Özellikler : - MemOK! - AI Suite II - Ai Şarj + - Ön Panel USB 3.0 Desteği dostu grafik kullanıcı arayüzü sunan ASUS UEFI BIOS EZ Modu ASUS Sessiz Termal Çözüm : - Şık Fansız Tasarım Heat-pipe çözümü - ASUS Fan Xpert ASUS EZ DIY: - ASUS Q-Shield - ASUS OC Profile - ASUS EZ Flash 2 - ASUS MyLogo 2 - Çoklu dil destekli BIOS ASUS Q-Design: - ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, LED Boot Device) - ASUS Q-Slot - ASUS Q-DIMM - ASUS Q-Connector

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Arka I / O Portları[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]1 x PS / 2 klavye / fare combo port (s)
1 x eSATA 3Gb / s
1 x Power eSATA 3Gb / s
1 x IEEE 1394a
1 x LAN (RJ45) port (lar)
2 x USB 3.0,
8 x USB 2.0
1 x Optik S / PDIF çıkış
6 x Ses jack (ler)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Dahili I / O Portları[/TD]
[TD]Ek 1 x USB 3.0 konektörü (ler) desteği (ler) 2 USB 3.0 bağlantı noktası (ler) (19-pin, mavi)
3 x USB 2.0 bağlantı (lar) desteği (ler) ek 6 USB 2.0 bağlantı noktası (ler)
1 x COM port (lar) konektörü (ler)
6 x SATA 6Gb / s bağlantı (lar)
2 x SATA 3 Gb / s bağlantı (lar)
1 x IEEE 1394a bağlantı (lar)
1 x CPU Fan konnektör (ler) (4-pin)
3 x Chassis Fan konnektörü (ler) (1 x 4-pin, 2 x 3-pin)
1 x Power Fan konnektörü (ler) (1 x 3-pin)
1 x S / PDIF çıkış başlık (lar)
1 x 24-pin EATX Power bağlantısı (ler)
1 x 8-pin ATX 12V güç konnektörü (ler)
1 x Ön panel ses konektörü (ler) (AAFP)
1 x Sistem panel (ler) (Q-Connector)
1 x MemOK! düğmesi (s)
1 x TPU anahtarı (es)
1 x EPU anahtarı (es)
1 x Clear CMOS anahtarı (lar)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Aksesuarlar[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]Kullanıcı kılavuzu
I / O Shield
4 x SATA 6Gb / s kablosu (ler)
1 x SLI köprüsü (ler)
1 x Q-konnektör (ler) (1 2)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]BIOS[/TD]
[TD]32 Mb Flash ROM, UEFI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.6, ACPI 2.0a, Multi-language BIOS, ASUS EZ Flash 2[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Yönetilebilirlik[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]WfM 2.0, DMI 2.0, WOL, PXE PME PME, WOR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Destek CD[/TD]
[TD]Sürücüler
ASUS Utilities
ASUS Update
Anti-virüs yazılımı (OEM versiyon)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Form Faktörü[/TD]
[TD="bgcolor: #F7F7F7"]ATX Form Factor
12 inç x 9.6 inç (30.5 cm x 24.4 cm.)[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

zebaniselo

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Anakart herşey için gayet yeterli.ram alırken 2x2 almayın derim.bu anakarta yakışmaz.ya 2x4gb alın yada şimdi 4gb alıp sonra yükseltin.Gerçek sata3 diye bişi ağırlıklı olarak sonradan anakarta takılabilen sata3 kartlar için geçerlidir.mesela sata3 600mb civarı bir hızı destekler.ama harici kartların bir kısmı pci exp. x1 dir.yani maximum 500mb veri transferi yapar,böylece tek bir sata3 ten bile tam kapasite yararlanamazsın.ama bu hızlı ssd kullanacakları ilgilendirir.2 tane hdd yi tam kapasite çalıştırır.bu kartlara depolama için hdd takmak en mantıklısıdır.sata slotlarından sata3 lere ssd veya windowslu hdd takınız,sata2 lere daha az veriyolu isteyen bdrom,hdd,dvd-rw falan takınız.eğer anakarttaki satalar yetmezse tavsiyem asus u3s6 gibi bir kart al.mesela bu kart x4tür ve üstündeki bütün usb3,sata3 leri tam kapasite çalıştırır.ama anakartta yeterli miktarda pci exp. slotu olması gerekir.bir de x4 kartlar x16 gibi daha büyük slotlarda da çalışır.eğer ilerde kart takacaksan 460tl lik asus daha ideal gibi

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

---------- Post added at 16:16 ---------- Previous post was at 16:16 ----------

Anakart herşey için gayet yeterli.ram alırken 2x2 almayın derim.bu anakarta yakışmaz.ya 2x4gb alın yada şimdi 4gb alıp sonra yükseltin.............................eğer ilerde kart takacaksan 460tl lik asus daha ideal gibi

@zebaniselo öncelikle teşekkürler.

ayrıca bir sorum olacak ram için;

2x2=4gb mi? yoksa tek slot mu (4gb bütün) tabiiki 4gb diyeceksini. ama neden peki. yani nedenini bilmek istiyorum.

bir soru daha; 2x4=8 gb mı
yoksa 2 adet ayrı ayrı 4 gb mı

asus 460 TL'lik asus alıp ileride kart takmak ne avantaj sağlar ki anlayamadım. çünki zaten USB 3.0 var. ve 6 adet sataIII (6gb/s) var 2 adet sataII(3gb/s) var

ASUS M5A99X-Evo AMD 990 XSB950 AM3+ DDR3 Bu kartta bu özellikler nihayetinde var.

benim anlayamadığım nedir acaba.? aydınlatırsanız sevinirim. teşekkürler.

EnverYigit

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Grafik programlarında (photoshop, illustrator, Corel v.s.) donmalar fazla beklemeler oluşuyor.
işlemci ve bellek bir çok zaman %80'lerde çalışıyor.

Photoshop vs. programların daha hızlı açılmasını istiyorsan önbellek ayarları var harddiskte ki önbellek sınırını arttırırsan rahat çalışabildiğini göreceksin..

photoshopa_baslarken_01.jpg

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=69705]EnverYigit[/MENTION] teşekkürler. photoshop'bahsettiğin fonksiyonlarını biliyorum. fakat benim grafik programları ile ilgili sorunum aslında çalışma yaparken bir takım işlemlerde fazla bekletiyor olmaları.mesela 70X100 ebadında CMYK 305 Dpi bir sayfada çalışırken 20 - 30 Ayrı layer varken bir gradient çektiğimde bir kahve molası veriyorum :)Donanımı yenilediğimde umarım sorunlarım geçerli ölçüde azalmış olur. ilgine teşekkürler

---------- Post added at 16:24 ---------- Previous post was at 16:20 ----------

Üstelik sistem (O.S. Windows 7 64 bit) ve photoshop C: üzerinde kurulu

ve C: Diski Corsair CSSD-F80GBP2 ATA Device

yani SSD Disk. HDD değil. (Solid State Disk)

SSD diskler HardDisklerden ortalama 3 misli bazen 4-5 misli hızlı olmazına rağmen (Test Programlarının sonuçları)

böyle :)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27

---------- Post added at 16:16 ---------- Previous post was at 16:16 ----------

@zebaniselo öncelikle teşekkürler.

ayrıca bir sorum olacak ram için;

2x2=4gb mi? yoksa tek slot mu (4gb bütün) tabiiki 4gb diyeceksini. ama neden peki. yani nedenini bilmek istiyorum.

bir soru daha; 2x4=8 gb mı
yoksa 2 adet ayrı ayrı 4 gb mı

asus 460 TL'lik asus alıp ileride kart takmak ne avantaj sağlar ki anlayamadım. çünki zaten USB 3.0 var. ve 6 adet sataIII (6gb/s) var 2 adet sataII(3gb/s) var

ASUS M5A99X-Evo AMD 990 XSB950 AM3+ DDR3 Bu kartta bu özellikler nihayetinde var.

benim anlayamadığım nedir acaba.? aydınlatırsanız sevinirim. teşekkürler.
zebaniselo doğal sata 3 girişi olmayan veya yetmeyen kullanıcıların kullandığı pci girşinden takılan sata 3 kartlardan bahsetmiş. hani sen doğal sata 3 nedir diye sormuştun ya, ona cevaben. alacağın anakart ile ilgili birşey değil yani.

ben corsair vengeance 4 gb tek modül belleklerden 2 adet almıştım vatandan. indirimde tanesi 60 lira idi. 8 gb ram 120 liraya gelmişti. direk 4x2 8 gb kitlerden alsam 150 liraya geliyordu. o yüzden kar etmiştim. sana da tavsiyem budur. ya direk 4 gb tek modülden 2 adet al, ya da şimdi 1 adet alıp ileride 1 adet daha ekle.

dual kitlerden çalışma olarak bir farkı yok. :)

Profesyon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ama henüz anlayamadığım bisey daha var. Direkt 8 gb yerine 2 adet 4 gb performansı etkiler mı ? Artıları eksileri nedir acaba ?

---------- Post added at 20:34 ---------- Previous post was at 20:17 ----------

http://www.vatanbilgisayar.com/Ram/...z-ddr3-cl9-ram/productdetails.aspx?I_ID=56069

http://www.vatanbilgisayar.com/Ram/...9-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=53438

http://www.vatanbilgisayar.com/Ram/...8-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=51580

http://www.vatanbilgisayar.com/Ram/...9-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=55857

Bu 4 Ram arasında ki frekans farkı haricinde bir fark var mıdır arkadaslar

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
ha 4 gb tek modül almışsın, ha 4x2 8 gb dual kit almışsın çalışması bakımından fark yok. tek modül almak biraz daha ucuza geliyor.

1866 mhz hızdan faydalanabilmen için yeni nesil amd fx işlemci kullanman lazım. piyasadaki diğer intel ve amd işlemciler en fazla 1600 mhz desteği veriyor. kaldıki, ileride fx işlemciye geçsen bile 1600 mhz ile 1866 mhz arasındaki farkı günlük kullanımda anlayamazsın. ancak bench testlerindeki skorlarda değişim olur. fazla masraf yani.

cl değerine gelince, özellikle grafik işlemlerde düşük cl değerinin daha iyi performans verdiğini söylüyorlar. ben şahsen denemedim. ama cl8 ile cl9 arasında bariz fiyat farkı var. o farka değecek bir performans artışı gözlemleyebileceğini sanmıyorum. yerinde olsam şunu alırdım:

http://www.vatanbilgisayar.com/Ram/...9-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=53438

ben de bunu kullanıyorum. benimkinin rengi siyah. renk önemli değil zaten. :)