Overclock tehlikeleri?

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Ya ben şimdi şu overclock olayına merak sardım.Hatta nasıl yapıldığını öğrendim.Ama çok tehlikeli falan diye söylemler alıyorum.Overclockun bütün tehlikelerini yazar mısınız?Ne gibi sonuçlar doğruyuror?Mesela sitede bir yorumda overclock yapmak için kaç kişi bios ayarlarınla oynarken bilgisayarı yakıyor diye bir yorum gördüm.Çok mu tehlikeli ve tehlikeleri nelerdir?Cevaplarsanız sevinirim.

Sistemim:
Anakart:ASUS A8N5X
İşlemci:AMD Athlon 64 3200(öyle ezikki 90 nm teknolojisi ile yapılmış ama dediğim gibi gta 4 gibi oyunu çalıştırdı gta 4ü denemedim ama)
Ekran kartı:Nvidia Geforce 8500 gt 80 nm teknolojisi 512 mb ram
Bios version:60.86.41.00.68
Ekran kartı driver version:nv4_disp 6.14.11.8208(Forceware 182.08)/XP
1 gb ram
Bulduğum özellikleri yazdım.
Bu sisteme overclock yapabilir miyim?Yaparsam ne kadar tehlikeli ve tehlikeleri neler?

Phantom_TM

Doçent
Reaksiyon puanı
0
overclock için iyi bir soğutucu kullanman gerekir. overclock yaparken birden hızı %20 arttırırsan işlemciyi yakman zor olmaz. hızı kademeli olarak arttırman gerekir. yani sistemi yavaş yavaş test ederek hızlandırman gerekir. her ayardan sonra ısı kontrolü yapmalısın. voltajıda hıza paralel olarak arttırman gerekir. eğer sistemini sorunsuz bir şekilde %10 kadar hızlandırabilirsen (çok iyi bir soğutucun varsa dahada hızlandırabilirsin) bu başarı demektir. son olarak işlemci ısısını sürekli kotrol altında tutman gerekir.

bol şans ;)

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Sağol valla şu işlemci anakart ve rami yükseltirsem ekran kartı belki soğutucuda da iş varsa yoksa alırım yeni nolcak ki seneye anca biriktiririm parasını.14 yaşındayım daha çünkü.+Kasayı açar vantilatör koyarım önüne saç kurutucu soğuk modda overclock yaparım.Ya da yaptırırım benim yapmam zor.Her an pcyi çökertebilirim yani yakabilirim.Sağol bilgilendirme için.

Birde %2 %2 artırırsam yakar mıyım?

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
ExCeLLeNT daha ben cesaret edip yapamadım
önermem , zaten öle bi olay olmak istenseydi adamlar o/c yapıp gönderirdi
bizimkiler ev bilgisayarı o/c yapılması tehlikeli ;)
Yani o/c yapmak tehlikeli değil ama bi yakarsan başka pc almanda mümkün olmayabiliyor ;) (yaş bakımından ;))

muhosoft

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben p4 2.40 işlemcimde denedim 2.90 ı gördüm makina kitlendi kendine zor geldi

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
dostum ben de bir aralar fena kendimi kaptırmıştım oc işine. İşlemcimi bir çok defa oc yaptım. Hiç yakmadım. Zaten yakmak diye bişi saçma olur. sen istesen de yakman zor. sistem ya açılmaz çakılır ya da otomatikman restart eder. Bence merakını gider derim. zevkli bir uğraş. sana tavsiyem yavaş yavaş dene. birden işlemciyi üst seviyeere çekmeye çalışma. zaten bunu da yapamazssın. işlemcinin tipine göre onun da belli bir kapasitesi vardır. daha çok amd işlemciler daha iyi oc olur.

ama şunu sana samimiyetle söylüyorum. oc yapmak çok kolay, bilgisayarı her seferinde aynı stabiletede çalıştırmak çok zordur. ileri sistem ve donanım bilgisi ister. Ben her yapışımdan sonra zamanla sistemde çakılmalar oluyordu. Zaten o kadar test yapmıştım ki inan oc yapmaya değmiyor. Hiç gerek yok. ama ben ne kadar da desem sen kafaya takmışssan yaparsın. Bu arada şunu unutmadan söyleyim. Eğer anakartın eskiyse uğraşma. İşlemciyi yakmazssın da anakarta zarar verebilirsin. En iyi Gigabyte marka oc olur. ayrıca anakartında işlemci çevresinde katı kapasitör yoksa çok zorlama. Dene ama zorlama. Nasıl yapaılacağı hakkında google dan çok fazla döküman bulabilirsin. bana kimse öğretmemişti. Ama inan değmeyecek.

iyi şanslar:icon_:

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
power supplyının kaç wattlık olduğunu yazar mısın? teneke psulardansa bi işe yaramaz. oc yapayim derken tüm sistemden olursun.
ayrıca fan da önemli. stock fan ile yapacağın oc nin pek bir getirisi olmaz..iyi bir fana vereceğin para ile işlemcini anakartın desteklediği ölçüde daha iyisiyle değiştirebilirsin..

geçenlerde de gta 4 oynayabilir miyim diye bir konu açmıştın, herhalde gta4 oynamak için oc yapacaksın =)
oc yapsan da low da kasarak(~7-8) oynarsın, yapmasan da low da kasarak(~6-7 fps) oynarsın. ama en düşük çözünürlükte ve oyunun tadını alamayarak.

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Ovv tehlikeliymiş valla o zaman en iyisi soğutucuyu anakartı birde işlemciyi değiştirmek olacak benim için e hadi hayırlısı para biriktirebilirsem zaten anakart ya da işlemci fiyatı takdir alırsam babamdan.Sonra işte alınca her türlü yapmaya çalışırım bu overclocku türkçesi saatbittiyi:D

Cevaplarınız için teşekkürler ama gerçekten araştırın spiderman web of shadows oyununun sistem özelliklerini high ayarda bazı yerlerde çok ufak kasılmalarla(önemsenicek kadar değil zor belli oluyor kastığı)minimum özellikler bile benim sisteme yetmiyor ama yine de oyunu oynayabiliyorum yüksek ayarda.O/c yaparsam daha iyi olur ama şu gta 4ü de deneyecem.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
benim bilgisayarım normal çalışırken 2.10 gösteriyor %30 OVC yaptım 4.55 e zıplattım 30 dakika öyle kullandım bir sorun olmadı.