Otomobiliniz sürerken hangi oyunu oynamak isterdiniz? / TESLA

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
6,632
Reaksiyon puanı
6,381
Puanları
113
2020'nin son çeyreğinde 10.7 milyar dolar gelir elde eden ve günümüzün en değerli araba markası olan Tesla, geçtiğimiz günlerde Model X ve S için en kapsamlı güncellemeyi getirdi. Motor mimarisinden yazılımına kadar pek çok şeyi değiştirdi.

Ve bu güncellemenin benim konuşacağım ve bence en değerli yeri ise araçta geçirdiğiniz süre boyunca o vakti değerlendirecek, bu süreye katkı sağlayacak yeni nesil teknolojiler. Bunu, en köklülerinden en yenilerine kadar tüm firmalar yapıyor. Ama Tesla'nın yaptığı şey sadece daha iyi otonom sürüş değil. Tesla'nın yaptığı, Audi'nin CEO'sunun da dediği gibi sektörün 2 belki 10 yıl ilerisinde olan bir iş. Tesla'nın yaptığı, bu teknolojileri geliştirirken bir yandan (Ki asıl geliştirdikleri şey bu) onun geliştirdiği işlemci ve onun güç verdiği bilgisayar ile araç kendi kendini sürerken size verebileceği, vaktinizi daha iyi geçirmenizi sağlayacak teknolojiyi ve yazılımı geliştirmek.

Kısaca ileride seviye 5 otonomi ile araç kendi kendine giderken, siz araç içinde iyi vakit geçireceksiniz ve bu çalışmaların, araçların geleceğinin amacı arabaları sadece bir yerden bir yere gitmek için kullanılan koltuklu bir 4 teker yerine artık onun içinde keyifli vakit geçireceğiniz ve sizin ulaşım aracınız olacak olan yapay zekalı teknolojiler haline getirmek.

Ve tüm bu arge masraflarının, artık yapay zeka ile çalışan araçların geliştirilmesi, Tesla gibi firmaların bu amaçlarının sonucu da o vakti değerlendirmek. Artık araç kendi kendine sürerken siz oyun oynayabileceksiniz, dizi film izleyebileceksiniz. Hepsinin ortak bir orta konsolda ekranı olacak ve her şeyi oradan kontrol edeceksiniz.

Tüm bu anlattıklarımın da gerektirdiği şey ve Model S'e gelen en büyük güncelleme, neredeyse Xbox Series X gücündeki bilgisayar. Bakın tam 10 Teraflops. Bildiğiniz bir bilgisayar. Sadece arabanızın şasesine bağlı. Ve Volkswagen CEO'sunun da dediği gibi eskiden arabaları motor güçleri ile kıyaslıyorduk ileride sahip oldukları bilgisayarın gücü ile kıyaslayacağız. Ve açıkçası bu seviye 5 otonominin gerektirdiği şey beni heyecanlandırmıyor değil.

Hayal edin, siz GTA 5'de bir görev tamamlarken arabanız şerit değiştiriyor, dönüyor, gaza basıyor, ışıkta bekliyor...

İşte bu gerçek teknoloji geleceğidir. Bize baş kaldıracak bir yapay zeka değil, bizi markete götürecek ama aynı zamanda GTA 5 hikayesini oynatacak bir araba.

Şimdi tüm bunlar size çok saçma ve ne alaka gibi gelebilir. Daha iyi anlamak için şöyle diyelim, Tesla otomobillerde iki farklı işlem birimi vardır. Bunlardan ilki MCU. Yani Medya kontrol ünitesi. Diğeri Oto pilot ecu denilen otomobilin yürüyen kısmını kontrol eden kısım. Ve başlıkta Tesla yazmasının nedeni olan ve Tesla'yı diğer markalardan ayıran şey bu iki modül.

Bu güncellenmiş Model S vs X 3. nesil MCU tasarımına sahip. Ama sadece o değil diğer kısım da eskiden farklı firmalar tarafından üretilirken şimdi Tesla tarafından üretilip kullanılıyor. Yani 3. nesil olmasının önemi bu, tamamen Tesla tarafında geliştiriliyor ve çok çok daha fazla gelişebilir demek oluyor. Yani artık Tesla araçlar Tesla tarafından geliştirilen işlemciye ve bunun etrafında şekillenen bir bilgisayara sahip.

Ama burada kullanılan GPU yüzünden ortaya çıkan işlemci sorununu halletmek için, işlemci tarafı da baya bir gelişim ve değişime uğrayacak. Çünkü Tesla'nın asıl amacı dediğim gibi oyun oynatmak istemesi. Ama bu oyunlar zaten olan basit oyunlar değil.

Elon Musk'ın attığı tweet'te yazdığı gibi Cyberpunk ve Witcher 3 gibi oyunlar. Ha bahsettiğim GTA 5 bu arada sadece benim teorim o sadece anlatım güçlendirici bir şey. Çünkü tanıtımda kullanılan görsellerde ve atılan tweet'lerde hep CD Projekt Red oyunları var.
 
Katılım
19 Kasım 2018
Mesajlar
3,599
Reaksiyon puanı
4,101
Puanları
113
Need for Speed oynamak isterim. Araba içinden araba oyunu oynarız. Ama gaza gelip oyundaki gibi gazı köklersek kaza garanti.
 
Üst