Osmanlı'yı anlamayanın İskenderiye hamalı kadar değeri yoktur

KamtariR

Profesör
Reaksiyon puanı
2,897
1576053704632.png

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Osmanlı Devleti'nin tarihsel değerini anlatan dikkat çeken bir değerlendirme yaptı.

Son dönemde "En cahil Türkler Müslüman Türklerdir'' açıklamaları üzerinden Osmanlı Devleti'ne hadsizce hakaret eden Celal Şengör'e cevap niteliğinde göndermede bulunan Ortaylı, Osmanlı Devleti'nin tarihsel büyüklüğünün önemli olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti'ni anlamayan bir kişinin tarihsel olarak kopuk kişiliğe sahip olduğunu belirten Ortaylı, bir anlamda Celal Şengör'e cevap niteliği taşıyan açıklamasıyla Osmanlı Devleti'nin önemini şu cümlelerle anlattı:

''Ben Osmanlı imparatorluğunun çocuğuyum ve benim için Osmanlılık her şeyden daha temeldir. Biz Osmanlı'nın sayesinde varız. Onun sayesinde kültürel kişiliğimiz oluşuyor. Onu anlamayanın (Osmanlı) kültürel kişiliği kopuktur. İstediği kadar Fransızca bilsin İngilizce bilsin Osmanlı'yı anlamayanın İskenderiye hamalı kadar değeri yoktur."

Kaynak: Milli Gazete

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
Osmanlıyı reddeden bizden değildir.

tezcanalaca

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
11
Şengör bi ara fatih ateistti gibi bi şey demişti. Ortaylıyla yan yana gelince ben öyle bi şey demedim demişti. Adam dümdüz böyle demişti oysa :D Ki Şengör tarihçi bile değil.

eilhanzy

Profesör
Reaksiyon puanı
7,853
Osmanlı'nın torunlarıyız. ❤ ??

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
millet daha Atatürk'ü tanımıyor. yeni nesil onsuz büyüyor. acaba düzgünce Osmanlı'yı anlatan, tarih dersini düzgünce işleyen bir sistem hala var mı?