tambjk
Profesör
- Katılım
- 10 Mayıs 2011
- Mesajlar
- 3,263
- Reaksiyon puanı
- 16
- Puanları
- 218
Şimdi kimlere kulsunuz acaba? Amerikaya mı İsrail'e mi? AB'ye mi? Atatürk'e mi? Nereye?
Allah'ın kuluyum sadece, kula kulluk yapmam.
Şimdi kimlere kulsunuz acaba? Amerikaya mı İsrail'e mi? AB'ye mi? Atatürk'e mi? Nereye?
Bunu başka yerlerde de söyleme sana bir yerleriyle gülerlerÖncelikle kendi fikirlerinizi kendiniz oluşturmayı, öğrenmeyi deneyin. Tembellik edip hazıra konmayın. Okuduğunuz birkaç köşe yazarı yada siyasi nin söylemlerini benimseyip tüm benliğinizle bunu kabullenmeyin. O köşe yazarları çoğu zaman düşünmeyen/düşünemeyenler için hazır fikir aşılarlar.
Eğer yönetim biçimleri hakkında fikriniz yoksa, çok fazla ve çeşitli kaynaklar okumuyorsanız, okuduğunuz bir yazar "Demokrasi; zenginlerin ve güç sahiplerinin baş tacı fakir ve güçsüz insanlara kan göz yaşı ve zulümden başka bir şey değil" şeklinde ağır ideolojik ve saçma sapan, cahilce bir yorum yaptığında sizde sığ fikir ve bilgi dünyanızda zenginlere ve güçlülere karşı olan öfkeniz için bir hedef tahtası oluşturmuş olursunuz farkında olmadan.
Demokrasinin kendi içinde birçok farklı uygulaması vardır. Ve çoğu zaman devlet demokrasiyi benimsemiş olsa bile demokrasi öncesi monarşik, oligarşik, teokratik vs diğer köhne düzenlerdeki feodal yapıları ve diğer güç sahiplerini demokrasiye geçiş sürecinde kendi içerisinde eritememiştir. Bu güç sahiplerini ellerindeki paranın , şiddetin gücüyle varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Bu yapılarının varlığını devam ettirebilmelerinin sebebi insanoğlunun zayıflığındandır. İyiler, kötüler kadar cesur olmadıkça da bu sorun çözülemez.
Demokrasinin eksik yanları elbette vardır, ama daha iyisi icat edilene kadar en iyisi demokrasidir.
Monarşi, oligarşi, aristokrasi, teokrasi, şeriat vs bunlar mı demokrasinin alternatifleri?
Monarşi ile belli bir hükümdarın despot yönetimini mi tercih ediyorsun?
Oligarşi ile belli bir zümre yada hanedanlığın yönetimini mi tercih ediyorsun?
Aristokrasi ile bellir bir sınıfın yönetimini mi tercih ediyorsun?
Teokrasi ve şeriat ileYasama, yürütme ve yargı fonksiyonlarına ilişkin bütün devlet gücünün, ancak ilâhî kaynaklı olması halinde meşruiyet ve hukukîlik kazanacağını savunan ve bu gücün sadece Tanrı'nın yeryüzündeki vekiller tarafından kullanılabileceğini öngören molla yada papaz(kilise) ların yönetimini mi tercih ediyorsun?
Yoksa;
Demokrasi ile halkın iktidar olup yönettiği yada halkın temsilcilerinin yönettiği, tüm vatandaşların yönetime katılma ve özgürce yaşama hakkına sahip olduğu, çoğunluğun istediği fakat azınlıkların haklarının da korunduğu, herkesin düşüncesini paylaşabildiğini ve bunun sonucunda cezalandırılmadığı, tüm yargılamaların yöneten zumrenin kişisel yaklaşım ve inancından bağımsız olarak anayasa, kanun ve hukuka göre yapıldığı bir yönetimi mi tercih ediyorsun?
Demokrasiyle amaçlanan budur ama insanoğlunun ve belli güç odaklarının arsızlığı ve aç gözlülüğü sonucu yanlışlar yapılıyordur elbette. Demokrasi gücünü halkından alır ve eğer halkın fikir dünyası, ahlağı, eğitimi, terbiyesi, edebiyatı, felsefesi, ilmi , erdemi vs yeteri kadar güçlü değilse demokrasisi de yeteri kadar güçlü olmayacaktır. Halk eğer kendileri adına onları yönetenlerin yanlışlarını eleştirmezse, hesabını zormazsa ve o yöneticilerin totaliter yaklaşımlarına izin verirse burada kabahat demokraside değil o demokrasiye sahip çıkamayan halkındır. Her halk hakkettiği şekilde yönetilir sözü de biraz buradan çıkmıştır.
Bir demokrasi de özgürlükler, hukuk yada yolsuzluklar konusunda eksiklikler varsa bunun sorumlusu demokrasi değil halkın kendilerini temsil etmesi için seçtiği yöneticilerin beceriksizliği ve kötü niyetlerinden kaynaklıdır. Bu yöneticilerin yaptığı yanlışlardan dolayı eleştirdiğimiz her noktası da zaten çağ dışı yönetim anlayışlarına adım adım yaklaşmaları ve bu yöndeki uygulamaları değil midir?
Faşizm, kapitalizm yada komünizm herneyse artık bu tür kavramlardan bağımsız olarak demokrasiyi ele aldığımızda demokrasi halk için iyidir ve halkın çıkarlarına yöneliktir. Demokrasiye zarar veren ise insanoğlunun 1000lerce yıl boyunca genlerine kadar işlemiş demokrasi dışı yönetimlerden kalma alışkanlıklarıdır.
Yukarıda yazdıklarımın başka birine ait olduğunu nereden çıkardınız , iki yazdığım bir kaç cümle ile kendi değerleriniz üzerinden kişilik tathlili yapmak enteresan hani kendi değerlerin üzerinden değil biraz bağımsız düşünmeyi biraz deneseniz yani bir düşünce oluşturur iken şahıs kurum ideoloji gibi şeyleri bir kenera bırakıp sadece insan değerli olduğu olgusu üzerinde yorum yapmayı bir deneyin o zaman göreceksiniz ki zebaniler kutsanmayacak.
ona ne suphe de padisahi besleyince sorun cozuluyomu yaniDemokrasi; zenginlerin ve güç sahiplerinin baş tacı fakir ve güçsüz insanlara kan göz yaşı ve zulümden başka bir şey değil Kaynak:Muhalif Yazarlar
Monarşi, oligarşi, aristokrasi, teokrasi, şeriat vs bunlar mı demokrasinin alternatifleri?
Sen Bizans kalıntılarının tarih kitaplarını okuyorsun sanırım.
@desperado64 @re13el @imrancuhadar Osmanlıda sadece padişahlar arasında değil halk arasında da katliamlar vardı. Özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda Anadolu binlerce kişi Osmanlı askerleri tarafından katledilmiştir. Devlete karşı en ufak bir ses çıkaran herkes kılıçtan geçirilmiştir. Ayrıca Lale Devri gibi zamanlara baktığımızda padişahların ülkenin kötü gidişatına hiç aldırmadan zevk içinde yaşadıklarını görüyoruz. Ayrıca 100 ün üstünde çocuğu olan, haremde ki kızlara bakmaktan devlet işlerine ayıracak zaman bulamamış padişahlarda vardır.
Ayrıca böyle saçma sapan ithamlarla laf çakmaya çalışman sadece fikir dünyanın sığlığını gösteriyor. Fikirlerime fikirlerinle karşılık ver ve katılmadığım fikirlerimi belirtip kendi doğrularını söyle ki saksı taşımadığını anlayalım.
bu olmadı!
olmadıdan öte çok ayıp oldu. yakışmadı sana @tambjk!
ben senin Allah inancın olduğuna inanan biriyim,
her ne kadar muhalif görüşler taşısak da, Allah inancı konusunda size hep bir müslüman gözüyle baktım.
ne ki şu son alıntıladığım cümleniz ile beni adeta ters köşeye yatırdınız.
zira bu sözü söyleyen biri islam akaidine göre islam dininden çıkmış, Allah Tealaya en büyük düşmanlığı etmiş demektir.
orada saydığınız rejimler, sistemler beşeridir, insan kaynaklıdır muhterem, ama şeriat hariç!
Şeriat dediğiniz şey Allahtan insanoğluna gelen dinin ta kendisidir. islam'ın bütünüdür, islami yaşayış biçimidir.
sizler şeriat deyince aklınıza hep asma, kesme geliyor.
hayır arkadaşım, şeriat Allahın koyduğu kuraldır, adalettir... insanlar birbirini yamyam gibi yemesin, kul hakkına tecavüz etmesin, kurt koyun ile beraber bir arada yaşayabilsin diye gönderdiği sistemin adıdır.
asma kesme yok mu, var tabii!
o da sadece kısas başlığı altında hükümlendirilmiş bir mevzu.
eğer özünü, mahiyetini iyice okuyup anlayabilirsen dünden razı olacağına inandığım bir kuraldır.
sosyetik bir komşumuz vardı, şeriat deyince tüyleri diken diken olan biri...
onun için vahşet demekti şeriat!
ne ki birgün sapık birileri çocuğunu kaçırıp -maazallah- tecavüz edip öldürmüşler.
adam yakalandı, uzun yargılanmaların ardından iyi halini de gözönünde bulunduran hakim -yanılmıyorsam- 6-7 yıl kadar ceza verdi.
o günden sonra o hanım en büyük şeriatçı kesildi.
demokrasi konusunda söylediklerinize tamamen katılmasam da saygı duyarım, ama görüyorsunuz işte,
bu methettiğiniz demokrasi yüzbinlerce sapık, kaatil, psikopat üretiyor da, kimse bişey diyemiyor.
hapishaneler ağzına kadar doldu, koyacak yer kalmadı.
adamlar yatıyor bi kaç yıl, sonra çıkıp birilerinin canını yakmaya devam ediyor,
bu yüzden ki toplumda şiddet, kavga, kaos, anarşi, mel'anet bitmiyor bi türlü.
bizmez de zaten...
bitmez, çünkü anlı şanlı demokrasimiz müsaade etmez bitmesine...
ve sade bu ülkede değil, demokrasiyle yönetilen bütün ülkelerde suçlunun hakkı masumdan daha fazladır!
ben teoriden bahsetmiyorum, pratikten anlatıyorum ki kolayca anlayabilesiniz diye...
neyse, bunu geçelim de, anlayamadığım nokta şu:
sahi siz Allahın gönderdiği aziz ve muazzez dinini Monarşi, oligarşi, aristokrasi, ve bilmem ne gibi kahrolası zulüm rejimleriyle, sistemleriyle nasıl yanyana getirdiniz? aynı kategori içine soktunuz? yahu bunu yazarken hiç mi vicdanınız sızlamadı?
siz Allah Tealayı nasıl olur da onun düşman olduğu zalimlerle yan yana koyabilir, yazabilirsiniz?
tamam, beğenmeyebilirsiniz, karşı da olabilirsiniz... bunu anlarım ama, böyle açıktan yanyana yazmak, zerre kadar vicdanı olan için, zerre kadar Allaha inancı, saygısı olan için gerçekten imkansız bişeydir ya!
siz sadece Allaha hakaret etmediniz, ona inanmış bulunan, ona gönül vermiş milyonlarca müslümana da hakaret ettiniz, incittiniz, gönüllerini yıktınız.
lütfen, muhalefet edeceğim diye tamiri imkansız yıkıntılara yol açmayın, harabeye çevirmeyin kalplerimizi.
sizin ananız, babanız da müslümandır eminim, eğer şu yazdığınız sözün ağırlığından haberleri olsaydı ilk onlar karşı çıkardı size, insanlara sürekli hakaretler yağdırıyorsunuz, tamam yağdırın da... ama onların inancına dokunmayın, söz Allaha gelince durun orada... o sizi de yaratandır, size hayat verendir, saygı duyun biraz lütfen.[/LEFT]
Osmanlı Devleti 600 yıldan uzun süre varlığını devam ettirmiş bir devlettir ve bu süre içinde 36 farklı padişah hüküm sürmüştür. 3. Muradla ilgili kaynaklarınıza bakarsanız 100 ün üzerinde çocuğu olduğunu görürsünüz. Padişahların haremden kadın alma sınırı yoktur. Zaten kimsede çıkıp diyemez çok kadın aldınız artık yeter diye. Ben Vahdettin den bahsetmiyorum. Ben 1595 de ölmüş olan 3. Muraddan bahsediyorum. 376 yıl yaşamış bir padişahtan söz edemeyiz herhalde.Bir padişahın 100 tane çoğu olsa 50'nin üzerinde karısı olması lazım ve Osmanlı Hanedanı yurt dışına sürülürken zaten aşağı yukarı 150 kişiydi. Burada bir çelişki varAcaba kaynak aldığın kitabın ismini verebilir misin. Ben nereden mi?? biliyorum yaklaşık 150 kişi olduklarını; Murat Bardakçı'nın Son Osmanlılar kitabını okuyun
![]()
Benim bahsettiğim şeriat senin anladığın anlamda islam hukuku değil, şeriat hukukunu uyguladığını iddia eden devlet rejimleridir. İran, suudi arabistan, afganistan, pakistan vs uzayıp gider bu liste. Bu devletler şeriat diye nitelendikleri rejimlerinin arkasına saklanarak sapkınlıklarını gerçekleştiriyorlar.
Hmmm bir tane daha mı Kore fanatiği yakaladım ne?Ne zaman tarihimizle yüzleşirsek işte o zaman Osmanlı ruhu, Oğuz felsefesi tekrardan dirilir. Mesela Time Slip Dr. Jin adlı bir dizi izledim adamlar kasmadan çok güzel bir şekilde anlattılar tarihini ama biz daha film başlamadan, izlemeden başlıyoruz eleştirmelere. Biz ne zaman o seviyelere gelirsek işte o zaman eski gücümüze kavuşuruz.
Hmmm bir tane daha mı Kore fanatiği yakaladım ne?![]()
Yok 3-4 ay kadar önce çok fena takip ediodum dizileri de aşırı drama olunca ara vermek gerekiyor bazen. Şuan TEN'i izlemeye başladım yeni. Güzel bir polisiyeye benziyor. Dramlardan özellikle uzak duruyorum. Adamların dramları çok etkili sersemletiyor insanı.Sende mi?? izledin bu diziyi![]()
Kaynağa gerek yok bazı durumlarda. Bunlar gibi nice olaylar var lakin Osmanlı'nın Harem'inden başka olay gündeme alınmadığı için Osmanlıyı gerici gören bi millet olduk.
ona ne suphe de padisahi besleyince sorun cozuluyomu yanisanki osmanlida padisah zenginleri degilde en fakirleri davet ediyodu saray yemeklerine
simdi birileri de atlar yok abi padisah bidefasinda fasfakir bi ***'yi saray yemegine daver etti der ya neyse
![]()
hadi bitane yapti enayilik* diyelim ger kalan zamanlarda sarayi fakirler yolgecen hani ahir gibi filan mi kullaniyodu ? kullansaydi o sarayda hertaraf toz camur icinde kalmazmiydi![]()