Osmanlı'da Yaşanmış Bir olay

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Ayrıca böyle saçma sapan ithamlarla laf çakmaya çalışman sadece fikir dünyanın sığlığını gösteriyor. Fikirlerime fikirlerinle karşılık ver ve katılmadığım fikirlerimi belirtip kendi doğrularını söyle ki saksı taşımadığını anlayalım.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Bunu başka yerlerde de söyleme sana bir yerleriyle gülerler :) Öncelikle kendi fikirlerinizi kendiniz oluşturmayı, öğrenmeyi deneyin. Tembellik edip hazıra konmayın. Okuduğunuz birkaç köşe yazarı yada siyasi nin söylemlerini benimseyip tüm benliğinizle bunu kabullenmeyin. O köşe yazarları çoğu zaman düşünmeyen/düşünemeyenler için hazır fikir aşılarlar.

Eğer yönetim biçimleri hakkında fikriniz yoksa, çok fazla ve çeşitli kaynaklar okumuyorsanız, okuduğunuz bir yazar "Demokrasi; zenginlerin ve güç sahiplerinin baş tacı fakir ve güçsüz insanlara kan göz yaşı ve zulümden başka bir şey değil" şeklinde ağır ideolojik ve saçma sapan, cahilce bir yorum yaptığında sizde sığ fikir ve bilgi dünyanızda zenginlere ve güçlülere karşı olan öfkeniz için bir hedef tahtası oluşturmuş olursunuz farkında olmadan.

Demokrasinin kendi içinde birçok farklı uygulaması vardır. Ve çoğu zaman devlet demokrasiyi benimsemiş olsa bile demokrasi öncesi monarşik, oligarşik, teokratik vs diğer köhne düzenlerdeki feodal yapıları ve diğer güç sahiplerini demokrasiye geçiş sürecinde kendi içerisinde eritememiştir. Bu güç sahiplerini ellerindeki paranın , şiddetin gücüyle varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Bu yapılarının varlığını devam ettirebilmelerinin sebebi insanoğlunun zayıflığındandır. İyiler, kötüler kadar cesur olmadıkça da bu sorun çözülemez.

Demokrasinin eksik yanları elbette vardır, ama daha iyisi icat edilene kadar en iyisi demokrasidir.

Monarşi, oligarşi, aristokrasi, teokrasi, şeriat vs bunlar mı demokrasinin alternatifleri?

Monarşi ile belli bir hükümdarın despot yönetimini mi tercih ediyorsun?
Oligarşi ile belli bir zümre yada hanedanlığın yönetimini mi tercih ediyorsun?
Aristokrasi ile bellir bir sınıfın yönetimini mi tercih ediyorsun?
Teokrasi ve şeriat ile
Yasama, yürütme ve yargı fonksiyonlarına ilişkin bütün devlet gücünün, ancak ilâhî kaynaklı olması halinde meşruiyet ve hukukîlik kazanacağını savunan ve bu gücün sadece Tanrı'nın yeryüzündeki vekiller tarafından kullanılabileceğini öngören molla yada papaz(kilise) ların yönetimini mi tercih ediyorsun?

Yoksa;
Demokrasi ile halkın iktidar olup yönettiği yada halkın temsilcilerinin yönettiği, tüm vatandaşların yönetime katılma ve özgürce yaşama hakkına sahip olduğu, çoğunluğun istediği fakat azınlıkların haklarının da korunduğu, herkesin düşüncesini paylaşabildiğini ve bunun sonucunda cezalandırılmadığı, tüm yargılamaların yöneten zumrenin kişisel yaklaşım ve inancından bağımsız olarak anayasa, kanun ve hukuka göre yapıldığı bir yönetimi mi tercih ediyorsun?

Demokrasiyle amaçlanan budur ama insanoğlunun ve belli güç odaklarının arsızlığı ve aç gözlülüğü sonucu yanlışlar yapılıyordur elbette. Demokrasi gücünü halkından alır ve eğer halkın fikir dünyası, ahlağı, eğitimi, terbiyesi, edebiyatı, felsefesi, ilmi , erdemi vs yeteri kadar güçlü değilse demokrasisi de yeteri kadar güçlü olmayacaktır. Halk eğer kendileri adına onları yönetenlerin yanlışlarını eleştirmezse, hesabını zormazsa ve o yöneticilerin totaliter yaklaşımlarına izin verirse burada kabahat demokraside değil o demokrasiye sahip çıkamayan halkındır. Her halk hakkettiği şekilde yönetilir sözü de biraz buradan çıkmıştır.

Bir demokrasi de özgürlükler, hukuk yada yolsuzluklar konusunda eksiklikler varsa bunun sorumlusu demokrasi değil halkın kendilerini temsil etmesi için seçtiği yöneticilerin beceriksizliği ve kötü niyetlerinden kaynaklıdır. Bu yöneticilerin yaptığı yanlışlardan dolayı eleştirdiğimiz her noktası da zaten çağ dışı yönetim anlayışlarına adım adım yaklaşmaları ve bu yöndeki uygulamaları değil midir?

Faşizm, kapitalizm yada komünizm herneyse artık bu tür kavramlardan bağımsız olarak demokrasiyi ele aldığımızda demokrasi halk için iyidir ve halkın çıkarlarına yöneliktir. Demokrasiye zarar veren ise insanoğlunun 1000lerce yıl boyunca genlerine kadar işlemiş demokrasi dışı yönetimlerden kalma alışkanlıklarıdır.

Yukarıda yazdıklarımın başka birine ait olduğunu nereden çıkardınız , iki yazdığım bir kaç cümle ile kendi değerleriniz üzerinden kişilik tathlili yapmak enteresan hani kendi değerlerin üzerinden değil biraz bağımsız düşünmeyi biraz deneseniz yani bir düşünce oluşturur iken şahıs kurum ideoloji gibi şeyleri bir kenera bırakıp sadece insan değerli olduğu olgusu üzerinde yorum yapmayı bir deneyin o zaman göreceksiniz ki zebaniler kutsanmayacak.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Yukarıda yazdıklarımın başka birine ait olduğunu nereden çıkardınız , iki yazdığım bir kaç cümle ile kendi değerleriniz üzerinden kişilik tathlili yapmak enteresan hani kendi değerlerin üzerinden değil biraz bağımsız düşünmeyi biraz deneseniz yani bir düşünce oluşturur iken şahıs kurum ideoloji gibi şeyleri bir kenera bırakıp sadece insan değerli olduğu olgusu üzerinde yorum yapmayı bir deneyin o zaman göreceksiniz ki zebaniler kutsanmayacak.

Kaynak Muhalif yazarlar demen üzere onu yazdım, haklısın özür dileyerek ilk paragrafı geri alıyorum. Ama arkasından yazdıklarımın arkadasındayım. Elbette hatalarım olabilir ama düşüncem bu.

Belirli bir ideolojiyi %100 benimsemişliğim yok, hepsinin + ve - leri var bence, zaten bir ideoloji tam anlamıyla bağlı kalmak kendimizi bir kap içinde kalıba sokmak gibi birşey olur. Yorumlarımda çoğu zaman insan hayatı ve bunun değerliliğini esas alıp üzerine birşey ekleyip insanı yücelliğimi dikkatli bakarsan görürsün. Çoğu zaman ırk, din, dil vs farklılıkları üzerinden nefret kusanlarla da forum üzerinden tartışmışımdır. Yaratandan ötürü insanı sevmeyi unutuyoruz çoğu zaman.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Demokrasi; zenginlerin ve güç sahiplerinin baş tacı fakir ve güçsüz insanlara kan göz yaşı ve zulümden başka bir şey değil Kaynak:Muhalif Yazarlar
ona ne suphe de padisahi besleyince sorun cozuluyomu yani :P sanki osmanlida padisah zenginleri degilde en fakirleri davet ediyodu saray yemeklerine :P simdi birileri de atlar yok abi padisah bidefasinda fasfakir bi ***'yi saray yemegine daver etti der ya neyse :P
hadi bitane yapti enayilik* diyelim ger kalan zamanlarda sarayi fakirler yolgecen hani ahir gibi filan mi kullaniyodu ? kullansaydi o sarayda hertaraf toz camur icinde kalmazmiydi :P

Reaksiyon puanı
10,315

Monarşi, oligarşi, aristokrasi, teokrasi, şeriat vs bunlar mı demokrasinin alternatifleri?

bu olmadı!
olmadıdan öte çok ayıp oldu. yakışmadı sana [MENTION=142972]tambjk[/MENTION]!
ben senin Allah inancın olduğuna inanan biriyim,
her ne kadar muhalif görüşler taşısak da, Allah inancı konusunda size hep bir müslüman gözüyle baktım.
ne ki şu son alıntıladığım cümleniz ile beni adeta ters köşeye yatırdınız.
zira bu sözü söyleyen biri islam akaidine göre islam dininden çıkmış, Allah Tealaya en büyük düşmanlığı etmiş demektir.

orada saydığınız rejimler, sistemler beşeridir, insan kaynaklıdır muhterem, ama şeriat hariç!
Şeriat dediğiniz şey Allahtan insanoğluna gelen dinin ta kendisidir. islam'ın bütünüdür, islami yaşayış biçimidir.
sizler şeriat deyince aklınıza hep asma, kesme geliyor.
hayır arkadaşım, şeriat Allahın koyduğu kuraldır, adalettir... insanlar birbirini yamyam gibi yemesin, kul hakkına tecavüz etmesin, kurt koyun ile beraber bir arada yaşayabilsin diye gönderdiği sistemin adıdır.

asma kesme yok mu, var tabii!
o da sadece kısas başlığı altında hükümlendirilmiş bir mevzu.
eğer özünü, mahiyetini iyice okuyup anlayabilirsen dünden razı olacağına inandığım bir kuraldır.

sosyetik bir komşumuz vardı, şeriat deyince tüyleri diken diken olan biri...
onun için vahşet demekti şeriat!
ne ki birgün sapık birileri çocuğunu kaçırıp -maazallah- tecavüz edip öldürmüşler.
adam yakalandı, uzun yargılanmaların ardından iyi halini de gözönünde bulunduran hakim -yanılmıyorsam- 6-7 yıl kadar ceza verdi.

o günden sonra o hanım en büyük şeriatçı kesildi.
demokrasi konusunda söylediklerinize tamamen katılmasam da saygı duyarım, ama görüyorsunuz işte,
bu methettiğiniz demokrasi yüzbinlerce sapık, kaatil, psikopat üretiyor da, kimse bişey diyemiyor.
hapishaneler ağzına kadar doldu, koyacak yer kalmadı.

adamlar yatıyor bi kaç yıl, sonra çıkıp birilerinin canını yakmaya devam ediyor,
bu yüzden ki toplumda şiddet, kavga, kaos, anarşi, mel'anet bitmiyor bi türlü.
bizmez de zaten...
bitmez, çünkü anlı şanlı demokrasimiz müsaade etmez bitmesine...

ve sade bu ülkede değil, demokrasiyle yönetilen bütün ülkelerde suçlunun hakkı masumdan daha fazladır!
ben teoriden bahsetmiyorum, pratikten anlatıyorum ki kolayca anlayabilesiniz diye...

neyse, bunu geçelim de, anlayamadığım nokta şu:
sahi siz Allahın gönderdiği aziz ve muazzez dinini Monarşi, oligarşi, aristokrasi, ve bilmem ne gibi kahrolası zulüm rejimleriyle, sistemleriyle nasıl yanyana getirdiniz? aynı kategori içine soktunuz? yahu bunu yazarken hiç mi vicdanınız sızlamadı?

siz Allah Tealayı nasıl olur da onun düşman olduğu zalimlerle yan yana koyabilir, yazabilirsiniz?

tamam, beğenmeyebilirsiniz, karşı da olabilirsiniz... bunu anlarım ama, böyle açıktan yanyana yazmak, zerre kadar vicdanı olan için, zerre kadar Allaha inancı, saygısı olan için gerçekten imkansız bişeydir ya!

siz sadece Allaha hakaret etmediniz, ona inanmış bulunan, ona gönül vermiş milyonlarca müslümana da hakaret ettiniz, incittiniz, gönüllerini yıktınız.

lütfen, muhalefet edeceğim diye tamiri imkansız yıkıntılara yol açmayın, harabeye çevirmeyin kalplerimizi.

sizin ananız, babanız da müslümandır eminim, eğer şu yazdığınız sözün ağırlığından haberleri olsaydı ilk onlar karşı çıkardı size, insanlara sürekli hakaretler yağdırıyorsunuz, tamam yağdırın da... ama onların inancına dokunmayın, söz Allaha gelince durun orada... o sizi de yaratandır, size hayat verendir, saygı duyun biraz lütfen.

aziz34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sen Bizans kalıntılarının tarih kitaplarını okuyorsun sanırım.

gerçekleri görmek istemediğinizde başvurlacak en koay yol. bizans kitaprıymış bizans ruhluymuş. sen de herhalde tarihi, almanlar yenildiği için biz de yenik sayıldık diyen tarih kitaplarından öğreniyorsun.

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
@desperado64 @re13el @imrancuhadar Osmanlıda sadece padişahlar arasında değil halk arasında da katliamlar vardı. Özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda Anadolu binlerce kişi Osmanlı askerleri tarafından katledilmiştir. Devlete karşı en ufak bir ses çıkaran herkes kılıçtan geçirilmiştir. Ayrıca Lale Devri gibi zamanlara baktığımızda padişahların ülkenin kötü gidişatına hiç aldırmadan zevk içinde yaşadıklarını görüyoruz. Ayrıca 100 ün üstünde çocuğu olan, haremde ki kızlara bakmaktan devlet işlerine ayıracak zaman bulamamış padişahlarda vardır.

Bir padişahın 100 tane çoğu olsa 50'nin üzerinde karısı olması lazım ve Osmanlı Hanedanı yurt dışına sürülürken zaten aşağı yukarı 150 kişiydi. Burada bir çelişki var :P Acaba kaynak aldığın kitabın ismini verebilir misin. Ben nereden mi?? biliyorum yaklaşık 150 kişi olduklarını; Murat Bardakçı'nın Son Osmanlılar kitabını okuyun :)

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96
Çok uzun yazılar okumaktan soğutuyorsunuz :P Hepimiz Hrant'ız. :D

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Osmanlı'yı hep iyi yönleriyle hatırladık.
Ama gerçekte maalesef öyle değil.
Bizim özlediğimiz Osmanlı, Osmanlı tarihinde aslında küçük sayılacak bir bölüm
Osmanlı'da maalesef devlet otoritesinin zayıflamasıyla istenmeyen, çok üzücü hikayeler de vardır, tabi biz bunları pek bilmeyiz.

mcht_z

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ayrıca böyle saçma sapan ithamlarla laf çakmaya çalışman sadece fikir dünyanın sığlığını gösteriyor. Fikirlerime fikirlerinle karşılık ver ve katılmadığım fikirlerimi belirtip kendi doğrularını söyle ki saksı taşımadığını anlayalım.

Esasen sen o kadar sığ ve mesnetsiz konuşuyorsun ki ben sana cevap verme tenezzülünde bulunmuyorum. Batılılar dahi Osmanlı'yı senden daha iyi tanıyor daha çok takdir ediyor. İşi gücü bırakıp da saçma sapan cümlelerine cevap mı yetiştirelim şimdi?

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu Osmanlı karşıtı olanlar kimleri savunduğunuzu söyleyinde bizde ona göre yazalım. Hangi devletten geliyorsunuz söyleyin.

Ayrıca diğer arkadaşlar Osmanlının iyi yönleri olduğu gibi tabiki kötü yönleride oldu. Unutmayın ilk cinayet bile iki kardeş arasında oldu Habil ve Kabil. Osmanlı ne zaman Allah yolundan ayrıldı o zaman dukraklama ve çöküş başladı. Osmanlının bütün zaferlerine ve yükselme dönemlerine bakarsanız o dönemlerde hep Allah yolunda amacı İslamı yaymak olan padişahlar Osmanlıya hükmetti. Sizin sanıcınız İslam dini sanırım. Siz Osmanlı tarihini televizyonda izlediğiniz o ne olduğu belirsiz muhteşem yüzyıl gibi mi zannediyorsunuz.

Osmanlıyı Osmanlıdan öğreneceksiniz gidip Bizans kitaplarından öğrenmeyin. Onlar zaten ezeli düşman ne yapıcaklar Osmanlıyı mı övecek kefereler.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
bu olmadı!
olmadıdan öte çok ayıp oldu. yakışmadı sana @tambjk!
ben senin Allah inancın olduğuna inanan biriyim,
her ne kadar muhalif görüşler taşısak da, Allah inancı konusunda size hep bir müslüman gözüyle baktım.
ne ki şu son alıntıladığım cümleniz ile beni adeta ters köşeye yatırdınız.
zira bu sözü söyleyen biri islam akaidine göre islam dininden çıkmış, Allah Tealaya en büyük düşmanlığı etmiş demektir.

orada saydığınız rejimler, sistemler beşeridir, insan kaynaklıdır muhterem, ama şeriat hariç!
Şeriat dediğiniz şey Allahtan insanoğluna gelen dinin ta kendisidir. islam'ın bütünüdür, islami yaşayış biçimidir.
sizler şeriat deyince aklınıza hep asma, kesme geliyor.
hayır arkadaşım, şeriat Allahın koyduğu kuraldır, adalettir... insanlar birbirini yamyam gibi yemesin, kul hakkına tecavüz etmesin, kurt koyun ile beraber bir arada yaşayabilsin diye gönderdiği sistemin adıdır.

asma kesme yok mu, var tabii!
o da sadece kısas başlığı altında hükümlendirilmiş bir mevzu.
eğer özünü, mahiyetini iyice okuyup anlayabilirsen dünden razı olacağına inandığım bir kuraldır.

sosyetik bir komşumuz vardı, şeriat deyince tüyleri diken diken olan biri...
onun için vahşet demekti şeriat!
ne ki birgün sapık birileri çocuğunu kaçırıp -maazallah- tecavüz edip öldürmüşler.
adam yakalandı, uzun yargılanmaların ardından iyi halini de gözönünde bulunduran hakim -yanılmıyorsam- 6-7 yıl kadar ceza verdi.

o günden sonra o hanım en büyük şeriatçı kesildi.
demokrasi konusunda söylediklerinize tamamen katılmasam da saygı duyarım, ama görüyorsunuz işte,
bu methettiğiniz demokrasi yüzbinlerce sapık, kaatil, psikopat üretiyor da, kimse bişey diyemiyor.
hapishaneler ağzına kadar doldu, koyacak yer kalmadı.

adamlar yatıyor bi kaç yıl, sonra çıkıp birilerinin canını yakmaya devam ediyor,
bu yüzden ki toplumda şiddet, kavga, kaos, anarşi, mel'anet bitmiyor bi türlü.
bizmez de zaten...
bitmez, çünkü anlı şanlı demokrasimiz müsaade etmez bitmesine...

ve sade bu ülkede değil, demokrasiyle yönetilen bütün ülkelerde suçlunun hakkı masumdan daha fazladır!
ben teoriden bahsetmiyorum, pratikten anlatıyorum ki kolayca anlayabilesiniz diye...

neyse, bunu geçelim de, anlayamadığım nokta şu:
sahi siz Allahın gönderdiği aziz ve muazzez dinini Monarşi, oligarşi, aristokrasi, ve bilmem ne gibi kahrolası zulüm rejimleriyle, sistemleriyle nasıl yanyana getirdiniz? aynı kategori içine soktunuz? yahu bunu yazarken hiç mi vicdanınız sızlamadı?

siz Allah Tealayı nasıl olur da onun düşman olduğu zalimlerle yan yana koyabilir, yazabilirsiniz?

tamam, beğenmeyebilirsiniz, karşı da olabilirsiniz... bunu anlarım ama, böyle açıktan yanyana yazmak, zerre kadar vicdanı olan için, zerre kadar Allaha inancı, saygısı olan için gerçekten imkansız bişeydir ya!

siz sadece Allaha hakaret etmediniz, ona inanmış bulunan, ona gönül vermiş milyonlarca müslümana da hakaret ettiniz, incittiniz, gönüllerini yıktınız.

lütfen, muhalefet edeceğim diye tamiri imkansız yıkıntılara yol açmayın, harabeye çevirmeyin kalplerimizi.

sizin ananız, babanız da müslümandır eminim, eğer şu yazdığınız sözün ağırlığından haberleri olsaydı ilk onlar karşı çıkardı size, insanlara sürekli hakaretler yağdırıyorsunuz, tamam yağdırın da... ama onların inancına dokunmayın, söz Allaha gelince durun orada... o sizi de yaratandır, size hayat verendir, saygı duyun biraz lütfen.
[/LEFT]

Söylediğim sözde islam dininden çıkmama sebep olacak birşey yok benim açımdan, eğer öyle birşey varsa bile bunun kararını vermek ve yargılamak sana düşmez, Allahı'ın taktiridir. Bana Kuran'ı Kerim de yazıyor şeklinde bir cevapla gelirsen eğer bende sana derim ki; kitapya yazanı tartışmıyorum fakat senin kişisel kanaatinle benim sözlerimin anlamını yorumlayıp dinden çıkmaya karşılık geldiği kesin yargısına varmak senin haddin değildir, sadece dikkatli olmam konusunda beni uyarabilirsin.

Benim bahsettiğim şeriat senin anladığın anlamda islam hukuku değil, şeriat hukukunu uyguladığını iddia eden devlet rejimleridir. İran, suudi arabistan, afganistan, pakistan vs uzayıp gider bu liste. Bu devletler şeriat diye nitelendikleri rejimlerinin arkasına saklanarak sapkınlıklarını gerçekleştiriyorlar.

İslamiyetten önce insanlar birbirlerini yamyam gibi yiyorlarmıydı? Sapkın afrika ve arap kabileleri için bu deyiş belki geçerli olabilir. Bugun ülkemiz şeriat ile yönetilmiyor, hukukumuzun birçok eksiği olduğu doğru fakat yamyam gibi birbirimizi yediğimizi mi düşünüyorsun ki o örneği vermişsin. Şeriat ile yönetildiğini iddia eden devletler bence uygulamalarıyla yamyam gibi kendi insanlarını ve devlet olarak birbirlerini yiyorlar. Ama tekrar diyorum sorun islam dininde değil, uygulamalarıyla islam dinini lekeleyen devletlerde ve insanlarda. Bugun o hiç beğenmediğiniz avrupa toplumları bile medeniyet olarak şeriat ile yönetildiğini iddia eden devletlerden kat ve kat üstünler ne yazıkki. Burada kendimizi eleştirip dersler çıkarmalıyız.

O bahsettiğin sosyetik kadın örneğine gelecek olursak adalet o şekilde sağlanmaz. Ben o hakimin verdiği kararı da savunmuyorum yanlış anlaşılmasın. O yasanın o şekilde olması ve o suçluların serbest bırakılması demokrasi yüzünden değil halkın kendi seçtiği temsilcilerinin oluşturduğu ceza hukukundaki eksiklikler ve belkide hakimin yanlış yorumundan kaynaklıdır. Daha caydırıcı ve vicdanlarda kabul gören cezalar bulunabilir ama bu idam olmamalı. Benzer bir olan benim başıma da gelebilir Allah korusun, belki bende o sosyetik teyze gibi düşüneceğim ama adalet kişilerin intikam duyguları üzerine mi inşaa edilecek, böyle birşey nasıl kabul edilebilir? Herkişinin yaşayacağı duygu ve intikam şiddeti bir olamayacaktır ve sonuç olarak her suçun cezası değişkenlik gösterecektir.
Katil, psikopat ve tecavüzcüleri demokrasi üretiyor şeklince bir kanaat getirirsen bende çok üzeleceğim ve üzüleceğini bildiğim şekilde şeriat de terörist üretiyor derim. Benim verdiğim örnek ne kadar doğru ise senin verdiğin örnek de o kadar doğru. Hapishaneler yerine mezarlıkları mı dolduralım diyorsun yani? Allah'ın verdiği canın sadece Allah alırdı hani? Bu suçluların ortaya çıkmasının en büyük sebebi eğitimsizlik, geri kalmışlık, cahillik. Bugun demokratik bir rejimde ben, sen katil ve tecavüzcü olmuyorsak fakat aynı rejim içerisinde yetişen bir başka kişi katil yada tecavüzcü oluyorsak buradaki fark nedir? Eğitim, ahlak, terbiye, ekonomik durum, aile ve toplum yapısı vs birçok sebeptir aradaki fark. Yada dünyada egemen olan 100 lerce farklı devlet rejimi olmasına rağmen bu tecevüzcüler ve katiller her rejimde birşekilde yetişiyorlarsa sorunun rejim olmadığı aşikardır. Fakat bu katil ve tecavüzcülerin oranı eğitim seviyesi yüksek toplumlarda düşük, eğitim seviyesi düşük toplumlarda yüksek olunca gerçek ortaya çıkıyor. İnsanları ölümle cezalandırarak sadece intikam almış olursunuz, tekrardan tecavüzcü ve katillerin yetişmesine engel olmaz bu.
"demokrasiyle yönetilen bütün ülkelerde suçlunun hakkı masumdan daha fazladır!" cümlen de tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor. Suçlu masumun hakkını gasp etmiştir doğru fakat biz ahiret gününde Allah'ın herkese gereken cezayı yada mükafakatı verceğine inanmıyor muyuz? Suçluyu bu dünyada cezalandırabiliriz fakat yaşama hakkını almak Allah'a mahsustur, cezasını Ahiret gününe erteleriz ve layığını bulacağına inanabiliriz. Demokrasi ve diğer birçok rejimde hedeflenen amaç suçlunun hapisten çıkıp tekrar aynı suçu işlememesi için çok ağır belkide ömür boyu hapis cezalarıyla caydırıcılık ve önlemler almaktır. Eğer bu gerçekleşmiyorsa halkın temsilcilerinin koyduğu kanunlarda eksiklikler var demektir.

şeriat kelimesiyle diğer zulm rejimlerini nasıl bir araya koyarsın hiçmi vicdanın sızlamadı diye bir eleştiride bulunmuşsun. Birşeyleri tartışıyoruz burda kaldı ki benim bahsettiğim anlamdaki şeriat ile senin anladığın arasındaki farkı yukarıda açıkladım. Benim için bugun şeriat adı altında yönetilen rejimlerde birer zulm rejimidir.
Kaldı ki şeriat hukuku ile yönetilen Osmanlı imparatorluğu da hanedanlık ve padişah tarafından yönetildiği için aynı zamanda monarjik ve oligarjik bir rejimdir. Bu gerçek dikkatinden kaçtı sanırım?

Ben ne Allah'a nede müslümanlara hakaret ettim fakat senin dini ve insanların inançları konusundaki hassasiyetlerini kullanıp, birazcıkta demogoji yaparak beni hedef gösterme ayıbını işledin. Kaldi ki sözlerimden dolayı gocunanlar yada incinenler bana tepkilerini gösteriyorlar. Sen kendi duygularını ve hissiyatını nasıl tüm müslümanlara mal edebilirsin ki? Asıl senin bu yaptığın çok ayıp. Farkında olmadan bunu yaptın belki ama benim bahsettiğim açıdan yazdıklarına tekrar baktığında göreceğini umuyorum. Ülkemizdeki siyasilerin yaptığı ve karşı çıktığım eleştirdiğim en büyük yanlışardan biri de senin bu yaptığın aslında. Dini kullanıp insanların vicdanları ve hassasiyetleriyle oynamaları.

Bazen ağır eleştiriler yaptığım konusunda haklısın ama elimden geldiğince hakaret etmemeye çalışıyorum. Fakat bazılarının eleştiriye hiç tahamülü olmadığı ve dogmatik yapıları olduğu için hakaret olarak algılıyorlar.

thepolice2

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Bir padişahın 100 tane çoğu olsa 50'nin üzerinde karısı olması lazım ve Osmanlı Hanedanı yurt dışına sürülürken zaten aşağı yukarı 150 kişiydi. Burada bir çelişki var :P Acaba kaynak aldığın kitabın ismini verebilir misin. Ben nereden mi?? biliyorum yaklaşık 150 kişi olduklarını; Murat Bardakçı'nın Son Osmanlılar kitabını okuyun :)
Osmanlı Devleti 600 yıldan uzun süre varlığını devam ettirmiş bir devlettir ve bu süre içinde 36 farklı padişah hüküm sürmüştür. 3. Muradla ilgili kaynaklarınıza bakarsanız 100 ün üzerinde çocuğu olduğunu görürsünüz. Padişahların haremden kadın alma sınırı yoktur. Zaten kimsede çıkıp diyemez çok kadın aldınız artık yeter diye. Ben Vahdettin den bahsetmiyorum. Ben 1595 de ölmüş olan 3. Muraddan bahsediyorum. 376 yıl yaşamış bir padişahtan söz edemeyiz herhalde.

aziz34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şu osmanlıyı eleştirdiğimizde hatalrını yanlışlarını söylediğimizde hemen "sen hangi devletten geliyon, sen hangi devleti seviyon, dine karşı olduğun için, islama karşı olduğun için böyle diyorsun" diyenler yok mu bitiyoum bunlara. olayı hemen türk -islam mevzusuna getirir, karşısındakini din düşmanı olmakla inançsızlıkla ya da türk olmamakla yaftalarlar. halbuki kendileri osmanlıya sırf türk -islam penceresinden baktıkları için gözleri kör olmuş yapılanları görmezler. ağır vergiler altında ezilen, acımasız beylerin paşaların ağaların kollarına itilmiş halkı, yolsuzluğun, rüşvetin, adam kayırmanın tavan yaptığı düzeni, bunlara karşı çıkan halkın kılıçtan geçirlidiğini, kulun kula kulluk ettiğini görmezler.

ama daha önceden de dediğim gibi bunlar, "almanlar yenildi diye biz de yenildik" diyen kitaplarla, kaynağı belli olmayan uydurma abartılmış hikaye ve efsanelerle büyüdüğü için ve sırf türk- islam penceresinden olaylara baktıkları için bunlar gerçekten böyle mi, doğru mu değil mi kaynağı var mı yok mu diye araştırmadan öğrenmeden kabullenirler.

bunun doğru olmadığını, aksine çok kötü olayların yaşandığını söylediğinde osmanlıyı eleştirdiğinde başta da söylediğim gibi hemen yaftalamaya başlarlar. ya türk düşmanısın ya islam düşmanısın okuduğun kitaplar da bizans keferelerine aittir!

osmanlı kuruluşundaki düzeni, yönetimi, uygulamalrı daha yükseliş devrinde kaybetmiştir.

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Siz sadece bitersiniz zaten sadece. O dediğin efsaneler tarihde zafer sahibi olamayanlara aittir. 1453 bile yeter sana. Gemileri karadan yürütmek buda yeter sana. Size kalsa iyiki bir 1453 var dersiniz. Ama siz 1453 ün anlamını bile anlayamazsınız. Anlamadığım bu karın ağrınız niye ? Evet Osmanlı İslamla birleştiği dönemlerde yükselmiştir hep. Eğer Osmanlı İslama tabi olmasaydı bizansla aramızda bir fark olmazdı değil mi ? He ya o kadar ağır vergiler vardı ki ne demezsin zaten vergiler olmasa Osmanlı ayakta kalamazdı.

Sizin yaptığınız Osmanlıyı eleştirmek değil kabullenmemek. Eleştirmek demek belli bir dönemi belli insaları eleştrimektir. Kötüye bizde kötü iyiye bizde iyi deriz. Siz Osmanlı dünyaya hükmediyordu dediğimizde tüyleriniz diken diken oluyor. Bir ülkeye bir mektupla yasak getiren bir devlet. Siz Osmanlının derdinde olmadığınız için Osmanlının gerçeklerini görmezsiniz.İşinize gelmez.

Aslında size cevap verme tenezzülünde bile bulunmak istemiyorum. Aynı yukarıdaki arkadaşın dediği gibi.

Reaksiyon puanı
10,315
Benim bahsettiğim şeriat senin anladığın anlamda islam hukuku değil, şeriat hukukunu uyguladığını iddia eden devlet rejimleridir. İran, suudi arabistan, afganistan, pakistan vs uzayıp gider bu liste. Bu devletler şeriat diye nitelendikleri rejimlerinin arkasına saklanarak sapkınlıklarını gerçekleştiriyorlar.

eğer bu şekilde belirtmiş olsa idin yazdıklarının çoğuna katıldığımı belirtmiştim zaten, sorun olmayacaktı.
iran, pakistan, s. arabistan vb. ülkelerde şeriat falan zaten yok, belki sadece adı var. eğer karşı çıktığınızı söylediğiniz şeriat bu ülkelerdeki rejimin adıysa sizden önce ben karşı çıkarım ona... sizi bu konuda temin ederim.

mesela afganistanda taliban diye bir örgüt var. bu adamlar güya islam şeriatını getirmek için uğraşıyorlar(mış!).
ama bu adamların finans kaynağı uyuşturucu!
afganistan topraklarında ekip yetiştirdikleri esrar, hint keneviri benzeri zehirlerin türevleri.
bunu bütün dünyaya satarak, ihraç ederek elde ettikleri gelirle varlıklarını sürdüren bir örgüt, ve şu ironiye bi bakın ki bu adamlar güya islamı getirecek, şeriatı uygulayacak!

gerçek islam hukuku (şeriat) 622 (hicret) ile başlar ve hz. Ömer'in şehadetiyle son bulur. o gün bu gündür bir daha yeryüzünde islam hukukunun tam ve eksiksiz olarak uygulandığı bir yer ya da coğrafya hiç görülmemiştir.

osmanlıda kısmî olarak uygulanmaya çalışılsa da tam olarak o sisteme şeriat denmez kesinlikle...

neyse, benim hassasiyetim şeriat isminin uluorta zalim ve despotik rejimlerle aynı cümle içinde kullanılmasıydı, bunu da tashih ettiniz, mesele kalmadı, teşekkür ederim.

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Ne zaman tarihimizle yüzleşirsek işte o zaman Osmanlı ruhu, Oğuz felsefesi tekrardan dirilir. Mesela Time Slip Dr. Jin adlı bir dizi izledim adamlar kasmadan çok güzel bir şekilde anlattılar tarihini ama biz daha film başlamadan, izlemeden başlıyoruz eleştirmelere. Biz ne zaman o seviyelere gelirsek işte o zaman eski gücümüze kavuşuruz.
Hmmm bir tane daha mı Kore fanatiği yakaladım ne? :D

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
basimizda bi padisah olsa ve hepimiz ayni anda padisahin bitarafini yellendiriyo olsak ne eglenirdik ama harbiden ya :P
padisah gibi asil birinin kelini filan yellendirirdik simdi vaktimizi harciycagimiza :D ne icniz siz nen :P

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Sende mi?? izledin bu diziyi :P
Yok 3-4 ay kadar önce çok fena takip ediodum dizileri de aşırı drama olunca ara vermek gerekiyor bazen. Şuan TEN'i izlemeye başladım yeni. Güzel bir polisiyeye benziyor. Dramlardan özellikle uzak duruyorum. Adamların dramları çok etkili sersemletiyor insanı.

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Kaynağa gerek yok bazı durumlarda. Bunlar gibi nice olaylar var lakin Osmanlı'nın Harem'inden başka olay gündeme alınmadığı için Osmanlıyı gerici gören bi millet olduk.

dizi falan izlemeyen birisi olarak çok net söylemek isterim ki. Osmanlı bir dönem çoook ileri bir döenm ise gerçekten de çoook geri kalmış bir imparatorluktur. Egolarımızdan kurtularak bunu böyle görmeliyiz. Haricimizdeki milletlerle aramızdaki fark aslında bu. Adamların kendileri ile barışıklık seviyesi bir çok noktada tavan yapmış. Biz ise hala eleştirilmeye tahammül edemiyoruz.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
ona ne suphe de padisahi besleyince sorun cozuluyomu yani :P sanki osmanlida padisah zenginleri degilde en fakirleri davet ediyodu saray yemeklerine :P simdi birileri de atlar yok abi padisah bidefasinda fasfakir bi ***'yi saray yemegine daver etti der ya neyse :P
hadi bitane yapti enayilik* diyelim ger kalan zamanlarda sarayi fakirler yolgecen hani ahir gibi filan mi kullaniyodu ? kullansaydi o sarayda hertaraf toz camur icinde kalmazmiydi :P

??? !!!