Osmanlı imparatorluğundaki en büyük hatalar !!!

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
:D beni kışkırtmaya çalışıyorsun devam et bakalım nereye kadar ne süreceksin
Mesaj otomatik birleştirildi:

Faso fiso övmüyorum kardeşim. Anlattiklarimin hepsi tarihte olan şeyler. Bir şey uydurmuyorum yani
Son mesajıma bak.
Sana yönelik söylemedin geçmişte olanı örnek verdim. Burada efendi efendi tartışıyoruz kışkırtmak istesem apayrı bir üslup takınırdım :)

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Tamam bir problem yok sadece başkaları gelir, farklı taraflara çeker, konu kapanır ondan diyorum.
Sürünmek filan hoş değil öyle demeyelim biz de.
Yani Allah rahmet eylesin yaptığı iyi şeyler vardı ama baskıcı dönem uygulaması bana göre hoş değildi. Gerçi Jön Türkler padişahları parmağında oynatırken (yanlış anlaşılmasın tahttan indirme,çıkarma ve zorla isteklerini kabul ettirme vb.)bir şeyler yapılması da gerekiyordu tabii orası da ayrı bir konu.
Yanında ki adamın ona hain davranması Abdulhamit Han'ın ne kadar sağlam bir adam olduğunu gösterir. Sizi de incitecek bir şeyler soylediysem özür dilerim

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Son mesajıma bak.
Sana yönelik söylemedin geçmişte olanı örnek verdim. Burada efendi efendi tartışıyoruz kışkırtmak istesem apayrı bir üslup takınırdım :)
Keşke günümüzde de sempozyum böyle olsa ama ne yazık ki herkes birbirine sövüyor sonra partizancılık ortaya çıkıyor :(

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Son mesajıma bak.
Evet özür dilerim üstüme alındım. Diğer mesajlarımı görüp hala efendi gibi davrandiginiz içinde bir kaç kez daha özür dilerim sizden umarım affettirebilecek bir şey yapabilirim size tabi isterseniz ALLAH RAZI OLSUN SİZDEN İNŞALLAH

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Evet özür dilerim üstüme alındım. Diğer mesajlarımı görüp hala efendi gibi davrandiginiz içinde bir kaç kez daha özür dilerim sizden umarım affettirebilecek bir şey yapabilirim size tabi isterseniz ALLAH RAZI OLSUN SİZDEN İNŞALLAH
Sizden de efendim sonuçta özgür bir dünya da yaşıyoruz sen a dersin ben b önemli olan a ve b değil kişinin tavrı ve ahlakıdır.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Keşke günümüzde de sempozyum böyle olsa ama ne yazık ki herkes birbirine sövüyor sonra partizancılık ortaya çıkıyor :(
Herkes çok bildiği için ve kimse eleştiri yapmayı bilmediği için olmuyor çünkü.
Mesela şimdi ben kalkıp deseydim ki "Abdülhamit halka yıllarca baskı uyguladı yazıklar olsun" o zaman siz görün burayı sonunda konu kilit olurdu.
Ama ne yapıyorum daha güzel bir üslupla iyisiyle kötüsüyle eleştiriyorum.
Mesela Ali arkadaşımız da özür diliyor böyle olsak tartışmalar çok daha zevkli olur.
Sempozyum diyince aklıma hep Doğu Perinçek geliyor ne alakaysa :)

Yanında ki adamın ona hain davranması Abdulhamit Han'ın ne kadar sağlam bir adam olduğunu gösterir. Sizi de incitecek bir şeyler soylediysem özür dilerim
Bende aynı şekilde kırdıysam kusura bakma :)

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Herkes çok bildiği için ve kimse eleştiri yapmayı bilmediği için olmuyor çünkü.
Mesela şimdi ben kalkıp deseydim ki "Abdülhamit halka yıllarca baskı uyguladı yazıklar olsun" o zaman siz görün burayı sonunda konu kilit olurdu.
Ama ne yapıyorum daha güzel bir üslupla iyisiyle kötüsüyle eleştiriyorum.
Mesela Ali arkadaşımız da özür diliyor böyle olsak tartışmalar çok daha zevkli olur.
Sempozyum diyince aklıma hep Doğu Perinçek geliyor ne alakaysa :)

Bende aynı şekilde kırdıysam kusura bakma :)
Ah yok mu o doğu perinçek çok komik bir herif tartışmaları beni öldürüyor büyük ihtimalle o vidoesunu izlemişsinizidr.

Keşke usulce tartışsalardı bizim gibi

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Matbaa haram kılındı. Osmanlıda ilk eser Avrupa dan 200 yıl sonra bsıldı.
Hayır, benim bildiğim hat sanatı ve bir sanat daha vardı bu iki sanatı diri tutmak için matbaa kullanılmadı. Sonralarda da Kuran yanlış basılmasın diye yine elde yapılmaya devam edildi ama diğer alanlarda yayınglaştı. "Şeytan işi,haram" değil yani.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Hayır, benim bildiğim hat sanatı ve bir sanat daha vardı bu iki sanatı diri tutmak için matbaa kullanılmadı. Sonralarda da Kuran yanlış basılmasın diye yine elde yapılmaya devam edildi ama diğer alanlarda yayınglaştı. "Şeytan işi,haram" değil yani.
Osmanlıda zaten bir çok sanat vardı en bilineni ise hat sanatıydı zaten

ama ne yazık ki resimden geri kalmış bir devlettik

Reaksiyon puanı
5,171
O kadar insanın işinden edilmesi caiz değildir denildi.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
O kadar insanın işinden edilmesi caiz değildir denildi.
Osmanlıdaki şehüislamlar resmen kendi kuralarını koyup millete dini böyle gösteriyorlardı..

Osmanlıyı ölüme sürükleyip bilimden uzak kalması aslında şeyhüislamlar yüzündendir.

Hz.Ömerin sözü geldi akılma,
"Dininizi iyi araştırın yoksa yaşadığınızı din zannedersiniz"

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Konuyu çok boş yere sarmışınız.

Abdülhamit normal bir padişahtı çok överler.
iyisiyle kötüsüyle sevmeye biliriz ama saygımız sonsuzdur.Keza istiklal marşımızın yazarıda öyleydi sevmezdi ama saygı duyardı.

Körlemesine şu yazıları kaynak alan birisi ile TARİH TARTIŞILAMAZ...

Osmanlı yıkıldı gitti artık üstünden 100 yıl geçti bu saatten sonra saçma sapan konulara dolanıp Osmanlıyı kötülemenin yermenin bir anlamı yok. ( Bu ülke için millet için çabalamışlar ellerinden geldiği kadar hizmet etmişler uğraşmışlar Allah Razı olsun demek düşer bize. ) Atalarına sövmek saymak onlar vatan haini damgası yapıştırmak saçma sapan işler bu saatten sonra. Benim gözümde hepsi kısmen iyi insanlardır.

Konumuza gelirsek. Benim gözümde Osmanlı'nın en büyük hatası fetih yaptığı bölgeleri Türkleştirip Müslümanlaştırmaması en büyük sebeptir yıkılmasında. ( Türk ve Müslüman nufus yerleştirdiği yerler elimizde kalmış iken. Türk Nufusun azınlıkta olduğu onlarca toprak 500-600 yıl yönetmiş olmamıza rağmen sonunda ya bağımsızlık ilan etmiş yada başka devletler olmuştur.

Diğer bir sebepte hiçbir zaman sağlam bir komşumuz ittifakımız olmayışı sürekli biz tek onlar 3-5 ülke şeklinde savaşmamızın etkisi vardır. Osmanlı tek karşısında Rusya- Avusturya Macaristan İngiltere Fransa yok haçlı birlikleri ( 5-6 ülke ortak ) Bizim hiç destekçimiz yok. Biz tek karşımızda 7 düvel var resmen Doğurda İran Üstte Rusya Batıda haçlı orduları ve Avrupalı devletler flan çok düşmanımız olmasıda yıkılmada etken. Siyasal Yanlızlık var taa o zamanlarda bile. 1. Dünya Savaşı zamanı biz ilk İngiltere ve Fransa ile görüşüyoruz biz sizin yanınızda savaşa girmek istiyoruz diye bizi almıyorlar. Sen savaşa karışma Boğazları kapat sadece diyorlar. Oradan dışlanmamızda bizi bir nebze olsun Almanya'nın yanına itiyor.

Son düzenleme:

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Konuyu çok boş yere sarmışınız.

Körlemesine şu yazıları kaynak alan birisi ile TARİH TARTIŞILAMAZ...

Osmanlı yıkıldı gitti artık üstünden 100 yıl geçti bu saatten sonra saçma sapan konulara dolanıp Osmanlıyı kötülemenin yermenin bir anlamı yok. ( Bu ülke için millet için çabalamışlar ellerinden geldiği kadar hizmet etmişler uğraşmışlar Allah Razı olsun demek düşer bize. ) Atalarına sövmek saymak onlar vatan haini damgası yapıştırmak saçma sapan işler bu saatten sonra. Benim gözümde hepsi kısmen iyi insanlardır.

Konumuza gelirsek. Benim gözümde Osmanlı'nın en büyük hatası fetih yaptığı bölgeleri Türkleştirip Müslümanlaştırmaması en büyük sebeptir yıkılmasında. ( Türk ve Müslüman nufus yerleştirdiği yerler elimizde kalmış iken. Türk Nufusun azınlıkta olduğu onlarca toprak 500-600 yıl yönetmiş olmamıza rağmen sonunda ya bağımsızlık ilan etmiş yada başka devletler olmuştur.

Diğer bir sebepte hiçbir zaman sağlam bir komşumuz ittifakımız olmayışı sürekli biz tek onlar 3-5 ülke şeklinde savaşmamızın etkisi vardır. Osmanlı tek karşısında Rusya- Avusturya Macaristan yok haçlı birlikleri ( 5-6 ülke ortak ) Bizim hiç destekçimiz yok. Doğurda İran Üstte Rusya Batıda haçlı orduları ve Avrupalı devletler flan çok düşmanımız olmasıda yıkılmada etken.
Haşa kötülemek değil başka bir pencereden yorum yaptım.

Osmanlının iskan politikası vardır biliyorusunuz. yerleştirme oysaki bir çok türkü yerleştirmiştir.
son dediklerinize hak veriyor inebahtı,zenta bunlar osmanlını en büyük kayıpları olmuş ve batışa sürüklemiştir

Osmanlı Avrupa gibi belki bilime daha fazla önem verseydi.Belki gene yıkılacaktı veya rejim değiştirecekti bilmiyorum ama bir çok savaşta kaybetmeyip ezilmeyecekti.....

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Osmanlı Devleti 629 yıl boyunca varlığını sürdürdü. 600 yıl boyunca dünyaya hükmetmedi. Ulaştığı en büyük güçten sonra gerileme başladı ve bu durmadı. Bana göre en büyük hata gelenekçi olup Avrupa kadar bilim ve teknolojiye önem verememesiydi zira Avrupa'da başlayan bu gelişmeler bizi bugünkü teknolojik hale getirdi. Günümüzde bilim ve teknolojiden mahrum ülkeler güçsüz ve arkada kalmış fakir ülkeler oluyor.
Territorial_Evolution_of_the_Ottoman_Empire_1299-1922.gif

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Osmanlı Devleti 629 yıl boyunca varlığını sürdürdü. 600 yıl boyunca dünyaya hükmetmedi. Ulaştığı en büyük güçten sonra gerileme başladı ve bu durmadı. Bana göre en büyük hata gelenekçi olup Avrupa kadar bilim ve teknolojiye önem verememesiydi zira Avrupa'da yaşanan bu gelişmeler bizi bugünkü hale getirdi. Günümüzde bilim ve teknolojiden mahrum ülkeler güçsüz ve arkada kalmış fakir ülkeler oluyor.
Territorial_Evolution_of_the_Ottoman_Empire_1299-1922.gif
Çok haklı bir yoruma deyinmişsiniz bir yerinizi düzeltmek isterim 623 yıl olacaktı insanlar hali olabilir.Fikrinizi paylaştığınız için teşekkür ederim..

Her işte bir hayır vardır.Kader ne ise o gerçekleşir bundan kaçamayız..

En hayırlısı bu imiş.

• Beğen
Reactions: bud

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Osmanlı Teknolojinin en babasınıda geliştirse elinde sonunda yıkılacaktı. Çok farklı milletten çok farklı dinlerde insanları içinde barındırması ve hepsinin kendi benliğini koruyor olması ortak bir tarih ve inaç birliği olmadıktan sonra illaha ayrılacaktı o ülkeler. Burada hayal kurmanın anlamı yok. Elin Sırpı Yunanın Bulgarı Boşnağı Ermenisi Rum'u Yaudisi Hristiyanı Türk birliği veya gücü için neden çalışsın ufakta olsa kendi devletim olsun kafasına girer.

Benim gözümde Osmanlı'nın şuan ki Musul Kerkük hatta Suriye- Irak kısmının üstt taraflarını zamanında Türk nufus yerleştirip orada sağlam bir nufus sahibi olsaydık ve o bölgeler TÜRK hakimiyetinde kalabilseydi şuan ekonomimiz ve hayat şartlarımız çok farklı olabilirdi.

O bölgelerden çıkan petrolün ve altında ki rezervin haddi hesabı yok. Kurtuluş savaşı zamanı ne pahasına olursa olsun hiç yoktan Kerkük ve Musul için savaşsaydık şuan ülkemiz ve bizim yaşam standartlarmız çok farklı olabilirdi.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Osmanlı Teknolojinin en babasınıda geliştirse elinde sonunda yıkılacaktı. Çok farklı milletten çok farklı dinlerde insanları içinde barındırması ve hepsinin kendi benliğini koruyor olması ortak bir tarih ve inaç birliği olmadıktan sonra illaha ayrılacaktı o ülkeler. Burada hayal kurmanın anlamı yok. Elin Ermenisi Rum'u Yaudisi Hristiyanı Türk birliği veya gücü için neden çalışsın ufakta olsa kendi devletim olsun kafasına girer.

Benim gözümde Osmanlı'nın şuan ki Musul Kerkük hatta Suriye- Irak kısmının üstt taraflarını zamanında Türk nufus yerleştirip orada sağlam bir nufus sahibi olsaydık ve o bölgeler TÜRK hakimiyetinde kalabilseydi şuan ekonomimiz ve hayat şartlarımız çok farklı olabilirdi.

O bölgelerden çıkan petrolün ve altında ki rezervin haddi hesabı yok. Kurtuluş savaşı zamanı ne pahasına olursa olsun hiç yoktan Kerkük ve Musul için savaşsaydık şuan ülkemiz ve bizim yaşam standartlarmız çok farklı olabilirdi.

Tabi dediğin gibi Milliyetçilik akımı imparatorlukların dağılmasına neden oldu bunun kaçışı yoktu. Bilim teknoloji ve bunu izleyen sanayi üretimi, ekonomik kalkınma silah üretimi demek. Avrupa bunu yaptı. Bizde daha iyi yapmış olsaydık 1. Dünya savaşında olaylar daha farklı olabilirdi ama tabi tarihin böyle değerlendirilmesi yanlış olur.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Osmanlı Teknolojinin en babasınıda geliştirse elinde sonunda yıkılacaktı. Çok farklı milletten çok farklı dinlerde insanları içinde barındırması ve hepsinin kendi benliğini koruyor olması ortak bir tarih ve inaç birliği olmadıktan sonra illaha ayrılacaktı o ülkeler. Burada hayal kurmanın anlamı yok. Elin Ermenisi Rum'u Yaudisi Hristiyanı Türk birliği veya gücü için neden çalışsın ufakta olsa kendi devletim olsun kafasına girer.

Haklısınız.Ama dediğimiz gibi hepsi bir kader.

"Her saltanatın mutlak bir sonu vardır" zaten.
Osmanlı tam bir türk devleti değil bir çok din dil mezhep ırkları temsilen biriktiriyordu.Bazılarını işine gelince size özgürlük tanıyacağız dediklerinde bende işgal ayaklanma çıkarırdım kendi ülkemi kurmak isterdim,kendi milletimi yaşatmak isterdim.Elin imp niye elim kolum bağlı bir padişaha bağlı kalayım değil mi.İşte buna en iyi örnektir.Türk kurtuluş savaşında o yüzden çoğu azınlıklar bu yüzden kuruluyor wilson ilkeleride dahil buna.

Atatürk musul sorununu halletmek istemiştir ama buna ingiliz devleti izin vermemiş oyalamıştır öylede kalıp gitmiştir.Zaten daha önce dediğiniz gibi biz çok töreristlerle uğraşan ülkelerdeniz.

Bir kürdistan kurmak isteyen.Bir müslümanım diye şeriatı dile getirerek halifelik isteyen...

hepsi ayrı bir dert.Osmanlı dediğiniz gibi oralara daha çok türk koysaydı belki böyle durumlarla karşılaşmayacaktır dediğimiz gibi kader buymuş akıllarına hiç gelmemiş akılları yok işi gücü istanbul ve çevresi idi zaten...

Hidro Dinamik

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10,564
Söyleyeceğim şeylerin iyi ve kötü noktaları olabilir ancak garipsedigim şeyleri yazmak istedim.

1.Harem sistemi
2.Yabancı kadın sevdası
3.Devşirme sistemi
4.Sanayileşememe
5.Batıya çok ağırlık vermeme
6.Osmanlıca kullanımı
7.Teknolojik ve bilimsel eksiklikler

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Söyleyeceğim şeylerin iyi ve kötü noktaları olabilir ancak garipsedigim şeyleri yazmak istedim.

1.Harem sistemi
2.Yabancı kadın sevdası
3.Devşirme sistemi
4.Sanayileşememe
5.Batıya çok ağırlık vermeme
6.Osmanlıca kullanımı
7.Teknolojik ve bilimsel eksiklikler
Şu bir gerçek ki mimar sinan bir devşirmedi bir Türk hıristiyandı.
Osmanlı çok geç saniyleşiyor ne yazık ki ilk demiyor yolu 1870-80 gibi geliyor sanırsam abdülhamid zamanında olabilir.
Dediğimiz gibi çok fazla din dil ırk vardı osmanlı'da tek bir dilin kullanması da etkili olmuştur.
şeyhüislamların her şeyi haram kılması da en büyük hata idi bilimden çok geri kaldık...

Rönesans'a ayak uydurmamaları
Bunların hepsi İstanbul fethi sonrasında gerçekleşti Bizans da ki bilim adamları hep Avrupa'ya kaçtı keşke bizde kalsalardı ama nafile...

Hidro Dinamik

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10,564
Şu bir gerçek ki mimar sinan bir devşirmedi bir Türk hıristiyandı.
Osmanlı çok geç saniyleşiyor ne yazık ki ilk demiyor yolu 1870-80 gibi geliyor sanırsam abdülhamid zamanında olabilir.
Dediğimiz gibi çok fazla din dil ırk vardı osmanlı'da tek bir dilin kullanması da etkili olmuştur.
şeyhüislamların her şeyi haram kılması da en büyük hata idi bilimden çok geri kaldık...
Dediğim gibi iyisi kötüsü bulunmakta.
Yeniçeriler, saray çalışanları ihanetleri isyanları olmuştur.

Birde her millete halka bu kadar ayrıcalık tanınmayabilirdi. Feth eden istediğini yapar. Yani zulme gerek yok ama gerektiğinde elini vurcaksin. Gerektiğinde benim dilimi konuscaksin diyeceksin. Karma dildense sade bir dil yapılabilirdi. Cumhuriyet süresinde yapılanı osmanlı gibi guclu bir imparatorluk veya devlet çok rahat yapabilirdi.

Tabi buda siyasi çıkar için elbet. Hem türk hem islâm gücünü kullanabilmek için.
Ama yatırımı yanlış yere yapmış..