Örümcek Ağının Esrarı

The_daphne

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilim adamlarının asırlardır kimyasındaki esrarı çözmek için çalışmalarını sürdürdüğü örümcek ağlarının, aynı kalınlıktaki çelik telden 5 kat daha sağlam olduğu belirlendi.

Taklit edilmesi durumunda teknoloji ve endüstride kullanılabileceği pek çok alan hayal bile edilemezken, örümcek ağlarının kimyasal özellikleri sebebiyle gerçek birer mühendislik mucizesi olduğu bildirildi. Uzmanlar iz bırakmayan ameliyat ipliklerinden, çok hafif kablolara, kurşun geçirmez kumaşlardan esneyen emniyet kemerlerine kadar pek çok alanda kullanılacak olan ağların esrarını çözmeye çalışırken ilginç bulgulara ulaştı.

Çapı bir milimetrenin binde birinden daha küçük olan örümcek ipliğinin aynı kalınlıktaki çelik telden 5 kat daha sağlam olduğu tespit edilirken, ağın kendi uzunluğunun 4 katı kadar esneyebildiği kaydedildi. Ayrıca son derece hafif olma özelliğini de bünyesinde barındıran örümcek ağları, dünyanın çevresi boyunca uzaması halinde 320 grama ulaşıyor.

Örümceklerin 380 milyon yıldır ördükleri ipliklerin hammaddesinin saç, tırnak, tüy ve deri gibi birbirinden çok farklı maddelerin yapı taşı olan "keratin" adlı proteinden oluştuğunu belirleyen zoologlar, gerilme esneklikleri çok fazla olan örümcek ipeğini kopartmak için gereken enerjinin, benzer biyolojik materyalleri koparmak için gereken enerjiden on kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardılar.

Renk körü olan örümceklerin bozulan ağını yiyerek yeniden iplikçik ürettiği de kaydeden uzmanlar, ağların tamamen geri dönüşümlü olması sebebiyle araştırmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Allah'ın bir hikmeti işte. Dört bir yanımız mucizelerle dolu...

antilove

Profesör
Reaksiyon puanı
11
şimdi merak ettiğim nokta şu
yazıda demişsiniz ki çelikten daha sert felan ama ben gerçek hayatta gördüğüm örümcek ağları çok zayıf ve dayanıksız
biri bana bunu açıklayabilir mi?

The_daphne

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Görünüşe aldanmamak gerekir.. :) Tabi bu bilgileri ben söylemiyorum bilim adamları söylüyor.. Ben de ilginç bulduğum için paylaştım ..

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,165
Açıklayayım. Diyor ki orda "aynı kalınlıktaki" sen o kısmı atlamışsın sanırım