Oruçluya saygı devam etsin

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
Bu işler böyle başlar
Önce sokakta ramazanda oruç tutanlara saygı denir
Sonra sokakta yeme içme yasaklanır
Birsüre sonra bakmışsın evine kontrole gelmiştir devrim muhafızları
gerçekten oruçlumusun değilmisin diye...

abartmakta üstünüze yok hee
başkalarının yaşam hakkına sayggı olsun diye sigara yasaklanmadımı
ee buda oruçluya saygıı insanların nefsiyle oynamak kötüdür
ayrıca merak etmmeyin istediğiniz gibi yiyinde içinde bitti ramazan artı bidahaki seneye görürmüyüz görmezmiyiz bilmem allah bilir
ama ozamana kadar size ii yemeler içmeler ve bol bol saygıızlıklar size
halbuki istenende çok zor bişy değildi sadce birz saygı kimse oruç tutmadığınız halde aç kalın demiyo sadece biliyosunuzki insanlar oruç tutuyo göz önünde değilde daha köşe bi yerlerde yiyin kimsenin gözünün içine baka baka su yada sigara içmeyin bu çok kötü bişymi yada çokmu zor
en nihayetinde insanlar ibadet ediyo sadece insanların bu sıcak yaz günlerinde yapmakta zorlandığı bu ibadeti daha da zorlaştırmayın
düşününki tekerlekli sandalyesinde bi kişi kaldırımda kalmış gidip yardım etmek yerine karşısında ip atlamanın ne alemi var dimi gidip yardım edip zor olan hayatını biraz olsun kolaylaştırmak daha doğru değilmi
alla a şükürler olsun zorlanmadım yüce rabbim sabrını veriyo açlık nedir bilmedim ama sokağa çıkınca yapılanları görünce gercekten insan kendini kötü hissediyo buda bi gercek

ramaknisnan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Son olarak; oruç tutmayan tüm arkadaşların ,20 Eylül itibarıyla girmiş olduğumuz mubarek (!) onbir aylarını tebrik ederim :D .

BigBangTheory

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Hayırlı ramazan ve hayırlı tatiller arkadaşlarım;

Bu konu ile geçen sene bir yazı yazmıştım.
Madem yeri geldi paylaşayım dedim.

Buyurun;

Edep Ya Hu!!!

Hayırlı Ramazanlar Arkadaşlar;

Bu gün Sdn forumumuzdan öğrendiğim bir haber hakkında yazı yazmak istiyordum.
Bildiğiniz gibi dolmuşçu ve avukat meselesi ile ilgili olarak.
Bu yazacaklarımdan asla dolmuşçuyu savunduğum anlaşılmasın.
Yaptığı hareket hakiki bir Müslüman’a yakışmayan bir hareket.
Yapmaması gereken bir hareket.
O dolmuşçuyu gerçekten kınıyorum.

Avukatın sigara içmesi meselesine gelinceeee;
Bana ne yahu!!!!
Dinim olarak ve memleketimin kanunları gereği sigara içmesine zerre kadar karışma hakkım yok.
Bırakın sigara içmesini zararı başkasına dokunmayan hiç bir hareketine karışamam.
Ne yetkim var ne hakkım.

Ama sizinde bildiğiniz gibi toplum içerisinde yazılı olmayan kurallar da vardır.
Bu kurallar yazılı olmasa da toplumun geneli tarafından benimsenerek uygulanır.

Mesela;
Kimse pijama ile dışarı çıkmaz.
Hiç kimse alenen tuvalet ihtiyacını gidermez.
Hiç kimse hiç kimsenin dinine diyanetine alenen sövmez.
Hiç kimse atlet-külot sokakta gezmez.

Bu kurallar hiçbir yerde yazılı değildir.
Ama bir kural gibi,bir kanun gibi uygulanır veya uygulanmaz.

Peki neden derseniz;
Edeptendir,
Saygıdandır,
Hayadandır,

Hatta darbı mesel bir söz vardır.
EDEP YA HU!! diye;

O edeplerden bir tanesi de;Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede,yine çoğunluk olarak islamın gereği olan oruç ibadetini yerine getirenler arasında,uygunsuz davranmayı da herhalde biz Müslümanlar olarak ayıplama hakkımız vardır.

Niye derseniz;
Hepimiz çalışan insanlarız.
Kimimizin işi daha ağır.
Kimimiz güneş altında çalışıyor.

Şimdi bir oruçlunun karşısına geçip,soğuk bir su içen vatandaşa ne derler?
Günde 2 paket sigara içen bir oruçlu vatandaşın karşısına geçip tüttürene ne derler?
Günde 3 öğünde 3 ekmek yiyen bir oruçlu vatandaşın karşısında pizza yiyene ne derler?

Aslında hiçbir şey denmemesi ve yapılmaması gerekir.

Ama bir şey söyleyen suçlu olduğu gibi,söyletende,toplumda yazılı olmayan kurallara aykırılıktan dolayı herhalde suçludur.

Çünkü
Oruçlulara karşı ayıp bir fiil gerçekleştirmiştir.
Oruçlulara karşı saygısızlık etmiştir.
Oruçlulara karşı edepsiz bir davranış sergilemiştir.

Peki oruç tutmayan ne yapacak derseniz?

Herkesçe malum olanı yapacak.
Yiyeceğini içeceğini gizli veya oruç tutmayanlarla birlikte yiyecek.
Bu kadar basit..

Nasıl toplumu karşı ayıp olur düşüncesiyle atlet-külot dışarı çıkmıyorsa;
oruçlu olan aynı topluma karşı ayıp fiili yapmayacak.

Sevgi ve Saygıyla bir ramazan geçirmeniz temennisiyle,
Şimdiden hayırlı iftarlar;

Mehmet

çok güzel bir yazı arkadaş özetlemiş herşeyi.

Son olarak; oruç tutmayan tüm arkadaşların ,20 Eylül itibarıyla girmiş olduğumuz mubarek (!) onbir aylarını tebrik ederim :D .

bu da ilginç bir bakış açısı :thumbup1:

ceewm

Asistan
Reaksiyon puanı
1
saygı beklemek bence yanlıştır... ben oruç tuttuğumzaman kimseden saygı beklemem... oruç tanrıyla benim aramdadır başkasını ilgilendirmez, aynı şekilde oruç tutmadığım günlerde de yerim içerim kimseye saygı göstermem... ben oruç tutuyorum diye insanlar benim yanımda rahat yiyemiyceklermi? sorarım size orucun maksadı nedir? irademizi sınamak değilmidir! ozaman tüm cafeleri restoranları barları kapatırsanız saygı göstericem diye, neye karşı irademizi kontrol edicez? birileri yanımızda yiyecek içicek ki oruçtutanlarda sabretmeyi öğrensin...yani oruç tutan bir insanın yanında yiyip içmek saygısızlık değil, oruç tutan birinin oruç tutmayan birinden "saygı göstermek" adı altında ona baskı yapmak saygısızlıktır.

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Mehmet kardeşimizin Edep Ya Hu sözüne dem vurarak yazdığı satırlar çok manidar. İnsanların oruçluya saygı göstermesi sadece o insanlara değil dine de bir saygıdır. Çocuklar dışarda oruç tutmayanları gördüğünde bu hissiyatı çocuğa nasıl açıklayacaksınız? 'onlara bakma sen çocuğum, tutamıyorlar, tutmuyorlar, şöyle böyle'. Bu geleceğin kafasını karıştırmaktır. Bu aklıma bir anda gelen çok basit bir örnek. Yoksa isterse dünya karşımda güzelce yemek yiyerek, çölde olsa buz gibi su içerek, camide olsa karşımda küfrederek dursa umrum olmaz, olmaması gerekir, bilirim ki sabredersem kazanan ben olurum. Ama bu karşı tarafa bu hakkın verilmesi gerektiği anlamına gelmez, gelmemeli.

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Ne tartışmalar olmuş be, ben ramazanda oruç tutuyordum, arkadaşlarımla kafeyede gittim, acıktıklarında bir yerde yemek yemelerini de bekledim.Bunu da iç bir zaman saygısızlık olarak algılamadım, bu benim kendi tercihim çünkü.Ben niyetliyim diye, onların aç kalması adil bir durum değil.Ramazanda bira içen arkadaşlarım bile var, sadece içerken eminmisin dedim, oda içti.Ben oruç nefs terbiyesidir, etrafında yemek yiyen varken, böyle çemkirecekseniz bu terbiye başarıya ulaşmamış demektir.Ramazan biteli 10 gün oldu ama, niyetli arkadaşların ibadetlerini Allah kabul etsin, tutmayan arkadaşlarda bildikleri gibi yapsınlar.

origami__1988

Profesör
Reaksiyon puanı
17
Başkasının özgürlüğünün başladığı yerde sizinki biter. Saygı diyorsunuz da siz neden oruç tutmayanlara saygı duymayı denemiyorsunuz? Siz oruç tutuyorsunuz diye başkaları dışarıda yemek yiyemeyecek mi? İşten veya okuldan çıktıktan sonra bir kahve içemeyecek mi? Ha derseniz burası Müslüman ülke, ona da karşı çıkarım. Ülkelerin dini olmaz. O ülkede yaşayan insanlarının çoğunluğunun mensubu olduğu bir din olabilir. Ama bu bile size insanların özgürlüklerine karışma hakkı vermez. İnsanlar nasıl oruç tutuyorsunuz diye size karışmıyorsa, siz de aynı şekilde oruç tutmayanlara karışmayacaksınız. Bu kadar basit. Aslında bu tarz düşüncelerin altındaki nedeni de çoğu insan biliyor. Ramazan'da insanların oruç tutmama özgürlüklerini saygı kılıfı geçirerek baskı altına almak ve adım adım bazı şeylerin yasaklanması.

bir kere de ortamı germe ya lütfen
mehmet kardeşimiz de ne güzel özetlemiş konuyu