- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
İftarda nasıl beslenmeli, sahurda ne yenmeli, oruç tutarken kilo almamak için ne yapmalı?
Bu konu ile ilgili "Slimming Center" Zayıflama Koordinatörü Gülten Özbek'ten bilgi aldık. Kliniğimizde kilo yönetimi ile ilgili Diyetisyen, Psikolog, AWT, elektroterapi 'den oluşan bir protokol mevcuttur. Kişinin kilo vermesinde kişiye özel programlar oluşturmaktayız. Ve en çok Ramazan döneminde kilo kontrolü ile ilgili başvuru almaktayız. Nasıl beslenilmeli, ne yenmeli ile ilgili önerilerde bulunuyoruz ve buna yönelik programlar hazırlıyoruz.
Ramazanda kilo almamak için, kilo kontrolü için:
- Ramazan ayı boyunca yemeklerde ekmek yerine her gece ramazan pidesi yememek gerekir.
- Ramazan pidesi yenecekse sadece iftarda bir avuç içi büyüklüğünde yenmelidir. Ramazan pidesi tok tutmaz ve kan şekerini hızla yükselterek çabuk acıkmaya sebep olacağından sahur da pide yerine, kepekli tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
- İftar yemeklerinde hafif az yağlı, ızgara ve haşlamaların tercih edilmesi gerekir.
- Tatlı ihtiyacının, tatlı yerine meyve yiyerek giderilmesi gerekir.
- Sahurda tok tutucu doğal kepekli tahıl ve lif oranı yüksek ekmekler ve müsli yenilmeli. Beyaz undan yapılmış ekmek, makarna, pilav yenilmemelidir.
- İftardan yarım saat sonra hafif tempoda yarım saat yürüyüş yapmak gerekir.
- İftardan sonra gece boyunca su içmeye dikkat etmek gerekir.
- Bu süreci sağlıklı ve kilo vererek geçirmek istiyorsanız bir diyetisyene başvurarak Ramazan Diyeti almanız gerekir.
- Şeker, kalp, tansiyon, böbrek gibi beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalığı olanların, ve çok yaşlıların, doktorlarına danışmadan ve onların onayını almadan oruç tutmamaları gerekir.
SAHURDA BESLENME
- Sahurda yağ oranı yüksek ve ağır besinler yerine yumurta, süt ve peynir gibi proteinden yüksek olan ve mide boşalma süresini uzatarak acıkmayı geçiktiren besinler tüketilmelidir.
- Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Çünkü, sahura kalkılmadığı takdirde, açlık süresi uzayacağı için, kan şekeri düşecek ve tatlı ihtiyacı çok daha fazla olacaktır. Uzun açlık süresi sonucunda metabolizma yavaşlayacaktır.
- Ramazanda zayıflama için, sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek yavaş yenilmelidir. Domates, salatalık gibi çiğ sebzelere mutlaka sahurda yer verilmelidir.
İFTARDA BESLENME
- İftar saatinde yaklaşık 12 saat boş kalan mideye biranda yüklenmek, yemeği hızla yemek sonucunda midede gaz, yanma, bulantı veya kabızlığa yol açar. Yemek yerken arada su içmek ise midenin aşırı derecede şişmesine sebep olur.
- İftar zamanı geldiğinde çorba gibi hafif bir ön yemek yedikten 20 dk gibi kısa bir aradan sonra ana yemeğe geçilmesi uzun süre boş kalan midede tahribata ve hazımsızlığa neden olmaz.
- İftarda yemeklerle birlikte çay veya kahve tüketmek yemeklerden alınan demirin emilimini azaltacağından, bu içecekler mutlaka yemekten bir süre sonra tüketilmelidir.
GECE ÖĞÜNÜNDE BESLENME
- İftardan sonra yatmadan önce mutlaka gece öğününün yapılması gerekmektedir. Çünkü normal günlük 3 öğünün tamamlanması gerekir. Eğer 3 öğün yapılmazsa metabolizma hızı da yavaşlayacak ve kan şekerinin düzenlenmesi zorlaşacaktır.
- Gece öğününde yatmadan önce hazmı kolay, kan şekerini dengesini sağlayan, 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve veya 1 porsiyon sütlü tatlı gibi besinler tercih edilmelidir.
Akşam
Bu konu ile ilgili "Slimming Center" Zayıflama Koordinatörü Gülten Özbek'ten bilgi aldık. Kliniğimizde kilo yönetimi ile ilgili Diyetisyen, Psikolog, AWT, elektroterapi 'den oluşan bir protokol mevcuttur. Kişinin kilo vermesinde kişiye özel programlar oluşturmaktayız. Ve en çok Ramazan döneminde kilo kontrolü ile ilgili başvuru almaktayız. Nasıl beslenilmeli, ne yenmeli ile ilgili önerilerde bulunuyoruz ve buna yönelik programlar hazırlıyoruz.
![300620142301397419387.jpg](/proxy.php?image=http%3A%2F%2F82.222.152.134%2Fimgsdisk%2F2014%2F06%2F30%2F300620142301397419387.jpg&hash=c0a83b60f9924c4042e4bae980c592c1)
Ramazanda kilo almamak için, kilo kontrolü için:
- Ramazan ayı boyunca yemeklerde ekmek yerine her gece ramazan pidesi yememek gerekir.
- Ramazan pidesi yenecekse sadece iftarda bir avuç içi büyüklüğünde yenmelidir. Ramazan pidesi tok tutmaz ve kan şekerini hızla yükselterek çabuk acıkmaya sebep olacağından sahur da pide yerine, kepekli tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
- İftar yemeklerinde hafif az yağlı, ızgara ve haşlamaların tercih edilmesi gerekir.
- Tatlı ihtiyacının, tatlı yerine meyve yiyerek giderilmesi gerekir.
- Sahurda tok tutucu doğal kepekli tahıl ve lif oranı yüksek ekmekler ve müsli yenilmeli. Beyaz undan yapılmış ekmek, makarna, pilav yenilmemelidir.
- İftardan yarım saat sonra hafif tempoda yarım saat yürüyüş yapmak gerekir.
- İftardan sonra gece boyunca su içmeye dikkat etmek gerekir.
- Bu süreci sağlıklı ve kilo vererek geçirmek istiyorsanız bir diyetisyene başvurarak Ramazan Diyeti almanız gerekir.
- Şeker, kalp, tansiyon, böbrek gibi beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalığı olanların, ve çok yaşlıların, doktorlarına danışmadan ve onların onayını almadan oruç tutmamaları gerekir.
SAHURDA BESLENME
- Sahurda yağ oranı yüksek ve ağır besinler yerine yumurta, süt ve peynir gibi proteinden yüksek olan ve mide boşalma süresini uzatarak acıkmayı geçiktiren besinler tüketilmelidir.
- Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Çünkü, sahura kalkılmadığı takdirde, açlık süresi uzayacağı için, kan şekeri düşecek ve tatlı ihtiyacı çok daha fazla olacaktır. Uzun açlık süresi sonucunda metabolizma yavaşlayacaktır.
- Ramazanda zayıflama için, sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek yavaş yenilmelidir. Domates, salatalık gibi çiğ sebzelere mutlaka sahurda yer verilmelidir.
İFTARDA BESLENME
- İftar saatinde yaklaşık 12 saat boş kalan mideye biranda yüklenmek, yemeği hızla yemek sonucunda midede gaz, yanma, bulantı veya kabızlığa yol açar. Yemek yerken arada su içmek ise midenin aşırı derecede şişmesine sebep olur.
- İftar zamanı geldiğinde çorba gibi hafif bir ön yemek yedikten 20 dk gibi kısa bir aradan sonra ana yemeğe geçilmesi uzun süre boş kalan midede tahribata ve hazımsızlığa neden olmaz.
- İftarda yemeklerle birlikte çay veya kahve tüketmek yemeklerden alınan demirin emilimini azaltacağından, bu içecekler mutlaka yemekten bir süre sonra tüketilmelidir.
GECE ÖĞÜNÜNDE BESLENME
- İftardan sonra yatmadan önce mutlaka gece öğününün yapılması gerekmektedir. Çünkü normal günlük 3 öğünün tamamlanması gerekir. Eğer 3 öğün yapılmazsa metabolizma hızı da yavaşlayacak ve kan şekerinin düzenlenmesi zorlaşacaktır.
- Gece öğününde yatmadan önce hazmı kolay, kan şekerini dengesini sağlayan, 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve veya 1 porsiyon sütlü tatlı gibi besinler tercih edilmelidir.
Akşam