Opera Püf Noktaları

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Hızıyla ünlü tarayıcı Opera'yı daha verimli kullanmanızı sağlayacak ipuçlarını derledik. Opera'yla aranızdaki sevgi bağını kuvvetlendirmek istiyoruz!

Opera'nın Firefox'a göre bir eksikliği eklentilerinin daha basit olmasıdır. Opera'nın bileşen denilen eklentileri pek kullanışlı değildir ve çoğu kullanıcıyı tatmin etmez. Opera'ya bir şey eklemek o kadar zor ki piyasada Opera uyumlu araç çubuğu bulmak neredeyse imkânsız. Bu kısıtlı değiştirilebilirliğe rağmen Opera, daha iyi bir internet deneyimi yaşatmak için azımsanmayacak sayıda seçenek sunuyor. İşte onlardan derlediğimiz püf noktaları.

Aktarımlar Görünmesin

Aktarımlar sekmesinin her dosya indirmede ön plana gelmesi çoğu kullanıcıyı rahatsız eder. Bunu engellemek için resimde görülen seçeneği seçmeniz yeterli. Hatta aktarımları hiç görmek istemeyen kullanıcılar onun altındaki "İndirme başladığında aktarımları asla gösterme" seçeneğini işaretleyebilir.

aktarimlar.jpg

Aktarımlar sekmesini ayarlayın

Sayfaları Tek Tıklamayla Aktarın

Bilenler bilir, Opera bütün siteleri sevmez, bazılarını düzgün göstermemekte diretir. Böyle siteleri Internet Explorer ya da Firefox ile tekrar ziyaret etmek gerekir. İşte böyle bir durumda, tek tıklamayla o an gezdiğiniz sayfayı Internet Explorer ya da Firefox ile görüntüleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki düğmeleri Opera'nın araç çubuğunda istediğiniz yere sürükleyip bırakmak. Çıkan uyarıya "Evet" cevabını vermelisiniz.

Gerekli düğmeler

Düğmeleri araç çubuğundan kaldırmak içinse sağ tıklayıp "Araç çubuğundan kaldır"a tıklamanız yeterli.

Bir Seviye Yukarı Gidin

Gezilen adresten bir dizin yukarı hızlıca gitmek için Ctrl + Backspace tuşlarını kullanabilirsiniz. Örneğin http://shiftdelete.net/forum adresindeyken bu kısayolu kullanarak http://shiftdelete.net'e gidebilirsiniz.

Sekme Kilitleme

Bazen çok fazla sekme açınca kapanmasını istemediklerinizi yanlışlıkla kapatabilirsiniz. Bunu önlemek için Opera sekme kilitleme özelliği sunuyor. Bir sekmeyi kilitlemek için sağ tıklayıp "Sekmeyi kilitle"ye tıklayın. Ayrıca bir sekmeye farenizin orta tuşuyla tıklayarak kolayca kapatabilirsiniz, tabi kilitli değilse. Orta tuşu, tıkladığınız bağlantıları arkaplanda yeni bir sekmede açmak için de kullanabilirsiniz.

Pencereler Öne Gelmesin

Bazı siteler sürekli kendini ön planda tutarak diğer sekmelerde dolaşmanızı zorlaştırabilir. Bunu engellemek için Araçlar > Tercihler > Gelişmiş > İçerik > JavaScript Seçenekleri penceresinden "Pencerelerin açılmasına izin ver" ayarını iptal etmelisiniz.

Sekmeleri Klonlayın

O an açık olan sekmeden bir tane daha açmak için sekmeye sağ tıklayıp "Çoğalt"ı seçin. Bu işlem sadece o anki sayfayı değil "Geri" düğmesiyle ulaşılabilen önceki gezilen siteler listesini de birlikte kopyalayacaktır. Kapattığınız bir sekmeyi Opera'nın "Kapatılmış Sayfalar" düğmesiyle açabildiğinizi biliyorsunuzdur. Son kapatılan sekmeyi açmak için kısayol tuşu ise Ctrl + Z.

cogalt.jpg

Bahsettiğimiz özellik

BitTorrent'i İptal Edin

Etrafta onlarca BitTorrent yazılımı varken, Opera'nınki biraz yetersiz kalıyor. Siz de Opera ile torrent dosyası indirilirken otomatik olarak Opera ile indirilmeye başlamasından şikayetçiyseniz BitTorrent özelliğini kapatarak rahat edebilirsiniz. Bunu yapmak için buraya tıklayıp açılan pencerede "Enable" seçeneğinin karşısındaki işareti kaldırmalısınız. Daha sonra "Kaydet"e tıklamayı unutmayın.

Opera'nın imkânları bunlarla sınırlı değil. Yakın bir gelecekte bu yazının devamını sitemizde görebilirsiniz. Son olarak Opera'yla ilgili güzel bir Türkçe kaynak arayanlara Opera Türkiye sitesini önerelim. Yazımızdaki görüntülerde buradan indirebileceğiniz ShadowGuard temasını kullandık.

Bilgi İçin: Opera
Yazar: Saner Apaydın
SDN - http://shiftdelete.net

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
180
Yazı için teşekkürler Saner. Güzel bir derleme olmuş.
Ben de şunu eklemek istedim, aynı özellikler Firefox'da da aynı şekilde kullanılıyor. Yine de Opera'nın bazı noktalarda üstünlüğü var. Ben o yüzden sistemimde IE 6, FF, Opera tarayıcılarının hepsini birden bulunduruyorum her zaman :)

Headhunter

Doçent
Reaksiyon puanı
8
Herzman Opera Diyorum.Opera bazı siteleri düzgün açmıyo demişsiniz.Evet doğru bazı sitelerde pek düzgün açmıyor fakat sürüm güncelleştikce bu gibi problemler ortadan kalkıyor.Mesela eskiden shiftdelete.net bile açmıyordu opera ama sürümü güncelleştirince açtı.Birde şunu söylemek istiyorum.Benim kendime ait bir forum sitem var.Değişik Tema ve görsel değişiklikler yaptığım zaman temamda opera bu değişiklikleri düzgün bir şekilde gösteririken Firefox bozuk bir biçimde gösteriyor.Hatta şu an kullandığım temadan önceki temayı bu sebepten dolayı kaldırmak zorunda kaldım.Çünkü Firefoxda hata veriyodu.Ve bende şu an sizin kullandığınız temayı uyguladım.Yani kısacası Operaı tam olarak kullanmayan birisi lütfen opera hakkında kötü yorum yapmasın ileri geri konuşmasın.Özellikle Firefoxcu arkadaşlarımız.

teşekkürler

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
180
Headhunter, bu öfken neyden kaynaklanıyor? :)

Headhunter

Doçent
Reaksiyon puanı
8
;D Kusura bakmayın ;D Çoğu kişi Operayı kullanmadan onun hakkında atıp tutuyo.Böyle konuşan bir akradşım vardı Firefox daha iyi Opera iyi değil diye savunuyordu.Operayı bi kere yüklettirdim daha sonra kendi internet cafesindeki bütün bilgisayarlara Opera kurdu ;D daha fazla uzatmadan susayım ben en iyisi ;D

dream_eater

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir yıldır Opera kullanıyorum ve Operanın hiçbir eksiğini görmedim. "Bazı" websayfalarını düzgün görüntülüyememesinin ise o sayfayı kodlayanların İExplorer standardına göre kodlamalarının neden olduğunu düşünüyorum. Opera herşeye rağmen bunun çözümünü bile buluyor, yavaş yavaş kendini geliştiriyor. Yeni gelecek 9.5 sürümünün muhteşem olacağını düşünüyorum. 0.01 lik sürüm farkları bile neler farkettirirken 9.5 rüya gibi :D
Püf noktası olarak öncelikle mouse kombolarını öneririm ben.
Sol+Sağ tık = ileri
Sağ+Sol tık = geri
Bu ikisi bile insanı çok büyük bi dertten kurtararak(El kuzeybatıya gidecek gidecekte, geri tuşuna tıklayacakta gerisin geri gelecekte....) Tembelliğe(sağ+sol tık bu kadar basit :D) daha bir alıştırıyor.
Bunun dışında katırlamadığım değişik kombolar daha var sağ tuşa basılı tutup aşağı indirince yeni sekme açmak, aşağı indirip sağa saptırınca seçili sekmeyi kapatmak vs vs... Opera Yardım'ın kısayolları menüsünden bakılabilir.
Opera keşke hakettiği ilgili, sevgiyi saygıyı görse. Dünyada İE kalmasa her sayfa Opera ve Firefoxa göre kodlansa... Benim ütopik internet dünyam budur işte :D

Headhunter

Doçent
Reaksiyon puanı
8
Bravo çok güsel anlatmışın Operacı kardeşim sende sırf bu konu için üye oldun dimi benim gibi :D :D bide operada adres çubuğuna g yasdıktan sonra arayacağınız kelimeyi girin googleda arıyo

akif87

Asistan
Reaksiyon puanı
0
dream_eater dedi ki:
Bir yıldır Opera kullanıyorum ve Operanın hiçbir eksiğini görmedim. "Bazı" websayfalarını düzgün görüntülüyememesinin ise o sayfayı kodlayanların İExplorer standardına göre kodlamalarının neden olduğunu düşünüyorum. Opera herşeye rağmen bunun çözümünü bile buluyor, yavaş yavaş kendini geliştiriyor. Yeni gelecek 9.5 sürümünün muhteşem olacağını düşünüyorum. 0.01 lik sürüm farkları bile neler farkettirirken 9.5 rüya gibi :D
Püf noktası olarak öncelikle mouse kombolarını öneririm ben.
Sol+Sağ tık = ileri
Sağ+Sol tık = geri
Bu ikisi bile insanı çok büyük bi dertten kurtararak(El kuzeybatıya gidecek gidecekte, geri tuşuna tıklayacakta gerisin geri gelecekte....) Tembelliğe(sağ+sol tık bu kadar basit :D) daha bir alıştırıyor.
Bunun dışında katırlamadığım değişik kombolar daha var sağ tuşa basılı tutup aşağı indirince yeni sekme açmak, aşağı indirip sağa saptırınca seçili sekmeyi kapatmak vs vs... Opera Yardım'ın kısayolları menüsünden bakılabilir.
Opera keşke hakettiği ilgili, sevgiyi saygıyı görse. Dünyada İE kalmasa her sayfa Opera ve Firefoxa göre kodlansa... Benim ütopik internet dünyam budur işte :D

bu mouse kısayolları cok guzel belli bi zaman sonra alıstıktan sonra ff vede ie dede arıyor insan onun için diğerlerinede eklenti kurdum
operanın o ozelliğide guzel hersey kendiğinden geliyor

dream_eater

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Headhunter dedi ki:
Bravo çok güsel anlatmışın Operacı kardeşim sende sırf bu konu için üye oldun dimi benim gibi :D :D bide operada adres çubuğuna g yasdıktan sonra arayacağınız kelimeyi girin googleda arıyo
Evet :D Bu kadar Operacıyız işte :D şiftdeleytin hakkını yememek lazım tabi boşuna üye olmadık ^^
Shiftdelete ekibine de çok teşekkür ederim. Opera için koyduğunuz tuşlar çok kullanışlı "Opera tembelliği" hastalığını daha da ilerletiyor :D
"Opera Tembelliği" demişken, gerçekten var böyle bişey. Gidin bi internet kafeye en varsayılan ayarlarda, en dandik İnternet Explorerla sinir krizi geçirin. Evinizdeki bilgisayar ve Opera için Allaha şükredin :D

Hatırlamış geri gelmiş Edit: Ayrıca bu yazının devamını merakla bekliyorum. Sesli komutlar, daha ayrıntılı mouse komboları, Opera ayarlarını, geçmişini, kaydedilen notlarını başka bir pcye aktarmanın varsa kolay yolları... Bunlar benim ve eminim daha pek çok kişinin yazıda görmek istediği, merak ettiği şeylerdir eminim. Bu güzel yazı için tekrar teşekkürler şiftdeleyt ;)

Headhunter

Doçent
Reaksiyon puanı
8
evet arkadaşlar Operanın üstünlüğünü kanıtlayacak birşey daha buldum.Sisteminde Opera 9.21 den yüksek Opera kullananlar için geçerli

sdn forumda olan http://www.shiftdelete.net/forum/kim-engellemis-t208.0.html bu konuya girin bakın.

Ordaki linke Operada girmeyi deneyin.Ama Opera uyarı vercek.çünkü o link bir sahtekarlık linki.Ve opera bunu hemn algılayıp girşite uyarı verdi.Aynı linki bide Firefox da girin.ve görceksinizki firefox siteye direk sokuyor ve hiçbir uyarı vermiyor.

işte Operanın farkı

GaNgStaH

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bana da headhunter önerdi fakat ben operayı yükleyemedim kurulum dosyasını açınca bilgisayar sistemi hata veriyo yüklemiyo :( firefoxla devam ediyom bende :)

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,158
Headhunter dedi ki:
evet arkadaşlar Operanın üstünlüğünü kanıtlayacak birşey daha buldum.Sisteminde Opera 9.21 den yüksek Opera kullananlar için geçerli

sdn forumda olan http://www.shiftdelete.net/forum/kim-engellemis-t208.0.html bu konuya girin bakın.

Ordaki]

Opera her zaman en iyisidir. Hatta ben bu makaleyi de pek beğenmedim. Püf noktalarından çok şurası eksik burası böyle diye anlatılmış. Halbuki yok öyle birşey. eklentileri de çok da kullanışlı bence.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
180
Herşey tamam da konuyu neden FF ve Opera tartışmasına dönüştürdünüz onu anlamadm :-\ Bu çok iyi hazırlanmış bir analiz yazısıydı. Tarayıcıların birbirlerine bazı konularda üstünlüğü vardır. Bazen FF Operaya bazen de Opera FF'ye. Yani sank iki savaş cephesi karşılıklı savaşıyormuş gibi algılamanıza çok şaşırdım. Örneğin ben hem FF hem de Opera kullanıyorum. azen onu bazen de diğerini kullanıyorum. O an hangisi hoşuma giderse. Hatta FF'ye "Operada aç" eklentisini bile kurdum. O yüzden bunu al onu alma o tü kaka demek bana çok anlamsız geliyor. (Microsoft ürünleri hariç)

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,158
exit(life) dedi ki:
Herşey tamam da konuyu neden FF ve Opera tartışmasına dönüştürdünüz onu anlamadm :-\ Bu çok iyi hazırlanmış bir analiz yazısıydı. Tarayıcıların birbirlerine bazı konularda üstünlüğü vardır. Bazen FF Operaya bazen de Opera FF'ye. Yani sank iki savaş cephesi karşılıklı savaşıyormuş gibi algılamanıza çok şaşırdım. Örneğin ben hem FF hem de Opera kullanıyorum. azen onu bazen de diğerini kullanıyorum. O an hangisi hoşuma giderse. Hatta FF'ye "Operada aç" eklentisini bile kurdum. O yüzden bunu al onu alma o tü kaka demek bana çok anlamsız geliyor. (Microsoft ürünleri hariç)

makalede neden firefox ismi geçiyor?

snra

Profesör
Reaksiyon puanı
22
pesimist dedi ki:
makalede neden firefox ismi geçiyor?

Firefox'un esnekliğini örnek vermek için. Kabul edersiniz ki Opera aynı esnekliği tanımıyor.