Opensuse 11.2 Milestone 6 çıktı

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Linux de luxe(en lux linux) sloganıyla yola çıkan Opensuse projesi yetkilileri opensuse 11.2 için milestone 6 sürümünü büyük bir mutlulukla duyurdular.

Opensuse 11.2'nin eski milestone sürümlerine göre birçok yenilik ve güncelleştirme içeren bu sürümde kasım ayında yayınlanması beklenen final sürümüne göre artık sadece kullanımı engellemeyen ufak tefek hatalar dışında bir eksiklik bulunmuyor.

Windows programlarıyla uyumuyla bilinen Opensuse içinde dahili Wine ile birlikte geliyor. Opensuse'nin dağıtım versiyonları ise söyle

• Linux kernel 2.6.31-rc6
  • Firefox 3.5.2
  • GIMP 2.6.7
  • GNOME 2.28 Beta
  • Konversation 1.2 Alpha 6
  • OpenOffice.org 3.1.1 Beta 2
  • VirtualBox 3.0.4
  • Wine 1.1.27
  • KDE 4.3

Yetkililer bu sürümün milestone sürümü olduğunu ve linux'e yeni başlayanlar için uygun olmayabileceğini ancak deneme için hazır olduğunu ve birkaç ufak bug hariç çalışmayı etkileyen hiçbir faktör bulunmadığını önemle vurguladılar.

Live CD ve DVD versiyonları bulunan Opensuse 11.2 Milestone 6 sürümünü şuradan indirebilirsiniz.

Software.openSUSE.org

Bu sayfadan kendinize uygun 32 ya da 64 bitlik sürümü de seçebilir, Ek dil paketleriyle birlikte GNU lisansına sahip olmayan ancak kullanımı kolaylaştıran Adobe Flash gibi programların bulunduğu NonOSS eklentisini de edinebilirsiniz.

Not: Denedim ve çok beğendim, ayrıca linux'te daha 3 haftalık olmama rağmen çok rahat kullandım. Şu anki Opensuse 11.2 Milestone 6 masaüstüm

snapshot1e.jpg

Kaynak: DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Sistemde yavaşlatmaya neden oluyor mu? Kullandığı ram ne kadar?

yusher

Profesör
Reaksiyon puanı
12
suse windows vista gibi bişi :D
linux kullanmak isteyenler gnome için ubuntu kde için pardus :D

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Sistemde yavaşlatmaya neden oluyor mu? Kullandığı ram ne kadar?

Ram miktarı olarak 500mb küsür kullanıyor
yavaşlatmaya neden olmaz ancak ufak tefek hataları var sonuçta final sürüm değil

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
bak tony yazmaya başlamışlar. bu konular böyledir. sonrada açılır :D

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Nerden geldi bilmiyorum ama benim bu Opensuse ye antipatim var...

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bak tony yazmaya başlamışlar. bu konular böyledir. sonrada açılır :D
Linux meraklısı ve sevdalısı bir Tony var bende sırf onun girdim geldim ve yazdım o kadar işim olduğu halde :)

devam.

teşekkürler bilgi için.. mandriva pardus derken şimdi opensuse'da denyelim bakalım :)

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
harbiden konu durdu durdu setgs bir yazdı sonra açıldı
bütün linux sürümleri kardeştir, insanlar özgürlüğe kavuşsun gerisi teferruat
benim de inanılmaz antipatim var
microsoftla kanka oldu novell:D
suse windows vista gibi bişi ile ne demek istediğinizi anlayamadım

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
ben de daha üç hafta öncesinin eski 7'cilerinden olarak bir şans vermeni öneriyorum(opensuse'ye değil linux'e)
çok zor değil ikinci işletim sistemi olarak kur ve 1 hafta dene(kde masaüstü kullanan bir sürümü)

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Peki, neden Ubuntu değil veya Pardus değil de OpenSuse?

Hammers

Doçent
Reaksiyon puanı
5
tony_almeida linux sistemlerini virtual box ile mi kuruyorsun ?

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
diye yazmışım
arkadaşım konuyu tam oku öyle gel
sadece bu konu için değil tüm forum için geçerli

Arkadaşım, bu sorunun sana saldırı veya kötü niyet teşkil edeceğini düşünmemiştim. Linux dağıtımlarına olan baskının eserinden olsa gerek, bırakın eleştirileri normal soruları bile artık sanki yermek için yapılmış gibi algılıyoruz.

Benim kesinlikle opensource yazılımlara, dağıtımlara art niyetim olmadı olmaz da.Çünkü işletim sistemleri tarafında olmasa da web geliştirme tekniklerinde açık kaynak yazılımları kullanıyor ve destekliyorum.

Burada OpenSuse'den bahsettiğinizi görerek sadece aradaki varsa farkları -ki mutlaka vardır- sadece sizden yazmanızı istedim. Konuyu tekrar okumamı gerektirecek bir soru olduğunu düşünmüyorum. Zira burada sadece OpenSuse'nin genel yapısı ve genel açıkkaynak dağıtımlarında bulunan yapılar anlatılmış ama ayrıntıda pek bişey yok.

Benden daha önce OpenSuse'yi araştırma fırsatını yakalayan ve burada paylaşalan biri olarak elbette bu soruyu şuan size sormalıyım diye düşündüm.

Siz ilk önce soruyu şöyle sakin bir kafayla okuyun sonra ister cevap verirsiniz, ister cevap vermezsiniz. Bu size kalmış.

Konularına ilgisizlikten bahseden birinin verebileceği cevaplar bu türden olmasa gerek, değil mi?

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
tony_almeida linux sistemlerini virtual box ile mi kuruyorsun ?
klasik usulde kuruyorum, format:D

bulmeh ben yanlış anlamışım kusura bakma, çünkü ne zaman konu açsam Ubuntucular gelip gözüme sokuyorlar Ubuntu'yu:D sanki başka dağıtım kalmamış gibi, asıl ben onlara soruyorum Ubuntu'da olup da diğer linuxlerde olmayan nedir diye cevap alabilmiş değilim.

Ben linux'te yeniyim toplasan 3 hafta, o yüzden görüşlerimin senin için değeri olmayabilir
Opensuse genel olarak beğendiğim linux dağıtımlarından(Mandriva ve Pardusla birlikte)
Opensuse'nin en iyi farkı Yast gibi bir adminsel aracın olması, bu sayede birçok profesyonel işlemi kod ya da konsol kullanmadan görsel olarak yapabilmenize olanak sağlıyor
Ayrıca Windows Programlarıyla en iyi uyumu da Opensuse sağlıyor
En iyi cevabı siz kendiniz kurarak alırsınız, Ben 4 günde bir linux deniyorum bilgilerim harici harddiskte duruyor, ben de henüz bir karara varabilmiş değilim
Saygılar dilerim