ilkercelik1990
Profesör
- Katılım
- 6 Ocak 2007
- Mesajlar
- 1,634
- Reaksiyon puanı
- 5
- Puanları
- 218
26 Mart 2009 tarihinde yayınlanması beklenen OpenOffice.org 3.1, yeni ve muhteşem özellikler ile geliyor. Geliştiriciler, Microsoft Office katili olan yeni sürümde 1.000'den fazla hata düzeltimi, yeni özellik ve geliştirme gerçekleştirdiklerini söylüyorlar. Ülkemizde de en çok tercih edilen özgür yazılımlardan biri olan OpenOffice.org'un yeni özellikleri göz kamaştırıyor.
Daha Düz Kenarlara Sahip Çizimler
Bu sürüm, en çok tercih edilen ve beklenen bir özellik olan çapraz çizgilerin kenarlarını düzelten antialiasing ile birlikte geliyor. Aşağıdaki resimlerde sol tarafta OpenOffice.org 3.0, sağda ise OpenOffice.org 3.1 sürümü için örnek bir çizim bulabilirsiniz. Çizimlerde detayların daha rahat görülebilmesi için resimler büyütülmüştür.
Basit çizimler (Çizgiler, Çemberler ve Grafikler), Hesap Tablosu, Kelime İşlemci, Sunu ve Çizim bileşenlerinde antialiasing desteğine kavuşmuştur. Antialising, çizimleri düzenleme ve dışarıya aktarmayı desteklemekle beraber şimdilik tam ekran kipini desteklememektedir.
Katı Sürükleme
Daha önce sürükleme esnasında sadece basit bir çizim (wireframe) gösterilirken, şimdi resmin kendisi %50 şeffaf haliyle ve olası yeni yerleşimi hakkında fikir verebilecek şekilde sürükleniyor.
Bu sayede sayfa yerleşimi ve görünümü, eskisine kıyasla daha gerçekçi bir nitelik kazanıyor.
Kelime İşlemci'de Yarı Saydam Seçimler
OpenOffice.org 3.0 ile Hesap tablosu programına gelen yarı saydam seçim özelliği, 3.1 sürümüyle Kelime İşlemci bileşenine de geliyor. Aşağıdaki resimlerde farklı renklere sahip kelimeleri (İlk resimdeki) OpenOffice.org 3.0 ile işaretlediğimizde ikinci resimdeki gibi farklı renklerde görünmekteyken, yeni 3.1 sürümüyle işaretlediğimizde üçüncü resimdeki gibi gerçek renklerine daha yakın (Yarı Saydam) göze çok daha hoş görünüyor.
Grafik Eksenleri ve Etiketler
Grafiklerimiz negatif değer içerdiğinde, Hesap Tablosu yazılımı tüm etiketleri grafiğin kenarlarında (dışında) gösterecektir. Bu durum bizim okulda öğrendiklerimizle örtüşmüyor. Bildiğiniz gibi etiketler her iki eksende de sıfır pozisyonunda olan ve kesişen eksenler üzerinde olmalıdır. Artık eksenleri ve etiketleri yerleştirmek için yeni seçeneklere sahibiz. Örneğin antialiasing desteği olmadan OpenOffice.org 3.0 ile oluşturulan yandaki grafiği ele alalım.
Gördüğünüz gibi etiketler kesişen eksenlerde değil, kenarlarda görünüyor ve grafik çizgimizin kırık bölümleri var. OpenOffice.org 3.1 sürümüyle gelen etiket ve eksen yerleşim seçeneğini kullanarak, grafiğimizi alışık olduğumuz şekle sokabiliriz.
Gördüğünüz gibi şimdi grafiğimiz daha düz çizgilerle (antialiasing) gösterildi ve etiketlerimiz okuldan aşina olduğumuz şekilde ve daha anlaşılır bir pozisyonda görüntülendi.
Ana Hat Seviyeleri
Teknik yazarlar artık ana hat seviyesini ve numaralandırmayı istedikleri gibi tanımlayabilirler (ya da paragraf biçimini). Bu özellik sofistike bir içerik oluşturmak için epey yararlıdır.
Notları Cevaplamak
OpenOffice.org 3.0 bizleri çok şık kenar notları ile tanıştırdı. Geliştiricilerin üzerinde çalıştığı 3.1 sürümüyse şimdi bu notlara cevap verme özelliğini ekliyor. Cevap seçeneği seçildiğinde, herhangi bir metnin değişmesi durumunda isteğe bağlı tartışma notlarını mümkün kılıyor. Değişiklikle ilgili e-posta dahi göndermek mümkün!
Yeni Yazıtipi Boyut Düğmeleri
İki yeni düğme sayesinde yazıların boyutlarını büyütmek ya da küçültmek çok hızlı yapılabilir hale getirildi.
Microsoft Office 2007 kullanıcılarının aradığı bu güzel kolaylık, artık OpenOffice.org kullanıcılarının da hizmetinde olacak.
Dilbilgisi Kontrolü
OpenOffice.org 3.1 artırılmış dilbilgisi denetimi sunuyor. 3.0 sürümü bizlere yazdığınız yanlış kelimelerin altını mavi çizgilerle çizmek için LanguageTool eklenti desteği sunmuştu. OpenOffice.org 3.1 ise geliştirilmiş dilbilgisi denetimi için bir sihirbaz sunuyor.
Üstçizgi
Karakterlerin altlarını çizebileceğiniz gibi üstlerini de çizebilirsiniz. Özellikle Formül bileşeninde, fizik ve elektronik alanlarında kullanılan hesaplamalarda devreden anlamına gelen sembolü bu sayede oluşturabilirsiniz.
Köprü Yönetimi
Herhangi bir web sitesi adresi yazdığınızda, OpenOffice.org otomatik olarak bu adresi tıklanabilir bir köprüye dönüştürecektir. Birçok insan bu köprüyü tekrar normal metne nasıl dönüştüreceğini bilmez. Bunun normal yolu: Geri Al, CTRL+Z; Varsayılan Biçim, CTRL+M; ve Otomatik Düzeltmedeki URL tanımasını kapatmaktır. Artık bunun çok daha şirin bir yolu var. İçerik menüsü (Köprü üzerindeyken sağ tuşa bastığınızda ekrana gelen menü) köprüyü aç, köprüyü düzenle, köprü konumunu kopyala ve köprüyü sil gibi yeni komutlar içeriyor.
İzlenen Değişiklikleri Onaylama
OpenOffice.org kullanıcıları, yeni içerik menüsündeki değişiklikleri onaylama ya da reddetme özelliğini çok beğenecek.
Slayt Medyasını Kontrol Etme
OpenOffice.org 3.0 Sunu, sunum esnasında istediğiniz bir filmi oynatabilir veya bir ses dosyasını çalabilir. OpenOffice.org 3.1 Sunu bileşeniyse kullanıcı tanımlı efekt olarak istediğiniz medyayı oynatma, bekletme ve durdurma gibi daha esnek kontrollere sahip.
Geliştirilmiş Sıralama
OpenOffice.org'un yeterince sıralama kriteri kabul etmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak OpenOffice.org 3.1 Hesap tablosu programında, daha fazla sıralama kriterini kabul ediyor. Eskiden en fazla dört kriter belirlenebilirken yeni sürümde bu sayı daha da artırıldı. Eski sürümlerde karşılaşılan kararsız sıralamalar ve rastgele değerler yerine, yeni 3.1 sürümü kararlı sıralamalar yapıyor.
Veritabanı ve Makrolar
OpenOffice.org 3.1 Veritabanı bileşeni içerisinde makro kullanımını epey geliştirmiş. Odb dosyalarının içerisinde makro kullanımına izin veriyor. Üstelik makrolar çeşitli olaylara bağlanabilirler. Veritabanı bileşeninin geliştiricileri, Microsoft Access ile rekabete yardımcı olabilmek için eğlenceli ve zaman kazandıran navigasyon formları (Microsoft Access'te switchboards olarak adlandırılan) oluşturdular.
Dikkat Çeken SQL Cümleleri
Base için SQL birinci derecede önemlidir. Bu yüzden OpenOffice.org 3.1 sürümü, SQL cümlelerinin yazımı sırasında unutulan bir tırnak işareti gibi eksiklikleri anında dikkat çeken ve uyaran bir yapıya kavuşuyor.
Göreceli Veritabanı Yolları
Mart ayının sonunda çıkacak olan OpenOffice.org 3.1 sürümü, odb dosyaları içerisinde göreceli olarak çalışma sayfası ve veritabanı dosyalarının yollarını barındırıyor. Bu yetenek sayesinde dosyaların bilgisayarlar arasında paylaştırılması daha kolay olacak. Dosyalarınızı bu yöntem sayesinde ağda ve işletim sistemleri arasında paylaştırabilirsiniz.
Arapça ve İbranice'de büyük kolaylık
Ana dilleri İbranice veya Arapça olanlar, OpenOffice.org 3.1'den çok daha fazla keyif alacak. Artık ana kontroller de RTL (Sağdan sola doğru yazım yönü) olabiliyor. Araç çubuğundaki RTL ve LTR butonları sayesinde karışık yazım yönüne sahip metinler oluşturmak daha kolay hale gelecek. OpenOffice.org 3.1 yazımda desteklediği RTL'yi aynı zamanda baskı önizlemede, HTML olarak dışa aktarmada ve Sunu bileşeninde slayt olarak gösterimde de destekleyecek.
Hatalar
OpenOffice.org 3.1'de bir önceki sürümden bu yana, şu ana dek yaklaşık 800 hata düzeltilmiş durumda. Çözülen hatalar içinde en dramatik olanı, 2005 yılında OpenOffice.org 2.0 beta için rapor edilmişti! Bu hata, Windows ağındaki ortam değişkenlerinde kullanılan UNC yollarıydı. OpenOffice.org sürekli olarak ana makineye ulaşmaya çalışmaktaydı ancak içerisinde altçizgi bulunan ana makine adlarına erişmek mümkün değildi. Örneğin \\dosya_sunucusu\raporlar\yilsonu.ods gibi.
Ofis ağları için ciddi bir hata ise 3.0 sürümüyle tanıştığımız yeni dosya kilitleme işlevine dairdi. Bu işlev OpenOffice.org 2.0, Microsoft Office ve OpenOffice.org 3.0 dışındaki diğer uygulamalarla çalışmıyordu. 26 Mart günü çıkması hedeflenen OpenOffice.org 3.1 sürümü, dosya kilitlemeyi işletim sistemi seviyesinde yaparak bu problemi gideriyor.
Nasıl Temin Edilir?
Dikkat bu sürüm henüz Alpha seviyesindedir. Bu sebeple bu yazıyı okuduktan sonra bu paketi derlemek ve test etmek isteyen kullanıcılarımızda oluşabilecek veri kayıplarından OpenOffice.org ekibi ve Özgürlükİçin sorumlu tutulamaz. Siz her şeye rağmen OpenOffice.org 3.1'i denemek isterseniz, buradaki adresten indirebilirsiniz. Derleme işleminin uzun (3-4 saat) ve üst seviye teknik bilgi gerektirdiğini sizlere şimdiden söyleyelim.
Buradaki sürümlerin henüz geliştirme aşamasında olduğunu ve bazı işlevlerin çalışmayabileceğini unutmamalısınız. İndirme adresleri içerisindeki .../extended/ klasörü içindeki .../development/ klasöründe yer alan ve en yüksek sürüm numarasına sahip /DEV300.... klasörünü kullanmalısınız.
Henüz Alpha seviyesindeki bu yeni sürümde testleriniz sırasında karşılaştığınız hataları buraya bildirerek, OpenOffice.org'un gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Son olarak, OpenOffice.org 3.1'in final sürümünün 26 Mart 2009'da çıkacağını bir kez daha hatırlatalım,
Kaynak
Daha Düz Kenarlara Sahip Çizimler
Bu sürüm, en çok tercih edilen ve beklenen bir özellik olan çapraz çizgilerin kenarlarını düzelten antialiasing ile birlikte geliyor. Aşağıdaki resimlerde sol tarafta OpenOffice.org 3.0, sağda ise OpenOffice.org 3.1 sürümü için örnek bir çizim bulabilirsiniz. Çizimlerde detayların daha rahat görülebilmesi için resimler büyütülmüştür.
Basit çizimler (Çizgiler, Çemberler ve Grafikler), Hesap Tablosu, Kelime İşlemci, Sunu ve Çizim bileşenlerinde antialiasing desteğine kavuşmuştur. Antialising, çizimleri düzenleme ve dışarıya aktarmayı desteklemekle beraber şimdilik tam ekran kipini desteklememektedir.
Katı Sürükleme
Daha önce sürükleme esnasında sadece basit bir çizim (wireframe) gösterilirken, şimdi resmin kendisi %50 şeffaf haliyle ve olası yeni yerleşimi hakkında fikir verebilecek şekilde sürükleniyor.
Bu sayede sayfa yerleşimi ve görünümü, eskisine kıyasla daha gerçekçi bir nitelik kazanıyor.
Kelime İşlemci'de Yarı Saydam Seçimler
OpenOffice.org 3.0 ile Hesap tablosu programına gelen yarı saydam seçim özelliği, 3.1 sürümüyle Kelime İşlemci bileşenine de geliyor. Aşağıdaki resimlerde farklı renklere sahip kelimeleri (İlk resimdeki) OpenOffice.org 3.0 ile işaretlediğimizde ikinci resimdeki gibi farklı renklerde görünmekteyken, yeni 3.1 sürümüyle işaretlediğimizde üçüncü resimdeki gibi gerçek renklerine daha yakın (Yarı Saydam) göze çok daha hoş görünüyor.
Grafik Eksenleri ve Etiketler
Grafiklerimiz negatif değer içerdiğinde, Hesap Tablosu yazılımı tüm etiketleri grafiğin kenarlarında (dışında) gösterecektir. Bu durum bizim okulda öğrendiklerimizle örtüşmüyor. Bildiğiniz gibi etiketler her iki eksende de sıfır pozisyonunda olan ve kesişen eksenler üzerinde olmalıdır. Artık eksenleri ve etiketleri yerleştirmek için yeni seçeneklere sahibiz. Örneğin antialiasing desteği olmadan OpenOffice.org 3.0 ile oluşturulan yandaki grafiği ele alalım.
Gördüğünüz gibi etiketler kesişen eksenlerde değil, kenarlarda görünüyor ve grafik çizgimizin kırık bölümleri var. OpenOffice.org 3.1 sürümüyle gelen etiket ve eksen yerleşim seçeneğini kullanarak, grafiğimizi alışık olduğumuz şekle sokabiliriz.
Gördüğünüz gibi şimdi grafiğimiz daha düz çizgilerle (antialiasing) gösterildi ve etiketlerimiz okuldan aşina olduğumuz şekilde ve daha anlaşılır bir pozisyonda görüntülendi.
Ana Hat Seviyeleri
Teknik yazarlar artık ana hat seviyesini ve numaralandırmayı istedikleri gibi tanımlayabilirler (ya da paragraf biçimini). Bu özellik sofistike bir içerik oluşturmak için epey yararlıdır.
Notları Cevaplamak
OpenOffice.org 3.0 bizleri çok şık kenar notları ile tanıştırdı. Geliştiricilerin üzerinde çalıştığı 3.1 sürümüyse şimdi bu notlara cevap verme özelliğini ekliyor. Cevap seçeneği seçildiğinde, herhangi bir metnin değişmesi durumunda isteğe bağlı tartışma notlarını mümkün kılıyor. Değişiklikle ilgili e-posta dahi göndermek mümkün!
Yeni Yazıtipi Boyut Düğmeleri
İki yeni düğme sayesinde yazıların boyutlarını büyütmek ya da küçültmek çok hızlı yapılabilir hale getirildi.
Microsoft Office 2007 kullanıcılarının aradığı bu güzel kolaylık, artık OpenOffice.org kullanıcılarının da hizmetinde olacak.
Dilbilgisi Kontrolü
OpenOffice.org 3.1 artırılmış dilbilgisi denetimi sunuyor. 3.0 sürümü bizlere yazdığınız yanlış kelimelerin altını mavi çizgilerle çizmek için LanguageTool eklenti desteği sunmuştu. OpenOffice.org 3.1 ise geliştirilmiş dilbilgisi denetimi için bir sihirbaz sunuyor.
Üstçizgi
Karakterlerin altlarını çizebileceğiniz gibi üstlerini de çizebilirsiniz. Özellikle Formül bileşeninde, fizik ve elektronik alanlarında kullanılan hesaplamalarda devreden anlamına gelen sembolü bu sayede oluşturabilirsiniz.
Köprü Yönetimi
Herhangi bir web sitesi adresi yazdığınızda, OpenOffice.org otomatik olarak bu adresi tıklanabilir bir köprüye dönüştürecektir. Birçok insan bu köprüyü tekrar normal metne nasıl dönüştüreceğini bilmez. Bunun normal yolu: Geri Al, CTRL+Z; Varsayılan Biçim, CTRL+M; ve Otomatik Düzeltmedeki URL tanımasını kapatmaktır. Artık bunun çok daha şirin bir yolu var. İçerik menüsü (Köprü üzerindeyken sağ tuşa bastığınızda ekrana gelen menü) köprüyü aç, köprüyü düzenle, köprü konumunu kopyala ve köprüyü sil gibi yeni komutlar içeriyor.
İzlenen Değişiklikleri Onaylama
OpenOffice.org kullanıcıları, yeni içerik menüsündeki değişiklikleri onaylama ya da reddetme özelliğini çok beğenecek.
Slayt Medyasını Kontrol Etme
OpenOffice.org 3.0 Sunu, sunum esnasında istediğiniz bir filmi oynatabilir veya bir ses dosyasını çalabilir. OpenOffice.org 3.1 Sunu bileşeniyse kullanıcı tanımlı efekt olarak istediğiniz medyayı oynatma, bekletme ve durdurma gibi daha esnek kontrollere sahip.
Geliştirilmiş Sıralama
OpenOffice.org'un yeterince sıralama kriteri kabul etmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak OpenOffice.org 3.1 Hesap tablosu programında, daha fazla sıralama kriterini kabul ediyor. Eskiden en fazla dört kriter belirlenebilirken yeni sürümde bu sayı daha da artırıldı. Eski sürümlerde karşılaşılan kararsız sıralamalar ve rastgele değerler yerine, yeni 3.1 sürümü kararlı sıralamalar yapıyor.
Veritabanı ve Makrolar
OpenOffice.org 3.1 Veritabanı bileşeni içerisinde makro kullanımını epey geliştirmiş. Odb dosyalarının içerisinde makro kullanımına izin veriyor. Üstelik makrolar çeşitli olaylara bağlanabilirler. Veritabanı bileşeninin geliştiricileri, Microsoft Access ile rekabete yardımcı olabilmek için eğlenceli ve zaman kazandıran navigasyon formları (Microsoft Access'te switchboards olarak adlandırılan) oluşturdular.
Dikkat Çeken SQL Cümleleri
Base için SQL birinci derecede önemlidir. Bu yüzden OpenOffice.org 3.1 sürümü, SQL cümlelerinin yazımı sırasında unutulan bir tırnak işareti gibi eksiklikleri anında dikkat çeken ve uyaran bir yapıya kavuşuyor.
Göreceli Veritabanı Yolları
Mart ayının sonunda çıkacak olan OpenOffice.org 3.1 sürümü, odb dosyaları içerisinde göreceli olarak çalışma sayfası ve veritabanı dosyalarının yollarını barındırıyor. Bu yetenek sayesinde dosyaların bilgisayarlar arasında paylaştırılması daha kolay olacak. Dosyalarınızı bu yöntem sayesinde ağda ve işletim sistemleri arasında paylaştırabilirsiniz.
Arapça ve İbranice'de büyük kolaylık
Ana dilleri İbranice veya Arapça olanlar, OpenOffice.org 3.1'den çok daha fazla keyif alacak. Artık ana kontroller de RTL (Sağdan sola doğru yazım yönü) olabiliyor. Araç çubuğundaki RTL ve LTR butonları sayesinde karışık yazım yönüne sahip metinler oluşturmak daha kolay hale gelecek. OpenOffice.org 3.1 yazımda desteklediği RTL'yi aynı zamanda baskı önizlemede, HTML olarak dışa aktarmada ve Sunu bileşeninde slayt olarak gösterimde de destekleyecek.
Hatalar
OpenOffice.org 3.1'de bir önceki sürümden bu yana, şu ana dek yaklaşık 800 hata düzeltilmiş durumda. Çözülen hatalar içinde en dramatik olanı, 2005 yılında OpenOffice.org 2.0 beta için rapor edilmişti! Bu hata, Windows ağındaki ortam değişkenlerinde kullanılan UNC yollarıydı. OpenOffice.org sürekli olarak ana makineye ulaşmaya çalışmaktaydı ancak içerisinde altçizgi bulunan ana makine adlarına erişmek mümkün değildi. Örneğin \\dosya_sunucusu\raporlar\yilsonu.ods gibi.
Ofis ağları için ciddi bir hata ise 3.0 sürümüyle tanıştığımız yeni dosya kilitleme işlevine dairdi. Bu işlev OpenOffice.org 2.0, Microsoft Office ve OpenOffice.org 3.0 dışındaki diğer uygulamalarla çalışmıyordu. 26 Mart günü çıkması hedeflenen OpenOffice.org 3.1 sürümü, dosya kilitlemeyi işletim sistemi seviyesinde yaparak bu problemi gideriyor.
Nasıl Temin Edilir?
Dikkat bu sürüm henüz Alpha seviyesindedir. Bu sebeple bu yazıyı okuduktan sonra bu paketi derlemek ve test etmek isteyen kullanıcılarımızda oluşabilecek veri kayıplarından OpenOffice.org ekibi ve Özgürlükİçin sorumlu tutulamaz. Siz her şeye rağmen OpenOffice.org 3.1'i denemek isterseniz, buradaki adresten indirebilirsiniz. Derleme işleminin uzun (3-4 saat) ve üst seviye teknik bilgi gerektirdiğini sizlere şimdiden söyleyelim.
Buradaki sürümlerin henüz geliştirme aşamasında olduğunu ve bazı işlevlerin çalışmayabileceğini unutmamalısınız. İndirme adresleri içerisindeki .../extended/ klasörü içindeki .../development/ klasöründe yer alan ve en yüksek sürüm numarasına sahip /DEV300.... klasörünü kullanmalısınız.
Henüz Alpha seviyesindeki bu yeni sürümde testleriniz sırasında karşılaştığınız hataları buraya bildirerek, OpenOffice.org'un gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Son olarak, OpenOffice.org 3.1'in final sürümünün 26 Mart 2009'da çıkacağını bir kez daha hatırlatalım,
Kaynak