Okullarda tekli eğitime ne zaman geçilecek?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mazruf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Başbakan Yıldırım, "2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz, tekli eğitime geçeceğiz. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okuyacaklar. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale gelecek." dedi.

thumbs_b_c_dda44705312122e90e9491cd36257843.jpg

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, Yeni Orta Vadeli Programı (2017-2019) açıkladı.

"Öğrenciler tam gün okuyacak"
İkili öğretime son verileceğini açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz, tekli eğitime geçeceğiz. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okuyacaklar. Ayrıca öğrencilere 5. yıldan itibaren yabancı dil eğitimi zorunlu olacak. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale gelecek."

AA

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kağıt üzerinde yabancı dil eğitimi vs. güzel duruyor ama uygulaması nasıl olur, sonucu nasıl olur onu merak ettim.

Black15

Asistan
Reaksiyon puanı
151
4. sınıftan itibaren İngilizce zorunlu değil miydi?

SmokeXD

Dekan
Reaksiyon puanı
1,876
Lise ve ortaokullarda zaten tekli eğitim vardı ama ilkokullar napacak göreceğiz. Yer sıkıntısı çıkacak

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Fiziki şartları uygun olan okullarda tekli eğitim var da Türkiye genelinde ikili öğretim yoğunlukta (sabahçı - öğlenci)

Tekli eğitime nasıl geçilir? Mahalledeki/eğitim bölgesindeki öğrenci yoğunluğu azaltılarak. 30 dersliğin olduğu okulda toplam 50 şubeyi tekli eğitime sığdıramazsın. Şube sayısını azaltayım desen 50-60 kişilik sınıflar ortaya çıkar. Norm fazlası öğretmenler de cabası.

Okul sayısı artarsa, binanın fiziki durumuna göre öğrenci yoğunluğu yönlendirilebilirse tekli eğitime geçilebilir.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
'Tekli eğitim için 2 bin 500 yeni okul gerekiyor'

Eğitim-Bir-Sen'in hazırladığı rapora göre, ilköğretimde tam gün uygulamasına geçilebilmesi için en az 60 bin derslik, bunun için de 24 derslikli 2 bin 500 yeni okula ihtiyaç bulunuyor.

Eğitim-Bir-Sen'in Yeni Orta Vadeli Programı'nda yer alan "2019'a kadar ikili öğretime son verilip tekli eğitime geçilmesi"ne ilişkin hazırladığı "Eğitime Bakış Notu 1" raporunda, ikili eğitimin, başta az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere pek çok ülkede uygulanan bir eğitim modeli olduğu belirtildi.

Türkiye'de de bütün kademelerde ve özellikle kent merkezlerinde uzun yıllardır ikili eğitim modelinin uygulandığı belirtilen raporda, 1990'lı yıllarda nüfusta ve daha da önemlisi okullaşma oranlarında yaşanan hızlı artışa kırsal kesimde kent merkezine doğu yaşanan göç hareketliliği de eklenince, özellikle büyük kentlerde öğrenci sayısının hızla arttığına işaret edildi.

Raporda, "İlköğretimde ikili eğitim uygulamasına son verebilmek için en az 60 bin derslik ihtiyacı vardır. Bu ise 24 derslikli 2 bin 500 yeni okula tekabül etmektedir. 2015 yılında ikili eğitim kapsamında eğitim gören öğrenci oranı (yüzde 45,6) üzerinden Türkiye'de derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısı da dikkate alındığında, hesaplanan derslik ihtiyacı ise 86 bin olarak tahmin edilmektedir." ifadesine yer verildi.

İstanbul'da ikili eğitimi ortadan kaldırmak için 15 bin 500 derslik ihtiyacı, bu hedef için de 24 derslikli 645 okul gerekiyor.

Ortaöğretimde ikili eğitim öğrenci oranlarının en yüksek olduğu bölgeler, İstanbul, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu iken, en düşük olduğu bölgeler Kuzeydoğu Anadolu, Batı Karadeniz ve Orta Anadolu bölgeleri olarak belirlendi. AA