Öğretmenlik için 'tezsiz yüksek lisans' kaldırıldı!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışında bir fakülteyi bitirenlerin öğretmen olabilmeleri için aldıkları ''Tezsiz Yüksek Lisans'' eğitimini kaldırdı.

338920100124012215326.jpg

YÖK'ün en son yaptığı genel kurul toplantısında üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi verilmesi belli kriterlere bağlanmıştı.
Buna göre, kriterleri sağlayan her üniversite pedagojik formasyon eğitimi verebilecek.

YÖK'ün aldığı karardaki kriterler, Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ile Üniversitelerarası Kurul'ca (ÜAK) birlikte oluşturuldu. Bu kriterlerin oluşturulmasında eğitim fakültelerinin görüşleri de dikkate alındı.

Kriterlere göre, ilgili üniversitede Eğitim Fakültesinin veya Eğitim Bilimleri Bölümünün bulunması ve bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi olması şartı aranacak.

Formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (4 yarıyıla) yayılarak verilecek.

Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olacak ve öğrencilerin en fazla alttan başarısız 2 dersi olacak.

''Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans'' eğitimleri 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren açılmayacak. Daha önce izin verilenlere ise öğrenci alınmayacak.

2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren mezun durumda olan öğrencilere de pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak. Mezun durumda olan öğrencilerin diploma notunun da 4 üzerinden en az 2.5 olması şartı aranacak. Mezunların formasyon eğitimi süresi ise 2 yarıyıl olacak.

YÖK'TEN İZİN ALINACAK

Karara göre, açılması talep edilen pedagojik formasyon eğitimi talepleri için her seferinde Yükseköğretim Kurulu'ndan izin alınacak.

Pedagojik formasyon eğitimine ilişkin organizasyon rektör yardımcısı başkanlığında ilgili birim yöneticilerinden oluşan bir komisyon tarafından yürütülecek.

Üniversiteler tarafından söz konusu pedagojik formasyon eğitiminin uygulanmasına ilişkin bir yönerge hazırlanacak.

KAYNAK

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
263 bin işsiz öğretmen az geldi 500 bine tamamlamaya çalışıyorlar... M.E.B atama yapsa anlayacağım ama...

Bu yök başkanı ne yapaya çalışıyor anlamdım...
"4 üzerinden en az 2.5 olacak ve öğrencilerin en fazla alttan başarısız 2 dersi olacak." Denilmiş eski sistem daha mantıklı ve düzenliydi Fen-Edebiyat gibi bir fakültede 2.50 ortalama iyi bir rakamdır bu otalamayı tuturmak çok kolay değildir... Bu da olayın başka açıdan görünüşü...

kararsız kaldım iyi mi oldu kötü mü oldu?

ktohan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar önceden mezun olanlar nasıl alacaklar bilen var mı.Mesela 2007 fen fakültesi mezunu olan biri halen tezsiz yüksek lisans yapmadıysa nasıl yapacak?
Dendiği gibi 4 üzerinden 2.5 not ortalaması mı isteyecekler mezun olanlardan da?

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
İyi iyi çok iyi
Öğretmenlik eğitimi almayan bir sürü öğretmenimiz olacak yine
hatta birçoğu öğretmenlerden, eğitim fakültesi mezunlarından önce atancak
öğretmenler yine işsiz kalacak.

Bu sadece insanlara bir umut kapısı daha açmaktır. Yine aynı sayıda adam alacaksan başvurabilecek adam sayısını değiştirsen ne olacak.

Bakalım daha ne kadar saçmalayacaklar

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
İyi iyi çok iyi
Öğretmenlik eğitimi almayan bir sürü öğretmenimiz olacak yine
hatta birçoğu öğretmenlerden, eğitim fakültesi mezunlarından önce atancak
öğretmenler yine işsiz kalacak.

Bu sadece insanlara bir umut kapısı daha açmaktır. Yine aynı sayıda adam alacaksan başvurabilecek adam sayısını değiştirsen ne olacak.

Bakalım daha ne kadar saçmalayacaklar

Öğretmenlik eğitimini alan kaç dengesiz var billyor musun?

Kadro açıp,atama yapmadıktan sonra da yapılan değişikliğin etkisi ne olur?

Geçen gün bir arkadaşım okutmanlık sınavını kazandı. Kendi alanında istediği yere atanmak için de çok uğraşmıştı. Kısacası meslek alanını seçerken kimse keyfine bakamayacak gibi görünüyor. İş alanı fazla olan meslek zorla seçilmeye başladı.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Güzel haber...Fen edebiyattakiler uyumuyorlar ya bir tek formasyonları eksik diye öğretmen olamaz demek yanlıştı.Formasyon dediğin de bilmeyen sihirli değnek sanar.

Tebrik ediyorum.Artık şanslar eşit çalışan kazansın.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Güzel haber...Fen edebiyattakiler uyumuyorlar ya bir tek formasyonları eksik diye öğretmen olamaz demek yanlıştı.Formasyon dediğin de bilmeyen sihirli değnek sanar.

Tebrik ediyorum.Artık şanslar eşit çalışan kazansın.

burda ben eşitsizlik görüyorum. eğitim fakültelerinin universiteye giriş puanı yüksekken edebiyat fakültesine çoğu düşük puanla giriyor. şimdi de öğretmenlik hakkı verdiler tas tamam oldu. 260 bin kusur öğretmenin boşda gezmesi yetmiyormuş gibi.