Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
İnsan piskolojisini anlayan varmı? Neden insan bi anda çok sinirlenir ve 5 dk sonra yatışır? Bunu bi türlü anlayamıyorum.

Çok çabuk parlıyorum. Ve kötü şeyler söylüyorum. 5 dk sonra sinirim geçiyo ama olan oldu artık.

Demek istediğim şey öfkemi nasıl kontrol edebilirim? Önerisi olan varmı ?

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Gadab (Öfke) Hakkında Hadisler

Resulullah (sav) (bir gün): "Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu. Ashab (ra): "Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler. Resulullah (sav): "Hayır," dedi, "gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir."
Kaynak: Müslim, Birr 106, (2608); Ebu Davud, Edeb 3, (4779)

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kuvvetli kimse, (güreşte hasmını yenen) pehlivan değildir. Hakiki kuvvetli, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir."
Kaynak: Buhari, Edeb 76; Müslim, Birr 107, (2760); Muvatta, Hüsnü'l-halk 12, (2, 906)

Urve İbnu Muhammed es'Sadi'nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve'yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve: "Babam, dedem Atiye (ra)'den anlatır ki, o, Resulullah (sav)'ın şöyle söylediğini nakletmiştir: "Öfke şeytandandır, şetyan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın."
Kaynak: Ebu Davud, Edeb 4, (4784)

Resulullah (sav) bize buyurmuştu ki: "Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne ala, geçmezse yatsın."
Kaynak: Ebu Davud, Edeb 4, (4782 )

İki kişi Resulullah (sav)'ın huzurunda küfürleştiler. (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu. Resulullah (sav): "Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinden zuhur eden öfke giderdi; Euzu billahi mineşşeytanirracim!" buyurdular.
Kaynak: Tirmizi, Da'avat 53, (3448); Ebu Davud, Edeb 4, (4780)

Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bana kısa bir nasihatta bulun, uzun yapma! Ta ki nasihatini unutmayayım" demişti. [ve birkaç kere tekrar etmişti], Aleyhissalatu vesselam (bir kelimeyle): "Öfkelenme!" cevabını verdi.
Kaynak: Buhari, Edeb 76; Tirmizi, Birr 73 (2021); Muvatta, Hüsnü'l-Hulk 11, (2, 906)

kaynak sayfa:
Gadab (Öfke) Hakkında Hadisler

Son düzenleme:

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
Ani duygu değişikliğini tetikleyen bazı hormonal gruplar var.

Öfke konusunda peygamber efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v)'in tavsiyesi şudur:

“Sizden biriniz ayakta iken öfkelenirse otursun, öfkesi geçerse ne âlâ, öfkesi geçmezse yatsın.”

Peygamberimiz insan psikolojisinden çok iyi anlıyormuş. Öfkelenen insan yönelmek yerine başka bir duruma yönelip sakinleşmek ve manevi anlamda güç kazanmak adına öneride bulunmuştur.

Death Mark

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,467
Öfke anında olay yerinden uzaklaşmak veya başka bir şey düşünüp derin bir nefes almak öfkeyi bastırabilir

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
O anda hemen tepki veriyorum. Bi örnek mesela bişey istiyorum ve gerçekten ihtiyacım var ve bana her defasında bahane bulunuyo. Artık bi kaç kere söyledikten sonra tekrar bahane bulununca. Bağırmaya başlıyorum. Kırılıyorum ve kırıyorum. Haklıyım ama kırmak istemiyorum.

Death Mark

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,467
Kendimizle barışık olmamız lazım sakin ve huzurlu olmamız da gerekiyor

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
O anda hemen tepki veriyorum. Bi örnek mesela bişey istiyorum ve gerçekten ihtiyacım var ve bana her defasında bahane bulunuyo. Artık bi kaç kere söyledikten sonra tekrar bahane bulununca. Bağırmaya başlıyorum. Kırılıyorum ve kırıyorum. Haklıyım ama kırmak istemiyorum.

Öfkemizin kaynağını anlamaya çalışmak yapılacak doğru şeylerdendir. Kendimizi kullanılmış mı hissetmekteyiz, aptal yerine konulduğumuzu mu zannediyoruz, yoksa gerekli yerlerde kendimizi ifade edemiyor da bastırıyor ve sonra da öfke patlamaları mı yaşıyoruz?

Aristo der ki;
Herhangi bir kimse öfkelenebilir. Bu kolaydır.
Ne var ki;
Doğru İnsana
Doğru Derecede
Doğru Zamanda
Doğru Maksatla ve
Doğru Biçimde Öfkelenmek
İşte Bu Zordur....

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Öfkemizin kaynağını anlamaya çalışmak yapılacak doğru şeylerdendir. Kendimizi kullanılmış mı hissetmekteyiz, aptal yerine konulduğumuzu mu zannediyoruz, yoksa gerekli yerlerde kendimizi ifade edemiyor da bastırıyor ve sonra da öfke patlamaları mı yaşıyoruz?
..
Evet işte sorun tam olarak bu

hastysquirrel

Asistan
Reaksiyon puanı
235
Öfke kontrolü bence hiç kolay değil. Ancak bence o an susmak en kolay kontrol yöntemi. Ancak çoğu zaman bu da mümkün olmuyor, burada bir söz vardır ; öfke anında göz kararır, öfke gidince yüz kızarır.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
oruç tutmak, günlük olarak belki bi çare olur diye düşünüyorum çünkü oruçlu iken öfke, açlık, susuzluk, sabır ve benzeri imtihanlardan alıştırmalar yapmış oluruz. Ama oruç tutmak zor gelebilir en başta.

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Öfke kontrolü bence hiç kolay değil. Ancak bence o an susmak en kolay kontrol yöntemi. Ancak çoğu zaman bu da mümkün olmuyor, burada bir söz vardır ; öfke anında göz kararır, öfke gidince yüz kızarır.
Evet çok doğru

---- Mesajlar birleştirildi ----

oruç tutmak, günlük olarak belki bi çare olur diye düşünüyorum çünkü oruçlu iken öfke, açlık, susuzluk, sabır ve benzeri imtihanlardan alıştırmalar yapmış oluruz. Ama oruç tutmak zor gelebilir en başta.
Oruç tutunca insan daha çok sinirli oluyor

Son düzenleme:

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
oruç tutunca insan zoru görüyor ve sinirlenebiliyor ama işin püf noktası o an oruçlu olduğunu hatırlıyor ve öfkesini kontrol ediyor. Zaten demek istediğim alıştırma yapmaktı. Bazen sorunlardan kaçmak değil üzerine üzerine gitmek, onlarla yüzleşip mücadele etmek en azından bunu deneyimleyebilmek gerekir.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
imhopet'i görsen melek olduğunu gördün...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Yaşam tarzını değişmen ve kendine soru sorman gerek. İşe ver kendini, aktivite bul, bir şeyler yap. Kendini geliştirecek şeyler yap, özgüvenin gelsin. Ne bilim bir spor salonu yada dövüş kursuna falan yazıl. Gitar çalmayı öğren yada piyano. Bir anda olmuyor. Roma 1 güne inşa edilmedi. Kendine zaman ver. Müzik türünü değiştir. Biraz egoist olmak bazen iyidir, stres azaltır. Bırak başkası yapsın stresi :p Ben bu sebepten bir psikolog hocaya gitmiştim, bana lustral isminde bir ilaç yazmıştı. Sen de böyle bir uzmana gidebilirsin. Bir süre düzenli kullan, yaşam tarzını biraz değiştir, çok da fifi yavrusu demeyi öğren, tamamsın :)

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
sevdiğin kedi ısırsa bile kızma o senide kedi sanıyor kedilerin aralarında ki muhabbet sert oluyor...

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
Eğer bu sinirlendiğiniz kişiler yakınlarınızsa onlarla konuşmanız gerekli.Öfke kontrolünde zorlandığınızı ama aslında o anda onları söylemek istemediğinizi belirtmelisiniz ki böyle bir durum yaşandığı zaman karşınızdaki kişi size bu durumu hatırlatabilsin.

Yaşam tarzını değişmen ve kendine soru sorman gerek. İşe ver kendini, aktivite bul, bir şeyler yap. Kendini geliştirecek şeyler yap, özgüvenin gelsin. Ne bilim bir spor salonu yada dövüş kursuna falan yazıl. Gitar çalmayı öğren yada piyano. Bir anda olmuyor. Roma 1 güne inşa edilmedi. Kendine zaman ver. Müzik türünü değiştir. Biraz egoist olmak bazen iyidir, stres azaltır. Bırak başkası yapsın stresi :p Ben bu sebepten bir psikolog hocaya gitmiştim, bana lustral isminde bir ilaç yazmıştı. Sen de böyle bir uzmana gidebilirsin. Bir süre düzenli kullan, yaşam tarzını biraz değiştir, çok da fifi yavrusu demeyi öğren, tamamsın :)
Hocam roma 1 günde inşa edilmedi lafını bu aralar sık sık kullanmanızın bir sebebi var mı? :D

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Hocam roma 1 günde inşa edilmedi lafını bu aralar sık sık kullanmanızın bir sebebi var mı? :D
Bir deyimdir bu. Bir şeyler için emek vermek zorundasın. Ama sonunda emeğin karşılığını alırsın. Yani denk geldi :)
Not: Bunu sadece 1 kere daha kullandım spor bölümünde bir de burada LUL :p

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Hayatım yaşam tarzım sürekli değişiyo. Zor zamanlar geçirdim gerçekten zor birde anne olmayınca babalar pek anlamıyo kızlarını. Ve buda beni çok üzüyo. Haliyle kırılıyorum bazende kırıyorum. Elimde değil. Bir süre öncesine kadar piskolojim gerçekten iyi değildi. Ama şimdi daha iyiyim. Genede tam olarak iyiyim diyemiyorum.

Özgüvenim var fazlasıyla hatta. Bazen başıma dert açıyo bile :D

Son düzenleme:

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
Bende çok çabuk öfkeleniyorum ama bağırıp çağırmıyorum daha kötüsünü yapıyorum susuyorum ama hareketlerim sertleşiyor işimi sinirle yapıyorum biri konuşunca ters cevap verebiliyorum yani cezası herkese kesilmiş oluyor ve bu gün boyu sürüyor.

Reaksiyon puanı
10,315
Öfkenin en büyük ilacı abdest almaktır. Bu arada Tevekkül konusunu mutlak surette çok çok iyi anlamalısın. Şayet inancı sağlam biriysen abdest ve tevekkül seni yumuşacık bir melek kılacaktır. :) Yok inanç ve itikatta bir sorunun varsa senin için üzgünüm, maalesef. İşin zor vesselam. Bu durumda da Allah evleneceğin kişiye acısın diyorum ve kaçıyorum buralardan. :D (Bakarsın taş maş fırlatırsın, kafam yarılır sora :D )

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Öfkenin en büyük ilacı abdest almaktır. Bu arada Tevekkül konusunu mutlak surette çok çok iyi anlamalısın. Şayet inancı sağlam biriysen abdest ve tevekkül seni yumuşacık bir melek kılacaktır. :) Yok inanç ve itikatta bir sorunun varsa senin için üzgünüm, maalesef. İşin zor vesselam. Bu durumda da Allah evleneceğin kişiye acısın diyorum ve kaçıyorum buralardan. :D (Bakarsın taş maş fırlatırsın, kafam yarılır sora :D )
Yok hocam inanç tam inşallah. Ama bazen çok yoruyorlar insanı ister istemez kızıyorsun.

Reaksiyon puanı
10,315
Yok hocam inanç tam inşallah. Ama bazen çok yoruyorlar insanı ister istemez kızıyorsun.

Ya kızım, herkes iyi olsa, normal olsa zaten mesele yok. Yoran insanlar etrafımızda mebzul miktarda var, hepimizin. Önemli olan bizi yoranlara fırsat tanımamak! Daha doğrusu aldırış etmemek. Hani bazen "He he" deyip geçiyoruz ya, öyle... :)

Son düzenleyen moderatör:

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
Ya kızım, herkes iyi olsa, normal olsa zaten mesele yok. Yoran insanlar etrafımızda mebzul miktarda var, hepimizin. Önemli olan bizi yoranlara fırsat tanımamak! Daha doğrusu aldırış etmemek. Hani bazen "He he" deyip geçiyoruz ya, öyle... :)

aynen hocam bu ara bende öyle yapıyorum aldırış etmemek en güzeli :)