Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Ya kızım, herkes iyi olsa, normal olsa zaten mesele yok. Yoran insanlar etrafımızda mebzul miktarda var, hepimizin. Önemli olan bizi yoranlara fırsat tanımamak! Daha doğrusu aldırış etmemek. Hani bazen "He he" deyip geçiyoruz ya, öyle... :)

---- Mesajlar birleştirildi ----
Haklısınız hocam öyle ama insanız sonuçta bizimde bi sınırımız var. O sınıra dayanınca tutamıyoruz kendimizi.

epsilon06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,078
Hz. Peygamber’in Öfkeyi Tedavi Yolları
Hz. Peygamber(sas) müminlere öfkelenme anında yapacakları bazı tavsiyelerde bulunmuştur:
Şeytandan Allah’a sığınmak (Buhari, Edep 44)
Abdest almak (Ebu Davut, Edep 3)
Toprağa dokunmak (Tirmizi, Fiten 26)
Pozisyon değiştirmek (ayakta olunduğunda oturmak veya sırt üstü yatmak (Ebu Davud, Edep 4) (Ahmed b. Hanbel, Müsned 7,152)
Dua etmek (Nevevi, el-Ezkar; 268)

Bende 5 dkda parlayıp herkesi kıran bir insanım ama eskiye oranla azaldı diyebilrim öfkelendiğimde kendimi susmaya ortamı terketmeye zorluyorum yoksa sonu iyi bitmiyor Hadisi Şerifteki gibi pozisyon değiştirmek yani otururken ayağa kalkmak ayaktayken oturmak bunlar faydalı oluyor diye düşünüyorum

Rint

Profesör
Reaksiyon puanı
360

Bu seriye bayılan birisi olarak tavsiyem buradaki gibi öfkeni boşalt... Adam hız yaparak deşarj oluyor, kendini deşarj etmenin yollarını bul ve sonrasında öfkeni ufak ufak kontrol etmeyi dene... Yani büyük bir güçtür öfke direk mücadele etmektense önce onun hafiflet sonra mücadele et... Bide hayat bize o kadar sebep sunuyor ki, her şeye bağırır çağırırsan yalnız kalırsın. "Kalp kırmaktan kork" benim oto kontrolüm bu... Her ne olursa olsun kalp kırmaya değmez diyorum kendime... %89 başarı elde ediyorum :) (%11 genelde kendi sorumluluklarını yerine getirmeyen ve bu kabahatine rağmen halen baskın bir tavır takınan kişiler, kamu kurumları gibi :D )

Son düzenleme:

biryazilimci

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
22
Totem yaparak kontrol edebilirsin. Sinir anında yatıp uyumaya çalışmak, oyun oynamak, müzik dinlemek gibi beyin şartlandıracak faaliyetlerde bulunduğun zaman neye neden sinirlendiğini unutman muhtemel :)

BJKolik

Dekan
Reaksiyon puanı
6,756
Öfke anında ağzıma gelen en ağır küfürleri ederim. Baktım olmuyor gider uyurum ya da çay içerim. İkisi de beni teskin eder. Karşımdaki üzerime gelirse bulunduğum yeri terk eder giderim. Öfke anında abdestmiş, oruçmuş veya dini bir bir şey insana kar etmez. Öfke anında insan her türlü zararı verir. Tamamen kendini kontrole bağlı. Hakim olamaz isen kendine ve herkese her zararı verirsin.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
İnsan piskolojisini anlayan varmı? Neden insan bi anda çok sinirlenir ve 5 dk sonra yatışır? Bunu bi türlü anlayamıyorum.

Çok çabuk parlıyorum. Ve kötü şeyler söylüyorum. 5 dk sonra sinirim geçiyo ama olan oldu artık.

Demek istediğim şey öfkemi nasıl kontrol edebilirim? Önerisi olan varmı ?
Şöyle tanımlak lazım.
Sinir anından önce mesala 7999 nöron harekete geçer sinirlenmezsin ama 8000 olur sinir krizi geçirirsin.
Lakin sinir anı aşırı ayrıntılıdır. Trafikte olan sinir, uzunca süre beklemek, korna vs aşırı ses bunlar üst üste gelir patlarsın.
Fakat şöyle bir durum var eğer ki sinirlendiğin bir durum defalarca tekrarlanıryorsa sinir kat sayın azalır. Mesela basit anlatmak gerekirse önceleri, biri sinirleneceğin bir şey söylediğinde eskiden 3 cümlede sinirleniyorsa artık 2 cümle sonra patlarsın. Çünkü artık hormonlarına kadar işliyor bu psikolojik durum.
Nasıl düzelire gelirsek eğer aşırı bir boyutta ise mutlaka destek alman lazım.
Eğer ki durum o kadar ileri değilde ''ÖNCE ÇEVRENDEKİLER'' sonrada kendin bu duruma el atman lazım.
Bu konunada çevrene durumu açıklayacaksın ama bu durumdan büyük ihtimal ders almayacaklardır genelde öyle olur.
Sen en iyisi kendi işini kendin gör
Sinir anında metal müzik dinlemek en iyisidir. Ama kulaklıkla ile ve uzanarak. Rusyada bir araştırma yapılır ve 10 suçlu üzerine denenen bir deney sonucudur bu. Beyinde olucan bazı faliyetler sinir anında atılacak enerjiyi ve öfkeyi baskılayıp bu sayede yardımcı oluyor. Ve deneklerin 5 tanesi olumlu tepki veriyor.
Ama benden sana tavsiye hayatnın her anında sinir strest varsa bu durumu yalnızca senin zekan çözebilir. Sinirleniceğin şeyleri küçük görüp dalga geç.
Emin ol daha iyi olucaksın.
Bu konuda okul okuyorum ve onlarca kitap okumuşumdur ama insan sinirlendiği an beynini kullanmadığı için zaten bildiklerinin bir önemi kalmıyor.
O yüzden sinirlenme eşiğinde seni sakinleştırcek bişey düşünmek 1. aşama olsun sonra nefes kontrolu ve en sonunda ordan uzaklaş. Daha sonra düşün ve neden sinirlenip kendime bu zararı vereyim ki de. Beyninde olumlu senaryolar kur. Unutma beynin çok çabuk kandırabilir. Hatta 1937 yıllarında Nazilerin Yahudiler üzerinde yaptığı bir deney bunu fazlasıyla destekliyor.

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Öfkeyle kalkan zararla oturur diye çok güzel bir söz var canı gönülden katılmak gereken... öfkelenmeden önce ilk önce bunun ne sonuçlara gebe olacağının güzel bir analizini yapabilirsiniz, insanoğlu zeki bir varlıktır doğruyu yanlışı ayırt edebilir. En önemlisi en başta derin bir nefes alıp verin...

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Şöyle tanımlak lazım.
Sinir anından önce mesala 7999 nöron harekete geçer sinirlenmezsin ama 8000 olur sinir krizi geçirirsin.
Lakin sinir anı aşırı ayrıntılıdır. Trafikte olan sinir, uzunca süre beklemek, korna vs aşırı ses bunlar üst üste gelir patlarsın.
Fakat şöyle bir durum var eğer ki sinirlendiğin bir durum defalarca tekrarlanıryorsa sinir kat sayın azalır. Mesela basit anlatmak gerekirse önceleri, biri sinirleneceğin bir şey söylediğinde eskiden 3 cümlede sinirleniyorsa artık 2 cümle sonra patlarsın. Çünkü artık hormonlarına kadar işliyor bu psikolojik durum.
Nasıl düzelire gelirsek eğer aşırı bir boyutta ise mutlaka destek alman lazım.
Eğer ki durum o kadar ileri değilde ''ÖNCE ÇEVRENDEKİLER'' sonrada kendin bu duruma el atman lazım.
Bu konunada çevrene durumu açıklayacaksın ama bu durumdan büyük ihtimal ders almayacaklardır genelde öyle olur.
Sen en iyisi kendi işini kendin gör
Sinir anında metal müzik dinlemek en iyisidir. Ama kulaklıkla ile ve uzanarak. Rusyada bir araştırma yapılır ve 10 suçlu üzerine denenen bir deney sonucudur bu. Beyinde olucan bazı faliyetler sinir anında atılacak enerjiyi ve öfkeyi baskılayıp bu sayede yardımcı oluyor. Ve deneklerin 5 tanesi olumlu tepki veriyor.
Ama benden sana tavsiye hayatnın her anında sinir strest varsa bu durumu yalnızca senin zekan çözebilir. Sinirleniceğin şeyleri küçük görüp dalga geç.
Emin ol daha iyi olucaksın.
Bu konuda okul okuyorum ve onlarca kitap okumuşumdur ama insan sinirlendiği an beynini kullanmadığı için zaten bildiklerinin bir önemi kalmıyor.
O yüzden sinirlenme eşiğinde seni sakinleştırcek bişey düşünmek 1. aşama olsun sonra nefes kontrolu ve en sonunda ordan uzaklaş. Daha sonra düşün ve neden sinirlenip kendime bu zararı vereyim ki de. Beyninde olumlu senaryolar kur. Unutma beynin çok çabuk kandırabilir. Hatta 1937 yıllarında Nazilerin Yahudiler üzerinde yaptığı bir deney bunu fazlasıyla destekliyor.
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Benim sinirim 5 dk sürüyor o anda bağırıp çağırıp karşımdaki insanın canını yakmak istiyorum boyle yapınca sakinlesiyorum sinir geçiyo sonra pişmanlık oluyo. Kendimi tutunca sakinleşemiyorum ağlıyorum bişeyler kırmak istiyorum. Gün boyu suruyor öfke hali

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Benim sinirim 5 dk sürüyor o anda bağırıp çağırıp karşımdaki insanın canını yakmak istiyorum boyle yapınca sakinlesiyorum sinir geçiyo sonra pişmanlık oluyo. Kendimi tutunca sakinleşemiyorum ağlıyorum bişeyler kırmak istiyorum. Gün boyu suruyor öfke hali
O beş dakika içerisinde sinir deşarjını birinin üzerinde uygulamak yerine sakin kalmak önemli olan, fakat bunu yapmadan sakin olamadığını söylüyorsun o halde; bağırıp çağırıp(kimseye bir zararı dokunmayacak şekilde) deneyebilirsin. Zira öfke anı tehlikelidir oldukça... kırgınlık,kızgınlık kolay tamiri olan şeyler değil hele ki sol tarafa dokunursa yaptıkların hiç istemeyeceğin sonuçlarla karşılaşabilirsin. Eğer pişmanlık duymak istemiyorsan ve en önemlisi keşke demek istemiyorsan biraz kendine hakim olmayı denemelisin. Dil yarası en beteridir çünkü.

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
O beş dakika içerisinde sinir deşarjını birinin üzerinde uygulamak yerine sakin kalmak önemli olan, fakat bunu yapmadan sakin olamadığını söylüyorsun o halde; bağırıp çağırıp(kimseye bir zararı dokunmayacak şekilde) deneyebilirsin. Zira öfke anı tehlikelidir oldukça... kırgınlık,kızgınlık kolay tamiri olan şeyler değil hele ki sol tarafa dokunursa yaptıkların hiç istemeyeceğin sonuçlarla karşılaşabilirsin. Eğer pişmanlık duymak istemiyorsan ve en önemlisi keşke demek istemiyorsan biraz kendine hakim olmayı denemelisin. Dil yarası en beteridir çünkü.
Evet bunu biliyorum bu yüzden de kendime hakim olmayı deniyorum öğrenmeye çalışıyorum. Uğraşıyorum işte

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
olay anında tepkime gerçekleşir. sistematik olarak beden bütünlüğü bu tepkimeye daha hızlı girebiliyor.
bende de vardı. sorunu olay anında susmak, uzaklaşmak olayın büyüklüğüne göre, düşünce süresinden sonra konuşmak en mantıklı yöntem.

Reaksiyon puanı
10,315
Ee Belissima bu kadar tavsiyeden sonra öfken dindi mi, yoksam hala otları yoldurmaya devam mı diyon ablacım?! :)