OC ömrü kısaltır mı?

troferz

Asistan
Reaksiyon puanı
9
Arkadaslar intel core i5 6600k alacagim bu islemcinin 7-8 sene idare edegini ogrendim ancak ben OC yapacagim icin islemcinin omru kisalabilecegi endisesi var yardimci olursaniz sevinirim

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
abartırsan kısalır hatta 5dakki-1saat arasında bile onu yakabilirsen başarı olur ki 10yıl çalışçaksa 5yılda kalır belki belki hiç birşey olmaz ekonomik ömrünüde aşar şansına kalmış.

troferz

Asistan
Reaksiyon puanı
9
Oc omrunu kisatmaz yani yoksa o da mi sansima kalmis

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
OC az da yapılsa çok da yapılsa ömrü kısaltır.
Çok yapılırsa daha çok kısaltır.
Teoride işlemcilerin ömürleri 20 yıldan fazla olması lazım.

troferz

Asistan
Reaksiyon puanı
9
OC az da yapılsa çok da yapılsa ömrü kısaltır.
Çok yapılırsa daha çok kısaltır.
Teoride işlemcilerin ömürleri 20 yıldan fazla olması lazım.
4 sorum daha var
1.ilerki nrsil oyunlari icin oc yapmam gerekirse o zaman mi yapmaliyim?
2.surekli oc yapmak yani bi performansini arttirip dusurmek omrunu daha da kisaltir degil mi?
3.oc yaparsam fazla isinacagi icin max 200-250tl arasi bir sogutu lazim aklimda cm evo 212 var ama yeterli olur mu bilmiyorum
4.fazla termal macun kullanmak sogutmaya yardimci olur mu? (bir bezelye tanesinden cok)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Ömür kısalmasının nedeni hızların değişmesi değildir, yeni nesil işlemcilerin hızları zaten sürekli değişir.
Gerektiğinde yeni nesil işlemciler kendi hızını azaltıp yükseltir, bu ömrü kısaltmaz.
Ömrü kısaltan faktör sıcaklığın artmasıyla elektronik devrelerin daha hızlı yıpranmasıdır.
Eskiden su soğutmalı hatta zehir soğutmalı kasalar vardı, hala var mı bilmiyorum.

troferz

Asistan
Reaksiyon puanı
9
Ömür kısalmasının nedeni hızların değişmesi değildir, yeni nesil işlemcilerin hızları zaten sürekli değişir.
Gerektiğinde yeni nesil işlemciler kendi hızını azaltıp yükseltir, bu ömrü kısaltmaz.
Ömrü kısaltan faktör sıcaklığın artmasıyla elektronik devrelerin daha hızlı yıpranmasıdır.
Eskiden su soğutmalı hatta zehir soğutmalı kasalar vardı, hala var mı bilmiyorum.
O zaman iyi bir sogutu lazim ne onerirsin?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Zaten işlemcilere çok fazla overclock yapmak mümkün değil.
Bios'tan ayarlar lazım, yetmezse unlock yapılmış özel bios lazım, stretch programları ile test etmek lazım, bunlar olmadan en fazla bir iki ayarla oynanabilir, onlar da oyun performansını atıyorum min fps 30 ise en fazla 32 yapar. Yapabilirsiniz sorun olmaz, soğutucuya gerek yok. Bence hafif overclock yapın geçin, fazla uğraşmayın, ekran kartları ile overclock daha iyi sonuç verir.

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
708
Arkadaslar intel core i5 6600k alacagim bu islemcinin 7-8 sene idare edegini ogrendim ancak ben OC yapacagim icin islemcinin omru kisalabilecegi endisesi var yardimci olursaniz sevinirim
abartırsan kısalır ama cuzi miktarda yaparsan birşey olmaz...

Mythblood58

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Overclock demek ısı demek , ısı demek işlemci ömrünü kısaltmak demek.