Obama Nobel Ödülü'nü Aldı

Bu konuyu okuyanlar

llavinya

Dekan
Emektar
Katılım
9 Ekim 2006
Mesajlar
7,781
Reaksiyon puanı
92
Puanları
0
Obama Nobel Ödülü'nü Aldı

ABD Başkanı Obama, Norveç'te ödül töreninde konuşma yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, dünyanın prestiji en yüksek ödülü kabul edilen Nobel ödüllerinden barış ödülünü aldı. Obama, Norveç'te ödül töreninde şu sıralarda konuşma yapıyor.
ABD'nin ilk siyahi Başkanı Obama, özellikle dünyada nükleer silah stokunun azaltılması çağrıları ve dünya barışı için çalışması nedeniyle, 10 milyon İsveç Kronu değerindeki ödüle layık görüldü.
Norveç Nobel Komitesi'nden, Eylül ayında yapılan açıklamada, Obama'nın uluslararası diplomasi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirme konusundaki çabalarından dolayı barış ödülünü kazandığı belirtilmişti.
Başta Irak işgali ve Afganistan savaşları olmak üzere, dış siyasette henüz bir sonuç elde etmemişken, 2009 Nobel Barış Ödülü'nün Obama'ya verilmesi, uluslararası çevrelerde ödülün erken verildiği yönünde tepkilere de neden olmuştu.



Kaynak

 

googlog

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2009
Mesajlar
2,402
Reaksiyon puanı
46
Puanları
0
Ben bu kadar savaşa girip bu kadar masum öldürülmesine onay versem banada verirler mi acaba?



Masumların öldürülmesine onay veren birine hayırlı olsun denmez kusura bakma.Nobel ABD'nin etkisi altında verieln bir ödüldür.Vietnam'ı savaşını yapan ABD başkanına bile ödül verdiler.

Hayır Allah'tan gelir.

Böylelerinin cezasını Cenab-ı Allah verecektir.Onları Allah'a havale ediyorum.


101220091719046389067.jpg



Savaşın gölgesinde Nobel ödülü aldı



Savaşın gölgesinde Nobel ödülü aldı
Afganistan'a 30 bin asker daha gönderme emri verdikten bir hafta sonra Nobel Barış Ödülü'nü alan ABD Başkanı Barack Obama, savaşın bazen gerekli olduğunu savundu.


ABD Başkanı Obama, dünyanın prestiji en yüksek ödülü kabul edilen Nobel ödüllerinden barış ödülünü aldı. Obama, Norveç'te ödül töreninde konuşma yaptı.

ABD'nin ilk siyahi Başkanı Obama, özellikle dünyada nükleer silah stokunun azaltılması çağrıları ve dünya barışı için çalışması nedeniyle, 10 milyon İsveç Kronu değerindeki ödüle layık görüldü.

101220091715416388181_3.jpg

Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan Obama, kendisi dışındaki adayların 2009 Nobel Barış Ödülünü belki de daha çok hak ettiğini söyledi.

Obama, Nobel töreni öncesi Başbakan Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında "Bu ödülü muhtemelen daha fazla hak eden başka adaylar olduğundan şüphem yok" ifadesini kullandı.

Stoltenberg ise Obama'nın ödülü hak etmiş olduğunu belirterek, "Geçen yıl boyunca barış için daha fazla çalışan bir başkasını düşünemiyorum" dedi.

Törende Obama ve eşi, Norveç Kraliyet ailesiyle birlikte Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Nobel Komitesi Başkanı Thorbjörn Jagland'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetliyle bir araya geldi.

Obama, Nobel Barış Ödülü törenlerine katıldıktan ve ödülünü aldıktan sonra yarın Oslo'dan ayrılacak.

Geniş güvenlik Osla'ya indikten sonra 30 araçlık bir konvoyla oteline giden Obama'nın güvenliği, yol boyunca havadan da helikopterle sağlandı.

ABD Başkanının güvenliği için 2 bin polis ve asker görevlendirildi.

Obama'nın kalacağı otelin balkon camları kurşun geçirmez panellerle güçlendirildi.

Şaşkınlık Nobel Komitesi, 9 Ekim'de, göreve gelmesinin üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken bu önemli ve saygın ödüle Obama'nın layık görüldüğünü açıklayarak dünyayı şaşırtmıştı.

Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın "Bir savaş başkanı olarak mı barış ödülünü alacağı?" yönündeki bir soruya "Kesinlikle evet" yanıtını vermiş ve Obama'nın, konuşmasında, Afganistan'a takviye asker gönderme kararı ile Nobel Barış Ödülü alma tarihinin çakışması konusunu gündeme getireceğini söylemişti.

Castro'dan eleştiri Eski Küba lideri Fidel Castro, Afganistan'a takviye asker gönderme kararı alan ABD Başkanı Barack Obama'nın Nobel Barış Ödülü'nü kabul etmesini eleştirdi.

Resmi basında yayımlanan bir yazısında, bundan iki ay önce Obama'nın ödüle layık bulunmasını olumlu bir adım olarak nitelendiren Castro "Obama Afganistan'da sonuna kadar savaşmaya karar vermişken neden Nobel Barış Ödülü'nü almaya karar verdi. Bu sinik davranışta bulunmaya mecbur değildi" dedi.

"Birleşik Devletler Başkanı, Irak ve Afganistan'da ölen, aralarında çocukların ve masum yaşlıların da bulunduğu yüzbinlerce kişi hakkında tek bir söz söylemiyor" diyen Castro, Washington'ın mevcut politikasının "Bush'ununkini aynısı olduğunu" söyledi.

NOBEL ÖDÜLLERİNE ELEŞTİRİLER

Eleştiriler: “Teşvik Ödülü Değil”

Başta barış olmak üzere Nobel ödülleri üzerine başından beri eleştiriler gelmekte. Özellikle dünyada iki sistemin geçerli olduğu dönemlerde sosyalist ülkelerdeki yazar ya da siyasilerin ödüllendirilmesi, rejim karşıtlarını güçlendirmek amacını taşıdığı şeklinde yorumlanarak Nobel komiteleri eleştirilmişti. Tıp ödülleriyle ilgili olarak da zaman zaman ilaç şirketleriyle bağlantılı olduğu iddiları ortaya atılmıştı. 1976 yılında ekonomi ödülünün yeni liberal ekonominin öncülerinden Milton Friedman’a verilmesi de büyük protestolara yol açmış, Friedman ödül töreninde yuhalanmıştı.

Edebiyat ve Barış Ödülleri


Nobel komitelerinin siyasi tercihlerde bulunduğu yolundaki en keskin eleştiri sesleri 1953’te Winston Churchill’e edebiyat ödülü verilmesi üzerine yükseldi. 1958’de Boris Pasternak’ın ödüllendirilmesi de siysi tercihlere dayandığı gerekçesiyle protestolara yol açmıştı. Boris Pasternak’ın ödüllendirilmesi için CIA’nin de girişimde bulunduğu yolundaki iddialar ileri sürülmüştü. Bu gibi iddialar Nobel ödülleri üzerine gölge düşmesine yol açmış, daha sonraki yıllarda bazı yazarlar aldıkları ödülü red etmişti. 1964’te edebiyat ödülünü kazanan varoluşçu Fransız yazar Jean Paul Sartre, Nobel ödüllerini ciddiye almadığını belirterek kendisine verilen ödülü kabul etmemiş, minimalist edebiyat dünyasının önde gelen ismi ‘’Godot’yu Beklerken’’in yazarı İrlandalı Samuel Beckett de Stockholm’deki ödül törenine katılmamıştı.

Ortadoğu barışı için mücadele eden ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Özerk Yönetimi Lideri Abbas'ın 22 Eylül'de New York'taki buluşmasına eşlik etmişti.

Barış ödülleri de öteden beri siyaset karıştırıldığı yolundaki eleştirilere maruz kalmakta. Nobel Barış Komitesi’ne en sert eleştirilerin yöneltildiği yıl 1973. Henry Kissinger’in Vietnam’da barışı sağlamak için çaba gösterdiği gerekçesiyle ödüllendirilmesi kamuoyunda skandal olarak nitelendirildi. Kamuoyundan yükselen eleştirilerde Henry Kissinger’in Vietnam savaşının mimarı olduğu dile getirilerek Nobel Barış Komitesi’nin ABD’nin saldırgan politikasını aklama görevi üstlendiği ifade edildi.

1983'te Polonya’da Dayanışma hareketi’nin lideri Lech Walesa’ya barış ödülü verilmesi de Nobel Komitesi’nin sostyalist ülkelerde rejim karşıtlarını desteklemek amacıyla ödül dağıttığı yolunda eleştirilere yol açmıştı. 1994’te Yaser Arafat, Shimon Peres ve İsak Rabin’in ödüllendirilmesine yönelik eleştirilerde de İsrail’in saldırgan politikasının aklanmak istendiği iddia edilmişti. Bazı kesimlerce de Yaser Arafat’ın kişiliğinde terörizme destek çıkıldığı öne sürülmüştü.

KAYNAK
 

quasimodo

Profesör
Katılım
20 Aralık 2008
Mesajlar
1,929
Reaksiyon puanı
57
Puanları
0
dünyada abd nin bu yıl katlettiği insanlar adına ödülü obama almış hayrını görsun
 
Üst