Nüfus Cüzdanları Hangi Tarihe Kadar Geçerli Olacak?

Bu konuyu okuyanlar

Hakan Göçmez

Asistan
Katılım
11 Ocak 2017
Mesajlar
343
Reaksiyon puanı
24
Puanları
18
Yaş
33
LZzj9J.jpg


Nüfus cüzdanlarını geçerlilik tarihi için yeni bir açıklama yapıldı.

Türkiye'de 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle dağıtımına başlanan kimlik kartları için yeni bir açıklama yapıldı. Özellikle düzenleme sonucunda pek çok vatandaşın sorun yaşadığı ve mevcut düzenleme hakkında bilgi eksikliği olduğu görülürken yapılan açıklamalarda yeni kimlik kartının alındığı tarihe kadar nüfus cüzdanlarının geçerliliğinin bulunduğu ifade edildi.

3 Yıllık Geçiş Süresi Öngörülüyor

Mevcut düzenlemelerde üç buçuk yıla varan bir geçiş ön görülürken 2017 tarihinde başlayan düzenleme 2020 yılına kadar devam edecek. Bu tarihler arasında kişilerin nüfus cüzdanları için değişiklik yapması ve kimlik kartını alması gerekiyor. Belirtilen tarihlere kadar yapılmayan değişim işlemlerinde farklı cezai yaptırımlar ya da zorluklar uygulanabilir. Fakat şu an için herhangi bir yaptırım ya da ceza için açıklama yapılmadı. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda özellikle nüfus cüzdanını değiştirmek zorunda kalan kişilerin yeni kimlik kartı alması gerektiği ifade edilirken nüfus cüzdanı değiştirme zorunluluğu yaşamayan kişilerin de 2020 yılına kadar gerekli müracaatları yaparak nüfus cüzdanını değiştirmesi ve yeni kimlik kartı alması gerektiği belirtildi.

Yeni kimlik kartları için en çok merak edilen diğer bir de detay ise başvurunun nasıl yapılacağı. Başvuru sırasında hangi belgelerin gerekli olduğu detaylı bir şekilde açıklandı. Kimlik kartını alacak kişilerin gerekli evrakları tamamlaması ve bu evraklar ile birlikte müracaat etmesi gerekiyor.

Kimlik Randevusu Alma

Yeni kimliklerin alınması adına kişilerin internet sitesi üzerinden açılan randevu alma ekranı kullanması ve uygun bir tarih için randevu alması gerekiyor. Randevu alındıktan sonra randevu tarihine kadar kişilerin belgelerini hazırlaması da gerekirken hazırlanan belgeler ile birlikte nüfus müdürlüğüne randevu tarihinde başvuru yapılabiliyor. Başvuru yapıldıktan sonra ise kişilere yeni kimlik kartı posta yolu ile teslim ediliyor.

Tüm bu aşamalarda başvuru durumunun internet üzerinden takip edilebilmesi ve kimlik kartları ile ilgili yaşanan sorunlarda destek alınabilmesi mümkün. Telefon ile randevu almak isteyen kişilerin 199 numarasını araması yeterli olduğu gibi özellikle kimlik kartı değişiminde kişilerin aşağıdaki belgeleri temin etmesi gerekiyor.

İlk defa kimlik kartı başvurusu yapacak kişilerin kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belge ve son altı ay içerisinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ile müracaat yapması yeterli oluyor.
 
Üst