Nokia'dan Dokun ve Hisset

Bu konuyu okuyanlar

Berkin Bozdoğan

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Nokia Haptikos teknolojisiyle sadece dokunmatik ekranlar üretmiyor. Bu ekranlar dokunulduğunda bu hissi gerçekten veriyor. Sadece gerçek klavye gibi sesleri yok.

Nokia ve diğer önde gelen cep telefonu üreticileri iPhone'un albenisine belki kolayca çözüm bulabilirler; ama o dokunmatik ekran; kesinlikle küçük bir baş belâsı. Hayır kriminal laboratuvarın işini kolaylaştıracağınız miktarda üzerinde bıraktığınız parmak izlerinden bahsetmiyoruz: Herhangi bir kas hafızasını oturtmayı zorlaştırıcı ve "yahu nereye bastım ben şimdi" dedirten algılama mekanizması mercek altına alınıyor. Görünene göre bu konuda, alışılageldik klavyelerin de yerini alabilecek bir teknoloji var.

Mesele Nerede?

Mesele şurada: İnsanlar olarak etki ettiğimiz herşeyden bir tepki bekliyoruz. Dolayısıyla bu tepki yerine getirilmeyince de yoksa bir yerde hata mı var, şeklinde kuruntulara kapılabiliyoruz. Ayrıca size tepki vermeyen ne olursa olsun, alışma süresi daha uzun olur. Nokia ise bu sorunu basit bir şekilde çözmeyi hedefliyor. Sokunulan katmanın üzerine 0,1 mm'lik bir boluk bırakılarak buraya piezo (elektrikle uyarılan parçacıklar) sistemi yerleştiriliyor. Bu şekilde, gerçek bir klavyenin tuş yüksekliğinin çok cüzi bir miktarı da olsa basılma duygusunu ve piezo ile geri gelen tepkiyi hissedebiliyorsunuz.

Bilgi için: Nokia
SDN - http://shiftdelete.net
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Önce dokunma/press derdinden kurtulmak için dokunmatik ekranlar icat ettik; şimdi dokunmayı özlediğimiz için dokunmatik ekranları dokunaklı bir hale soktuk.

Biz insanoğlu ne acayibiz..
 
Üst