Neden, Nasıl, Niçin, Hangi Fotoğraf Makinesi?

Bu konuyu okuyanlar

timsak

Öğrenci
Katılım
23 Ocak 2011
Mesajlar
83
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Forumdaki konulara şöyle bir bakınca arkadaşların çoğunun nasıl bir fotoğraf makinesi almaları konusunda kafalarının karışık olduğunu gördüm.
Piyasadaki çok geniş makina ve fiyat yelpazesini düşününce bu kafa karışıklığı normal.
İlk önce şunu bilmeliyiz ki en pahallı ve gelişkin fotoğraf makinesi bile iyi fotoğraf çekmemizi sağlamaz, sadece iyi fotoğraf çekene yardımcı olur.
Temel olarak tüm fotoğraf makineleri aynı prensip ile çalışır. Penceresi kalın perdeler ile kaplı bir oda düşünün. Bu perdenin üzerinde küçük bir delik olsun. Bu delik şu an kullandığımız fotoğraf makinelerinin objektifinin ilkel halidir. Güneşli bir günde bu delikten giren ışık karşıdaki duvarda ters olarak görüntü oluşturur. Bütün olay bunun üzerine kuruludur. Bu görüntünün düştüğü yere fotoğraf kartı, filim veya CCD sensör koyarak görüntüyü sabitleyebiliriz.
Öyleyse yüzlerce, binlerce lira vererek niçin fotoğraf makinesi alıyoruz?
Yeni nesil makineler bir sürü ayar ile uğraşmadan kolayca çok güzel fotoğraflar çekmemizi sağlar. Her an yanımızde bulundurabileceğimiz kadar hafif ve küçüktürler.Eskiye nazaran görece daha ucuzdurlar. Filim, banyo, baskı gibi bir çok masraftan kaçınmamızı sağlarlar. 3 kere düşünüp 1 kere çekeceğimiz yerde yüzlerce kare çekip beğenmediklerimizi silme gibi bir lüksü sunarlar Arkadaşlarımız ile her ortamda fotoğraf paylaşabiliriz vs. vs.

Öyleyse Hangi Makine?

Ailemizin, arkadaşlarımızın, güzel günlerin, tatillerin vs. fotoğraflarını çekeceksek piyasada 200-400 tl fiyat aralığında satışan makineler bütün işimizi görür. Daha pahallı ve gelişmişlere ihtiyacımız olmaz. Normal 10x15 gibi bir baskı bize yetecekse veya sadece dijital ortamda kullanacaksak 5 mp çözünürlük bile yeterli olacaktır. Daha üst çözünürlükler fotoğraftan detay almayı kolaylaştıracaktır. Ek özellik olarak çekim sırasındaki sarsıntıları tolere edecek sistemler bulunması iyi olur.

Bunlar beni kesmez, ben büyük fotoğraflar istiyorum, yarışmalara katılmak istiyorum, bu işe gerçekten meraklıyım diyorsanız iş biraz daha karmaşık hale geliyor. O zaman ya canon SX10, SX 30, Fuji HS10, HS20 gibi sabit objektifli, ya da Canon D450D, 500D, 1000D veya Nikon D80, D3000, D90 gibi onlarca başlangıç modeli DSLR (Objektifi değişebilen) fotoğraf makinesinden birini seçebilirsiniz. DSLR makinelerde bir handikap ekstra objektif maliyetleridir. Bazen objektifler makineden bile pahallı olabilir. Bu saydığım tüm makineler 10 - 14 mp arasında çekim yapar ve 30x40 gibi boyutlarda baskı yaptırabilmenizi sağlar. Yıllarca profesyonel fotoğrafçılık yapmış biri olarak ilk grupta saydığım sabit objektifli makinelerin kullanım kolaylığı, ucuzluğu ve kaliteleri ile beni baştan çıkardığımı itiraf etmeliyim.

Daha üst segmentte makina istiyorum diyorsanız benin naçizane fikirlerim size yetmeyecektir. Çünkü bu makinelere ayıracak paranız ve çekim beceriniz varsa siz zaten bu işi profesyonel olarak yapıyor ve bu işten para kazanıyorsunuz demektir. Bilgi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşmanızı bekleriz.:laugh::tt2::biggrin:

Aklıma gelenleri çala-klavye yadım. Eksiklerim olabilir. Sormak istediklerinizi veya düzeltmek istediğiniz yerleri bana bildirirseniz sevinirim.:thumbup1::thumbup1:
 
Üst