Neden motosiklet yan yatsa da düşmez!

yaşli çocuk

Profesör
Reaksiyon puanı
11
[h=2]Neden motosiklet yan yatsa da düşmez![/h]
Motosikletler, yarış sırasında viraj alırken 45 derece, bazen 60 derece yana yatabiliyor. Buna karşın araç kaymıyor veya savrulup kaza yapmıyor. Motosikletler, virajlarda nasıl bu kadar yan yatabiliyor? Bunun nedeni lastiklerinin özeltasarımı mı?
Yanıt:
Viraj alırken bir motosiklet hem merkezkaç kuvvetine bağlı olarak dışarı doğru, hem de yerçekimine bağlı olarak aşağı doğru çekilir. Motosiklet ve sürücüsü, viraja dik olarak girerse merkezkaç kuvveti motosikleti dışarı doğru savurur ve sürücüaracın üzerinde tutunamaz. Ancak motosiklet çok fazla yan yatarsa yerçekimiaracı yere doğru çeker ve lastikler kavrama yeteneğini yitirir. Bu durumda sürücüsü de araçta daha fazla tutunamaz ve araçla birlikte düşer.
Eğer motosiklet viraja optimum bir açı ile girerse bu iki kuvvet motosikletin kütlesini lastiklerin piste değdiği temas noktalarından dışarı ve aşağı doğru iter.
Otomobil lastikleri dik sürüş için tasarlanmıştır. O nedenle kesitleri kare şeklindedir; ayrıca tırtılları, yan kısımlarında değil, tepe kısmındadır. Oysa bir motosiklet lastiğinin kesiti yuvarlaktır ve tırtılları yanlara doğru uzanır. Böylece motosiklet virajlarda yan yatsa bile lastikler yolu tutmaya devam eder

Kaynak

rtgrlndr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
zor iş motorsiklet sürmek, ben beceremem. :)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bunu haber mi yapmışlar? Diyecek söz bulamıyorum. İlköğretim Fen Bilgisi konusu. :)

tarkan255

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Aslında dönüş esnasında düşmemek için gerekli dönüş yönüne doğru yatmak. Yoksa merkezkaç kuvveti motosikletçiyi ters yöne doğru ittiği için dengesinin bozulmasına sebep olur...

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
hergün 100 km yol yapıyorum kesinlikle arabaya tercih etmem :D

TyfnCTN

Asistan
Reaksiyon puanı
0
trafikde ilerliyorsunuz sol camınız açık hafif müzik sesi süper akıcı trafik hani birden carrrrrrrrrrrrrrrrr zııııııııırrrrrrrrrrrrrrrrrrr diye ses gelio ya irkiliyorsunuz bi bakıyosnz motsklet işte o an soguyor insan motosikletten :)

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
trafikde ilerliyorsunuz sol camınız açık hafif müzik sesi süper akıcı trafik hani birden carrrrrrrrrrrrrrrrr zııııııııırrrrrrrrrrrrrrrrrrr diye ses gelio ya irkiliyorsunuz bi bakıyosnz motsklet işte o an soguyor insan motosikletten :)

Süren de bir o kadar zevk alıyordur. Düşünsenize kullandığınız araç nasıl da böğürüyor, hız yapıyor. Üstelik otomobil gibi de değil. Sizi çevreleyen bir şey yok. Sanki uçuyormuşsunuz gibi :D

CodeName347

Asistan
Reaksiyon puanı
1
motorsiklet cok ayri birsey ya.ama deri ceket giymek sart bu motor yuzunden sunuzit oldum defalarca hasta oldum 1 hafta yataktan kalkamadim :D

ENİGMA-1

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Motorsiklet candır tutkudur.Şuan kullanmıyorum ama içim gidiyor.Tulumsuz kasksız eldivensiz hayatta kullanmam...

edim1234xxx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
çok acemi olmamla birlikte aşağı yukarı 1400 km tecrübem var arada bir virajlara çok yatarak giriyorum lakin herkese de soruyorum acaba kayar düşer miyim diye .. bu bilgi içime biraz su serpti

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
fazla sulama içini bence. bu anlattıkları kaymak gibi yarış pistleri ve özel tasarım motorlarla alakalı. tabi bir de profesyonel motorcular var işin içinde. bunlardan hiç birine sahip değilseniz değil 60 derece 10 derece yana yatsan yerden jiletle kazırlar seni.

Morcanus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
fazla sulama içini bence. bu anlattıkları kaymak gibi yarış pistleri ve özel tasarım motorlarla alakalı. tabi bir de profesyonel motorcular var işin içinde. bunlardan hiç birine sahip değilseniz değil 60 derece 10 derece yana yatsan yerden jiletle kazırlar seni.

:D:D:D:D:D:D:D:D AHAHAHAH hocam çok doğru söyledin

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
çok acemi olmamla birlikte aşağı yukarı 1400 km tecrübem var arada bir virajlara çok yatarak giriyorum lakin herkese de soruyorum acaba kayar düşer miyim diye .. bu bilgi içime biraz su serpti
motosikletlerin lastileri buna göre yani çok yatırmadıkça sorun olmaz.