Ne kadar duyarlıyız...!

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Duyarlı bir toplum olduğumuzu düşünüyorum ama nedense bazen düşünme yeteneğimizi kaybettiğimizi kaybediyoruz...

Geçem akşam iş çıkışı servisteydim ve ambulans siren sesi duyuldu belliki bir insan yaşam mücadelesini veriyordu bu tür durumlarda saniyeler bile çok önemli bunu hepimiz biliyoruz. Fakat nedense ambulansa bir türlü öyol verillemedi verilse bile birileri ambulansın hemen peşine takılmak istiyor ve zor olam durumu biraz daha zorlaştırıyoruz.

Eminim hepiniz az çok ne yapılması gerektiğini biliyorsunuzdur böyle durumlar karşınında ama tekrar hatırlamak gerekir dimi ;D

“Ambulans sireni duyunca, ne yapmak lazım ?”

Soru çok basit görünüyor değil mi? Ancak; kaçımız doğrusunu biliyor ve uyguluyoruz?

Ambulans solda genelde… Sağ şerittekiler aldırış bile etmiyorlar. Nasılsa kendi arkalarında değil.

Oysa asıl iş onlarda. Asıl can kurtarmaya yardımcı olacak kişi kendileri.

Siren sesini duyar duymaz, sağdaki kişi duracak !

O durunca, önünde bir boşluk oluşacak.

Oluşan boşluğa da, ambulansın yolunu kesen, soldaki araba kayacak.

İşte siren sesinin anlamı bu:

“SAĞDAKİ DUR, ÖNÜMÜ BOŞALT! SOLDAKİ ARAÇ, HEMEN BU BOŞLUĞA YERLEŞ VE YOLUMU AÇ !”

Doğru söyleyin. Siren sesini duyduğunuzda sağdayken hiç asıl durması gerekenin siz olduğunu düşündünüz mü hiç?

Biliyor muydunuz asıl görevin size düştüğünü?

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Okuduğun komik yazı değil Denizhan Dakilır !!!

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Denizhan Dakılır dedi ki:
genellikle polis yerine fbı ambulans yerıne annemı cagırırım =)
Birgün o ambulansa annende ihtiyaç duyabilir !!!

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Trajikomik bu olayı dün akşam yaşadım. Sağdakiler durup yol vereceklerine ilerliyorlar ve sol şerittekiler de aynen yola devam. Ambülans ise bas bas bağırıyor: YOL VERİN!!! %(

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Malesef öyle kullanıcı ....!

aslında biraz düşünsek biraz empati kursak ambulanstaki kişinin yakınlarını eminim ozaman daha farklı olur.

Denizhan sadece biraz daha duyarlı olmanı istedik....!

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Teşekkürler *SiRiNe*, ne yazık ki böyle. Toplum olarak önce kendimize saygıyı öğrenmeliyiz ki başkalarına saygı duyabilelim. En basit sebep bu sanki.

Denizhan arkadaşa gelince, yaşın genç sanırım. Şaka olarak yorum yaptıkları bazı olaylar insanların başına gelince nedense şaka yaptıkları andaki kadar tepkisiz kalamıyorlar. Umarım başına böyle bir olay gelmez.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Denizhan lütfen bu konuda yorum yapma...!!!

Bu konuyu konuşurken tartışma istemiyorum ;)

cacar

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Açıkçası ben bilmiyordum, trafikte birkez başıma geldi sağdaydım, ama sol tarafta boş olduğundan devam etti ambulans. O an panik oldum. Ama şimdi ne yapmam gerektiğini daha iyi biliyorum. Konu için teşekkürler.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Rica ederim cacar gereken duyarlılığı gösterdiğin için ben teşekkür ederim. :)

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Şirine bir şey sorcam ya arabaları nerden bılcez arabanın ıcınde hasta var nerden bılcez hasta oldugunu :)

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Denizhan Dakılır dedi ki:
Şirine bir şey sorcam ya arabaları nerden bılcez arabanın ıcınde hasta var nerden bılcez hasta oldugunu :)

Belliki konuyu okumamışsın sana cevap vermiyorum.

cacar

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Denizhan biraz daha devam edersen ambulansın içinde olacaksın gibime geliyor !!!

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
@Denizhan
Arabalar da bu gibi durumlarda dörtlü sinyallerini yakarlar ve kornaya da ara sıra basarak uyarı verebilirler.

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Bazı mesajlar silinmiştir. Konuya yapılan yorumlar konuyu dağıtmaya yönelik olursa silinmeye devam edecektir.

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Şirinecim başta yazdıklarında çok haklısın yapılması gerekenler onlar fakat insanlar o kadar çıkarcı ki artık. Benimde geçenlerde trafikte gözlemlediğim bir şey vardı. Ambulansa yol vermeye çalışıyor bir kısım sürücü, bir kısımda ambulansın arkasına takılayımda bitsin bu trafik diye uğraşıyor. İşte bir de bunlar var güler misin, ağlar mısın? :I

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
emelden dedi ki:
Şirinecim başta yazdıklarında çok haklısın yapılması gerekenler onlar fakat insanlar o kadar çıkarcı ki artık. Benimde geçenlerde trafikte gözlemlediğim bir şey vardı. Ambulansa yol vermeye çalışıyor bir kısım sürücü, bir kısımda ambulansın arkasına takılayımda bitsin bu trafik diye uğraşıyor. İşte bir de bunlar var güler misin, ağlar mısın? :I
Güzel bir tespit. Ağlanacak halimize gülüyoruz ne yazık ki. %(

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Malesef öyle emelim ve o ambulansın arkasından giderken bir kazaya sebebiyet verecekleri düşünmeden hemde düşünseler bile önemsemeden dediğin gibi trafik bitsin düşüncesiyle hareket ediyorlar....Olabilecekleri düşünmeden.

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
MEB'den ehliyetli bi' sürücü olarak ben bunu bilmiyordum mesela.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Aslında böyle olduğunu bilmiyordum, teşekkürler. Fakat burada 'ahh şu eğitimsizlik!, ahh şu bilinçsiz yetişmek/yetiştirmek!' diyesim geliyor. Aslında bu gibi bilgilerle toplumun bilinçlenmesi lazım. Ben bunu öğrendim, ama bunu gelde uygula.
Diyelimki bir gün sağda arabamla giderken Ambulans geldi, ve ben aynen anlatılanları uygulamaya koymak için hemen yavaşlayıp solumdakinin önüme geçmesini istedim. Tabi, etrafımdaki şoförlerin şaşkın başkışlarının hemen ardından gelen tepkileri ('yürüsene lan eşşo...' vs. :S )duymamak için ilk başlarda baya sıkıntı çekilecek gibi, ama olsun. Yeterki hayat kurtarılsın.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Öyle zaten bulmeh sen beklerken o sesleri duymasan bile seni sollayıp geçmeye çalışanlarda var, işte empati kurmak burada önemli bunu yaptığımız zaman herşey daha uyumlu ve olumlu olacaktır. :)

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Şunu da hatırlatmakta fayda var sanırım:
Trafikte yol önceliği bulunan araçlara (burdaki örneğimiz ambülans) yol vermek gerekliliğini herkes biliyor. Ancak bir de şu yönü var. Bu gibi durumlar için dışardan gelecek uyarıları duyabilmemiz gerekir. Bu yüzden araba içinde radyo gibi cihazları dışardan gelecek uyarıları duymamızı engellemeyecek ses yüksekliğinde dinlememiz gerekir.

emir1907

Doçent
Reaksiyon puanı
0
kullanıcı dedi ki:
Şunu da hatırlatmakta fayda var sanırım:
Trafikte yol önceliği bulunan araçlara (burdaki örneğimiz ambülans) yol vermek gerekliliğini herkes biliyor. Ancak bir de şu yönü var. Bu gibi durumlar için dışardan gelecek uyarıları duyabilmemiz gerekir. Bu yüzden araba içinde radyo gibi cihazları dışardan gelecek uyarıları duymamızı engellemeyecek ses yüksekliğinde dinlememiz gerekir.
evet güzel bir bakış açısı.

ben de sizlerle bu konuyla ilgili başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum. olay şöyle:
...zaman 2003 yaz tatili...yer almanya...

normal genişlikte bir caddede ilerliyoruz. önceleri yavaş yavaş daha sonra iyice şiddetlenen siren seslerini duyan almanlar bir anda arablarının direksiyonlarını krııp kendilerini kaldırımlara atıyorlar. ben tabi şok. daha "noluyor?" diye soramadan içinde bulunduğumuz aracın da kaldırıma çıktığını farkediyorum. arkama bakıyorum bir ambulans. yıldırım gibi gelip geçiyor. o zaman anlıyorum niye milletin canhıraş vaziyette kendini kaldırıma attıklarını. o ambulansın içindeki hastanın ya da gittiği yerdeki hastanın hayatı söz konusu. ben tamam şimdi gideriz diyorum içmiden ama bir türlü siren sesleri kesilmiyor. hiçbir araçda kıpırtı yok. hiçbiri ödeki ambulansa takılıp gitmiyor. hayat durmuş vaziyette. bir bakıyorum arkama itfaiye. o da ambulans gibi geçiyor. ardından iki itfaiye aracı daha kendilerinden öncekiler gibi yıldırım hızıyla ilerliyorlar. hem de hiç frene basmadan-kesintsiz. ben şoktayım. acaba daha gelen var mı diye bakıyorum ama yok. hayat normale dönüyor. az önce bir siren sesiyle ortalık olağanüstü hal ilan edilmiş gibi iken şimdi herkes eski hayatına dönüyor.

akşam eve gidiyoruz... televizyon açılıyor..habeler... iki eve yanmış....büyük yangın... çok şükür ölen yok....darısı bizim başımıza...amiiiiinnn

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Amin darısı bizim başımıza hakikaten ;)

paylaştığın için teşekkürler emir1907 :)

-BeSTe-

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Hiç duyarlı değiliz ...
Yarını düşünmeden yaşıyoruz ...
Allah korusun o ambulansın içindeki birgün biz yada ailenizden canınız kanınız olan biri olabilir ... Lütfen düşünün ...
EN azından deneyin ...
Böyle bir konu açtığın için Şirine'cim sana Teşekkür ederim ...

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Rica ederim konuya duyarlılık gösteren bütün arkadaşlarıma ben teşekkür ederim.

yuureii

Profesör
Reaksiyon puanı
3
“SAĞDAKİ DUR, ÖNÜMÜ BOŞALT! SOLDAKİ ARAÇ, HEMEN BU BOŞLUĞA YERLEŞ VE YOLUMU AÇ !”

Siren sesinin yol verilmesi için olduğunu biliyorum ama bu şekilde olması gerektiğini bilmiyordum. Konuyu açan *SiRiNe* ve anısını paylaşan emir1907'ye teşekkür ederim.

emir1907

Doçent
Reaksiyon puanı
0
rica ederim arkadaşlar. bunu *SiRiNe* ye borçluyuz. o bu konuyu açmasa belki de anım derinlerde tozlanacaktı.. umarım bilinçlenmemize bir katkım olmuştur.

ama şunu da söylemeden edemeyeceğim. geçen gün Türkiye'de iki şeritli bir sokak olmasına rağmen ambulansın sirenini duyan araçlar bir anda kenara çekildiler, gözlerim yaşardı. (ama maalesef bu tür şeyler tek tük)