Nam-ı Kemal Fıkraları Hakkında, Nam-ı Kemal Kimdir?

h2ocukluegg

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Nam-ı Kemal fıkralarını bilir misiniz bilmem. Bilmezseniz de öğrenmeyin boş verin bu nam-ı kemal, hep müstehcen içerikli fıkraların baş kahramanıdır. Peki kimdir bu nam-ı kemal? Vatan şairi demeyin sakın. O, NAMIK KEMAL. Benim sözünü ettiğim fıkra kahramanı NAM-I KEMAL. Peki bu yazıyı neden yazıyorum? Çok uzatmayacağım…

Bazı sitelerde bu fıkralar NAMIK KEMAL FIKRALARI olarak geçiyor. Asla… Yanlış bir kulanım. Doğrusu NAM-I KEMAL. Nam-ı Kemal kelimesi eski Türkçe’de (Osmanlı Döneminde) “Adamın Biri” anlamına gelmekteymiş.

Biz şimdi bir fıkra anlatırken: Adamın biri… diye başlıyoruz. O zamanlarda da nam-ı kemal… diye başlarmış fıkralar. Siz siz olun Nam-ı Kemal ile Namık Kemal’i karıştırmayın, karıştırtmayın. Yazıları ve düşünceleriyle Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bile etkileyen bu Türk büyüğümüzü “adamın biriyle” karıştırmayın.

Buyurun bu sayfadan da Namık Kemal hakkında bilgi alabilirsiniz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Namık_Kemal

Bir diğer Wikipedia sayfasında ise bu durum şu şekilde anlatılıyor,

Nam-ı Kemal, Osmanlıca’da bir fıkra veya kısa hikâye anlatılmaya başlarken kullanılan ve “adamın biri” anlamına gelen bir terimdir. Sonradan bu terim kullanılarak anlatılan fıkraların neredeyse tamamının müstehcen bir karakter alması, ve halk dilinde de, “Nam-ı Kemal” yerine, tamamıyla yanlış ve ses benzerliği dışında hiçbir dayanağı olmayan bir şekilde vatan şairi Namık Kemal’e atfedilmeye başlaması ile bu terim evrim geçirmiş olmaktadır. Bu terim ile özdeşleştirilerek anlatılan ve zamanla hayli zengin bir literatür oluşturmuş olan Nam-ı Kemal fıkralarının veya, yanlış şekliyle, Namık Kemal fıkralarının, müstehcenliği özellikle fallus abartmalarını zemin almaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nâm-ı_Kemâl_fıkraları

http://www.buraksworld.net/nam-i-kemal-fikralari-hakkinda-nam-i-kemal-kimdir.html

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Ben de Namık Kemal diye bilirdim, neden bu adamı fıkralara alet ediyorlar diye düşünürdüm. Bilgilendirici olmuş.

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Güzel bi noktaya değinmişsin sağolasın hocam.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Ben de Namık Kemal diye biliyordum :)

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Evet çok doğru ama hala insanlar Namık Kemal fıkrası diye inat ederler... Bu bilgi için çok teşekkürler... Ayrıca değerlerimize ne zaman sahip çıkmayı öğreneceğiz bilemiyorum...

:::

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Fıkraları bilen çok -Namı Kemal- i bilen yok anladığım kadarıyla
Kahramanımız Namık kemal değil -Namı Kemal-

uploader

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Teşekkürler ellerine sağlık ben nam-ı kemal olduğunu biliyordum da neden olduğunu bilmiyordum. Öğrenmiş oldum :)