MySql, Apache ve Php Kurulumu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mstfcck
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mstfcck

Asistan
Reaksiyon puanı
5
MySql, Apache ve Php kurmak istiyorum?

Sistem windows7.

İlk önce hangisini kurmam gerekiyor ve ayarlarını nasıl yapıcam. Nette baya örnek var ama herkes farklı şekilde anlatmış. Daha önce kurdum ama çalıştıramadım. O yüzden burda soruyorum.

Apache kurduktan sonra World Wide Web Publishing (IIS) kapatılması gerekiyormuş. Windows 7'de neyi kapatmam gerekiyor. World Wide Web Publishing yok.

http://huseyint.com/projeler/apache-php-mysql/Apache-Kurulumu.html
http://www.molgun.com/windows-vista-ve-7-de-php-mysql-apache-phpmyadmin-kurulumu.html
Burdaki linklerde bu şekilde anlatılmış??

Help me?

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
internet information service oluyor windows 7'de ancak açmadıysan kapatmana gerek yok.
eğer yine bulamazsan windows 7'de program ekle kaldırda solda özellikleri aç kapa diye bir başlık var oradan bulup silebilirsin iis'i

kurmak için de bunlarla uğraşma xampp kur çok daha kolay olur ayarları da otomatik yapar

mstfcck

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Xampp'ı kurmuştum ama mysql server çalışmamıştı. Başlatamıyordum. MySql server daha önce kuruluydu. Xampp'ı sonra kurdum ama çalışmadı.
Php'de kurmam gerekiyor. Şimdi hangisini önce kurmam gerekiyor. Php? MySql? Xampp?
Xampp'ı kurunca MySql server da kurmam gerekiyor mu ayrıdan. ?

Hiç kullanmadığım için bu konuda bilgim yok.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
Xampp'ı kurmuştum ama mysql server çalışmamıştı. Başlatamıyordum. MySql server daha önce kuruluydu. Xampp'ı sonra kurdum ama çalışmadı.
Php'de kurmam gerekiyor. Şimdi hangisini önce kurmam gerekiyor. Php? MySql? Xampp?
Xampp'ı kurunca MySql server da kurmam gerekiyor mu ayrıdan. ?

Hiç kullanmadığım için bu konuda bilgim yok.

xampp'ı kurduğunda mysql kurman gerekmiyor. ayrıca xampp'ın kontrol paneli mevcut yüklü olan apache yada mysql'i otomatik tanır ve yönetmene imkân verir.

fakat mevcut mysql ve apache varsa bunları durdurmak daha doğru olacaktır. bunun için başlata services.msc yaz aç gelen servisler listesinden varsa mysql ve apacheyi bulup durdur. sonra xampp kurulumuna başla

mstfcck

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Peki php'yi nasıl yapmam gerekiyor. Bunun içinde extra bi ayar yapıcakmıyım?

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
En güzeli virtualbox ile windows xp kurulumunun ardından , önce "appserv-win32-2.4..." kurulumunu yapıp , ardından bir office 2003 kurarak frontpage edinip , daha sonra dosya türlerinden dosya uzantılarını göstertirerek , bir text dosyası açıp , uzantısını değiştirip php olarak kodlamaya başlamak.Bu kadar basit..

mstfcck

Asistan
Reaksiyon puanı
5
@uma350: Sistem windows7 ki yeni format attım xp kuramam. Office 2007 var ve frontpage hiç kullanmadım. Dosya türlerini değiştirmekle uğraşamam bir sürü ide varken. Yine de teşekkürler.

@orcnd: Tamamdır halletim. :) Teşekkürler.

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
@uma350: Sistem windows7 ki yeni format attım xp kuramam. Office 2007 var ve frontpage hiç kullanmadım. Dosya türlerini değiştirmekle uğraşamam bir sürü ide varken. Yine de teşekkürler.

@orcnd: Tamamdır halletim. :) Teşekkürler.

Yok bende format atın dememiştim zaten ama , neyse işiniz hallolduysa önemli olan da o zaten.. :)

t(>_<t)

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Selam; özetlemek gerekirse :
1 - Windows 7'de varsayılan ayarda iis aktif değil, ekstradan kurmadiysan bişeyi kapamana gerek yok
2 - Daha önce apache | mysql kurduysan uninstall et
3 - xampp'i C:\ ye kur direk.
4 - xampp control panel'i aç, apache'ye start, mysql'e start de.

Önemli Noktalar :
- Daha önce mysql kurulumu yapmışsan, ve mysql'i install as service dediysen xampp control panel den mysql i başlatamazsın.
- Eğer bilgisayarında skype yüklüyse, apacheyi başlatabilmek için skype i kapatmalisin (neden bende bilmiyorum, skype i kapatip apache yi başlaticaksin illa)
sonra apache çalişirken, skype'i tekrar çaliştirabiliyorsun.

mstfcck

Asistan
Reaksiyon puanı
5
@uma350: Evet sorun halloldu. :)

@t(>_<t): Evet win7de aktif değilmiş. şimdi xampp'i c'ye kurdum şuan çalışıyor.

Teşekkürler.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
xampp ı beğenmezsen bence de wamp kur, ben kullanıyorum 3-4 senedir, gayet güzel :)

mstfcck

Asistan
Reaksiyon puanı
5
@Champion78: denerim hocam onu da :) teşekkürler.

mTanriverdi

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Skype açtığı portu apache kullanmaya çalışıyor. bu yüzden apache çalışmıyor ve hata mesajını veriyor. Ama skype daha sonra başlattığın zaman skype dolu olan portu tanıyor ve yeni port ile sistemi çalıştırmaya başlıyor.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sorun hallolmuş ama bir kaç küçük ilave bilgi verelim daha sonra bu konuya geleceklerin işine yarayabilmesi açısında:

1- Xampp ve türevlerini Windows 7'de C'den başka sürücüde çalıştırmak biraz zahmetli oluyor, Windows 7'nin standart ayar ve izinleriyle çalışmıyor. O yüzden en kolayı Xampp'i C sürücüsüne kurmak; o zaman ek bir ayar yapmaya gerek kalmadan tek tuşla çalışıyor.
2- Skype, Teamviewer ve kameralı görüşme açık iken MSN gibi programlar Apache'nin çalışmasına engel olur. Xampp kurduktan sonra bu programları kapatıp Apache'yi öyle başlatmanız lazım. Apache'yi başarılı bir şekilde başlattıktan sonra bu programları geri açabilirsiniz. Bu durumun sebebi, adı geçen programların 80 numaralı portu, yani http sunucuların kullanmak zorunda olduğu portu kullanmalarıdır. Apache önce başlarsa 80 numaralı portu o kapar :) Sonraki programlar da başka port kullanmak zorunda kalır. Özetle 80 nolu portu kullanan bir program varken Apache çalışamaz.

Dolayısıyla eğer Apache'yi çalıştıramıyorsanız, Xampp klasöründeki xampp-portcheck uygulamasını çalıştırarak veya Xampp kontrol panelinden Port-Check tuşunu tıklayarak bu portları kullanan programları tespit edip kapatabilirsiniz.
3- Eğer önceden kurulu Apache veya MySQL kuruluysa; Xampp, wamp gibi paketleri kurmadan önce onları kaldırmak gerekir. Çünkü bu paketlerin içinde zaten Apache ve MySQL beraber gelir ve bu uygulamalar sunucu oldukları için aynı anda sadece bir MySQL ve bir Apache çalışabilir. (Başka porta ayarlanmadığı müddetçe; ki sadece PHP çalıştırmak için böyle çetrefilli işlere girişmeye gerek yok.)
4- IIS açıkken, yukarıda bahsettiğimiz gibi 80 numaralı kullanacağından Apache'nin çalışmasına engel olur. Windows 7'de varsayılan olarak IIS kapalıdır zaten; ama bir şekilde açmışsanız, Denetim Masası'ndaki IIS yönetim panelinden sunucuyu durdurabilirsiniz; fakat bu tek seferlik olur, eğer sürekli Apache kullacaksanız, Program Ekle/Kaldır -> Windows Özelliklerini Aç/Kapat -> IIS. Buradan IIS'si kapatmak gerekir.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Elmacik'ın yazısına bir ek de ben yapayım. Yok ben apache'yi sonradan çalıştırıyorum, programları kapatamam vs. diyorsanız, apache nin varsayılan port olarak 8080 kullanmasını sağlayabilirsiniz :) tek dezavantajı var, linkin sonuna daha doğrusu localhost un sonuna 8080 koymanız lazım: http://localhost:8080 gibi :) apache nin varsayılan portunu da httpd.conf dosyası içinden ayarlayabilirsiniz.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
bir ekleme de ben yapayım

diyelim hem iis hem apache kullanmak istiyorsunuz bu adresteki makale nasıl yapacağınızı anlatıyor.

bunu yaptıktan sonra c:\windows\system32\drivers\etc klasöründen hosts dosyasını açıp 192.168.x.x asphost gibi kafanıza göre şeyler yazabilirsiniz

hatta bilgisayarı ortak kullanan başka birine şaka yapmak için 127.0.0.1 google.com yazıp kendi sayfanızı gösterebilirsiniz :D

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
bir ekleme de ben yapayım

diyelim hem iis hem apache kullanmak istiyorsunuz bu adresteki makale nasıl yapacağınızı anlatıyor.

bunu yaptıktan sonra c:\windows\system32\drivers\etc klasöründen hosts dosyasını açıp 192.168.x.x asphost gibi kafanıza göre şeyler yazabilirsiniz

hatta bilgisayarı ortak kullanan başka birine şaka yapmak için 127.0.0.1 google.com yazıp kendi sayfanızı gösterebilirsiniz :D

localhost yerine istediğiniz başka alan adını (kendi bilgisayarınızda) kullanmak için apache'nin virtual host özelliğini kullanabilirsiniz:

http://www.kemalkefeli.com/2010/07/apache-ile-sanal-sunucu-tanimlama.html

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
google dnslerini bize yönlendirirse neden olmasın :D

güzel fikir ama sadece google yetmez ki :D he bu arada dns sunucusu kurulumu yapmak isteyen olursa (ubuntu üzerinde bind9 ile) yine bloguma bakabilir (reklam mı koktu :p) :D

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
msn açıksa çalışmaz msn i komple kapat :)