Bu konuyu okuyanlar

goldiemoldie

Öğrenci
Katılım
3 Ağustos 2018
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Selamlar,

Foruma biraz göz atınca müzik prodüksiyonuyla alakalı sorular gördüm.Bu sorular genel olarak başlangıç seviyesi sorulardı.Bu yüzden yardımcı olması amacı ile bu başlığı açmayı düşündüm.Müzik prodüksiyonuna başlamak isteyenlere bir nebzede olsa yardımcı olmak istiyorum, faydam dokunursa ne mutlu bana!

Müzik yapmak için eskisi gibi stüdyoya, enstrumana ve ya maliyetli teknik ekipmanlara ihtiyacınız yok.O devir çok geride kaldı, devir artık DAW yani Digital Audio Workstation yazılımları devri.Nedir DAW? Günümüz sanatcıların sesi her türlü işleyebildikleri müzik programı diyebiliriz basitçe.Fotograf editlemek için Photoshop kullanmak gibi birşey.

Müzik yapmak, üretmek, editlemek için giriş seviyesi ihtiyaclarımız şunlardır:

1)Bilgisayar
2)DAW
3)Kulaklık ve ya speaker.

Bu kadar!

Unutmayın bu söylediklerim emekleme dönemleri için geçerli, işleri biraz öğrenince farklı ihtiyaclarımız doğacaktır elbette.

BİLGİSAYAR

-Bilgisayar konusuna cok girmiyorum evinde herkesin bilgisayarı, laptopu var zaten.Yeni nesil bilgisayarların cogu bu programları rahatca calıstırıyor.Eskilerin de cok sorun yasayacağını sanmıyorum.

DAW

-Gelelim herkesin acaba onu mu indirsem, şunu mu kullansam yoksa bu daha mı iyi, ben yeni başladım hangisi benim için en iyisidir diye araştırmalar yaptıgı program konusuna. Piyasada özellikleri ve kullanıcıya sağladığı teknik kapasiteleri doğrultusunda çokça müzik programı var. Ama en yaygınları, ortaya güzel birşeyler çıkartmak istiyorsanız Fruity Loops, Reason, Logic, Pro Tools ve Ableton.Hepsi temelde aynı görevi görüyor. Birini kullanan diğerinden üstün olmuyor. Önemli olan programları ne kadar iyi kullandıgınız ve onlarla neler ürettiğiniz. Bu yazdıklarımın üç tanesini şahsen ben kullandım. Kullandıgım programlar Reason, Fruity Loops ve Ableton.Hepsini teker teker denediğim sene 2006'ya kadar dayanır hatta lisedeydim o dönemlerde.İlk olarak Reason'la başladım sonra Fruity Loops'a geçtim en son Ableton'da karar kıldım.Etrafımda müzikle ilgilenen çoğu kişi de Ableton'da karar kıldı. İstatistiklere göre de sanırım artık en cok kullanılan müzik software'i Ableton. Kullanımı ve arayüzü çok kolay. Sequence ekranında edit inanılmaz kolay. İhtiyacınız olan her şey içinde, elinizin altında mevcut. Benim de başlangıç aşamasını öğrendiğim sonra da en vakıf oldugum program Ableton. O yüzden bu yazıyı Ableton üzerinden devam ettireceğim. Yeni başlayanlara da ilk olarak Ableton'la başlamalarını tavsiye ediyorum, ilerde işiniz çok kolaylaşacak. Bu arada DJ'lik yapan bazı kişiler de Ableton kullanıyor canlı calarken.Her yere uzanan bir müzik programı onu da aklıma gelmişken belirteyim.İsmi tam olarak da Ableton Live diye geçer. Live kısmı bu DJ'lik, canlı, anlık müzik çalarken size sundugu teknik özelliklerden gelir.

KULAKLIK VE YA SPEAKER

-Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde evinde bu işe heves etmiş insanların buna bir an önce başlamasını sağlamak için başladım. O yüzden size hemen iyi bir kulaklık ve ya iyi bir hoparlor almanızı tavsiye etmeyeceğim.Alabiliyorsanız ne mutlu (malum dolar ve euro kuru ortada) Çünkü bunlar emekleme dönemi, elinizde ses veren ne varsa onunla başlayın.Ama işi ilerletince elbet iyi bir ses kartı, kulaklık ve hoparlor şart.Sesi doğru duyabilmek çok ama çok önemli.Belki sonraki yazılarda başlangıç seviyesi ses kartı, kulaklık ve hoparlorlere değiniriz.


Müzik programlarında istediğiniz her tarzda müziği oluşturabilirsiniz.Sevdiğiniz şarkılara remix yapabilirsiniz, şarkıları kesip biçebilirsiniz.Artık dinlediğiniz hemen hemen her şarkı bu programlar üzerinden yapılıyor.Mesela bir enstruman calıyorsanız bunu programa bağlayıp kaydedebilirsiniz, üzerine efektler koyabilirsiniz, aklınıza gelen herşeyi yapabilirsiniz yeter ki hevesiniz, merakınız ve başlangıç aşamasında sabrınız olsun.Bu programların içinde her türlü ses bankası programla beraber iniyor, davul sesleri, gitar sesleri, vokaller aklınıza gelebilecek her türlü enstruman.Artık işler cok kolay.Sevdiğiniz müzik tarzında ses bankaları da mevcut internette.Hem bedava kaynak cok hem paralı siteler var.Paralı ses bankalarını da muhtelif yerlerden bedavaya bulmak da cok kolay ayrıca :) gözünüz korkmasın yani.

O zaman ilk olarak Ableton'ı indirmekle başlayabiliriz.Resmi sitesinde 30 günlük demo sürümü deneme imkanı veriyor şirket -> demo . Demo versiyonunu 30 gün kullanabiliyorsunuz ancak yaptıklarınızı kaydetme imkanı vermiyor maalesef. Full sürüm isteyenler için muhtelif yerleri dm'den söyleyebilirim :) önemli olan yardımcı olmak.

Programı indirdik ve karşımıza şöyle bir ekran çıkıyor:

Screen-Shot-2017-06-14-at-1.42.59-PM.png




Bundan sonrası için çeşitli giriş seviyesi dersler internette mevcut.Youtube üzerinde çokça ders var ama çoğu birbirinin tekrarı.Hem beginner hem de orta ve ileri seviye dersler için şurayı tavsiye ediyorum. İleri seviye derslerinden de ben faydalanıyorum. Arama kısmına ableton basic, ableton beginner yazarsanız kaliteli dersler çıkar. Üye olduktan sonra 2 ay bedava premium kullanabiliyorsunuz. 2 ay giriş seviyesi için yeterli bir süre. İşinin ehli hocalar mevcut. 2 ay dolmadan iptal etmeyi unutmayın paranız kesilmesin.Her türlü soru için açığım lütfen çekinmeyin.Kolay gelsin...
 
Üst