Mutlak Kulak

Reaksiyon puanı
33
Merhaba arkadaşlar. Geçen gün babamın okulunun şiir dinletisinde keman çaldım. İlk provaya gittiğimde, müzik öğretmeni bana parçayı çaldırdı. Sonrasında, bana piyanodan bir şeyler çaldı ve bunları kendi sesimle tekrar etmemi istedi. Az çok tekrar ettim. Hatırlayamadığım melodiler de oldu tabii. Ayrıca orada öğrenciler vardı (benden büyükler) ve açıkçası kendi sesimle yapmaktan çok utandım, normalde bunu yapabiliyordum. Bunun müzik kulağı testi olduğunu biliyordum çünkü keman kursuna başlamadan önce aynısını yapmışlardı ve müzik kulağımın çok iyi olduğunu söylemişlerdi. Hatta hocanın teki "Canavar gibi kulağı var." demişti. Ne kadar doğrudur bilmiyorum tabii. Neyse, ondan sonra bana piyanodan nota çaldı ve bunun ritmini alkışla tekrar etmemi istedi. Tekrar ettim. (Aynı testi kemanda da yaptılar.) Ve o da müzik kulağımın iyi olduğunu söyledi. Son test ise, notaları tanımaydı. Bastığı notanın hangi nota olduğunu söylememi istedi. Ve hiç zorlanmadım. Çok şaşırdı. Babama, beni konservatuvara göndermesini, 100.000 de 1 kişide bulunan bir kulağımın, yeteneğimin olduğunu söyledi. Ona, daha önceden dersteyken başka sınıftan melodika sesi duyduğumu ve melodikada çalınan parçanın notalarını çıkardığımı söyledim. Notaları tanıma yeteneğim, ta ilkokuldan vardı, babam bir org almıştı ve annemin bastığı notaları tanıyabiliyordum. Ama bunu, sıradan bir şey olarak gördüm. Hatta çoğu kişide bulunan bir şeymiş gibi. Bana gayet basit ve sıradan, yaygın bir şey gibi geliyordu. Öğretmeni buna mutlak kulak dendiğini söyledi. Bazı insanlar, bir tıkırtıyı ya da konuşmayı nota olarak duyabiliyormuş. Bunu da denedim ve hakikaten yapabiliyorum. Hatta çevre yolundaki trafik ışıklarında "Sayın yayalar, kırmızı yandı, lütfen bekleyiniz." gibisinden uyarıların sesini de notaya uyarlayabiliyorum. Sesi hafızama, sanki bilgisayarda hafızaya bir resim, müzik, klasör ya da belge kaydeder gibi kaydediyorum (genelde farkında bile olmuyorum) ve bunun hangi nota olduğunu algılayabiliyorum. Tıkırtıları bile biraz düşününce anlayabiliyorum. Geçen gün çevre yolundan geçerken bu sesi duydum. Daha önceden de defalarca duymuştum. Sonra yoldayken bu sesi aklımdan geçirdim ve biraz düşününce hangi notalara karşılık geldiğini buldum (hece hece). Bugüne kadar dört tane öğretmenim yetenekli olduğumu dile getirdi ama ilk defa mutlak kulak dendi bana. Üç tanesi kulak anlamında yetenekli olduğumu söyledi (birisi de mutlak kulak sahibi olduğumu söyleyen öğretmen), dördüncüsü de hem şimdiki ders öğretmenim hem de keman dersi aldığım öğretmenim (artık ders almıyorum). O da, keman anlamında yetenekli olduğumu ve müziğe genel anlamda yeteneğim olduğunu söyledi. Hatta geçen gün marakas çaldırırken biraz bocaladım ve o kadar şaşırdı ki. Ritme yeteneğim olsa da marakas biraz farklı bir olay galiba :). Benim merak ettiğim şey şu: Bu, gerçekten de mutlak kulak mı? Hakikaten 100.000 de 1 mi bulunuyor? Bende yetenek var mı? Mutlak kulak gerçek midir?
Sınıfta melodika çalarken, çoğu kişi bocalıyor ama en akıcı çalanlardan birisi benim. Ayrıca, bir parçayı birkaç kez dinledikten sonra onu piyanoda, melodikada (ikisi birbirine çok benziyor) (hortumlu melodika), eğer pozisyon gerektirmiyorsa ve çok ileri düzey değilse (keman için ileri düzey değilse) (çünkü kursu tamamen bitiremedim kursu bırakmam gerekti) çalabiliyorum. Üstelik notaya falan bakmadan. Notaya bakarak çok nadir çalarım. Ama melodika çalarken genelde kitaba bakarım çünkü olmaz ya, belki çalarken yanlış notaya basarım, genelde sözlü yapılırken.
Bir de, bunu test edebileceğim güvenilir testler var mı? Mümkünse Türkçe. İnternette abuk sabuk İngilizce testler buldum ama emin olun hiçbir şey anlayamadım. Testin tekinde yüzde 55 bişiy çıktı ama soruları anlamadığım için (testin sonunda soru sordular) sonuçtan emin olamadım.
Yardımcı olun lütfen. Meraktan içim içimi kemiriyor.
İyi günler...
:)

Bunları diyen biri mutlak kulak mıdır? Mutlak kulak diye bir şey var mıdır, çok müstesna bir şey midir? Bu kişiye neler dersiniz, sorularına ne cevap verirsiniz? Uzun zaman önce dh'ye yazılmış bir konu. kimin yazdığını biliyorum sonra söylerim

_Zaur_

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,585
Güzel yetenek sanki X`men`ler gibiyiz :D

Bende de mutlak göz var. İnternette Gördüğümü ellerim kopyalıyor :)

WGjVYQ.jpg