Müjde, ÖSS Kaldırıldı!

neresionline

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Büyük adamların yaptığı olağanüstü bir değişiklikle ÖSS kaldırıldı. ÖSS’nin kalkmasıyla oluşan boşluğu doldurmak için derhal LYS diye adlandırılan başka bir sınav getirdiler.
Yapılan ilk incelemelere göre iki aşamalı olması ve nostaljik bir yapısı bulunması dışında herhangi bir fark belirlenememiştir. Oysa yapılan ikinci incelemede büyük ve çok daha başka bir fark göze çarpmaktadır. Evet, aralarında bariz bir fark var. İlk incelemede göremeyenlere de şaşırmamak mümkün değil. Nasıl fark edememişler, hayret?!
İşte LYS’nin ÖSS’den farkı:
Birisi ÖSS diğeri LYS. Çok pahalı olmayan bir mercekle bile inceleyince aradaki uçurum derhal görülecektir.
ÖSS � LYS. Şekilde görüldüğü gibi ilkinde ÖS ikincisinde LY tamamen farklıdır. ÖS, Öğrenci Seçme; LY ise Lisans Yerleştirme anlamına gelmektedir. Şimdi kim ikisinin de aynı olduğunu söyleyebilir?

Tespit: Birisi çıksa bir gün ve en iyi saçmalayana ödül vereceğini açıklasa LYS’yi bulan mutlaka ödül alırdı.​
Bu manasızlığı anlamak için saatlerce düşündüm; ancak bir sonuca varamadım. Ne maksatla yapmış olabilirler böyle bir değişikliği, delireceğim�
Ekonomik sonuçlarına bakınca, “Ya ne var bunda değiştirmiş adamlar. ‘Yenilik’ diyorsunuz, amcalar yenilik yapmış iste!” diyerek masumlaştırılamayacak kadar vahim bir durum bu aslında. Yapılan bu anlamsız değişikliğin ekonomik sonuçlarını kısaca incelemek istiyorum.
ÖS’yi LY yapınca neler oluyor?
1. 5000’e yakın dershane tabelasını değiştirmek zorunda kalacak! Küçük bir hesapla 10 milyon TL eder ki bu
aşağıdaki hesabın yanında devede kulak bile değil.

2. Dershaneler birkaç yıllık stokla çalışırlar. Deneme sınavları, soru bankaları, konu anlatımlı ders kitapları�
En sıradan dershanenin konuya ilişkin ayırdığı bütçe, 50 bin lira olsa, 250 milyon TL eder bu.

3. Bütün yayınevleri sınavla ilgili yayınladıkları kitapların tamamında baskı değişikliğine gitmek zorundalar ki
tahmini bir hesapla klişe, film ve kalıp masrafları ve stokların çöpe atılmasıyla oluşan zarar toplandığında
500 milyon TL civarında bir bedel çıkacaktır karsımıza.
Bunlar benim çok hızlıca hesap ettiğim parasal değerler� Uzmanlar ya da biraz daha zamanı olup hesap yapanlar, eminim ki bunun en az 5 katını tespit edebilirler ki bu da yaklaşık 4 milyar lira eder. 500 milyon dolar para almak için İMF’nin kapısında mum gibi dikilirken 4 milyar lirayı mumun ateşinde tutuşturmak ne acınası ve ne acımasızca bir durumdur.
Eleştirmek amacıyla yazmadım ya da durup durup ‘Nerede bir hata var, hemen yazayım!’ diye bekleyen
bir adam asla değilim; ama önüme geliyor iste ve soruyorum: Sınav iki aşamalı olunca ne değişecek?
Yine birileri elenecekse ve bu elenenler yine aynı kişiler olacaksa nedir maksat?
Uyarı: Yenilik yapacaksanız, üniversite açmak isteyen herkese kolaylık sağlayın ve unutmayın: su anda hapishanelerdeki 100 bin mahkûmun sadece 500 tanesi üniversite mezunu. Bir yol bulun herkes okusun! Ya da bulamıyorsanız beni arayın, ben bir yol biliyorum.
Erdal DEMİRKIRAN / Haber 7
www.kashna.com

::Kaynak

cmydn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşımın ilk tespitlerine tamamen katılıyorum. Ayrıntıya girdikçe bu ekonomik zararın artacağına da eminim.
Ama benim esas değinmek istediğim konu biraz daha ilerisi için:
ÖSS veya LYS her ne isim takarlarsa taksınlar bunun 4-5 yıl sonrasını düşünüyorum ben. Öğrenci girdi, okudu, bitirdi, şimdi de KPSS denilen illetle karşı karşıya kaldı. Yani sınavları değiştirmek, kontenjan arttırmak vs. bunlar iş değil. Esas olan sen okulunu bitiren kişiye iş bulabiliyor musun, ekmeğini kazanmasına yardımcı olabiliyor musun. Esas olarak bunları halletmelidirler öncelikle. Herkes için hayırlısı.

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
sevdiğim bir kişidir erdal defmirkıran
kişisel gelişim kitapları yazar
kitapları ve fikirleri güzeldir.

knightx

Profesör
Reaksiyon puanı
15
abi çok mantıklı konuşmuş acı ama gerçek budur

croft

Doçent
Reaksiyon puanı
0
yakında insanlar eşlerini bile sınavla koynuna alıcak
aşşadaklerden hangisi yapılmamalıdır
a:yatmadan önce diş fırcalamak
b:çorapla yatmak
c:hepsi
d:hiç biri
:D:D:

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
iki harfin ülkeye bu kadar zarar getireceğini hiç tahmin etmemiştim:D

ozleeeeem

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tam bir saçmalık yine! zaten sınav stresi canımızı sıkıyor. Bu sınavı 2ye bölüp sınav stresini 2 güne çıkartıyorlar bir de. Saçmalık... Üniversitelerin sayıları arttırılmalı kimsenin elenmesine gerek kalmadan herkes okuyabilmeli ve öss gibi sınavlar yerine her üniversitenin kendi sınavı olmalı bence! Bireysel başvuruya dayanan sınavlar yani. Hangi üniversitede okumak istiyorsan git ona başvur. Bizimkisi loto gibi bir sürü tercih hangisi tutarsa...

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Doğruya doğru adam çok güzel yazmış. Anlamsız değişiklikler bunlar.
Ben de para meselesinde böyle düşünmüştüm. Ytl'deki y'yi silmek için çok büyük bir paradan bahsediyorlardı. Kolay değil o kadar para yakılacak.

mikail2344

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
harbi ben öss ye hiç bu boyutuyla bakmamıştım ee nedemişler 'akıl akıldan üstündür!' osym de bu tip 10 adam olsa okuma dedımız kalmayacak