MSI X58 Pro: Uygun fiyatlı Core i7 anakartı

Bu konuyu okuyanlar

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Şimdiye kadar Core i7 için hangi anakartları inceledik? Intel'in kendi anakartı, tamam. Onunla aynı yazıda Asus'tan P6T Deluxe, tamam. En son da geçen hafta Foxconn BloodRage ve Asus Rampage II Extreme geldi. Bu kartlardan Intel'inki "çıplak"tı, diğerleri ise 320$-450$ fiyat bandında. Yani son kullanıcıların muhtemelen pek azına hitap ediyorlardı. Şimdi X58 yonga setli, Core i7 anakart incelemelerimize en azından daha alınabilir bir fiyata sahip MSI X58 Pro'yu ekliyoruz.
(Edebiyat paragrafı alarmı - geçebilirsiniz) Önce nedir bu fiyatlar sorusuna birkaç olası gerekçe gösterelim. Core i7 destekli ilk anakartlar, yeni bir platformda her zaman gördüşümüz gibi genellikle bol özellikli, yüksek fiyatlı ürünler oldu. Bunun nedeni pahalı ürünlerde birim ürün başına daha fazla kar ediliyor olması. Fiyatlar maliyetlerden önce, kullanıcının ne kadar ödemek isteyebileceğine göre belirleniyor ve eğer kullanıcı, sözgelimi firmaya birim maliyeti 10$ olan ekstra soğutma önlemine fazladan 30$ ödemekte sakınca görmeyecekse bu özellik fiyat etiketindeki ilgili yükselmeye bağlı olarak ekleniveriyor. Potansiyel Core i7 kullanıcı kitlesi de işlemciye 300 dolar, belleğe 150 dolar daha verebilen kullanıcılardan oluştuğuna göre bir o kadar da anakart için istemekte sakınca görülmüyor ve bunu da haklı çıkarmak için kartlar tıka-basa özellikle dolduruluyor. İşte ilk incelediğimiz anakartlar böyle modellerdi.
Ancak yavaş yavaş daha fazla kullanıcı Core i7'yi ciddi bir alternatif olarak düşünmeye başladığı için firmalar da "kırpılmış" anakartlarını piyasaya sürdüler. Burada da aynı mantık işliyor ama tersten; firmanın kırptığı özelliğin maliyeti, kullanıcıdan isteyebileceği fiyatla eşdeğer değil. 30 dolarlık kırptığınız anakartı satmak için fiyattan 60 dolar indirmek gerekebiliyor. Bu kar marjlarını düşürüyor ve firma da önce yüksek kar marjlı ürünü satıp düşük kar marjına pazarda rakipler artmaya başlayınca geçmek istiyor. Kısacası tüm bunlar denge ve zamanlama meseleleri.
MSI X58 Pro


MSI'ın X58 Pro modeli anakartı firmanın düşük fiyatlı Core i7 anakartı çözümünü oluşturuyor.
msix58pro001.jpg_600.jpg

Genel özellikleri şu şekilde:
MSI X58 Pro

  • İşlemci desteği: Intel Core i7
  • Soket yapısı: LGA1366
  • Yonga seti: Intel X58 + ICH10R
  • Bellek: 3 kanal DDR3-1600'e kadar (o/c), 6 yuva, en fazla 24 GB
  • Genişleme yuvaları: 3x PCIe x16(*), 2x PCIe x1, 2x PCI
  • Depolama: 7x SATA, 1x eSATA, RAID 0, 1, 5, 10, 1x PATA
  • Arka panel: 1x PS/2 klavye, 1x PS/2 fare, 1x S/PDIF optik, 1x FireWire, 1x eSATA, 1x RJ45 ethernet, 6x USB, 6x analog ses bağlantısı
  • Dahili bağlantılar: 3x USB 2.0, 1x FireWire, 1x seri port, BIOS sıfırlama tuşu, açma/kapama ve yeniden başlatma tuşları, 4x fan bağlantısı
  • Çoklu ekran kartı: ATI CrossFireX

*PCIe x16 karta uyumlu yuvalardan sonuncusu x4 modunu destekliyor. Diğerleri X16.
Daha geniş özellik listesini ürün sayfasından elde edebilirsiniz. Tam liste ise aynı sayfadan ulaşabileceğiniz kullanım kılavuzunda.
msix58pro009.jpg_600.jpg

Paket içeriğinde şunlar var:

  • MSI X58 Pro anakart
  • Arka panel kapağı
  • SATA veri ve güç kabloları
  • PATA kablosu
  • CrossFire köprüsü
  • Kılavuz ve yazılım diski
  • Hızlı başlangıç ve kullanım kılavuzları
Bize gelen modelden bunlar çıktı ama kılavuza göre opsiyonel eSATA kablosu ve ikinci FireWire çıkışı için plaka da bulunuyor-muş.
msix58pro002.jpg_600.jpg

Kart kahverengi. Fiyatı düşük de olsa daha çekici olabilirdi, tabii bu kartla kasa dışında muhatap olan editörün fikri. Siz kasaya koyup unutacağınız için önemi olmayabilir. :)
msix58bellek.jpg_600.jpg

Hemen gözümüze çarpan 6 tane bellek yuvası. 3 kanal DDR3 desteği renklendirilmiş yuvalarla belirtiliyor. Toplamda 24 GB bellek desteği var. Intel'in kendi anakartı 4 bellek yuvası taşıyordu.
_MG_6385.jpg_600.jpg

6 SATA yuvası ve PATA yuvası ön tarafa dönük. Uzun ekran kartı takma durumunda bloke olmamaları için bu anlamlı. Ek yonganın getirdiği yedinci SATA bağlantı noktası ise yukarı bakıyor ve ikinci ekran kartı yuvasına takılan uzun bir ekran kartı tarafından bloke olmaya aday.
_MG_6386.jpg_600.jpg

Kartın yan tarafında açma/kapama, yeniden başlatma ve BIOS sıfırlama düğmesi var. Bunların hemen yanına artık pek görmediğimiz bir donanım, bir DIP switch koyulmuş. Görevi BClk ayarlamak. 133, 166 ya da 200 MHz BClk ayarlayabiliyorsunuz. BIOS yerine bunu tercih etmek için net bir neden göremedik.
msix58pro007.jpg_600.jpg

Kartın genişleme kart yuvaları bölümü rahat görünüyor.Çift yuva kaplayan soğutuculara sahip ekran kartları birbirlerini engellemiyorlar ama hemen yanlarındaki PCI/PCIe x1 yuvalarını kapatıyorlar. En alt yuvanın detayı, PCIe x4 olmasında. Ayrıca MSI da kılavuzda bu kartla ikili CrossFire yapabileceğinizi eklemiş. Yani ona çift yuva soğutmalı bir ekran kartı takmanız akla yakın gözükmüyor ve bu nedenle kullanım dışı kalacağını düşünebiliriz. Dolayısıyla en azından bir tane TV kartı gibi PCI bileşeni kullanabileceksiniz. Eh, kullanışsızsa ne işi var bu üçüncü yuvanın dediğinizi duyar gibiyim. :) Çünkü aynı kartın bir de SLI destekli modeli var: MSI X58 Pro SLI. Özellik listesinde 3 yollu SLI desteği belirtilmiş. Yani MSI aynı anakartı üretip, yazılım yoluyla farklılaştırıyor.
Bunun altında yatan anlamı sıkı okuyucularımız hemen kapmış olmalı: MSI X58 Pro'yu bazı kullanıcılar MSI X58 Pro SLI BIOS'uyla güncelleyip SLI destekli hale getirdiler. Yani cüzdanınızı 300 küsur dolar hafifletmeden Core i7+SLI yapmak isterseniz… Neyse. :)
Bu bölgede gözümüze çarpan bir sorun, oraya konumlandırılmış fan soketinin doğrudan birinci ekran kartının altında kalıyor oluşu. Yani zaten 4 tane olan fanlardan birinin anakart bağlantısını kaybediyorsunuz. SATA yuvalarının yakınında, ekran kartının soğutucusunun altında değil de tam arkasında kalan diğer iki fan soketine ulaşım da zor… Kısacası fan soketi yerleşiminden geçer not almakta zorlanıyor.
_MG_6371.jpg_600.jpg

MSI X58 Pro'da basit bir soğutma sistemi seçmiş; işlemcinin etrafında işlemci soğutucusunu engelleyecek bir şey bulunmuyor. İşlemcinin fotoğrafta aşağıda kalan tarafında soğutma ihtiyacı olan bir şey yok. Sadece soket 1366 soğutucuları için yer düşünülmüş; eski tip (LGA775 tipi) soğutucuları takamıyorsunuz.
msix58pro008.jpg_600.jpg

Kartta işlemci için 5 fazlı VRM kullanılmış. MSI işlemcinin çalışma koşullarına bağlı olarak bunların bir kısmını kapatabiliyor. Kullandıkları tasarımın az ısındığını belirtmiş ve buraya kuzey köprüsüne ısı borularıyla bağlanan büyükçe bir soğutucu yerine yukarıda gördüğünüz görece ufak soğutucuyu yerleştirmişler ama özellikle overclock'ta ısınıyor. Yani, üstünde "Touch" (dokun) yazmasına bakmayın, o bir komut/teklif değil, isim. Siz dokunmayın pek. :)
_MG_6389.jpg_600.jpg

Kuzey köprüsü soğutucusu da çok büyük değil ve üzeri bir plakayla kapatılmış. Bu ve güney köprüsü soğutucuları aralarında ısı borusuyla bağlılar, dolayısıyla birini soğutmak aynı zamanda diğerini soğutmak anlamına geliyor.
msix58pro004.jpg_600.jpg

Son olarak arka panel bağlantıları. Klavye ve fare için birer tane PS/2 bağlantı noktası verilmiş. Yeni anakartlarda bunların her ikisini de göremeyebiliyoruz, bazıları toptan kaldırıp USB fare/klavye kullanmamızı bekliyorlar. Hemen yanında optik ses çıkışı var. Diğer ses çıkışları panelin fotoğrafta sağ tarafta kalan bölümünde. Ses özelliği pahalı modellerdeki PCIe yuvasına takılanlar gibi çözümlerden değil, anakartın üzerinden geliyor. Bunun dışında 6 USB bağlantısı -takacağınız kasada muhtemelen iki ya da belki dört tane de önde olacağını düşünürsek- yeterli. FireWire ve eSATA sos olmuş. Son olarak tabii Gigabit ethernet bağlantısından bahsetmeden geçmiyoruz.
_MG_7427.JPG_600.jpg

MSI X58 Pro'nun BIOS'u.
_MG_7444.JPG_600.jpg

Sistem gözlemcisi. Özellikle IOH Temperature girdisine dikkat.
_MG_7453.JPG_600.jpg

Gerekli overclock ayarları bulunuyor.
_MG_7455.JPG_600.jpg

BIOS ayarlarını profillerde saklayıp gerektiğinde geri yükleyebiliyorsunuz.
_MG_7456.JPG_600.jpg

İşletim sistemine gerek olmadan BIOS güncelleme modern bir anakartın olmazsa olmazı diye düşünüyoruz; özellikle de görece yeni ve olgunlaşmakta olan bir platformda.
Kartı kullanım deneyimimizle ilgili olarak söyleyebileceğimiz ilk önemli şey, anakart soğutmasının yetersizliği. Normal çalışma frekanslarında sorun yaşamadık ama overclock etmeye kalkıp 4 GHz'e yaklaştığımızda stabilite sorunları başladı. BIOS'taki sistem izleyicisinden kontrol ettiğimizde yonga setinin 100 santigrad derecenin üzerinde çalıştığını gördük. Biz de kuzey köprüsüne ve 5 fazlı VRM bölgesine hava gönderecek şekilde iki tane 12 cm fan kullandık. Bu sefer stabilite sorunlarımız çözüldü. Yani;

  • MSI X58 Pro, overclock iddiası olan bir anakar değil belki ama Core i7 920'yi 4 GHz frekansına çıkarmak için yeterli.
  • Kötü yonga seti soğutucusu ve yine ufak soğutucu içeren 5 fazlı VRM, soğutma takviyesine kesin olarak ihtiyaç duyuyor. Ek fan kullanmadan overclock edip stabilite sorunlarıyla karşılaşırsanız hemen fan ekleyin.
Bunun dışında sisteme girmeye gerek kalmadan BIOS güncelleme seçenekleri yerinde. Doğrudan bir USB belleğe de BIOS yedekleme olanağı var. Sistem diski ya da Windows ortamı gerektirmeden BIOS güncelleme olanağı taşımamak PC Labs anakart incelemelerinde doğrudan eksi hanesine gidiyor; MSI X58 Pro bu eksi puandan kurtuldu.
Anakart yerleşiminde birkaç sorun dışında bir şey yok ama yine de daha iyi olabilirdi. Bir BloodRage ya da Rampage II Extreme'le karşılaştırınca "yayla gibi anakart" tabirine çıkıyoruz; anakartta ekstra pek özellik olmadığı için bileşenleri yerleştirmenin daha kolay olmasını beklerdik. Ancak özellikle fan soketi yerleşimi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Dört tane fan çıkışından bir tanesi ikinci ekran kartını taktığınız anda kullanılmaz oluyor, iki tanesi ilk ekran kartının hemen arkasında kalıp kasa içinde fan takmanızı zorlaştırıyor.
Sayfalar: 1 2 3

http://www.pclabs.com.tr/2009/03/16/uygun-fiyatli-core-i7-anakarti-msi-x58-pro/


pclabs.com
 

Peter

Dekan
Emektar
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
8,051
Reaksiyon puanı
88
Puanları
0
Güzel habermiş sağolasın sybot ;)


Hemen gözümüze çarpan 6 tane bellek yuvası. 3 kanal DDR3 desteği renklendirilmiş yuvalarla belirtiliyor. Toplamda 24 GB bellek desteği var. Intel'in kendi anakartı 4 bellek yuvası taşıyordu.
 
Üst