Mozilla Firefox 4 Yenilikleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EnziM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
İnternet ile haşır neşir olan hemen herkesin bildiği Mozilla Firefox için çok fazla şey söylemeye gerek yok. İnternet tarayıcıları alanında belki de en hızlı ve en güvenilir tarayıcı olan Mozilla Firefox, popülerliğini “bir gün içinde en fazla indirilen program” dalında Guiness Rekorlar Kitabı'na girerek kanıtlamıştı.
Mozilla Firefox'un yakaladığı bu ivmeyi devam ettirmek isteyen Mozilla Vakfı, Mozilla Firefox 4 ile ilgili bazı ipuçları verdi. Yeni Mozilla Firefox 4 tabir-i caizse şimdiye kadar hayal bile edemediğimiz yepyeni özelliklerle birlikte geliyor. Gelin, bu yeni özelliklerin birkaçını inceleyelim.

1- Prism

prism.png

IE'nin ilk yayınlanışından beri tarayıcılar çok da fazla gelişim göstermedi. Giderek artan İnternet bağımlılığı her zaman masaüstü uygulamalarıyla çelişti. Bugün e-postalarınızı kontrol etmek istediğinizde tarayıcınızı açıyorsunuz, e-posta sağlayıcınızın adresine giriyorsunuz ve giriş formunu doldurarak e-postalarınıza ulaşıyorsunuz değil mi? Peki ya masaüstündeki bir ikonu tıklayarak doğrudan e-postalarınıza ulaşabilseydiniz nasıl olurdu ya da masaüstünüzde duran Google Calendar uygulamasına ne dersiniz? İşte Prism bunları sağlayacak bir köprü vazifesi görüyor.
Prism, web uygulamalarını tarayıcı dışına çıkaran ve masaüstünde çalışmasını sağlayan bir uygulama. Bu uygulama, büyük çoğunlukla sitelerin/uygulamaların İnternet bağlantısı olmadığı durumlarda çalışılabilmesini sağlamak için geliştirildi. HTML 5 (Temel Web site kodlama standardının yeni versiyonu) yerel ve çevrimdışı kaynak desteğini içeriyor.
Teknik olarak Prism; web uygulamalarını, normal kullanıcı arayüzü olmadan işleyen basit bir XULRunner temelli basit bir tarayıcı. Prism, SSB (Siteye Özel Tarayıcı) konseptini temel alıyor. SSB'ler, sadece bir web uygulamasını çalıştıracak şekilde özelleştirilmiş uygulamalar olarak biliniyor. Normal tarayıcılar gibi menü ya da araç çubuğu içermiyorlar. Ayrıca işletim sistemi ve masaüstüyle, tarayıcı üzerinden çalışan bir web uygulamasına göre çok daha kolay entegre olabiliyorlar.
Amaç

• İşlemleri ayırmak: Günümüz tarayıcıları, üzerinde pek çok web uygulaması çalıştığı durumlarda yavaşlıyorlar. Prism sayesinde uygulama işlem süreçleri birbirinden ayrılacak ve web uygulamaları ayrı birer programmış gibi hızlı çalışacak.
  • Minimal UI: UI'ler web uygulamalarına özel hale getirilebilecek.
  • Temel Masaüstü Entegrasyonu: Web uygulamalarını açmak için masaüstümüze kısayollar ekleyebilecek, sistem tepsisinde özelleşmiş şekilde görüntülenmesini sağlayabileceğiz.
  • Eklenti desteği: Bir web uygulaması için tam bir tarayıcı indirmek istemediğinizi düşünün. Artık her web uygulaması için küçük ve özel bir tarayıcı kuracak ve gerekli eklentilere ulaşabileceğiz.
  • Harici linkleri gerçek tarayıcıda açın: Web uygulaması içinde harici bir linke tıkladığınızda site normal web tarayıcısında açılacak ve sizin web uygulaması pencerenizi etkilemeyecek.
2- Weave

weave.png

Hiç işyerinizde sık kullanılanlara eklediğiniz bir siteyi eve gittiğinizde bulamadığınız oldu mu? İşyerinizdeki sık kullanılan linkleriniz, ana sayfalarınız, kayıtlı şifreleriniz evinizde de elinizin altında olsa nasıl olurdu? İşte Weave kullandığınız tüm bilgisayarlardaki tarayıcıların bütünleşik şekilde çalışmasını sağlıyor. Artık gittiğiniz her yerde tarayıcı ayarlarınız da sizinle birlikte olacak. Halen Foxmarks adlı Mozilla Firefox eklentisi sayesinde ayrı yerlerdeki tarayıcılarınızı senkronize şekilde kullanmanız mümkün olsa da, Weave getirdiği yeni özelliklerle benzeri servislerden sıyrılmayı başarıyor.

Amaç

• Temel Servisler: Mozilla Vakfı tarafından sunulan servislerin yanı sıra açık standart tabanlı araçlar sayesinde insanlar kolaylıkla kendi servislerini açabilecekler.
  • Veri Paylaşımı: Kullanıcılara, İnternet deneyimlerini diğer insanlarla paylaşma imkanı sunacak. Hangi bilgilerin kimlerle paylaşılacağı tamamen düzenlenebilir olup, kullanıcının kontrolünde olacak.
3- Geode

Mozilla Firefox 3.1'de yer alan Geolocation'ın daha gelişmiş bir sürümü olan Geode; istediğiniz takdirde bulunduğunuz yeri GPS ya da WiFi sayesinde tespit edip size gerekli bilgileri veriyor. Ayrıca bulunduğunuz yeri elle de belirtebiliyorsunuz. Örneğin hiç bilmediğiniz bir şehre gittiniz ve vakit geçirmek için bir film izlemek istiyorsunuz. Mozilla Firefox ve Geode'u kullanarak bulunduğunuz yerdeki sinemaları ve seansları kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Bunu sağlamak için gelecek Mozilla Firefox sürümlerinde yeni W3C Geolocation Specification'ın desteklenmesi planlanıyor. Kişisel mahremiyet çerçevesinde Geode'un belirleyebileceği yer bilgilerinizi de tayin edebiliyorsunuz. Tam yerinizin, bulunduğunuz şehrin ya da bölgenin belirlenebilmesini sağlayabildiğiniz gibi yer bilgilerinizi tamamen gizleyebiliyorsunuz. Elbette Geode geçerli durumda Türkiye için pek işe yarayacak gibi durmuyor ama gelecek günler ne gösterir kimse bilemez...
Firefox_Geode.png

Geode'un hayatımızı kolaylaştıracağı aşikar olsa da bu servisle birlikte mahremiyet ve güvenliğin tehlikeye gireceği de düşünülebilir. Umalım servis kullanılabilir hale geldiğinde bu sorunlar ortadan kaldırılmış olsun.

Sonuç

Mozilla Firefox 4'ün gelecek yıldan önce yayınlanması beklenmiyor. Yeni projelerin geliştirilmesi ve duyurulması için önümüzde uzun günler var. Ama Mozilla Vakfı tarafından onaylanan bu özellikler bile İnternet yaşamımızın çok değişeceğinin birer kanıtı.

KAYNAK : www.ozgurlukicin.com

Anxiety

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Firefox yenilikleriyle hep bir adım öteye geçiyor.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Ne zaman çıkıyo.?

venselos

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Sonunda ikna oldum bir de ben deneyeyim şu Firefox'u.

RosenRood65

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Fire fox bi çok işlerimde yardımcı oluyor.Fakat diger tarayıcıların Özellikleri sabit firefox bir çok eklentisi çok eglenceli ve çok yararlı kullanmayan arkadaşlara tavsiye ederim.

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Çalışıyor Mozilla Ne diyelim Helall Olsun :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Yahoo deneme için hemen başlayacağım

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
finix Arkadaşım Forum Kurallarını Acayip bir şekilde Katlediyorsun :D...

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Keşke çalışmalarını gizli yürütselerdi.Microsoft burdan da araklama yapabilir :D

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
walla mozilla çalışıyor ama hep firefox a çalışıyor birazda başka yazılımlara çalışsa iyi olur :P

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Keşke çalışmalarını gizli yürütselerdi.Microsoft burdan da araklama yapabilir :D

mozilla zaten çalmış daha nesi çalınsın :)
öncelikle bu mesajı firefox'tan yazıyorum ama bunların hiçbirisi yeni özellik değil ki :)

google side bar ile bilgisayarınızdaki yedigöbek veriyi her yerinize senkronize edebilirsiniz. Microsoft'un yeni live serisinde de vardı bu sanal ortamda saklama sadece saklama değil tabi, senkronizasyon da var.

Prism ise direk aparma bir özellik. Chrome'de olan bir özellik bu. Adını değiştirince yeni olmaz ki bir şey :)..

Geode keza yani butür şeyler olmayan bir şey değil. Aklınıza bile gelmeyecek yenilikler falan demişler de... ona şey ettim ben :) yoksa benim patentli ürünüm değil hiçbiri banane...

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
okurken ben de prism için, chorme'da var demiştim ama şu var ki prism, chrome'dan çok daha önceden duyrulmuştu :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
link nerde:D

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
firefox kullanmakla internette sörf tadını alıyosun ... FF 3.1 zaten FF 4.0 bir geçiş sürmü gibi bişey (belki arada başka bi sürüm daha çıkartırlarmı onu bilemem ama) ama şunu tahmin ediyorum IE8 final çıktığında FF3.1 çıkacak...Windows 7 çıktığından yaklaşık bir sene içinde FF 4.0 çıkacak gibi :D

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Çıksın da bakalım.

antilove

Profesör
Reaksiyon puanı
11
firefox bu hızla sene sonuna kadar 8.5 bile çıkarırlar

teknobaycan

Doçent
Reaksiyon puanı
0
bu ne hız yahu..
hızlı gideyim, fark atayım derken bir yere toslamazlar herhalde..:)

salodeno

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
olum bu ne lan hersey degişmiş muhtesem daha da eiii olabilir :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Chrome opera gibi taracılar firefoxla dalga geçiyor asıl firefox firefox 4 olacak

ZuCChiNi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kaç sefer kurup-kaldırdığımı hatırlamıyorum.
Nedense bir türlü ısınamadım Firefox'a.
Maxthon'dan vazgeçemiyorum bir türlü.

enternasyonal

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Safari 4 hepsinden hızlı. Chrome da fena değil ama çok takılma kilitlenme yapıyor.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
2 aydan beri firefox 3.5 kullanıyorum ve çok memnunum(gerçi adı shiretoko olarak gözüküyo ama ).3 te yaşadığım problemlerin hiç biri yok.ve konuda bahsedilen uygulamalar da iyi çalışıyor.Ama ben alışık olmadığım için sevemedim.Özellikle prism'i.