Mouse a tıklamayacak, göz kırpacaksınız....

Bu konuyu okuyanlar

wbmstr

Asistan
Katılım
5 Eylül 2006
Mesajlar
435
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
goz_mouse.jpg

Anadolu Üniversitesi öğretim görevlileri yeni bir buluşa imza attı. 3 öğretim görevlisi, mouse kullanmadan 'göz dokunuşu' ile bilgisayar kullanımını gerçekleştirdi.

Proje sayesinde kullanıcı, üzerinde elektronik bileşenlerin olduğu ve bilgisayara bağlanan gözlük için yazılan programın verdiği talimatla bilgisayarı mouse'suz kumanda edebiliyor. Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü araştırma görevlisi Cihan Topal, 'Eye Touch-Göz Dokunuşu' adı altında bir program geliştirdiklerini belirtti. Projenin iki temel ana birimden oluştuğunu dile getiren Topal, çalışmalarının ilk biriminin kullanıcının yüzüne takarak kullandığı 'gözlük' benzeri bir aparattan oluştuğunu söyledi. İkinci birimin ise aparattan elde edilen verilerin okunup, anlamlandırıldığı yazılım olduğunu anlatan Topal, kullanıcının gözlüğü takarak işletim sisteminin imlecini istediği yere konumlandırıp, göz kırpma hareketleri ile istediği işlemi yapabildiğine dikkat çekti. Aparatın üniversitenin laboratuvarında elle yapıldığını ve üzerinde birkaç yazılımın olduğunu belirten Topal, bilgisayar kullanıcısının fare ile yaptığı bir işin gözlük benzeri bu aparatla yapılabildiğini, bilgisayarın insanın baktığı yeri tespit ederek imleci taşıdığını, göz kırpmalarının da tıklamalara karşılık geldiğini vurguladı.

Göz Dokunuşu Projesi, öncelikle engelli insanlarla bilgisayarlar arasındaki bariyerleri kaldırmayı amaçlıyor. Topal, geliştirilmekte olan aparatın düşük maliyetli ve taşınabilir olmasının da önemli bir nokta olduğuna dikkat çekti. Mouse'suz bilgisayar kullanımı projesi önümüzdeki dönemde klavye için de uyarlanacak. Bölüm çalışanlarından Metin Çam ve Mustafa M. Atanak'ın katkıda bulunduğu projenin ilerleyen aşamalarında metin girişi, internette dolaşma ve ofis uygulamaları gibi birçok faaliyetin yapılabilmesi amaçlanıyor.

http://www.habertekno.com/duyuru/mouse-a-tiklamayacak-goz-kirpacaksiniz.html
 

emelden

Müdavim
Katılım
30 Ocak 2007
Mesajlar
5,260
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
Haberin başını okuyunca ne gerek var ki böyle bir uygulamaya demiştim fakat engelli insanlarların daha etkin bilgisayar kullanmasını amaçlıyormuş bu beni sevindirdi. Umarım gerçekten yararlı olur ve kısa sürede yaygınlaşır.
 

warkortali

Müdavim
Emektar
Katılım
14 Kasım 2006
Mesajlar
3,735
Reaksiyon puanı
181
Puanları
63
Sağlık açısından faydalı buldum :) monitöre bakerken göz kırpmayı unutuyoruz ve bu gözde kuruluğa sebep oluyor.
Engelli arkadaşlarımız bizden sağlık açısından 1 - 0 önde ;)
 

SefimSiz

Öğrenci
Katılım
2 Ekim 2007
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
tıkı Olan ınsanlar ıcın Pek kullanıslı Olmayacak Dıe Dusunuyorum :) Dusunsenıze Adamda Goz Kırpma tıkı Var onlar Ne Yapacak Gercı Bır Caresını mutlaka bulmuslardır.
 

Qrax

Öğrenci
Katılım
14 Ekim 2007
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
counter da nasıl oluyor acana ;D
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Göz kırpmak sürekli bir ihtiyaçtır.
İmleç sürekli istem dışı tıklayacak sağa sola..
Bunun çözümünu bulsalar güzel olur.
 

Kriptograf

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2007
Mesajlar
1,688
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Şimdi göz kırpan var göz kırpan var herkes aynı şekilde kırpmıyor gözünü :) Bi standart getirelim sonra projeyi hayata geçirelim.Her kırpma tıklama olmasın veya sağ tuş nasıl olacak bunda sağ tuş sağ göz sol tuş sol göz ise daha bu aletin çok yol katetmesi gerekir bence(vay sol gözümün haline hoş mouse pek kullanan biri değilim ama)...Gözüme toz kaçtı refleks olarak kırptım aman mouse tıklamasın şeklinde bir uyarı oluşmaz yani en azından bende.En zor kontrol edilen refleks göz kapağı refleksi.
Yer yer sakıncaları ile beraber işe yarar gibi duruyor...
 

mavinok.ta

Müdavim
Katılım
17 Eylül 2007
Mesajlar
6,285
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
bnm gibi pc karşısında uzunca vakit harcayan kullanıcılar da bu tik haline gelmez mi? :D
tamam göz kasları için baya faydalı olabilir ama düşünsenize dışarı çıkmışsınız geziyorsunuz bu tik yüzünden sağa sola sürekli göz kırpıyorsunuz :D al başına belayı :D
 
Üst